Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

LCD monitor LG FLATRON L222WS, panel CHUNGHWA CLAA220WA

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4955
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: út červen 29 2021, 1:16    Předmět: LCD monitor LG FLATRON L222WS, panel CHUNGHWA CLAA220WA Citovat

Konečne sa ku mne dostalo aj niečo pokazené, a konkrétne LCD monitor LG FLATRON L222WS osadený panelom CHUNGHWA CLAA220WA.

Po zapnutí sa rozsvietila power LED, bliklo podsvietenie, a úplne vypol zdroj, pritom tento zdroj funkciu vypnutia nemá. Hneď ako mu to došlo, sa znova pokúšal zapnút, ale s rovnakým výsledkom. Skrátka niečo preťažovalo zdroj. V zdroji bolo vidieť pájkovanie snáď na všetkých kondenzátoroch, 400 Voltový bol vymenený za väčší. Pri odpojení signálového vodiča z panelu zdroj držal a podsvietenie svietilo. Pri odpojenom napájaní podsvietenia začalo niečo dymiť na hlavnej doske. Bol to tranzistor zapínajúci napájanie 5V do panelu, samozrejme ho prerazilo do skratu. Ten som vymenil, ako náhradu som použil iný z druhej dosky kde plnil rovnaký účel. Takže závada bola skrat v napájaní panela, lenže multimeter mi napájanie v skrate nenameral. Odpor napájania 5V na vstupe do panelu bol v stovkách Ohmov, čo je pod 50mA. Vybral som panel, a ďalej som pokračoval iba so samotným panelom, ako napájanie som si zobral zdroj 5V 3A (laboratórny zdroj nemám). Pri pripojení na panel mi Ampérmeter ukazoval spotrebu cez 4A. Pritom v paneli je na vstupe napájania SMD poistka FU101 s označením UD, ktorej to evidentne nevadilo, akurát bola trochu tmavšia. Všimol som si puknutý keramický SMD kondenzátor C506. Pri jeho meraní bol nekonečný odpor, čo je divné, zvyčajne sa kondenzátor skratuje a nespráva sa ako zenerka, ktorá sa až privedením napätia začne skratovať. Po jeho nahradení iným 10uF kondenzátorom (sú tam tri rovnaké paralelne) preťažovanie zdroja zmizlo, ale panel nefungoval. Tak toto je novinka, zvyčajne si prerazenie kondenzátoru odnesie iba poistka, a po výmene panel funguje. Tu nie. Kondenzátor je na výstupe step-up meniča riadeného s IO IC503, CT1102. Na kondenzátore bolo pod 5V, čo bolo zle, menič nepracoval. Osciloskop ukázal, že riadiaci IO má frekvenciu na pine OSC, ale na ostatných pinoch mŕtvo. Vymenil som IO z druhej dosky, ale žiadna zmena. Moja chyba, zrejme nedbalosťou merania som neodhalil skrat na mosfete Q501, 9452 (celým menom AP9452GG-HF, 20V,50mOhm,4A N-CHANNEL) medzi G a S. Asi preto, že D v skrate nebol s ničím. Mosfet som na skúšku nahradil iným väčším, ale IO to zrejme neprežil. Ďalší IO som už nemal, tak som objednal niekoľko IO, mosfety, a rovno aj SMD kondenzátory 10uF/25V veľkosti 0805.

IO a mosfety prišli, kondenzátory ešte nie, tak som namiesto nich dočasne osadil elektrolyt 47uF/50V. Osadil som nový mosfet a s ťažkosťami som osadil aj nový IO. Neviem čím pocínovali kontakty toho IO ale vôbec sa na ne nechytal cín, a to som skúsil aj lepšie tavidlo, aj ich trochu očistiť štetcom zo sklených vlákien. Po priložení meráku na kondenzátor a zapnutí bolo na ňom iba asi 6V a mosfet začal dymiť. Odmeraním mosfetu som zistil že je znova prerazený. Otázka bola či som moc prehrial a teda zničil IO ako sa nechcel chytiť, alebo je príčinou niečo iné. Osadil som druhý mosfet, druhý IO ktorému som pilníkom očistil vývody až na meď, takže sa pripájkoval takmer sám, a pre istotu som na skúšku vymenil aj cievku L501 s označením 100 (10uH). Merák na cievky nemám. Po zapnutí úspech, na kondenzátore bolo pekných 13,00V a nič nedymilo ani sa nehrialo. Ešte som na skúšku dal pôvodnú cievku, aby som zistil či bola závada v prehriatom IO ako som ho dlhšie pájkoval, alebo cievke. Zapol som to iba na veľmi krátko, že či nabehne 13V, ale bolo tam iba niečo cez 6V, a na tranzistore sa začalo roztápať zvyšné tavidlo. Takže aj cievka bola zlá, po osadení novej všetko zasa fungovalo. Za pár dní už prišli poštou aj kondenzátory, takže som osadil C504, C505 a C506, monitor zložil a funguje.

Zhrnutie: vymenené IC503, Q501, L501, C504, C505, C506.



dps.jpg
 Komentář:
dps po oprave
 Velikost:  260.25 kB
 Zobrazeno:  208 krát

dps.jpg



CT1102.pdf
 Komentář:
CT1102 datasheet

Stáhnout
 Soubor:  CT1102.pdf
 Velikost:  292.28 kB
 Staženo:  1454 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6587
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út červen 29 2021, 7:26    Předmět: Citovat

Gratuluji, ale pořiď si laboratorní zdroj, vidíš sám, že bez plynule nastavitelného proudového omezení dým uniká zbytečně často.
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund