Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pomoc s programem arduino

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
kozejk



Založen: Dec 14, 2020
Příspěvky: 65

PříspěvekZaslal: čt únor 17 2022, 10:52    Předmět: Pomoc s programem arduino Citovat

Zdravím

mám prosbičku. Potřebuji pomoct s napsáním kódu pro pojízdný terč. Terč by se měl spouštět tlačítkem a po zmáčknutí se terč rozjede do doby než narazí na koncák, který reverzuje napětí a pošle terč zpatky, kdy po najetí na koncák na opačné straně se opět přepne napájení motoru a po cca 2 vteřinách se zastaví a čeká opět na zmáčknutí tlačítka.
Motor je klasika DC s pwm řízeným můstkem. Bohužel neumím sladit podmínky tak prosím jestli by mi někdo nenapsal strukturu, zbytek jsem schopen si poupravit.

Děkuji moc
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
monterjirka



Založen: Jun 14, 2003
Příspěvky: 2794
Bydliště: Blížejov

PříspěvekZaslal: čt únor 17 2022, 12:07    Předmět: Citovat

Ty 2 vteřiny to pojede z té druhé koncové polohy?

To bych snad ani "neprogramoval", to je na nějaký časovač, třeba jen 555,... a pár drobností
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kozejk



Založen: Dec 14, 2020
Příspěvky: 65

PříspěvekZaslal: čt únor 17 2022, 12:22    Předmět: Citovat

ano z druhé vlastně výchozí pozice. Nechci aby se zastavil na koncovém spínači, ale pokud by to byl problém tak klidně může být i bez toho posuvu. S časovačem jsem experimentoval poprvé, to bych dokázal i na arduinu naprogramovat, problém s časem je ten, že terč jezdí po kolejnici která má délku 12 metrů a dřív nebo později bude docházet k rozhození časování, ať už vlivem prokluzu pohonu, nasazování nového terče a podobně. Proto je nejlepší vše řešit koncákama, které ovládají můstek a arduino hlídá rychlost podle nastavené hodnoty pwm, startovací tisk tlačítka a pokud by byl někdo opravdu frajer v programování, tak nastavení lineárního rozjezdu motoru v krajních polohách Smile ale to už asi chci moc
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2642

PříspěvekZaslal: pá únor 18 2022, 9:20    Předmět: Citovat

Já, kdybych to měl řešit, bych si aplikaci rozdělil do fází, tak jako ve filmu Zelená míle (fáze jedna, fáze dva, fáze tři). Ale teď vážně.

Zruší se příznaky Fáze 1-3 a nastaví se příznak Fáze 4 a točí se tento program:

Fáze 1: nastaví směr motorku doleva, začne přidávat na PWM (klidně po 0,00001 a bude číslo zaokrouhlovat, tzn. po třeba 5s dojde ke 100%) a kontroluje, zdali došlo k sepnutí koncáku vlevo. Když dojde k sepnutí, zruší příznak Fáze 1 a nastaví příznak Fáze 2.

Fáze 2: nastaví směr motorku doprava, začne přidávat na PWM (klidně po 0,00001 a bude číslo zaokrouhlovat, tzn. po třeba 5s dojde ke 100%) a kontroluje, zdali došlo k sepnutí koncáku vpravo. Když dojde k sepnutí, zruší příznak Fáze 2 a nastaví příznak Fáze 3.

Fáze 3: nastaví směr motorku doleva, začne přidávat na PWM (klidně po 0,01 a bude číslo zaokrouhlovat, tzn. po třeba 2s dojde ke 100%) počítá čas 2s. Po 2s vypne motory, zruší příznak Fáze 3 a nastaví příznak Fáze 4

Fáze 4: Testuje stisk tlačítka. Když je stisknuto, zruší příznak Fáze 4 a nastaví příznak Fáze 1.


Do jednotlivých fází je pak možné přidat i kontrolní časy, kdyby se koncák z nějakého důvodu nesepnul, tak aby to nejelo do nekonečna.
Takže asi tak.

PF
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
bum



Založen: Sep 04, 2011
Příspěvky: 244

PříspěvekZaslal: pá únor 18 2022, 10:35    Předmět: Citovat

Kamarád měl kdysi podobnou dráhu pro terč o délce necelých 40m pro kterou jsem mu na jeho žádost navrhnul elektronické zapojení dle jeho požadavků s PICAXE které používám v zapojeních. Terč se zastavoval dle volby na pozicích od střelce na 10m, 20m, 30m v případě volby ručního ovládání terče se terč pohyboval po celé dráze a mohl se nastavit v jakékoliv vzdálenosti od střelce. Elektronika byli osazena pojistkami pro napájení a motor, tlačítky s označením start a pozice střelce dále vypínači označenými 10m, 20m, 30m, ruční pohyb terče a LCD displejem kde se zobrazovala vzdálenost terče dle volby sepnutého vypínače. PWM vyráběl uvedený PICAXE který spínal tranzistor a tento potom pomocí spínacích kontaktů dvou relátek napájel motorek pro oba směry, přepínání chodu motorku jsem použil stejné jako v článku Merkur na webu. Vodící kolejnička byla u každé vzdálenosti osazena dvěma spínači, jeden spínač byl umístěn před nastavenou vzdálenosti a pokud došlo k sepnutí byl programově snížen výstup PWM a terč najel pomalu na spínač vzdálenosti která byla navolena a byl vypnut motor, současně se na LCD displeji zobrazilo dosažení navolené vzdalenosti. Tato kombinace dvou spínačů byla osazena i na pozici u střelce a současně byli na kolejničce na pozicích osazeny i havarijní koncové spínače které vypínali napájecí napětí aby nedošlo ke zničení motorku i elektroniky.
_________________
www.mojeelektronika.mzf.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
kozejk



Založen: Dec 14, 2020
Příspěvky: 65

PříspěvekZaslal: so únor 19 2022, 20:18    Předmět: Citovat

děkuji moc za příspěvky. Díky bohu se mi ozval jeden skvělý člověk, který mi dal celý program dohromady. Jsem rád za každou radu a jeho skvělý program je hodně podobný co psal petrfilipi, takže děkuji všem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: po únor 21 2022, 13:06    Předmět: Citovat

Že by elnovy fungující na pozadí procesů EB? Cool
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Mahoney



Založen: Oct 26, 2019
Příspěvky: 381

PříspěvekZaslal: út březen 01 2022, 20:18    Předmět: Citovat

Neznám střelnice, ale obecně se mi to zdá podle popisu nějaké divné, protože koncové spínače jsou právě od toho, aby se tam pohon zastavil v případě, že selže snímač krajní polohy (většinou bývá elektronický a umístěný těsně něbo blízko před spínačem koncovým (který je obvykle mikrospínač s rolnou apod), mají nezávisle na řízení odpojit silovou část jako opatření proti mechanickému poškození zařízení. Jinými slovy, využívat bezpečnostnmí prvek k reverzaci by nemělo být, od toho je tam ten předchozí snímač, na koncák to ani nemá dojet…
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další) Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund