Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Už ani těch 50 Hz není, co by mělo být :-)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Co je nového?
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4958
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: út listopad 30 2021, 19:50    Předmět: Citovat

U nás keď bola naposledy ohlásená odstávka elektriky na pár hodín, tak to bola nádhera. To ticho bolo k nezaplateniu. Pravidelné ohlásené výpadky elektriky by mi vôbec nevadili. Samozrejme potom po zapnutí nefungoval výťah a musel ho prísť maník nahodiť, lebo je to šmejd ktorý vždy po výpadku elektriky skape.

Ono nejde o to že by bolo elektriky málo, ale že sa s ňou plytvá. Stačí si pozrieť vysvietené mesto koľko reklám a kadečoho tam zbytočne svieti. Teraz pribudli informačné LEDkové tabule na zastávkach autobusov ktoré ukazujú za aký čas príde autobus, to predtým tiež nebolo. Svieti to v kuse, páli elektriku, ani len čas to neukáže, a inak je to akurát k nasraniu. Ukazuje to autobus že má prísť, a zrazu zmizne, nič nepríde a z tabule sa informácia stratí. Alebo naopak, bavil som sa na zastávke so známym lebo to ukazovalo že autobus mu príde za 13 minút, a zrazu za 5 minút bol tam. No načo je taká tabuľa? Iba aby pálila elektriku. Confused

_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: út listopad 30 2021, 20:35    Předmět: Citovat

PotPalo napsal(a):
U nás keď bola naposledy ohlásená odstávka elektriky na pár hodín, tak to bola nádhera. To ticho bolo k nezaplateniu. Pravidelné ohlásené výpadky elektriky by mi vôbec nevadili.

krátkodobě to může vypadat útulně až romanticky, pokoj od všelijakých dupáren pajzlů a tuctuc bordelů, taky se mi líbí když fabriky o dovolené přestanou hučet a co teprve když na letišti opravujou dráhu a těch šest nadzvukových nanicdobrých machrů přestane na čtvrt roku otravovat 200 km2 okolí.
Dlouhodobě nebo navíc nečekaně je to ale napiču, každý výpadek znamená i něčí výpadek v práci. Představ si jen že máš někde galvanovnu a místo prodaných výrobků máš tunu zmetků, po pověsti, ale režie ti nabíhá dál. Ohledně bydlení, třeba na tmavým sídlišti, ráno můžeš přijít k zničenýmu autu, nebo jen k místu kde stálo, tvoje manželka může dostat přes držku (v lepším případě) a tmavou tvář v tmavý noci nikdo neviděl, u schránek bude nasráno od fetek a pekař rono bude mít hovno a ne čerstvý housky. Takhle nějak to mívají někde v etiopii a podle toho je i životní úroveň.
https://energozrouti.cz/z/nemecko-vypinani-nabijecek-elektromobilu-ve-spickach-elektricke-site
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1515
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: st prosinec 01 2021, 10:37    Předmět: Citovat

By mě zajímalo, jestli v případě bezproudí začnou prioritně vypínat např. venkov, aby uchránili před výpadky města.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Olchor



Založen: Nov 18, 2009
Příspěvky: 1636
Bydliště: Blansko

PříspěvekZaslal: st prosinec 01 2021, 11:02    Předmět: Citovat

Pomohla by nějaká smart grid, kdy by se určovala okamžitá cena energie podle situace v síti. Pak by si každý mohl nastavit při jaké ceně jaký okruh spotřebičů odstaví. V první fázi pro podniky, ale pak i pro domácnosti. Takový vyšší level NT/VT.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st prosinec 01 2021, 11:31    Předmět: Citovat

Podle vývoje poměru VT/NT (srovnáno prakticky na stejnou výši) za celé roky je evidentní, že o tento druh regulace nemají energetici zájem, resp. napjatost situace v české distribuční síti asi není způsobena českou spotřebou.
kromě toho je to možné do určité míry. Nemůžeš pozvat do fabriky deset tisíc zaměstnanců na ranní směnu a pak jim v deset dopoledne podle situace platit překážky ze strany zaměstnavatele. Nebo přesunout činnost školní kuchyně na pátek večer. Dalo by se třeba v obcích vypínat VO, ale tím by potvrdilo, že v návratu do středověku vlastně lampy nemusí být.
Tady je dobré si hlavně uvědomit, že česká energetika včetně distribučních sítí se budovala desítky let za peníze vydojené z českého rozpočtu, včetně příslušného zdanění obyvatel. Takže by někdo možná očekával, že bude fungovat v zájmu českého občana a ne podle politických experimentů nějakých vzdálených kokotů, co sami žijou na Marsu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31827
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st prosinec 01 2021, 23:15    Předmět: Citovat

Ve spoustě vesnic to tak dělají, třeba v mý "rodný" obci ležící asi 8km od Třebový se v 11 v noci lampy spínacíma hodinama vypnou a basta, náběh je naprogramovanej až na 4:30 další den ráno. Kolik se tím ušetří netuším.

Ale jedno z preperskejch opatření na black-out už jsem zaregistroval na TytTrubko: https://www.youtube.com/watch?v=pcx1khnc36k

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7556
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: st prosinec 01 2021, 23:24    Předmět: Citovat

Byl jsem v několika vesnicích na východním Slovensku a tam se VO vypínalo zcela běžně, klidně už v 21 h. Ranní náběh netuším, to jsem ještě chrápal.
Bylo to zdůvodněno mimo jiné redukcí světelného smogu (úspora energie samozřejmě je taky benefit); proto v SV koutě Slovenska (v NP Poloniny) najdeme "Park tmavé oblohy". Hvězd a toho všeho vůbec je pak vidět násobně víc, je tam dokonce i hvězdárna. Místní s tím asi problém neměli, prostě si na cestu z hospody svítili baterkou.

Sorry za OT.

_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33891
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st prosinec 01 2021, 23:42    Předmět: Citovat

Na Orave to vypinali bezne pred >10 rokmi. Cesta autom v noci cez tieto obce dost neprijemna - hlavne ked nevies, kde sa objavi nejaka ozrata postava v ciernom obleceni. Tam ten stredovek nikdy neskoncil Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt prosinec 02 2021, 5:27    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
jedno z preperskejch opatření na black-out už jsem zaregistroval na TytTrubko: https://www.youtube.com/watch?v=pcx1khnc36k

Na ja, žlutej pithecus to se dalo čekat. Tomuhle "opatření" se v civilizované variantě říká Petry nebo Kaborky, má to asi sto let novinku zvanou kouřovod umožňující používat to uvnitř obydlí bez následků, což by pro luskounožrouta možná byl objev. Musí to být šmak ty jeho šašliky se zplodinama z práškový barvy z šasí. On to má vietcong trochu jinak, tam jsou oblasti jednak s trochu jinými zimními teplotami, jednak ještě víc žijou horizontálně v přírodě, kde se líp realizuje bydlení s prasatama, sraní ve stráni a sprchování pod skálou u vodopádu. V činžáku někde na Vinohradech se takovej blackout bude realizovat hůř.
Zpět k tématu, myslel jsem vypínání VO v době večerní špičky, v jednu v noci to celkem nemá přínos, navíc někde v Tmavý řiťce s patnáci čp. Taková Ostrava v pět večer v prosinci.
Stejně to bude junda, až to párkrát zhasne komplet, lidem se třeba rozsvítí v tykvi, jestli bylo žádoucí aby ČEZ odváděl energii někam do chuje na burzu a ještě k tomu germánům musel stavět za dvě miliardy přeshraniční trafo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Olchor



Založen: Nov 18, 2009
Příspěvky: 1636
Bydliště: Blansko

PříspěvekZaslal: čt prosinec 02 2021, 8:20    Předmět: Citovat

Struktura zatížení sítě se dost změnila. Vlivem FVE a větrníků jsou výkyvy rychlejší a už tak moc nezávisí na denním období. Proto ty smart grid, reagují daleko pružnějc. Samo, že některé spotřeby jsou pevně dané a nehneš s nima. Ale i tak je spousta spotřeb, které jdou o pár hodin odložit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: čt prosinec 02 2021, 8:51    Předmět: Citovat

No tak jen aby ty chytré sítě nezůstaly u tlachací přípravy jako jiné hipsterské projekty, co se v nich hlavně pirátská chamraď tak vyžívá a všelijaké přísavky na obnovitelnost. Jak to myslí distributoři s podporou výkupu je známo i na EB z jiných vláken.
Odložit se dá nejlíp asi akumulační ohřev, jenže smysl to má dokud se řeší nějaké špičky od oblačnosti, neřeší to málo zdrojů při nedostatku. Když přijde mráz, OZE stagnujou 14 dní a mezitím zelení komouši odvezli elektrárny do šrotu.
Tahle civilizace vůbec hloupne, roste spotřeba a omezujou se stabilní zdroje současně.
Trend posledních 20 let, navrhovat stavby kde se nedá existovat bez klimatizace, prosklená vivária pro lidi, místo tradičních budov a přitom likvidovat městskou zeleň. V souhrnu těžké stovky MW.
Myslel jsem, že rekuperace na železnicích je realitou už 40 let co je dostupná průmyslová elektronika... omyl, ono se bude ještě po čtvrtině 21. uvažovat a pomalu chystat!
https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/zeleznice-ekologie-trakcni-elektrina-cd-cargo.A200710_104652_eko-doprava_cfr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
palmalsport



Založen: Dec 21, 2012
Příspěvky: 545
Bydliště: HK

PříspěvekZaslal: čt prosinec 02 2021, 9:06    Předmět: Citovat

Holt tak to vypadá, když se vsadí na jednu kartu, (zelenou).

FVE a větrníky, jsou už ze své podstaty, nestabilní a nespolehlivé zdroje elektřiny.
Potřebujme stabilní a spolehlivé zdroje, Bez nich to prostě nepojede.
No a Němci ať si trhnou.
Zaplať pánbůh, za naše přečerpávačky. Jsou to naše velké akumulátory.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7937
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: čt prosinec 02 2021, 15:39    Předmět: Citovat

Ještě k VO, nám se chytrá svítidla v nočních hodinách samy stmívají na 30% a nad ránem opět najíždějí na 100%. Přechod je tak plynulý, že si toho leckdo ani nevšimne.
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31827
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt prosinec 02 2021, 16:46    Předmět: Citovat

palmalsport napsal(a):
Holt tak to vypadá, když se vsadí na jednu kartu, (zelenou).
FVE a větrníky, jsou už ze své podstaty, nestabilní a nespolehlivé zdroje elektřiny.
Potřebujme stabilní a spolehlivé zdroje, Bez nich to prostě nepojede.
No a Němci ať si trhnou.
Zaplať pánbůh, za naše přečerpávačky. Jsou to naše velké akumulátory.
Jenomže nejhorší pro nás je, že Skopčáci ve svojí severní části jsou schopní nárazově vyrábět relativně velký množství elektriky (větrníky v Severním moři a na přilehlejch pláních), kterou ale nejsou schopní ani místně spotřebovat, ale ani sami v rámci svýho spolkovýho sdružení přenést někam jinam, kde by v tu samou dobu po tý elektrice šáhli jak hladovej po chlebu. Ale my, jejich sousedi, máme přece rozsáhlou a výkonnou přenosovou soustavu, takže co jim brání nacpat tu elektriku u Děčína k nám a dole o pár set kiláků dál ji zase od nás cucat do Bavor? Naše rozvodny ať se třeba poserou ... I proto se na síťovejch stykovkách se Skopčáckem musejí stavět impedanční trafa, aby si tihle zeleným šílenstvím postižení €uropitomci z nás nemohli dělat co by se jim líbilo ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Olchor



Založen: Nov 18, 2009
Příspěvky: 1636
Bydliště: Blansko

PříspěvekZaslal: čt prosinec 02 2021, 17:35    Předmět: Citovat

Však on ten přenos přes naší síť taky nebude zadarmo....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Co je nového? Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Strana 8 z 10

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund