Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

plynový hořák GT 150 ER

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
zvaty



Založen: Nov 08, 2006
Příspěvky: 1161
Bydliště: Šumperk

PříspěvekZaslal: ne březen 28 2021, 19:20    Předmět: plynový hořák GT 150 ER Citovat

Zdravím.
Nevíte někdo jakým způsobem funguje termoelektrický spínač, který není elektricky připojen k elektrickému zapojení hořáku?
Hořák zapnu nastartuji plamen přes piezo se stisknutým termoelektrickým ventilem plamen se rozhoří, ale plamen se drží pouze v případě stisknutého ventilu pro rozjezd. Pokud tlačítko termoelektrického ventilu i po dvou minutách uvolním tak plamen uhasne.
Nejsem schopen si vysvětlit jak elektrický obvod, který není nijak připojen do elektrického obvodu přístroje může fungovat Smile
Původně to začalo výměnou elektromagnetického ventilu a ten nyní vpouští plyn a cesta funguje. Cesty plynu, trysku i cestu spalin jsem čistil. Ale stále se plamen neudrží.



GT150ER.JPG
 Komentář:
 Velikost:  210.82 kB
 Zobrazeno:  198 krát

GT150ER.JPG



GT150ER_label.JPG
 Komentář:
 Velikost:  123.86 kB
 Zobrazeno:  187 krát

GT150ER_label.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Olchor



Založen: Nov 18, 2009
Příspěvky: 1631
Bydliště: Blansko

PříspěvekZaslal: ne březen 28 2021, 19:38    Předmět: Citovat

Obvykle je tam termočlánek, který teplem plamene generuje malé napětí, ale celkem slušný proud. Ten stačí na přidržení otevřeného ventilu. Takže může být vadný, nebo blbě zapojený. Stačí i jen špatný kontakt.
Druhá možnost je bimetal, který to blokuje mechanicky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
zvaty



Založen: Nov 08, 2006
Příspěvky: 1161
Bydliště: Šumperk

PříspěvekZaslal: ne březen 28 2021, 19:54    Předmět: Citovat

To by dávalo smysl.
Ten nejspíš bimetal úplně nahoře je pří vypnutém stavu hořáku tzn. při cca 20°C je sepnutý. Ale kde je ten termočlánek...přece to není ta kapilára v červeném kruhu? Tzn. že ten hliníkový drát v modrém kruhu, který vypadá že ho tam někdo nabastlil vede k termočlanku? A ta podle mne kapilára má být tak jak je anebo má být v prostoru plamene?



zapojení.JPG
 Komentář:
 Velikost:  253.18 kB
 Zobrazeno:  185 krát

zapojení.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1700
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: ne březen 28 2021, 19:58    Předmět: Citovat

Tie kontakty nevyzerajú moc presvedčivo...neni tam špatný kontakt? Resp. je ten poistný termostat dobrý? Za studena je zopnutý - musí mať nulový odpor..


pl.png
 Komentář:
 Velikost:  218.16 kB
 Zobrazeno:  195 krát

pl.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
zvaty



Založen: Nov 08, 2006
Příspěvky: 1161
Bydliště: Šumperk

PříspěvekZaslal: ne březen 28 2021, 20:15    Předmět: Citovat

Abych pravdu řekl, tak nevím--ale dobře ty fastony nevypadají. Řešil jsem to cestou, že to někdo přede mnou rozpojil a nezapojil správně a že spíš něco "vyřadil a nezapojil".
Teď už vím, že je tam jako zdroj zapojen termočlánek což mne nenapadlo. Proto se situace mění. V kladném a záporném případě podám informace. Díky!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kovka



Založen: Nov 26, 2006
Příspěvky: 563
Bydliště: Brumovice

PříspěvekZaslal: po březen 29 2021, 13:54    Předmět: Citovat

Vidím to na problém s obvodem termočlánku hlídajícího "věčný " plamínek zapalováčku a elektromagnetu, který drží otevřenou cestu po uvolnění stisknutého start knoflíku a pak nedovolí pustit plyn do solenoidního ventilu /bezpečnostní funkce/.
Vadný termočlánek,špatné kontakty, nečistota nebo koroze dosedacích ploch
uvnitř elektromagnetu,nutno rozebrat pokud to jde.
Předpokladem, jak už bylo psáno, že je v pořádku bezp, bimetal přes který se celý obvod uzavírá.
U některých spotřebičů nutno držet tlačítko i déle jak 30sec a nepovolit stisk.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9743
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po březen 29 2021, 14:24    Předmět: Citovat

termočlánek je trubička z jednoho kovu, do který je strčen druhý kov a na konci jsou zavařeny. Druhý strany jsou vyvedeny jako vývody - střední vodič jako jeden a drát navařený na trubičku jako druhý. Tepelným spádem mezi "závarem" ohřívaným pilotním plamínkem a šroubením to generuje několik mV, co stačí cívce uvnitř plynový pojistky, aby udržela kotvičku, co k ní přitiskneš tlačítkem. Pokud se tomu tak neděje, jdi po drátech ze sondy - zkontroluj fastony, zkontroluj sondu, zda není propálená a taky zkontroluj přívod do pojistky. Sondu můžeš měnit i na hulváta ucvaknutím drátů a do čokolády, nebo odšroubováním spodní matice s drátama (jak se to má správně měnit)- za předpokladu, že si zavřeš plyn a po montáži a zapálení plamínku jarovou vodou přezkoušíš těsnost. Hraje se tu o každý miliohm, každý malý přechoďák snižuje spolehlivost. Taky očisti kontakty pojistnýho termostatu, co má v případě havárie rozpojit obvod termočlánku -můžeš ho přeměřit, nouzově pouze na test propojit, ale v případě závady na něm vyměnit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sis2



Založen: Oct 07, 2012
Příspěvky: 1249
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po březen 29 2021, 15:45    Předmět: Citovat

Jestli máš ss kleštový ampermetr, můžeš změřit protékající proud - hodně napoví o stavu obvodu.
Dobře to jde třeba s UT210E.
Termočlánek (zahřátý) dává 20 - 25 mV a proud tekoucí obvodem po ohřátí termočlánku vystoupá někde mezi 200 až 450 mA - a jak uvedl Arbatan, jeho hodnota klesá s každým miliohmem přídavného odporu - tj. na fastonech a kontaktech bezpečnostního termostatu. Takže očistit kontakty a kontrolovat protékající proud a snažit se dostat na co největší hodnotu. Pak ventil /ochrana/ drží spolehlivě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9743
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po březen 29 2021, 16:49    Předmět: Citovat

Jeden čas jsem řešil problém z zhašejícím plamínkem na naši Destile (plynový kotel) - Dopadlo to tak, že jsem odcvakal všechny fastony v okruhu, pořádně očistil všechny vodiče a protikusy, u havarijního termostatu jsem použil druhý pár svorek - máme ještě starý kapilárový s dvěma rozpínacíma kontaktama, nalisoval nový fastony a od té doby je klid. Ani jsem nemusel lozit do "patrony" - což je část plynový pojistky s elektromagnetem.
U termočlánku se dají zkracovat vodiče, dokud jdou používat, špička musí být neporušený "svár" - jinak výměna za novou.
Když jsem blbnul z jednou náhradní, tak při zahřívání "flambovacím" hořákem a do tvrdýho zkratu dávala kolem 3A - měřeno stejnosměrným klešťákem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
zvaty



Založen: Nov 08, 2006
Příspěvky: 1161
Bydliště: Šumperk

PříspěvekZaslal: st duben 07 2021, 14:43    Předmět: Citovat

Tak pomohla výměna toho hlinikového drátu za měděný a osmirkování ploch utažení atd. Hlinikový drát sloužil jako držák termočlánku, ale zároveň jako druhý pól temočlánku. Hořák už plamen udržel, ale po pár minutách vždy uhasnul. Potom jsem našel závadu (posunutí vypínací teploty) bimetalu, který i s malým výkonem plamene vypnul po pár minutách přívod z termočlánku. Vyřešil jsem to posunutím bimetalu o 5mm za plechový reflektor (originálně je bimetal přímo na plechu). Nyní to drží i s max. výkonem plamene.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund