Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Voda v chladničce Whirpool ARC 5714

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1506
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: út leden 04 2022, 18:15    Předmět: Voda v chladničce Whirpool ARC 5714 Citovat

Výše je téma pro chladničky "Jakou koupit kombi lednici", ale můj problém tam popsán není. Proto píšu ten nový dotaz.

Máme doma 14 roků starou kombinovanou chladničku Whirpool ARC 5714. Funguje naprosto spolehlivě. Na vnitřní boční stěne je teplocitlivá nálepka, na které se zobrazí "OK", pokud je termostat nastaven na optimální teplotu.

Na dně chladničky pod dvěma vaničkami na zeleninu se opakovaně objevuje kondenzovaná voda. Kondenzát vzniká také přímo na dně těch vaniček pod zeleninou.

"Zdůrazňuji, že trubička pro odvod kondenzátu z chladící zadní stěny do odpařovací misky na motoru není ucpaná a voda z odvodňovacího kanálku na zadní stěně přibližně ve výšce vaniček spolehlivě odvádí kondenzát ze zadní stěny".

Přesto v dolní části chladničky a ve vaničkách se stále objevuje další kondenzát, který žena jednou za jeden až dva týdny vytírá.

Žena chce kvůli tomu kondenzátu chladničku vyměnit za podobný typ stejné výšky 150 cm. Lepší chladničky s NO FROST a jinými vychytávkami jsou od výšky 185 cm a výše, a to se nám nehodí.

Mám však obavy, že nová chladnička bude mít stejný problém s kondenzátem na dně a ve vaničkách.

Tvoří se ten další kondenzát i v jiných chladničkách této třídy? Má s tím někdo praktické zkušenosti. Nerad bych vyměnil fungující chladničku za novou, a ta nová by mohla mít stejný problém s kondenzátem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6569
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út leden 04 2022, 19:09    Předmět: Citovat

Těsní ti dobře guma dveří?
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kejki



Založen: Nov 10, 2009
Příspěvky: 2450
Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7

PříspěvekZaslal: út leden 04 2022, 19:24    Předmět: Citovat

U nás za to může vlhkost v bytě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jirkati



Založen: May 21, 2008
Příspěvky: 1409
Bydliště: near Liberec (JO70MT)

PříspěvekZaslal: út leden 04 2022, 19:26    Předmět: Citovat

Neotáčel jsi náhodou dveře? Seřizovat se pak musí na co nejtenčí papír úplně dokola. To ostatně můžeš vyzkoušet hned. Na kterémkoli místě po obvodu dveří musí pruh papíru z tiskárny dost pevně držet. Pokud někde nedrží, tak tam pak prochází vzduch a z něj se při ochlazení kondenzuje voda.
Samozřejmě nepředpokládám, že byste dávali do ledničky teplé věci, nebo otevřené hrnce a pod. To nesnese skoro žádná lednice bez proudícího vzduchu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mikollar



Založen: Dec 26, 2004
Příspěvky: 1424
Bydliště: Košice - okolie

PříspěvekZaslal: út leden 04 2022, 20:40    Předmět: Citovat

Mas na 100% overene ze hadicka je uplne cista? Ja som mal rovnaky problem. Tiez som kontroloval oddok, odtekalo to, nebol plny, ale voda bola stale aj dole pod zeleninou.
Vymenil som tesnenie (na jedno mieste bolo prasknute), ale to nepomohlo.

Tak som naokniec hadicku poriadne prestuchol perkom na zatahovanie drotov, vzadu som ju odpojil z nadobky a preplachol.
Preistotu som trosku prizdvihol predne nozky a odvtedy je znova sucho.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1506
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: st leden 05 2022, 18:11    Předmět: Citovat

mikollar napsal(a):
.....Vymenil som tesnenie (na jedno mieste bolo prasknute), ale to nepomohlo.
Tak som naokniec hadicku poriadne prestuchol perkom na zatahovanie drotov, vzadu som ju odpojil z nadobky a preplachol.
Preistotu som trosku prizdvihol predne nozky a odvtedy je znova sucho.

Těsnění jsem zkontroloval po celém obvodu. Je to těsnění s magnetem, nikde není poškozené. Proužek papíru je přitlačen po celém obvodu.
Do odtokového žlábku jsem stříkačkou naléval trošku vody a ta spolehlivě odtékala hadičkou k motoru. Takže stékající kondenzát nemůže přetékat z žlábku do spodní části chladničky.

Žena si snad dva roky stěžovala na tu vodu na dně. Dříve to prý nedělalo.
Kolega "mikollar" má zřejmě podobný typ chladničku a vodu tam už také nepozoruje. Takže voda by tam ani u mne u této třidy chladniček být neměla.

Dnes jsem se tomu začal více věnovat a zjistil jsem následující:
1. Po zapnutí kompresoru běží kompresor v kuse asi 1,5 hodiny. To je divné. Při jeho vypnutí je na zadní stěně nad odtokovým žlábkem jinovatka.
2. Doba klidu kompresoru po vychlazení je až dvě hodiny. To ukazuje na to, že do chladničky neproniká přes netěsné dveře okolní teplý vzduch.
3. Všiml jsem si, že v pravém zadním rohu na dně chladničky je nějaký kondenzát ve formě ledové "placičky". Tam, pod úrovni sběrného žlábku by led v žádném případě neměl vznikat. Z nějakého důvodu je zadní stěna chladničky hodně podchlacená i pod úrovni žlábku, takže tam voda kondenzuje jako na stěně nad žlábkem a vytvaří pak ty loužičky na dně s ledem v pravém dolnim rohu po zastavení kompresoru.

Dospěl jsem k závěru, že zdrojem problému je málo chladiva. Když jsem pracoval jako technik sálového počítač, tak jsme udržovali i velké klimatizační jednotky pro sál. Kdykoliv pokleslo množství Freonu, vždy se začal nejdříve vytvářed led na vstřikovacích tryskách před výparníkem, a teprve pak se velmi pomalu prochladily výparníky. Při větším úniku se výparníky neprochladily vůbec, ale vstřikovače byly obalené ledem. Naprosto stejné to bylo u klimatizačních jednotek železničních vagónu, u kterých jsem později dělal typové zkoušky.

Stejné to bude u naší chladničky. Vstřikovací ventily do výparníku jsou pravděpodobně umístěny za zadním pravým dolním rohem. Po rozběhu kompresoru se nejdříve místo výparníku podchladí vstřikovací ventil a pravděpodobně se začne obalovat ledem. Od něj se ochlazuje stěna chladničky pod žlábkem a na tom místě začne nejdříve kondenzovat vlhkost v chladničce. Teprve pak, se zpožděním, stejně jako u klimatizace počítače, se pomalu vychladí výparník a voda pak už kondenzuje také na zadní stěně chladničky.
To, že kompresor běží až 1,5 hodiny, než se prostor vychladí a vypne termostat, svědčí o malém chladícím výkonu celé soustavy. Ten nežádoucí kondenzát, vznikající v tom pravém dolním rohu, pomalu vytváří tu loužičku na dně chladničky, kterou žena musí co 14 dní vytřít.

Takže ta 14 let stará chladnička půjde do sběrného dvora a žena dostane jako opožděného Ježíška novou chladničku.

Předpokládám, že moje, výše posaná diagnóza, je správná, a že mne kolegové nepřesvědčí o tom, že se pletu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hajeklubos



Založen: May 01, 2008
Příspěvky: 598
Bydliště: Praha 5

PříspěvekZaslal: st leden 05 2022, 19:20    Předmět: Citovat

S kombinací lednice/ mrazák zkušenost nemám, nekoupil bych si to. Ale jednotlivě ano. Lze vycházet z údajů výrobce jakou má chlazení roční spotřebu. Změřit teploměrem jakou máš teplotu zhruba v půlce skříně. Lednice +5až6stupňů. Mrazák -19až-20stupňů. Lednice má poměr chodu asi 25procent , mrazák tak pod 40procent. Změřit spotřebu lednice tak za 5 až 7dní, přepočítat na roční spotřebu a máš nástřel jestli je agregát vybouchanej nebo bez chladiva. Pozor některé měřiče spotřeby blbě počítaj dny, tak označit začátek a konec měření. Pozor na lednicové termostaty, častá závada,o to vím své.
Luboš
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund