Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Silné cvaknutí kompresoru ledničky

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jimmi2



Založen: Jan 04, 2010
Příspěvky: 1178
Bydliště: Praha, Teplice

PříspěvekZaslal: po duben 18 2022, 23:25    Předmět: Silné cvaknutí kompresoru ledničky Citovat

Chladnička Gorenje, stáří tak osm až deset let, při každém vypnutí kompresoru se ozve velmi hlasité cvaknutí. Může to být příznak brzkého konce životnosti, či se jedná o zanedbanou údržbu? Dělá to už delší dobu, jako nová to určitě nedělala.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5103
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: po duben 18 2022, 23:51    Předmět: Citovat

Asi se unavily péra a mlátí kompresor do hrnce. Udržovat na tom není co.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út duben 19 2022, 0:40    Předmět: Citovat

Jo, stejnej problém dělala letitá Calexka. Jsou unavený nebo i prasklý tlumicí pružiny/silentbloky, který vstřeďujou agregát uprostřed jeho nádoby, takže když se zastavuje a při poslední otáčce už nemá energii přehodit pístek přes kompresi, "kopne" s relativně velkou výchylkou zpátky a namísto toho, aby tuhle energii pohltily tlumicí elementy, těleso kompresorku praští zevnitř do nádoby. Oprava je možná jedině po otevření toho kontejneru, takže nerentabilní. Když byly k dispozici nový, dalo se to vyřešit výměnou celýho kompresoru. Jinak směr Sběrnej dvůr, protože dřív nebo pozdějc se buď uvnitř něco urazí, nebo to "prokopne" tu nádobu a pak uteče chladivo.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
varikap



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 50
Bydliště: Praha 4

PříspěvekZaslal: út duben 19 2022, 6:49    Předmět: Citovat

Možná by se to ale opravit dalo. Jiná teorie říká, že při vypnutí a tedy nízkých otáčkách "chytne" kompresor, zavěšený pružně, rezonanci a začne se kývat. Zbytek hmoty (kryt kompresoru) se rozhoupe v protifázi a obě tělesa se střetnou.
Takže - pokud se při vypnutí celý kompresor znatelně kýve tak by mělo pomoci utlumení kmitů. Mezi plášť lednice a kompresor jsem vložil kus tlumící hmoty získané z obalového materiálu (pěnový polyetylen?), v mém případě velký asi jako krabička od cigaret tak, aby pevně držel ale zároveň příliš neodklonil kompresor z původní polohy. Kývání ustalo a s ním i nárazy.
Přeji úspěšnou opravu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33754
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út duben 19 2022, 7:20    Předmět: Citovat

Mne nieco podobne robila stara Calex, ktoru som mal zadarmo. Mal som ju niekolko rokov, potom som kupil vacsiu a Calex daroval dalej za odvoz (stale funkcnu).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9744
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: út duben 19 2022, 11:56    Předmět: Citovat

Vlastní kompresor je zavěšen uvnitř hermeticky zavařenýho "hrnce" za čtyři pružiny. Hrnec slouží jako zásobník oleje, ve kterým se zrovna odděluje z chladiva - sání je z horní části vnitřku hrnce, výtlak jde vlnitou trubičkou přes stěnu. Měli jsme Calexku, která mlátila po vypnutí dost razantně až do jejího vyřazení. Chladila do poslední chvíle, skončila v nějaký dílně, kde možná funguje dodnes. Dřív, než odešel kompresor, se začaly rozpadat plasty uvnitř prostoru a možná se zhoršuje účinnost díky vyhoněnýmu pístu. Možná by se časem ulomila ta vlnitá trubička, nebo by odpadl konektor z vnitřní strany průchodky, kde je ten samý, jako z venku - jeden komp z takovou poruchou jsem řezal...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: út duben 19 2022, 15:11    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
nebo to "prokopne" tu nádobu

To určitě Laughing
Varikap to prakticky trefil. Uvolněné nebo unavené uchycení nádoby kompresoru ve skříni lednice. Vyměnit, dotáhnout, opravit, nebo v nouzi i alternativně zamezit volnému kyvu.
Kompresor, který jsem měl otevřený, visel na třech pružinách. Nic víc, žádné tlumení ani nic jiného. Kdyby praskla kterákoli z pružin, kompresor by se opřel o stěnu a rachotil pořád.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.44 sekund