Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

co to je?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5012
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so duben 10 2021, 17:15    Předmět: Citovat

Do Moskvy se telefonovalo koaxiálním kabelem.

Odrazka například mohla sloužit pro spojení mezi Policejním ředitelstvím a vysílačem na kopci Makovica. Úhel desky by tomu odpovídal. Velké paraboly s kuželovitými laminátovými zažloutlými radomy by to taky mohly být. Je to už docela historie. Ale možná jsou stále funkční. Od odrazky na Makovicu vidět je.

https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=21.2492054&y=48.7166660&z=16&base=ophoto&rm=9xXjixRHXmepzei69yGdGxRvUY
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19487
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so duben 10 2021, 19:22    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
On ten odražeč naopak vůbec nemusí JENOM odrážet signál odněkud do údolí, ale obráceně může sloužit pro "up-link" nějakýho signálu z údolí...

Samozřejmě, že zrcadla fungují obousměrně.
Tak nízko nad obzorem nevisí snad žádný satelit, který by nějaká komunikační služba mohla šoustavičně a furt využívat.
Ale ty odrazné desky při svých rozměrech vyhovovaly i pro vícekanálové "žížalky" spojující například pošty, policejní stanice i armádní zařízení tam, kde jiné spojení nebylo, o tom nemá smysl pochybovat. Ta pojítka používala frekvence od 5 GHz výše, to se už slušně odráží a parabolou zaostřený svazek vystačí i s relativně malými výkony vysílačů. A to se tehdy používala modulace analogovým signálem.
Digitalizace spojů probíhala v letech 2006 - 2008, satelitní spoje se sice využívají také, ale přednost mají optické a terrestriální směrové mikrovlnné spoje (menší zpoždění přenosu). Jmenuje se to Komunikacijski sustav mikrovalnih i svjetlovodnih veza a patří to státu.
Naopak pro individuální příjem televize se satelity využívají hojně, protože s přechodem na DVB-T2 a omezením počtu vysílačů a převaděčů přibylo míst bez pokrytí signálem pozemního vysílání, případně se signálem znehodnoceným odrazy, které ještě v DVB-T příliš neškodily.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31784
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: so duben 10 2021, 22:33    Předmět: Citovat

Jardo, já to myslel jako poměr počtu družic/transpondérů, který slouží k veřejnýmu vysílání a který k neveřejnýmu komerčnímu nebo utajovanýmu komunikačnímu provozu. Těch neveřejnejch je pořád ještě víc než těch veřejnejch - protože po nich "jedou" třeba neupravený přenosy z událostí do studia ke zpracování/střihu/okomentování a teprve po úpravě se vysílají jiným kanálem jako satelitní veřejná TV na příslušný širokopaprskový (relativně ve srovnání s těma komunikačníma) transpondéry a anténní systémy družic. Anebo tam jsou přímo kódovaný spoje pro průmysl/správu/finance/military, konkrétně třeba už zmíněnej systém TDRS, kterej umožňuje dokoce nejen komunikaci surface-satelit-surface, ale i "přeskoky" mezi satelitama navzájem (družice "o sobě navzájem vědí" a vysílají úzkým paprskem navzájem na sebe) a tím doslova globální dosah komunikace. Rusi se snaží něco podobnýho spáchat už od systémů s názvem "Gorizont", "Raduga" a "Ekran", který byly proklamovaný jako televizní pro veřejný vysílání, jenže to byly primárně vojenský komunikační družice určený pro komunikaci nad severní polokoulí - z toho plynula i jejich excentrická dráha s velkým sklonem k rovníku, dovolující jim po zhruba 80% doby oběhu viditelnost ze severní polokoule - tyhle dráhy jsou ale přirozeně nestabilní a jednak vyžadujou poměrně velký množství korekčního paliva ("vysokou rezervu delta vé na palubě"), druhak jsou ale výhodný při nízký spolehlivosti techniky - selhanou družici jednoduše stačí přestat korigovat povelama a ona v relativně krátký době svoji orbitu opustí směrem do hustejch vrstev atmosféry, takže "nepřekáží". Ale právě vzhledem k mizerný spolehlivosti se jim ten synchronní přenos i mezi družicema navzájem nikdy nepodařilo dotáhnout do dlouhodobě spolehlivě fungujícího stavu ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund