Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Repas magnetofonu Revox PR99 mkII

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
bcoufal



Založen: Dec 14, 2011
Příspěvky: 26
Bydliště: okres Jindřichův Hradec

PříspěvekZaslal: st březen 31 2021, 18:36    Předmět: Repas magnetofonu Revox PR99 mkII Citovat

Zdravím.
Před nedávnem jsem koupil druhý kousek tohoto magnetofonu. Se závadou němé jedné stopy. Závada byla v jednom zkratovaném elytu. V druhé stopě byl s poloviční kapacitou, ESR nic moc. To mě přimělo zauvažovat o celkovém repasu. Uvedu svůj záměr a tak by mne zajímal názor zkušenějších, zda nemám někde chybu, nebo neplánuji zbytečnosti:

Fáze 1 - Audiodesky:
a) Výměna všech elytů za "audio" provedení nichicon UFG, UFW, UKZ (povětšinou mám doma).
b) V audio cestě jsou běžně elyty od 4.7uF do 47uF. Zde plánuji bipolární nichicon UES. Svitek tam v této velikosti nedám...
c) U svitků si nejsem jist, jestli se výměna vyplatí. Zatím bych je tam nechal.
d) Tantaly - vyplatí se měnit? Má smysl náhrada za KNG, KOM a nějaké neznámé, co se mi tu válí?

Fáze 2 - Desky zdroje, řízení a silové motorů:
a) Výměna motorových kondenzátorů - zatím vše šlape, náhradní mám, uvidím.
b) Určitě výměna všech kondenzátorů ve zdrojové části (elyt i svitek) a v řízení motorů, tím se podle mne nic nezkazí. U starších Studerů některé svitky rády bouchaly a občas braly s sebou i nedostupné IO.
c) Jestli sahat na desky logiky magnetofonu netuším. Zde elyty a tantaly. Pokud už ale elyty odchází, tak asi taky výměna. Na výměnu bych tu měl většinou směs Nipponů od KMG po KZE, KY(A), KZ(M,N,E). Jestli je přínosem lowESR neřeším, jsou v šuplíku, tak proč je nepoužít. A zmiňované tantaly KNG, KOM

Fáze 3 - Polovodiče:
Dále jsem přemýšlel o náhradě OZ v signálové cestě, jsou tam LF353, LM301 a RC4559. Vzhledem k vlastnostem magnetofonů asi nemá smysl řešit ultra drahé audio speciály. Ale něco lepšího by to podle mne sneslo (zvláště RC4559). Návrhy? Tranzistory bych nechat tak jak jsou. Možná zkontrolovat šum vstupních tranzistorů (od REPRO hlavy) BC550C - výměna za 2SC2240 (Toshiba)

Díky za podměty a rady,
Bohouš
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
teufel



Založen: Feb 09, 2017
Příspěvky: 408
Bydliště: Na dohled od Spolany

PříspěvekZaslal: st březen 31 2021, 22:05    Předmět: Citovat

Z těch zmiňovaných OZ je RC4559 na audio asi nejlepší, když už, tak vyměnit za NJM4580. Je rychlejší, pozor na stabilitu. OZ typu LF35x mají nesouměrnou rychlost přeběhu. LM301 neznám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bcoufal



Založen: Dec 14, 2011
Příspěvky: 26
Bydliště: okres Jindřichův Hradec

PříspěvekZaslal: čt duben 01 2021, 12:03    Předmět: Citovat

S těm OZ jsem se trochu sekl. Dříve jsem pokukoval po Revox A700 a tam bych byl býval chtěl 100% měnit TBA931. Ty, co jsou v PR99 zas tak špatné asi nebudou.
To ale neznamená, že až bude vše hotovo, že bych trochu nechtěl experimentovat. Všechny audio desky mám minimálně v 1 kuse jako náhradní a tak není problém na jedné desce provádět experimenty a zároveň porovnávat s original provedením.
Na některých fórech byly zvažovány náhrady např.: AD8066, LME49720, LM6172, LM4562, OPA2134, AD8620 (smd provedení v redukci). U LME49720 a LM4562 poznámka, že neoscilují.
Ty typy jsem jen opsal z fór, nekoukal jsem se na podrobnosti k náhradě. Pokud se tím budu zabývat, tak jako poslední záležitost k repasi.


Ještě mne napadlo, co u elytů v signálové cestě dát ke každému paralelně svitek +-100nF?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund