Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

K - tesla 820a
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne květen 16 2021, 15:58    Předmět: Citovat

Omyl, pane spoludiskutére.
Koncové stupně jsou z celé té příšerné bedny nejlepší, jsou bohatě chlazené a po drobných kosmetických úpravách jejich zapojení, si slovy Radovana, namažou na chleba všecko ostatní ze zde dostupné spotřebky.
Z největší části je to proto, že je to opajcované, na komplementár upravené zapojení sira Clive Sinclaira, které se všude, kde bylo použito osvědčilo, je velmi spolehlivé, pro HiFi plně vyhovující.
Bohužel jsou koncové stupně buzené signálem z toho předchozího šrotu a pak to jako celek působí, jako by za to mohly právě výkonové stupně.
To je velký omyl. Po rekonstrukci signálové části, nejlépe na něco normálně bělošského a přiměřeně kvalitního té výkonové části, se teprv ukáže kvalita použitého zapojení konců.
Jsou fakt dobré a největší podíl na jejich případné nespolehlivosti mají původně použité, neadekvátně mizerné pasivní součástky, nikoli teslácké polovodiče. Ty jsou pro tuhle aplikaci víc, než dostačující. To zapojení má se stávajícími polovodiči slušný potenciál až asi do 50-60W/4R.
Kterého asi idiota mohlo napadnout, blokovat háklivé napájecí větve takto výkonných konců - hovňákama?
To je v naprostém rozporu se skutečností, že ty přístroje se běžně konstruovaly na životnost 15-20 let.
Inovační cyklus byl v reálsocialismu min. 4x delší, než kdekoli jinde ve světě.
A oni tam naperou nejen do konců, ale i na jiná blokovací místa nejmizernější svitky, jaké čs. elektronický průmysl tenkrát vyráběl?
Tesla Orava ve stejné době už dávno používala oficiálně dovážené, slušné MKT kondíky z Jugoslávie /červené plastové kostky KEU2610/, nebo i zelené, poloprůhledné axiální svitky od ERO, případně též slušné, radiální MKT svitky MPTr-96 z Bulharska. Všecky byly přes Eltos, nebo PZO docela běžně k dispozici a k předtím běžícímu poloprovozu už v Lanškrouně, resp. Ostravě-Zábřehu, nabíhala velkovýroba MKT typů TC205-209 a TC215-219.

Sledujte prosím ty myšlenkový pochody:
Vypiplám téměř k dokonalosti dva 40W koncové zesilovače. Ale pro zajištění jejich bezpodmínečné stability, použiju to naprosto nejhorší, co se tu vůbec vyrábělo.
Konstruuju nf část pro drahý přístroj třídy HiFi, ale do řízení té nf části použiju prachmizerný šváby, které byly už svými průměrnými parametry určeny jen do televizní stereo spotřebky, aby se ušetřilo na tandemových potenciometrech, které byly pro TV spotřebku neúnosně drahé.
Ale i tak - ty podprůměrný šváby, stejně potřebovaly okolo sebe hustý houští kvalitních, polystyrenových a polyesterových kondenzátorů a 5% odporů. Ve výsledku možná i víc, než kolik by bylo potřeba do klasické koncepce ala 816A.

Zajímavostí a historickým paradoxem je, že celá nf část, tedy až na slabší, ale ne apriori nekvalitní, koncové stupně přijímače 637A - je parametrově i subjektivně zvukově o celý parník lepší, nežli s velkým tartasem "inovovaná" řídící část 820A.
Mít přijímač 637A jen trochu lepší loudness, tak až na ten nižší výkon si 637A s 820A vytře řiť.
820A je horší úplně ve všech směrech, dokonce i v takových detailech, jako je možná míra přebuditelnosti vstupů, nebo linearita všech regulací - jak korekcí, tak hlasitosti.
Pokud by někdo subjektivně porovnal nf část 816A s "velmi progresivně modernizovanou" nf částí 820A, bude se oprávněně divit, proč je starší 816A mnohem lepší.
A tak to tady bylo skoro se vším a bez zajímavosti není, že všecky tyhle "perly" inovací pocházely z Tesly Bratislava.
Myslím, že to začalo sestavou 710A, ale třeba mě někdo opraví.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ttgo



Založen: Mar 25, 2009
Příspěvky: 48

PříspěvekZaslal: ne květen 16 2021, 19:11    Předmět: Citovat

Díky za informace. Pokud seženu přistroj tak určite prijdu na radu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33931
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne květen 16 2021, 19:12    Předmět: Citovat

Ludia to kupuju asi len kvoli designu.
Nedal by som za to ani 20 eur.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2021, 14:21    Předmět: Citovat

Mám na půdě u našich minisystém 710A,ležel v HK u kontejnerů a u ničeho není šňůra (jen 15cm zbytek šedivý laněný dvoulinky,beztak nevyhovující pro třídu II).Hovňáky v tom nějaký budou,pak hromada slabých LED a možná i "zeleninový" elektrolyty.Polovodiče jsou v tom běžný,sehnatelný.Má cenu s tím ztrácet čas nebo to mám rozebrat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33931
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2021, 14:26    Předmět: Citovat

Bud opravit a predat alebo predat ako nefunkcne. Rozobranim ziskas akurat bezcenne suciastky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31871
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2021, 14:48    Předmět: Citovat

Ten minisystém 710 nestál opravdu za nic, byla to doslova horkou jehlou ušitá designovka a ani jedna z komponent neměla ani takovou "kvalitu", jako měly třeba jeho současníci T-820A + SM-260/261 + MC-600Q nebo dvojka Safír/Diamant ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 4016
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2021, 15:17    Předmět: Citovat

Nejhorší byl asi magnetofon, tuner furt ujížděl. A zesilovač pokud nevadí někomu zvýšený šum tak jde ještě někde použít. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31871
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st říjen 20 2021, 15:55    Předmět: Citovat

Nejhorší pro mě byl ten tuner - ten jsem měl se zesíkem a gramcem, magič jsem nesehnal (měl jsem to z druhý ruky, už kapku jetý). Tuner ujížděl, AFC fungovalo jen pár minut, pak se stanice ztratila a musela se znovu vypnutíma zapnutím AFC dotáhnout. Na vině byl nejspíš bačovsky vyřešenej obvod s MAA723 na místě porovnávacího zesilovače napěťový odchylky "S-křivky" a zároveň stabilizátoru ladicího napětí. Dalším problémem byly samozřejmě "dederónský" korekce A273/274D, který teskně šuměly jak hučící NÝJÁÁÁGÁÁÁRÁÁÁ - no a ten zbytek se tak nějak svez s tím... Zbavil jsem se toho klumpru, v bedně mi leží pro Ujce Příhodu ještě jeden tuner s mechanicky vyhřezlým síťovým spínačem (to taky bylo "NĚCO EXTRA" - tam nebyl klasickej síťovej Izostat jako třeba v TV, ale mačkací pákou ovládanej spínač málem jak u cirkulárky - kdo zažil, ví o čem píšu ...). Ale proti příjmovým "qalitám" tohohle bačostroje je i blbej rákosnickej "jezefčík" laděnej kondíkem fakt ultra-háj-endový zařízení ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Paviel



Založen: Jan 21, 2022
Příspěvky: 70

PříspěvekZaslal: st červen 22 2022, 6:00    Předmět: Citovat

Zdravím.

Nechcem zakladať nové vlákno ohľadom TESLA 820A, preto píšem sem. Chcel by som sa opýtať na jeden problém:
Na module L (vyváženia a stereováhy) sa deje jedna zvláštna vec (predpokladám, že je to spôsobené modulom L) - keď potenciometrom "VÁHA" točím doľava tak sa dostanem do bodu keď sa zvuk vybudí dosť nahlas (akýsi pík) také "wa", ale ak pokračujem ďalej doľava, až na ľavý okraj, tak to už funguje normálne. Pri otáčaní potenciometrom spať to znovu v tom istom bode urobí. Pri opačnom smere doprava, to funguje správne. Vymenil som aj IO A273D za TCA730A, ale problém pretrvával a navyše nefungovala fyziologia (LIN), tak som vrátil späť A273D. Na základnej doske sú vymenené všetky vadné elektrolity a opravené prípadné studené spoje. Tam by problém nemal byť. Všetko ostatné funguje správne. Neviem, či to s tým súvisí - skôr asi nie, ale konce som opravil, výmena vadných kondenzátorov a aj niektorých tranzistorov, úprave Boucherota... , teda konce sú upravené tak aby mali kľudový prúd cca 30 mA a offset do 10 mV na výstupe.

Veľmi ďakujem, za prípadnú odpoveď.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31871
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st červen 22 2022, 6:14    Předmět: Citovat

No a vyzkoušel jsi i ten potenciometr, jestli nemá vydřenou dráhu a jestli se jeho odpor mění plynule v závislosti na úhlu natočení hřídele a neskáče jak stepní koza? Protože tohle vypadá na to, že to řídící napětí pro danou funkci (potenciometry jsou zapojený jako děliče napětí a nastaveným napětím na svým jezdci řídí zešílení danýho funkčního stupně v obou švábech) v tom místě, kde to dělá to tvoje vyštěknutí má nějakej nežádoucí výkyv ... Pravděpodobně tam jezdec potenciometru ztrácí kontakt s dráhou.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Paviel



Založen: Jan 21, 2022
Příspěvky: 70

PříspěvekZaslal: st červen 22 2022, 6:20    Předmět: Citovat

To som skúšal a dal som tam nakoniec aj tak úplne nový, nepoužitý potenciometer.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lubos1961



Založen: Jul 20, 2010
Příspěvky: 397
Bydliště: Nový Jičín

PříspěvekZaslal: st červen 22 2022, 9:55    Předmět: Citovat

Ten kdo byl zvyklý na klasické ovládání nf signálu potenciometry a očekává stejné chování i na tomto přijímači musí být přinejmenším rozčarován. Zde je elektronické řízení které k dráze natočeného potenciometru vůbec nekopíruje zesílení daného stupně.
Vůbec nejhorší je řízení hlasitosti, kdy pro očekávané chování nevyhovuje použít lineární potenciometr a ani exponenciální. Při lineárním potenciometru se do půlky natočení potenciometru nic neděje a až poté zesiluje a při exponenciálním zase v první půlce rychle zesiluje a v druhé se téměř nic neděje.
To vyvážení mne také vadilo, kdy střed nastavení není střed natočeného potenciometru, dá se to doladit přidanými odpory.
K tomu že to je elektronické řízení je další necností brzká náchylnost k chrastění potenciometrů.
To mne nakonec donutilo k přepracování elektronického řízení. Hlasitost jde podle očekávání, balance, výšky a basy také, nic nechrastí.



820 upr hlasitosti.png
 Komentář:
 Velikost:  112.21 kB
 Zobrazeno:  85 krát

820 upr hlasitosti.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Paviel



Založen: Jan 21, 2022
Příspěvky: 70

PříspěvekZaslal: st červen 22 2022, 10:33    Předmět: Citovat

Ďakujem.

Vyskúšam to,

Ak môžem poprosiť, je možné priloženú schému, resp. hodnoty odporov ešte (prepočítať) upraviť pre potenciometer hlasitosti 10K/N - mám tam tento a v schéme je uvedený 100K/N

Ďakujem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lubos1961



Založen: Jul 20, 2010
Příspěvky: 397
Bydliště: Nový Jičín

PříspěvekZaslal: st červen 22 2022, 11:10    Předmět: Citovat

Paviel napsal(a):
Ďakujem.

(prepočítať) upraviť pre potenciometer hlasitosti 10K/N


Právě aby to takto fungovalo musí být ten potenciometr 100k/N.
Teoreticky, pokud stejně úměrně zmenšíš ty odpory kolem toho potenciometru a stejně úměrně zvětšíš ten el. kondenzátor tak to také půjde, ale tím potenciometrem poteče větší proud a mě se to už tak nelíbí.
R17 na 1k, 3K3 na 330Ω, 33K na 3k3, 18K na 1k8 10M na 100M.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jjilek



Založen: Mar 29, 2009
Příspěvky: 4002
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: st červen 22 2022, 11:45    Předmět: Citovat

Trochu mimo. Ale když už je to kolem podobné techniky, mám tady dva tunery 3606A.
Je to k něčemu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 2 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.24 sekund