Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Žiarovečky EXIHAND 20V 0,1A (0,2A)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Ruprecht



Založen: Sep 28, 2005
Příspěvky: 1271
Bydliště: ZČ + JM

PříspěvekZaslal: po březen 29 2021, 9:46    Předmět: Citovat

Samozřejmě vlastní důl a pece a těží si a zpracovávají měděnou rudu a vyrábí si vlastní kablíky. I banku mají svou aby neodcházely zisky do švajčárska. A taky počítače mají tuzemské ze Šumavy, už upgradované, dubové Wink
_________________
Kampaň, účelovka, nepodepsal, Palermo, ODS, Kalousek, je líp a jsou na to čísla, nastudujte si to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33754
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po březen 29 2021, 9:50    Předmět: Citovat

Dolezite je prave to, aby do Ciny isiel len zlomok z ceny hotoveho vyrobku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4082

PříspěvekZaslal: po březen 29 2021, 10:42    Předmět: Citovat

Čiže stačí niečo kúpiť z Číny a doma to predať za 10 alebo 100 násobnú cenu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8804
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: po březen 29 2021, 11:42    Předmět: Citovat

warp napsal(a):
Koupil jsem před rokem 10ks LED replik žárovek do "Vánočního" svícnu. Je jich tam 7ks + 3 mám náhradní, svítí se s tím každý večer asi 4hod a zatím po roce a něco žádný problém. Koupeno přímo na ALI.

Před vánoci dcera koupila tento svícen přímo s LED světýlky na 2 alkalinky AA. Zespodu na jedné noze jsou ty 2 baterie se spínačem - je to vlastně přepínač se dvěma polohami:
- v 1. poloze je časovač na 6hod. sepnutí, s dennodenním opakováním - když se zapne např. v 17hod., tak se sám ve 23hod. vypne a další den automaticky v 17hod. zase sám zapne. Co se přesnosti dodržení času týká, tak je to téměř na vteřinu (i bez X-talu) - je tam jen (na miniplošňáčku) černý "blivanec".
- v druhé poloze svítí trvale až do (manuálního) vypnutí.
Na ty 2 tužky se svítilo celý advent a ještě dost dlouho po N. roce.
Tady je podobný.
Svícen vypadá nějak takto:



BnjLkI.jpeg
 Komentář:
Vánoční svícen se dvěma možnostmi svícení
 Velikost:  136.33 kB
 Zobrazeno:  145 krát

BnjLkI.jpeg



_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: pá květen 07 2021, 20:16    Předmět: Citovat

Ten časovač,když odejde,tak se dá nahradit třeba XR2240,ale pak už nebudou stačit 2 články,spíš 3 a pokud nabíjecí,tak 4.A do plusu LEDek přidáš 150Ω na čtvrt wattu.
V LED řetězech na síť byl obvykle docela odolnej "flusanec na tišťáku" nakolmo do desky s 4 tyristorama PCR106 v TO-92 a můstkem z 4ks 1N4007,obvykle s číslem 803 (HX803C,L-803,803-C,QD803,L-803A...) a pokud byl místo tlačítka přepínač,pak krabička obsahovala podobnou verzi,ale v DIL-18 a obvod měl 8 vstupů 1z8 místo "čítačovýho" 1 vstupu jako 803.
BTW.Já použil 7400+7496 a 5 PNP v TO-220 (přepínání barev) společně s 555+3x7493+27C64(dle vkusu vybraná) a 8xKD139(některý SD339) na změnu počtu svítících větví u jednotlivých barev.Na vstupu je trafo LEGRAND 230/24V 100VA s můstkem od SEMIKRONu a kondem 33mF/63V- MALLORY,výstupem 40 sériovýh dvojic odstřižků LED pásků lepením k sobě,aby to svítilo ze 2 stran.Ovládání je v zdobené dřevěné bedně s umělým stromečkem,na kterym jsou sériový skupiny čirých 5mm LED v 5 barvách s vysokou svítivostí,ovládaný "deskou barev"(7400+7496+5PNP,asi TIP137 darlingtony,už nevim).Řetěz s těma LED "dvoupáskama" se připojuje 7m kabelem 24x0.35,kterej má vodiče barev zdvojený a je ukončenej konektorem typu ŠR na straně bedýnky a autokonektory FORD u řetězu.Používám to přes 10 let venku a zatím(3 roky z5) odešel jen soumrakový spínač(ten samotnej ne,ale slepilo se výstupní relé,umístěný na "desce barev").Několik pásků přestává svítit (svítilo to někdy i pod sněhem a v ledu,ale přežilo to.Bedýnka se nechává pod střechou a venku je jen řetěz a kabel,v tom je bezpečný napětí.Vzniklo to tenkrát z toho důvodu,že asijskej řetěz na 230V zničil mámě keř a ségře zabil kočku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: so květen 08 2021, 11:32    Předmět: Citovat

To budeš jeden z posledních, kdo něco takového vyrábí. Všude je vidět jen ten čínský hnůj.
Používám ho taky, byť s přeosazenýma krabičkama a ještě bez flusanců.
Udělat řetěz ze slušných ledek tak, aby byl odolný povětrnosti, je docela dost otrava a přiznávám, že už ani mně se s tím nechce babrat.
Vymyslet by šly onačejší efekty, jen ta lenost v tom brání.
Lenost, podpořená širokou nabídkou toho laciného hnoje.
Pak není divu, že lidi poslouchají zvuk u PC z "reproduktorů" za 250,-Kč.
Kdyby to byly kvalitnější reproduktory a stály 2.250,-Kč, tak spousta lidí začne zase bastlit. Protože za třetinu těchto prachů, lze doma úspěšně zbastlit sakra dobrý mini-aktivní dvoupásma.
V nesrovnatelně vyšší kvalitě a v designu, jaký si sám zvolím.
Hnůj zůstane hnojem, ať se bude tvářit jakkoliv, třebaže ho bolševický kolaboranti budou chválit až do nebes.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4914
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: út listopad 30 2021, 19:42    Předmět: Citovat

Ono tie dnešné žiarovky asi nebudú také kvalitné ako boli kedysi. Alebo ich už skrátka nevedia vyrábať. Už mi v reťazi odišli tri menené už z týchto nových farebných Exihand, pritom sú tam aj pôvodné staré ktoré stále svietia. V druhej reťazi stále svietia pôvodné staré. Obidve reťaze sa zapínajú spolu a cez pomalý nábeh, na 90% výkonu. Ono tie pôvodné žiarovečky evidentne vydržia mnohonásobne viac. To bude hanba keď pri polovici pôvodných žiarovečiek vystriedam 4 krát tieto nové. A keď to zasa zhasne, tak zasa bude vypálená nie stará žiarovečka, ale nová. Sad

Známy sa mi tiež sťažoval že si kúpil dve rôzne žiarovky do dvoch ručných "svítilen" a obidve sa mu do dvoch týždňov vypálili. To je hanba, keď už nevieme poriadne vyrobiť ani malé žiarovečky.

_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jirka5



Založen: Sep 27, 2014
Příspěvky: 634
Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny

PříspěvekZaslal: út listopad 30 2021, 23:08    Předmět: Citovat

Jak už jsem tu jednou napsal, barevné žárovičky z Exihandu jsou mnohem kvalinější než ty původní. Ze své praxe v obchodě musím říct, že byly tak z 30% vadné už nové, takže se musely před prodejem všechny vyzkoušet. To u těch čínských kupodivu odpadlo. Jenomž zakopaný pes může být někde jinde. Starší žárovičky byly na proud 0,125 A, zatímco ty novější na 0,1 A. Stačí jedna taková starší žárovka v řetězu a praská to. Jinak omezení náběhu a omezení produ tleskám. Mělo by to držet.
Nevím jak na Slovensku, ale tady dosáhly ceny vánoční souprav z Exihandu astronomických výšek - řetěz 1500 Kč, náhr. žárovka 40 Kč. Přitom termiti mají vánoční osvětlení za babku.
Tzv. trpasličí žárovky se u nás ani na Slovensku již dávno nevyrábějí. Dováží je z Číny společnost NBB. Souhlasím s tebou, jejich kvalita je katastrofální. Stupnicová 6,3 V/0,3 A až na čtvrtý pokus.....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4914
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: út listopad 30 2021, 23:56    Předmět: Citovat

Viem že staršie boli na iný prúd, a mali aj trochu iný výzor, ale tieto mám na rovnaký prúd. Teda večšinu, neviem či všetky. Budem ich musieť všetky skontrolovať. Štve ma že mením už menené žiarovečky, mohli vydržať aj dlhšie. Ktovie ako je to s kontrolou kvality, či robia testy ako dlho im vydržia, ale podľa mňa nie. To je potom ťažké. Neviem si predstaviť ako to reklamovať že žiarovka vydržala iba štvrtinu udávaného času.

Budem ešte opravovať jednu reťaz, tak do nej dám všetky žiarovky rovnaké nové od Exihand. Potom podám hlásenie, pokiaľ sa niektorá z tých nových vypáli skôr, ako tie staré čo mi tu už dlho svietia. A uvažujem že kúpim a zapojím aj merač spotreby ktorý meria čas zapnutia, takže budem mať presnú informáciu po akom čase sa vypálila prvá nová žiarovka.

Inak ceny sú aj u nás hrôza. Keď si spočítam 12 žiaroviek tak takáto reťaz je pekná vzácnosť. Hríbky so žiarovkami s pôvodným výzorom (sypané, nie matné) vychádzajú aj cez 40 eur. Už uvažujem že staré vypálené žiarovky prerobím na LEDky, ale už to nebude ono, už to bude mať taký hnusný studený nádych.


edit: Teraz zisťujem že merače v predaji vedia merať čas spotreby iba do 24 hodín, to mi je naprd. Ale ono vlastne stačí merať celkovú spotrebu, následne vydeliť odberom reťaze, a dostanem čas svietenia. Cool

_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jirka5



Založen: Sep 27, 2014
Příspěvky: 634
Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny

PříspěvekZaslal: st prosinec 01 2021, 17:16    Předmět: Citovat

Řekl bych, že máš neuvěřitelnou smůlu. Někdy se to stává. Já jsem např. měl auta různých značek a všechna měla jednu společnou vlastnost - v zimě špatně topila.
Ale zpátky k žárovičkám. Když jsem ještě měl obchod, běžně jsem jejich reklamace řešil. Když zákazník ji přinesl v přiměřené lhůtě, např hned po Vánocích, vyměnil jsem mu ji za jinou. Občas se vyskytl nějaký vykuk, který přinesl staré. To se nechalo snadno poznat, protože měly na patici vytištěn týden a rok výroby. Velkoobchod mi je pak dobropisoval nebo vyměnil na nové. Zdůrazňuji jen ty původní ze Zlatokovu. Na ty čínské, ač je to s podivem, žádné reklamace nebyly.
Když máš řetěz zapojen přes nějaký udělátor, můžeš se ještě pokusit trochu snížit napětí, možná by to pomohlo. Dnes je podle EU povolena tolerance síťového napětí +-10%, tzn. 209 až 257 V. To je šílené rozpětí, v případě té horní hodnoty už hodně přes čáru. Osobně jsem se s takovým přepětím nesetkal, ale hodnoty 236 až 240 V jsou normální.
Nebránil bych se ani těm LED náhradám. Existují i teple bílé 3000 K.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4914
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: st prosinec 01 2021, 19:05    Předmět: Citovat

Ono to bolo tak. Mám zapojené tri rovnaké reťaze vedľa seba. V dvoch sú staré žiarovečky, s tými nieje problém, tam už ani nepamätám kedy som menil žiarovku (a to som menil za inú starú opotrebovanú). S treťou reťazou sú stále problémy, sú v nej žiarovky v pomere asi 4 nové k 8 starým. Naposledy keď zhasla, bola prepálená tá nová žiarovečka. Po výmene za novú za behu to len bliklo a prepálila sa iná nová vedľa, a tiež tretia nová mala vlákno citlivé na pohyb, takže bolo po nej. Z vnútra boli trochu tmavšie. Pritom napätie mám znížené na cca 200V. Takže tri nové žiarovky v háji, zatiaľ čo vedľa stále slúžia tie staré opotrebované. Neviem či je vhodné kombinovať tieto nové žiarovky so starými, aj keď sa na nich uvádzajú zhodné parametre. Asi by bolo dobré vymeniť všetky žiarovky za nové (sakra, 15 eur!!), a staré žiarovky nechať ako náhradné do starej reťaze. Potom by sa videlo čo je kvalita, kde sa budú meniť žiarovky častejšie.
_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
warp



Založen: Sep 23, 2004
Příspěvky: 1111
Bydliště: Praha-Sobín

PříspěvekZaslal: st prosinec 01 2021, 22:50    Předmět: Citovat

Jen pro info - svícen stále funguje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jirka5



Založen: Sep 27, 2014
Příspěvky: 634
Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny

PříspěvekZaslal: čt prosinec 02 2021, 16:13    Předmět: Citovat

Ty žárovičky mají moc jemná vlákýnka, takže nejsou příliš otřesuvzdorné, je možnost, když spadnu, že se vlákno částečně zkratuje. Taková žárovka se pak pozná na první pohled, že více svítí. Velmi často se to stává u svícnů, kde je 7 x E10 34 V 3 W. U řetězu jsem to ještě neviděl, i nkdyž všechno je možné. Metoda výměny všech žárovek za nové vedla vždy k uzdravení řetězu a často jsem ji používal. To ovšem ještě stála 1 žárovička 12 Kč. Dnes 40, takže 12 x 40 = 480 Kč, tj. 18,75 €, takže u vás za 15 € ještě ušetříš Embarassed Evil or Very Mad Exclamation .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4914
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: čt prosinec 02 2021, 17:48    Předmět: Citovat

15€ som nastrelil ako odhad, ono je to 16,50€. Teda bolo, keď som ich vtedy kupoval.

Otrasmi to nebude. Tie nové čo už odišli boli trochu začernalé zvnútra. Pritom staré čo tam sú omnoho dlhšie, tak tie sú stále pekné čisté. Navyše mám podozrenie na miernu deformáciu objímok od nových žiaroviek, ale to možno už boli predtým. Poznačil som si ktoré (tuším 3) to boli, a časom sa uvidí či momentálny stav ostane, alebo sa zdeformujú aj ďalšie.

Uvažujem o použití trafa na zníženie napätia. Ten softstart s obmedzením výkonu čo mám teraz sa mi totiž nepáči. Priebehy v prílohe, minimum a maximum. Možno sa tento priebeh novým žiarovkám nepáči, je to také hranaté, orezáva to nábeh, čakal by som že to bude orezávať špičky. Starým žiarovkám evidentne nevadí, tie držia. Ono je to predsa len softstart pre motor, tak preto je asi takýto.

Tú reťaz čo sa stále vypaľovali žiarovky som dal do poriadku. Vo všetkých objímkach som vyčistil kontakty až sa leskli, dal som všetky žiarovky nové, a ešte som ju prehodil s tou druhou čo držala, keby to bolo náhodou umiestnením (otrasy, tepelné podmienky...). Dá sa povedať že je úplne nová. Pokiaľ sa v nej vypáli čo i len jedna žiarovka skôr ako v tej starej, tak je to jasné. Navyše ako v novej nepoužitej sade žiaroviek môžem presne odmerať ich životnosť. Zatiaľ som s nimi nesvietil, zháňam trafo ktorým znížim 243V na 210V alebo 200V.

Rýchly test, v sieti máme práve teraz 244V, reťaz so starými žiarovkami odberá 28,1W, s novými 26,3W. Neodvažujem sa to mať zapnutú pri tomto napätí.



minimum.jpg
 Komentář:
 Velikost:  19.78 kB
 Zobrazeno:  120 krát

minimum.jpg



maximum.jpg
 Komentář:
 Velikost:  19.79 kB
 Zobrazeno:  102 krát

maximum.jpg



_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
VASEK_W



Založen: Dec 11, 2017
Příspěvky: 775
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: pá prosinec 03 2021, 1:30    Předmět: Citovat

Na snížení napětí stačí maličké trafíčko s napětím sekundáru cca 24-40 ve speciálním zapojení pro snížení napětí. Jen jeho sekundár musí vydržet proudově podle odběru žárovek. Bude stačit s rezervou sekundár asi do 0,2A pro odběr do 30-ti W z 230V.

Vašek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund