Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Tesla C430 - vertikal

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
dolac



Založen: Jul 10, 2005
Příspěvky: 491

PříspěvekZaslal: so prosinec 22 2007, 23:28    Předmět: Tesla C430 - vertikal Citovat

Zdravim. Mam tu problém s vertikálom u tohto staršieho TV. Je tu použitý obvod MDA1670. Po zapnutí sa cca 10 až 15 minút roztiahne obraz najmä v hornej časti. Po 10 minútach naskočí už normálne. Zdroj píly aj linearita je však OK. Problém je až na výstupe výkonového zosilňovača, čo je vidieť z priložených oscilogramov nižšie. Hore je záznam výst. napätia (10V/d) a dole je záznam prúdu, resp. napätia na snímacom odpore 1R5. (1V/d). Evidentne narastie hodnota prúdu a zdeformuje sa tvar. Vyzerá to, akoby boli širšie aj impulzy spätných behov. Nemám po ruke nový MDA1670, ani náhradný V-modul, ale pre istotu som vymenil D1 aj C6 aj C111.
Môže sa takto prejavovať chybný MDA1670, alebo medzizávitový skrat vychylovačiek?



OK.jpg
 Komentář:
Záznam výst. napätia a prúdu pri správnej funkcii TV.

Stáhnout
 Soubor:  OK.jpg
 Velikost:  45.86 kB
 Staženo:  250 krát


Chybne.jpg
 Komentář:
Záznam výst. napätia a prúdu pri chybnej funkcii TV.

Stáhnout
 Soubor:  Chybne.jpg
 Velikost:  44.32 kB
 Staženo:  241 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Killroy
Moderátor


Založen: Dec 08, 2007
Příspěvky: 4205
Bydliště: Plzeňsko

PříspěvekZaslal: ne prosinec 23 2007, 0:40    Předmět: Citovat

Já bych tipoval na vadný MDA1670, byli dost poruchové a překopáním na stojatý TDA1670 v pouzdře SQL15 bylo po problémech.
_________________
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peterseal



Založen: Nov 24, 2006
Příspěvky: 1988
Bydliště: SR-Bratislava -Devínska Nová Ves

PříspěvekZaslal: ne prosinec 23 2007, 12:18    Předmět: Citovat

Ano,tie TESLACKE MDA.... stali na prd. daj tam original TDA, ale na vyskusanie sa mozes pozriet po zbernych dvoroch...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dolac



Založen: Jul 10, 2005
Příspěvky: 491

PříspěvekZaslal: ne prosinec 23 2007, 19:38    Předmět: Citovat

Ďakujem všetkým za radu, asi vymením tento V-modul. Ešte sa nejaký nájde. Nechce sa mi to už prerábať na TDA1670. Snáď ešte nejaký ten týždeň poslúži a potom pôjde do šrotu.
Ináč teraz sa trochu polepšíl (zatiaľ) už mi rozťahuje obraz iba počas niekoľkých sekúnd, ale občas sa to zopakuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tsl
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: čt leden 03 2008, 22:51    Předmět: Citovat

kondik napsal(a):
Killroy napsal(a):
Já bych tipoval na vadný MDA1670, byli dost poruchové a překopáním na stojatý TDA1670 v pouzdře SQL15 bylo po problémech.


Suhlasim, prerobit na TDA1670 (1675) a mas pokoj. Vertikalne vychylovacky u obdobnych TV som este nemal (skor horiozntalne, ale vertikalne urcite nie).


To kondik, Killroy:
Zdravím, mám podobný problém, MDA je odpálené. Mám TDA1675 aj jeho datasheet, ale neviem zohnať rozloženie pinov MDA1670, aby som mohol urobiť redukciu. Možeš pomôcť? Vopred vďaka.
TSL
Návrat nahoru
Killroy
Moderátor


Založen: Dec 08, 2007
Příspěvky: 4205
Bydliště: Plzeňsko

PříspěvekZaslal: pá leden 04 2008, 7:10    Předmět: Citovat

MDA1670V je 16ti pin a jeho zapojení je v zeleném Tesla katalogu str. 34. Během dne to naskenuju a dám sem pdfko.

EDIT:



mda1670.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  mda1670.pdf
 Velikost:  295.82 kB
 Staženo:  1283 krát


_________________
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…


Naposledy upravil Killroy dne pá leden 04 2008, 9:50, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jurik



Založen: Dec 12, 2007
Příspěvky: 320
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: pá leden 04 2008, 7:31    Předmět: Citovat

100 pro MDA...je to celkem typicka zavada...Cauky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
dolac



Založen: Jul 10, 2005
Příspěvky: 491

PříspěvekZaslal: út únor 05 2008, 21:09    Předmět: Citovat

Je to už stará téma, avšak zabudol som na spätnú väzbu.
Vymenil som V-modul a TV šlape tak ako má. Chyba bola teda určite v MDA.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 283
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: út listopad 23 2021, 18:39    Předmět: Citovat

Obvod MDA1670 se mi jeví jako vzácný, ostatně i poměrně drahý. Než jej ve smyslu opakujících se rad vyhodíte a nahradíte novým nebo kitem s TDA1670, uvažte, jestli je závada uvnitř, nebo na jeho povrchu. Od TDA1670 se liší už na první pohled pouzdrem. A tady bych hledal i možnou příčinu problémů, jak jsou různými majiteli popisovány. Smáčivost vývodů MDA1670 pájkou mohla být problematická, zvláště pokud se před osazením skladovaly a následně se pájely vlnou bez důkladné kontroly. Pájka mohla k vývodům nějak přilnout, ale nevytvořit spolehlivou intermetalickou slitinu. Celkově se pájkou moc nešetřilo, což mohlo být spíš na škodu, pokud nebylo vidět její vzlínání po povrchu. Vývody v mém Alešovi Colorovi byly zapájeny kolmo k ploškám, v jejich původním rovném tvaru. Vývod 8, zem, je těsně vedle šroubového spoje chladiče a nezdál se být dobře smáčený. Montáž chladiče sice obsahuje pérové podložky, ale nelze se asi úplně spolehnout, že je výrobce utáhl ideálně k teplotnímu cyklování. V takto tvrdé montáži tepelná roztažnost jistě vyvolává silné namáhání pájených spojů. U použitého pouzdra MDA1670 není (kromě zmíněných pérových podložek) možnost snížit tahové a tlakové síly u vývodů typicky nějakou jejich pružnou ohybovou deformací. Po odstranění původních závad fungoval TV koupený přes Aukro bezvadně, po delším čase se ale jedna další vada objevila. Po zahřátí se začal deformovat spodní okraj obrazu, koncový stupeň v MDA1670 se dostával do saturace, výstup byl na dolním konci dostupného rozsahu napětí oříznutý. Závada se zdála být citlivá na pohyb resp. mírnou deformaci desky modulu. Při podrobnějším ohledávání se navíc charakter závady změnil, což se později vysvětlilo upadlým přívodem rezistoru 1,5 Ohm ve zpětné vazbě koncového zesilovače. Ta komplikace poznamenala opravu a zamlžuje spolehlivý výklad příčiny původní závady. Zkontroloval jsem hodnoty pasivních součástek. Celou desku jsem důkladně propájel, vývody MDA1670 jsem zahnul rovnoběžně k povrchu spojů na destičce a dal jsem si záležet na jejich dobrém smáčení. Důkladně jsem vyčistil a zkontroloval oba protikusy připojovacího konektoru modulu - nebyl a perspektivně asi ani nebude úplně dokonalý. Desku jsem dobře očistil isopropanolem a v ultrazvukové vaně. Pod chladičem je nová vazelína v přiměřeném nadbytku. Závada se už neprojevuje. Pokud se objeví, dám vědět. Zatím klepu na dřevo.

/ Doplnění: Chtěl jsem ještě definitivně zajistit montáž chladiče modrým Loctite. Všiml jsem si drobné nestability svislého rozměru obrazu při deformaci desky. Doporučuji ošetření odporové dráhy a kluzného kontaktu u trimrů, já začínám používat Electrolube SGB20S (je ale mírně elektricky vodivý !) - předtím P2 trochu chrastil. Ale významnější příčinou bylo vlasové přerušení zemně na plošném spoji pod MDA1670. Výrobní vada trochu skrytá pod zelenou maskou, spojení buď náhodným kontaktem přes přerušení plošného spoje, nebo přes chladič a jeho dva šroubové spoje. Citlivé na deformaci desky. Asi to souviselo i s původní závadou, možná problém nebyl primárně ve smáčivosti vývodů IO. Možná je tedy příspěvek spíše o kvalitě luxusního televizoru Tesla, než o MDA1670. A možná ne, protože se původní závada odstraněná důkladným propájením projevovala jinak. /

Před touto závadou jsem už musel vyměnit paralelní kombinaci dvou elektrolytů 470 uF osazenou na základní desce, která je v sérii s vertikálními vychylovacími cívkami dost zatížená. Zhoršení jejich vlastností bude asi u opotřebovanějších TV obvyklé. V mém se to projevilo měnícím se oříznutím vertikálního rozměru obrazu, pokud si správně vzpomínám. Pozice jsem osadil shodným typem s vědomím, že stav obrazovky, dlouho důkladně regenerované z kómatu do "při původním žhavení a po delším zahřívání je barevný obrázek barevný a černobílý je opravdu černobílý", si vynutí další servisní zásah ještě před opakováním této poruchy. Původní majitel byl zřejmě smířen s barvami brutálně pozměněnými odchodem nekvalitních elektrolytů TE... v automatice řízení koncových stupňů pro katody, které pak podle toho ovšem také dopadly. Což je tip pro toho, kdo uvažuje o výměně zdánlivě vadného integrovaného obvodu MDA3505. U mne bylo správným řešením nahrazení vadných elektrolytů kapkovými tantaly. Integrovaný obvod je složitou a komplikovanou součástkou. To ale neznamená, že Tesla zvládla výrobu jednoduchých součástek lépe a vadný musí být právě on. Já jsem k tomuto poznání dospěl oklikou, když jsem původní Philips nahradil objímkou a do ní osadil Teslu. Závada nezmizela. Po výměně elektrolytů jsem mohl porovnat originál Philips s tuzemskou kopií. Nechovají se stejně. Automatika řízení katod obrazovky je u Tesly trochu jiná, jaksi podivně nedokonalá. Ale asi by i tak byla celkem vyhovující.
Ke kvalitě pájení v Aleši Colorovi ještě poznámka, která se ale vztahuje k tuneru, který mohl byl vyroben na úplně jiném pracovišti. Dlouho jsem hledal příčinu náhodně se objevujících rušivých vodorovných proužků a teček v obraze. Nakonec jsem díky zjištěnému kolísání AVC a citlivosti poruchy na deformaci plošného spoje odhalil špatně propájený vývod cívečky v tuneru. Jsou jevy, které poctivý bastlíř neprodukuje a možná je proto ani důvěrně nezná, třeba by si je ani neuměl představit. Pozná je při setkání s průmyslovým výrobkem.
Stále přetrvávající chudoba některých lidí na tomto světě a dokonce v naší zemi je politováníhodná. Kupříkladu, někdo používá už opravdu špatně fungující televizor a nemůže si dovolit včas zaplatit jeho opravu. A nakonec jej odloží do aukce tak zubožený, s popisem chválícím dle jeho nároků vyhovující stav.
Abych nebyl neslušně stručný, ještě trochu odbočím od tématu vlákna, tedy od MDA1670. Sovětská obrazovka 32LK2C, používaná v Mánesech a Aleších Colorech, není přímo zázrakem přesnosti a technického umu dle civilizovaných měřítek. Dalo mi hodně práce nastavit aspoň přijatelnou čistotu barev a musel jsem k tomu oproti továrnímu nastavení znatelně posunout podél hrdla celou vychylovací soustavu. Sladit střed stínítka a jeho okolí přesto lze jen kompromisně, u konkrétního kusu s nulovou rezervou pro rušivá vnější magnetická pole. Levý dolní roh si pak ještě vyžádal přicvaknout maličký, ale silný magnet k nedalekému reproduktoru. I tak v tom rohu má červená katoda viditelnou nafialovělou čmouhu. Nikde jsem nenašel dokumentaci k této obrazovce, tak jen odhaduji, že její kvalita odpovídá představám výrobce. Prý jich Tesla na vstupní kontrole nějakých 30 % vrátila. Jak fungovaly ty vrácené vědí diváci žijící východněji. Neví někdo náhodou, jen pro zajímavost, jaký vychylovací úhel tato obrazovka má?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund