Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Výpočet obvodu metodou smyčkových proudů.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3647

PříspěvekZaslal: ne prosinec 05 2021, 18:57    Předmět: Citovat

Tohle mám od své vnučky. Na univerzitním studiu v zahraničí (QMUL) se zapojila do programu pomoci slabším středoškolákům. Adoptovala si svého pokulhávajícího studenta a při osobních konzultacích mu pomáhala doběhnout aspoň průměrně prosperující část jeho třídy. Problém byl, že on podobně jako flákal běžné vyučování, tak nevyužil ani to doučování na nějaký pokrok.
Ani dobrý učitel neudělá zázrak, pokud student v sobě nenajde dost zájmu, motivace či ctižádosti hned na začátku studia. Potom se to těžko dohání a takový "případ" se potom soustředí na absolvování, ne na pochopení a porozumění.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1506
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: ne prosinec 05 2021, 22:44    Předmět: Citovat

rudolf02 napsal(a):
.....Asi se vám to nebude líbit, ale aby elektrikář neznal Kirchhoffa, to je na mě moc. ....

Nevšiml jsem si, že by v této diskuzi někdo zpochybňoval nutnost znalosti Kirchhoffových zákonů. Spolu s Ohmovým zákonem to je základ elektrotechnika.

Hned při založení vlákna jsem napsal, cituji "Je opravdu dobré tomu dobře rozumět. Nějak se tím logicky a prakticky do paměti vrývají Kichhoffovy zákony. Uznávám, že ve škole je dobré a vhodné to učit a naučit."

Jde o to, zda někdo v praxi počítá nějaký elektrický obvod metodou smyčkových proudů. Ty školní příklady se stále opakují, ale v praxi se takové obvody nevyskytují.
Přesto ty smyčkové proudy považuji za užitečné k demonstrování Kirchhoffových zákonu na konkrétních obvodech.
Sestavení rovnic o dvou a více neznámých s pomocí smyčkových proudů by měl umět každý student elektrotechniky.

Řešení těchto rovnic už spadá do matematiky a ne do elektrotechniky. Neříkám, že by to studenti neměli umět. Ale nějaká výpočetní chyba studenta v řešení těchto rovnic by neměla snížit hodnocení studenta, který rovnice správně sestavil a tím prokázal, že úloze rozumí. V elektrotechnické praxi takové rovnice nebude pravděpodobně nikdy řešit.


Naposledy upravil Brozicek dne po prosinec 06 2021, 13:32, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4081

PříspěvekZaslal: po prosinec 06 2021, 0:31    Předmět: Citovat

Brozicek napsal(a):
Jde o to, zda někdo v praxi počítá nějaký elektrický obvod metodou smyčkových proudů.
Simulačné programy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rudolf02



Založen: Sep 05, 2012
Příspěvky: 498
Bydliště: ústeckoorlicko

PříspěvekZaslal: po prosinec 06 2021, 20:14    Předmět: Citovat

No, zkusím to vysvětlit ještě jinak. Úloha z měření - Ověření Kirchhoffových zákonů. Tři větve - zdroj 5V v sérii s odporem 5k - zdroj 10V v sérii s odporem 10k - samotný odpor 1k. Naměřené proudy a napětí na odporech. Při ověřovacím výpočtu první proud vyšel 11/13mA, pro jednoduchost zaokrouhleno na 0,84mA (od žáka, přesně 0,84615384615384615384615384615385mA). Pokud si propočítáte zbytek se zaokrouhlením, chyba rozdílu napětí mezi větvemi dosáhne cca 25%, ve výpočtu se zlomkem máte přesný výsledek s rozdílem proti měření cca 6mA. Takže si myslím, že výpočet do elektrotechniky patří.
No a bez matematických výpočtů střídavých obvodů s R, L a C v sérioparalelních zapojeních bez komplexních čísel? Nebo výpočty trojfázových obvodů, střídavých výkonů na komplexních zátěžích, točivých mg polí atd. - no simulátor to řeší a pochopení principů bez výpočtů je brnkačka?
Další příklad - sériové zapojení RLC. Bez výpočtu žákům nedojde, že na cívce či kondenzátoru může být napětí i hodně větší než napětí zdroje. I když vám přednesou báseň od Erbena Sériová rezonance, tj. umí ji, ale nic nepochopí, dokud si ta napětí nespočítají a poté neověří na stole.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
maxijaroslav



Založen: Jun 02, 2020
Příspěvky: 263
Bydliště: Brno KrPole

PříspěvekZaslal: út prosinec 07 2021, 0:02    Předmět: Citovat

Ano, podobné výpočetní metody jsou vhodné především pro výuku - snadno se učí a ještě lépe se zkouší. Pro fajnšmekry doporučuji ještě metodu I-křivek.
V reálu pak člověk zjistí, že většina pasívních součástek není tak docela lineárních a navíc mají velké rozptyly parametrů. A potom přijdou výrazné nelinearity typu polovodičů a podobně (s ještě větším rozptylem parametrů) a navíc s charakteristikou, která není ani dostupná v podobě slušné rovnice...
I výpočty, i simulace jsou jen ve stadiu hrubého odhadu a stejně se to musí "odladit" v reálu se skutečnými součástkami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.19 sekund