Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

jak prodloužit životnost nové historické obrazovky?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: so srpen 21 2021, 23:35    Předmět: Citovat

Járo, sorry. Akomodaci jsem napsal nesprávně. Měl jsem na mysli roztahování a zmenšování velikosti otvoru v zorničce v závislosti na dopadajícím množství světla. Se zaostřováním čočky to nesouvisí. Jedině v tom, že zornička je vlastně dírková komora, a čím menší průměr, tím lépe se zaostřuje, zvyšuje se hloubka ostrosti. Dírková komora působí při zobrazování podobně jako čočka spojka. Ale zornička není schopna reagovat tak rychle, aby dokázala sledovat prudké změny černé, tmy, a následně plného jasu, bílé. Mozek bych do vypalování sítnice netahal. A přetížení sítnice,"nablikání do očí", poznáš určitě. Bolest, pocit, žemáš písek v očích. Při velkém a dlouhodobém přetěžování sítnice můžeš oslepnout nebo si poškodit zrak. A mozek s tím nic nenadělá, i když dokáže korigovat i velké rozdíly,

Myslel jsem, že už sem nebudu psát, ale musel jsem teagovat. Ano, přiznávám, že ta akomodace byla chyba. Nějak rychle zapomínám, buď jsou tobléta nebo ty uhlovodíky, kterými mně zaměstnavatel zničil zdraví.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne srpen 22 2021, 7:51    Předmět: Citovat

Zornička je spíš variabilní clona než dírková komora, dírková komora by byla celé oko bez čočky se zorničkou velmi staženou do velkého poměru mezi průměrem a vzdáleností sítnice.
Na pomalý nárůst kontrastu oko reaguje fyziologickou změnou citlivosti sítnice, přesto je vnímatelný rozsah jasů daleko před kontrastem (bitovou hloubkou) obvyklých zobrazovacích zařízení. Rychlé změny jasu (blikání) stimulujou mozek, zvlášť za rytmického doprovodu zvuků, až ke schopnosti spouštět epilepsie (stroboskopy a tuctuc jakožto výdobytek tzv. vyspělé tzv. civilizace).
Tu dírkovou komoru z patrně léčebných důvodů jsem před mnoha lety viděl, jeden kluk nosil dočasně brýle s kovovými výplněmi s tenkou dírkou v osách zorniček, taková varianta sněžných brýlí. Zřejmě jako opatření po nějaké oční operaci, nevím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JiriTom



Založen: Apr 26, 2017
Příspěvky: 1277

PříspěvekZaslal: ne srpen 22 2021, 8:21    Předmět: Citovat

citace:
stroboskopy a tuctuc jakožto výdobytek tzv. vyspělé tzv. civilizace

Není nad bodrého Váni ve válenkách, který za zvuku častušky tancuje kozáčka... Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: ne srpen 22 2021, 9:07    Předmět: Citovat

OK, záměna slůvka se stává, to je v pohodě. Oko je schopné se přizpůsobit malému nebo velkému jasu nejen zorničkou, ale i světločivými prvky na sítnici. Každý světločivý prvek (tyčinka, čípek) má svůj vlastní regulátor citlivosti, něco jako ALC (auto level control) u magnetofonů, který neustále s měnícím se jasem dorovnává jeho citlivost tak, aby nebyl přebuzený nebo naopak málo vybuzený. Protože však reaguje pomaleji než měnící se jas, citlivost klesne na potřebnou v řádu sekund, zpět se navrací v řádu minut, jsme schopni vidět obraz. V šeru se to dá krásně pozorovat, při nehybném pohledu na jedno místo kde se nic nemění vnímaný obraz postupně slábne až úplně zmizí a člověk vidí jenom šedo. Vnímaný kontrast klesne na nulu - všechny světločivé prvky nastavily svou citlivost tak, že podávají tentýž výstup. I při drobném pohybu očí se obraz zase objeví, protože už dostávají jiný jas, než kterému jsou právě přizpůsobeny. Právě na tomto principu fungují efekty typu "dívej se půl minuty na tento obrázek a pak koukni na stěnu". Protože světločivé prvky mají nastaveny rozdílnou citlivost, při stejném vstupu který dostávají z holé stěny podávají rozdílné výstupy a člověk pak chvíli vidí negativní obraz toho, na který se půl minuty upřeně díval.
Pokud by si tedy někdo nastavil ve tmě na televizi kontrast takový, že by mu do oka proudil jas měnící se v takovém rozsahu, že by ho světločivý prvek nedokázal v plném rozsahu zpracovat, klesla by jeho citlivost tak, aby správně vnímal nejjasnější složky takového obrazu, ty nejtemnější už by byly pod jeho rozlišením, člověk by je neviděl a vyhodnotil by to tedy tak, že má nastaveno málo jasu.
Pokud by i přesto na takový obraz dále koukal, nevím zda by to sítnici nějak vadilo. Pomalejší změny jasu by se snažila dohánět změnou citlivosti, rychlejší změny by nestíhala. Neustálá změna citlivosti by ji určitě unavovala, zda i škodila, to nevím.
Nejextrémnější případ by byl kdyby si někdo udělal z obrazovky stroboskop - střídání černé a bílé v plné palbě. Ano, bylo by to dost nepříjemné. Ovšem co na to oko, to už by se musel vyjádřit někdo fundovanější. Obrazovce by to však určitě nijak nevadilo, opotřebovávala by se stejně jako jindy, úměrně katodovému proudu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne srpen 22 2021, 9:13    Předmět: Citovat

Kremik napsal(a):

Nejextrémnější případ by byl kdyby si někdo udělal z obrazovky stroboskop - střídání černé a bílé v plné palbě.

Třeba jsou i takové preference. Mně se jakožto konzervě líbí tříminutové statické záběry a la Kubrick nebo Deray, ale to o čem píšeš je součást spousty klipů - pro mě k nedívání, ale v té přesycenosti holt něčím zaujmout zkoušejí.
Obrazovce potažmo katodě je to fuk, jasně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: ne srpen 22 2021, 9:20    Předmět: Citovat

Jasně, v klipech je to běžné, ale trvá to krátce, to ničemu nevadí. Měl jsem spíše na mysli, kdyby na něco takového koukal třeba dvě hodiny v kuse, jako běžně kouká na film. Zkrátka extrémní případ, aby se projevily vlastnosti, které jsou běžně skryty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne srpen 22 2021, 9:24    Předmět: Citovat

Možná se Purkyně něčím takovým zabýval, ale sotva k tomu měl katodovou trubici.
Jestli to na sebe někdo pouští záměrně, nevím ale zhovadilost je jak známo bezbřehá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19435
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne srpen 22 2021, 9:50    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
Zornička je spíš variabilní clona než dírková komora...
Tu dírkovou komoru z patrně léčebných důvodů jsem před mnoha lety viděl, jeden kluk nosil dočasně brýle s kovovými výplněmi s tenkou dírkou v osách zorniček, taková varianta sněžných brýlí. Zřejmě jako opatření po nějaké oční operaci, nevím.

O té hloubce ostrosti se dá zase najít spousta různě složitě interpretovaných informací. Dnes ji málokdo řeší, protože ani neví, že něco takového existuje, většina kamer v mobilech má optiku, která kreslí ostře od půl metru do nekonečna. A, když ne, tak si obraz dopočítají. Termíny, jako portrétní objektiv nebo krajinářská čočka, něco říkají jen několika málo zasvěceným. Při ručním ostření a nastavení clony to pro nás ale byl důležitý parametr. S hloubkou ostrosti mají zkušenost všichni krátko- či dalekozrací. Vědí, že za nedostatku světla to prostě bez brýlí nejde, zatímco při dostatečné hladině osvětlení se obejdou docela dobře i bez nich. Velké clonové číslo nastavené duhovkou zařídí dostatečnou hloubku ostrosti, tedy zaostření na vzdálenosti, které už čočka nezvládá. Ještě více je to znát po operaci šedého zákalu, kdy hladina osvětlení, potažmo průměr zřítelnice, hraje ještě větší roli: akrylové čočky implantované v očích se neumí zploštit pro zaostření na dálku ani vyboulit pro přeostření na blízko. Prostě takový fix-focus. Pak je to věc volby standardní pozorovací vzdálenosti, kterou si pacient s ophtalmologem dohodne, jestli bude raději nosit brýle na blízko, nebo na dálku. Za světla ta může pokrýt rozsah od 30 cm do 3 m a s brýlemi zbytek od 3 m do 500 m, ale za šera bez brýlí už vidí jen od 45 cm do 2,5 m a s týmiž brýlemi od 6 m do 100 m. Od 2,5 metru do 6 metrů je pásmo, na která by se hodily ještě jedny, slabší, brýle.

Pokud jde o dírkové brýle, už jsme tu měli vnucovače, který nabízel cedník s malými dírkami místo skel, ajurvédské brýle tomu říkal, a že to léčí šedý zákal. Kus za 15 stovek. Vyběhl jsem s ním. Sice skrz ty dírky vypadal obraz ostřejší, ale kousek plastu, který se dá na e-šopech objednat už i dost pod stovku za kus, nic neléčí a sotva nějakou léčbu podporuje (s jedinou dírkou to asi nějaký význam má, ale s cedníkem o tom pochybuji), by měl být za tu cenu přinejmenším v rámečcích silně zlacených.

Ono to vypadá, že ta fyziologie vidění, kam jsme se dostali, nesouvisí, ale i tady všechno souvisí se vším. Jak cokoli v tom přenosu obrazové informace od snímaného objektu až na sítnici ztratí nějaký lidský rozměr, něco bude trpět. A je jedno, zda to budou oční svaly, zobrazovací elektroda nebo čip kamery, či obrazovka. Analogová televize se vyvíjela nějakých 110 let, vakuové obrazovky začaly Braunovou trubicí, čili jsou sotva o 13 roků mladší. Každá etapa vývoje měla na počátku nějaké ty dětské choroby, které, než se je povedlo vyléčit či vymyslet proti nim prvenci, vedly ke vzniku různých pověr. A každý výrobce se snažil o to, aby právě jeho výrobek žádnou z těch pověr při normálním používání nepotvrdil. Samozřejmě před samotným uživatelem byl celkem bezmocný, mohl se jen chránit jen tím, co doporučil uživateli v návodu, jakkoli rozhodně neměl iluze o tom, že to všichni budou číst, natož, aby poslechli.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund