Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Co nebrat z Hadexu ?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 17, 18, 19  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 283
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: so leden 15 2022, 13:27    Předmět: Citovat

Díky za odpověď.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot
Pod dozorem moderátorů


Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1666

PříspěvekZaslal: so leden 15 2022, 20:42    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Koukám, že tady někdo ještě neslyšel ani nečet o tzv. "doformování" starších nepoužitejch elytů a tantalů obzvlášť před jejich uvedením do provozu při napětí vyšším jak 50% nominální hodnoty ... Ty kondenzátory je potřeba doslova zahořet, z výroby vytvořená vrstvička oxidu na aktivní elektrodě se bez přítomnosti polarizačního napětí časem zeslabuje a klesá její napěťová odolnost, takže pokud jsou kondíky starší než dejme tomu rok-dva, je potřeba je před uvedením do provozu na několik hodin připojit na polarizační napětí, začínat dejme tomu na 50% nominálu, nechat několik desítek minut až hodin připojený, zkontrolovat jestli se nehřejou a postupně zvyšovat třeba po hodině napětí +10% až na nominál, kde je potřeba nechat kondíky zas pár hodin "zrát". Naprosto bezpodmínečnej je tenhle postup u součástek klidně i už zapojenejch, který ale nebyly víc než několik let zapnutý - třeba odložený rádia a podobný přístroje je potřeba "probudit", jinak při tvrdým zapnutí hrozí právě to, co jste popsali - průraz oslabenejch elytů resp. jejich zničení velkým svodovým proudem. Kdybyste ty teslácký tantaly předem "doformovali", věřím tomu, že by jich odešel pouhej zlomek %, ne-li vůbec žádnej.

slyšel, mnohokrát, u kvalitních hliníkovejch elektrolytů sem nemusel takový kraviny dělat NIKDY V ŽIVOTĚ ani po velice mnoha letech na skladě, ani případně u vyndanejch provozovanejch na nižším napětí, vždycky fungovaly naprosto perfektně
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 283
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 11:56    Předmět: Citovat

Varuji před alkalickými články AAA z Hadexu
https://www.hadex.cz/r510-4-baterie-tinko-15v-aaa-lr03-alkalicka-baleni-4ks-v-blistru/
Po zasunutí do objímky prudký růst teploty. Všiml jsem si toho, když se ještě článek dal bez popálenin vyjmout, a pak byl už vybitý z původních cca 1,62 V na 1,48 V. Takže je otázkou, k jaké teplotě by se článek dokázal dopracovat. Tj. jestli hrozí pouze poškození objímky, nebo rovnou požár.
Důvodem je, že celý plášť článku je spojený s kladným pólem a pouze na záporném konci nepatrně vykukuje malý izolovaný terčík. Ten je podstatě menší a vykukuje mnohem méně, než například u Maxell
https://www.hadex.cz/r519-4-baterie-maxell-15v-aaalr03-baleni-4ks-maxell/
Takže přítlačná pružinka objímky snadno ostrým koncem prořízne samolepku na článku a zkratuje záporný terčík s kladným pláštěm.

Jen ilustrativní info o čelovce, která už zmizela z nabídky Hadexu. Do prostoru pro 3x AA se články nevejdou, musí se tam nacpat při deformaci objímky. Kryt objímky pak nedrží a musí se upevnit přídavnými prostředky, já jsem po stranách nacpal do spár dva vruty a ty se musí pokaždé vyšroubovat. Světlo se spíná cvakacím vypínačem, který zanedlouho začne mít špatné kontakty. Já jsem zabudoval tranzistor BC547 se dvěma rezistory jako proudový zdroj spínaný tím vypínačem a jeho problémy se už neprojevují. Zároveň se vyrovnal jas v průběhu vybíjené článků, počáteční vybíjení se řádově zpomalilo. Další problém v kontaktech objímky. Po propájení s pružinkami, pocínování kontaktních plošek a dotvarování plíšků čelovka funguje. Výrobek vhodný pro zvídavé kutily.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8975
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 12:29    Předmět: Citovat

U těch baterek mě varuje už ta cena, to musí být ultrašmejd. Kupuju jen prověřený značky a v poslední době už tak v 50% pouze lithiovky. Jak AA, tak AAA. Cena sice není příjemná, ale nezklamaly.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 283
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 12:49    Předmět: Citovat

Tomu nerozumím. Jaké lithiovky namísto běžných AA a AAA?
O nefunkčních knoflíkových lithiových Tinko jsem se zmínil už na začátku vlákna. Přesto jsem alkalické AAA vyzkoušel, když stojí polovičku Maxellu a plánuji jich potřebovat hodně. Ony vypadají funkčně, jen se teď náhodně proříznula ta samolepka ve kvalitnější dvouobjímce z TME s větším průměrem konce jedné ze dvojice pružinek. Ty jsem vyzkoušel, když se ukázalo, že objímky z Hadexu se po vložení článků AAA Tinko prohnou a články z nich pak vypadávají, pokud se nezajistí třeba stahovacím páskem. Akumulátory AAA NiMH Turnigy jsou asi trochu kratší a s těmi se ty objímky neprohýbaly.

Já jsem to sem nepsal jako porovnávání kvality alkalických článků, ale jako varování před možná docela vážným nebezpečím. Ta samolepka se mohla proříznout se zpožděním, mimo kontrolu, v přístroji uklizeném někam mezi hořlavé předměty.

Ještě pro vysvětlení. Vyvinul jsem paměťové moduly ZX Continuity k počítačům Sinclair ZX81, se kterými počítač po zapnutí naběhne přesně ve stejném stavu, v jakém byl těsně před vypnutím. Takže je možné plynule pokračovat v přerušené práci. Jsou tam osazené paměti UM6264 a jejich obsah po vypnutí počítače udržuje dvojice galvanických článků. Normálně by kapacita alkalických článků stačila na 100 let. Takže mi šlo jen o to, aby osazené články nějaký čas vydržely samy o sobě a hlavně aby tam pak nevytekly. Tinko tam vypadalo použitelně. No a po té nové zkušenosti také aby to celé nezačalo hořet. Tím Tinko padlo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8975
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 13:18    Předmět: Citovat

Lithiový AAA a AA, normálně se vyrábějí. Teď tu mám GP, ale v šuplíku jsou ještě Raver a zkoušel jsem i Energizer.
Velmi se hodí jak na vyšší odběr proudu, tak na dlohodobý zálohování s minimálním proudem. Opravdu vydrží klidně 15 let.



IMG_9037.JPG
 Komentář:
Lithiovky
 Velikost:  272.82 kB
 Zobrazeno:  81 krát

IMG_9037.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 283
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 13:43    Předmět: Citovat

Tak to pak ano, vidím u nich 1,5V. Lithium je jinak dobré svým vyšším napětím, což se samozřejmě s běžnými tužkami neslučuje.

Pro mou potřebu by lithium nebylo zrovna moc stylové ani jako jeden normální lithiový článek, ani jako dvojice s tužkovým napětím. Cena je také hodně jinde a svou aplikaci jsem už objasnil.

Zas tak úplně obecně ostatně neplatí, že co je levné, je vždy ulkrašmejd a implicitně možná i naopak. Podělím se o zkušenost s MiMH. Před desítkami let jsem si nakoupil nabíječku Voltcraft IPC-1L a spoustu AA NiMH GP. Ty akumulátory bylo mizerné hned po rozbalení, jeden jsem musel rovnou vyhodit a ostatní jsem se neúspěšně pokoušel zformovat k použitelnosti. Poměrně rychle všechny odešly. Nebyly to nejlevnější akumulátory na našem trhu. Nějaký noname z GM electronic za poloviční cenu, kterými jsem nahradil už odešlé GP, tenkrát byly zhruba stejně mizerné. Později jsem nakoupil z modelářského Hobby Kingu NiMH Turnigy, tenkrát AA po 1,29 USD a AAA po 0,79 (?) USD (nebo tak nějak) + doprava. Je to už asi 15 roků a stále fungují téměř jako nové, ztráta kapacity nevýrazná, samovybíjení přijatelné, zvýšení vnitřního odporu u nich zatím nepozoruji. Jen nabíječku jsem musel opravit a upravit, aby dál dobře fungovala. Její životnost byla řádově kratší, přestože to také nebyla nejlevnější nabíječka. Loni jsem dokoupil další hromádku stejných Turnigy s už nepatrně navýšenou kapacitou i cenou. Ty staré jsou vedle nich ještě stále podobně použitelné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 283
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 13:49    Předmět: Citovat

Aby varování hned nezapadlo v textu, varuji znovu před nebezpečím požáru s alkalickými AAA Tinko viz výše.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot
Pod dozorem moderátorů


Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1666

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 15:32    Předmět: Citovat

Lojza1 napsal(a):
Zas tak úplně obecně ostatně neplatí, že co je levné, je vždy ulkrašmejd a implicitně možná i naopak. Podělím se o zkušenost s MiMH. Před desítkami let jsem si nakoupil nabíječku Voltcraft IPC-1L a spoustu AA NiMH GP. Ty akumulátory bylo mizerné hned po rozbalení, jeden jsem musel rovnou vyhodit a ostatní jsem se neúspěšně pokoušel zformovat k použitelnosti. Poměrně rychle všechny odešly. Nebyly to nejlevnější akumulátory na našem trhu. Nějaký noname z GM electronic za poloviční cenu, kterými jsem nahradil už odešlé GP, tenkrát byly zhruba stejně mizerné. Později jsem nakoupil z modelářského Hobby Kingu NiMH Turnigy, tenkrát AA po 1,29 USD a AAA po 0,79 (?) USD (nebo tak nějak) + doprava. Je to už asi 15 roků a stále fungují téměř jako nové, ztráta kapacity nevýrazná, samovybíjení přijatelné, zvýšení vnitřního odporu u nich zatím nepozoruji. Jen nabíječku jsem musel opravit a upravit, aby dál dobře fungovala. Její životnost byla řádově kratší, přestože to také nebyla nejlevnější nabíječka. Loni jsem dokoupil další hromádku stejných Turnigy s už nepatrně navýšenou kapacitou i cenou. Ty staré jsou vedle nich ještě stále podobně použitelné.


hlavně že enelůpy nestojí skoro o nic víc, a jsou ve všech ohledech ÚPLNĚ někde jinde, ale né, musí to narvat rejžkákovi, prostě MUSÍ Shocked
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5121
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 19:02    Předmět: Citovat

No tak ty tvoje enelůpy už mi taky pochcípaly, takže jestli je pán spokojenej, nevidím problém. Ne všechno, co Číňan vyrobí, musí být nutně špatné, ale chápu, že ti to kazí kšefty.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot
Pod dozorem moderátorů


Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1666

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 19:12    Předmět: Citovat

esli s tím máš problém, tak to reklamuj, jinak si ty svoje kydy nech pro sebe, dodavateli toho prodávají vysoký desetitisíce kusů ročně a zajímavý, že jedinej máš se vším problém ty, ale úplně se vším, co sis, údajně, koupil u mě, tak všecko vodešlo, aha!; jedinej další akundulátor, co kdy byl špatnej, mám to TŘI ROKY PŘED SEBOU, každej den na něj koukám, Fujitsu HR-4UTC, ten má nulový napětí, fak asi umřel

takže by mě velice zajímalo, co s tím děláš, a pak druhak taky esli se vůbec dokážeš trefit, kdes to kupoval a co tam bylo za sortiment, páč za mnou takle na burzách chodí 9 z 10 jak esli co kupovali u mě, a popíšou úplně jinýho člověka s úplně jiným sortimentem, takže je odkážu na toho, co tam už nejezdí (asi velká spokojenost, taky co stálo za obrazek_cenzura, tak sem koupil u takovejch, co se tam obvykle znova neukázali Very Happy)

já toho jinak udám maximálně stovky za rok, dodavateli vysoký desetitisíce, takže se úplně poseru do bankrotu, těmadle tvejma kecama, no jó, a samozřejmě sem závislej na nejakejch fórech Very Happy seš směšnej, zkoušej tydle všivárny někde jinde, nejlíp i s tím čobolem Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5121
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 19:23    Předmět: Citovat

Nebuď tak vztahovačnej, zase tak důležitej nejsi, to TVOJE bylo myšleno obrazně samozřejmě, nakupuju většinou jen v Číně a nemám s tím problém. Ty enelůpy byly z GESu, když tě to tak zajímá.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot
Pod dozorem moderátorů


Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1666

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 20:00    Předmět: Citovat

tak to reklamuj tam

každopádně pokud 98+ % zákazníků (originálních) enelůpů na celé PLANETĚ je spokojenejch, asi na tom neco bude, žejo? ten zbytek naráží na fejky a jiný divný věci, případně to zabijou svejma rejžáckejma sračkobíječkama, to rozhodně nezavrhovat

vláken vo tom, jak třeba lídlácký troníky zabíjijou kvalitní články, i tu na fóru je nejspíš hned několik (určitě sem četl jedno), když do toho ten hajzl cpe proudy jak blázen, nemá to ani blbej termistor, a nad 50-60 °C je Ni-MH článek efektivně po smrti (je jedno, jakej a kdo ho udělal)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8975
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 20:33    Předmět: Citovat

Do práce jsem kupoval několik desítek Eneloop převážně do fotoblesků. Fotograf mě furt přesvědčoval, že jsou sice fajn, ale takový GP má o třetinu větší kapacitu a to on preferuje. Tak jsem na něj dal a začal kupoval GP. Po nějaké době GP pochcípaly na vysoký vnitřní odpor a Eneloopy jedou dál. To stejný i u mě doma a to je netrápím v blesku. Takže za mě NiMH GP ani náhodou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5121
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: so leden 14 2023, 20:45    Předmět: Citovat

Behemot napsal(a):
tak to reklamuj tam


To bych mohl, ale už ho bohužel zrušili Děkuji za pozornost

_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 17, 18, 19  Další
Strana 4 z 19

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund