Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

DAB - digitální rádio
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 31, 32, 33 ... 36, 37, 38  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Digitální rozhlas
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7400

PříspěvekZaslal: út březen 23 2021, 9:33    Předmět: Citovat

Jenže mediální mašinérie DAB nechce Smile Chce ho jen pár úředníků ČTÚ.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19490
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út březen 23 2021, 9:54    Předmět: Citovat

Podle časového zpoždění modulace na místních převaděčích to vypadá, že zatím převážně berou signál z některého hlavního vysílače FM, ale cestou po republice už jsem zaznamenal delší, než jedenapůlvteřinové přeskoky, když autorádio přeladilo na silnější signál téže stanice. To by mohlo znamenat, že tyto vysílače berou modulaci už v lepším případě z DVB-T2, v horším už z DABu. A posluchač se nenápadně přeškoluje na konzumenta, protože daleko většího zparchantění kvality se dosahuje použitím optimodu, který údajně není jen na internetovém streamu (a ani ten nepoužívá datové toky vyšší, než nezbytně nutné) a v audioarchivu. Na DVB-T2 jsem si toho rušivého dýchání hlasitosti a propadání kmitočtové charakteristiky zatím nevšiml, konečně - využívám ho jen zřídka, DAB+ mám a poslouchám jen v autě, tam to nepoznám, ale už dlouho ani veřejnoprávní analogové vysílání FM nejde po maximální technické kvalitě, dosah má přednost. Přitom vlastně nevím, jakou nejnižší bitrate byl signálpro FM modulátor skutečně přenášený.
Pamatuji, že bývalo na výběr, v jaké bitrate a v jakém kodeku (mp3 / ogg Vorbis) nakrmím zvukovou kartu v počítači. Dnes na výběr mám jen nízkou a vysokou kvalitu audia, ale v důsledku nevím, co to znamená. Rozdíl je slyšet, ale to je tak všechno.

Takže opět se potvrzuje, že na vrcholu jsme už byli, odtud všechny cesty vedou jen s kopce dolů. A jsou užitečnější brzdy, než motor.

Sice bych rád věřil, že analogové vysílání na VKV vydrží déle, než těch plánovaných 5 let, ale už teď u řady stanic kvalita modulace nejde srovnat s kvalitou, po níž se šlo ještě před dvaceti lety. To ještě neřeším kvalitu obsahu. Ale bylo to tak nenápadné, že si zvykáme.
Jestli nakonec nebudeme rádi aspoň za ten stokrát přemletý hamburger, který vlastně prostřednictvím FM konzumujeme už teď, jen si myslíme, že je to domácí sekaná, protože pomalu zapomínáme chuť té poctivé sekané i ostatních mlsů od Bejrů z Kněžmostu, které neměly chybu, ale jsou už dlouho pouhou vzpomínkou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: út březen 23 2021, 19:53    Předmět: Citovat

Bohužel, ačkoliv technologie by dovolila ve všech parametrech zvuku několikanásobně lepší hodnoty než (už tak slušný) analog, tak se kvůli chrapounství jedněch a buranské nenáročnosti většinových druhých dočkáme leda humusu.
Proto moc nerozumím té šlichtě na ČRo Retro, když se mocně samochválí za nápaditý počin vytahovat původní archiv na pásech 38 cm/s a tak jsou, nemasterované nekomprimované vysílat. A protáhnou to bitrate 48k.
To je obrazek_cenzura ochrana proti kopírování nebo co?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7400

PříspěvekZaslal: út březen 23 2021, 20:08    Předmět: Citovat

Ne, to je posedlost ČRo nacpat tam všechny regionálky, takže jim nezbývá datový tok na kvalitní zvuk. Měli by se smířit s tím, že celoplošný mux se k regionálnímu vysílání nehodí, regiony vyhodit a kvalita by byla mnohem lepší. Podobný problém řeší během vysílání regionů i ČT v celoplošném DVB-T2, tam to ale naštěstí trvá jen 30 minut denně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8818
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: st květen 05 2021, 7:21    Předmět: Citovat

NA ČESKÉM TRHU SE ZAČÍNÁ PRODÁVAT ŘADA DALŠÍCH DIGITÁLNÍCH RÁDIÍ DAB+ OD TECHNISATU
citace:
UVNITŘ FOTOGALERIE – Pětice rádií různých druhů vstupuje do velkých obchodů. Najdete mezi nimi přijímač s přehrávačem CD i levné rádio za 870 Kč. Vezměme to ale abecedně…

Novinky se sice už nějaký čas prodávaly na německém a dalších trzích, k nám se však buď vůbec nedostaly, nebo dostaly jen sporadicky. Květnové uvedení se tak dá brát jako oficiální vstup na český a částečně také na slovenský trh.

Většina přijímačů by také měla mít české menu.
...

_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st květen 05 2021, 7:38    Předmět: Citovat

xsc napsal(a):
Ne, to je posedlost ČRo nacpat tam všechny regionálky

nevím co si ČRo představuje pod pojmem všechny regionálky, protože na DAB po večerech, kdy se k tomu občas dostanu, je tam sice dvacet regionálních stanic ale vysílají všechny synchronně totéž.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hydrawerk



Založen: Dec 13, 2011
Příspěvky: 7888
Bydliště: Earth

PříspěvekZaslal: so květen 08 2021, 18:00    Předmět: Citovat

Hydrawerk napsal(a):
https://www.electroworld.cz/gpo-brooklyn-stribrny
(Rok 2018.) Doporučuji omrknout osobně v Electroworldu. Má to srandovní falešné počítadlo na kazetové mechanice. To počítadlo jede furt stejně rychle, ať se kazeťák točí normálně, nebo zrychleně.
Kdovíproč to má analogovej FM tuner bez předvoleb laděnej kolečkem. K tomu je tam DAB+ tuner, který už je laděný digitálně a s předvolbami.
Je to drahý jako sv1ně. 7 290 Kč je dost. Za skoro stejné peníze můžeš mít Panasonic SC-PMX82 taky s DAB+, což nejspíš hraje o dost lépe.

https://www.electroworld.cz/panasonic-sc-pmx82eg-s-pmx-mikro-system

Tady je pěkná recenze GPO Brooklyn i s otevřením přístroje.
https://youtu.be/rfC8TGROZRw
Koupit se pořád dá, ale nedělejte to! https://www.zbozi.cz/vyrobek/gpo-retro-brooklyn/

_________________
01 02 03
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9757
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: ne květen 09 2021, 11:55    Předmět: Citovat

Já ho mám, ale to ještě stál něco kolem 4000 KČ. Počítadlo magnetofonu je fligna. Jsou to jen stopky. Rádio - jak DAB, tak FM hrají obstojně, akorát je lepší odpojit zdroj a hrát z baterií. Jinak jsem musel dokoupit jiný přívod ke zdroji, protože 20cm přívod je k ničemu
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19490
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne květen 09 2021, 13:11    Předmět: Citovat

Na tom je snad nejdražší ten design. Kříženec mezi Superscope, Marantz, Philips (Condor) a několika dalšími.
Je na to po světě spousta recenzí, vesměs nepříliš pochvalných, zvláště pokud jde o zvuk a výkon, často také o odstup. A že ty tehdejší měly celkově lepší zvuk.
Dokonce jsem objevil jednu diskusi, kde se ptají, jestli to má pro kanadský trh AM stereo nebo HD Radio. Zřejmě tam DAB dodnes nepoužívají.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19490
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po září 27 2021, 19:08    Předmět: Citovat

Tak si mapuji pokrytí signálem DAB+, když už mi prodali auto, jehož rádio to umí, a když už některá rádia na VKV nejsou.
Zatímco sítě ČRo, TELEKO i RTI cz. drží celkem slušně i tam, kde by podle map pokrytí měly vypadávat, jediná síť, která hraje po většině délky hlavních silničních tahů, je ČRo DAB+.
Ostatní sítě, které, přestože místy hrají i tam, kde by podle simulace ve výše uvedené mapě hrát nemusely, mají celkově pokrytí hanebné. Přes polovinu hlavních tahů nepokrývají. Co je platné že ještě kousek mimo oblast předpokládaného příjmu rádio hraje, když pak stejně po pár stovkách metrů vynechá, a někdy na hezkých pár kilometrů?
Zatím to mám vyzkoušené po (téměř) celé délce tahů D11/11/611, 35/D35, D1, D5, D6/6/606, D48/48, D52/52, D55/55, 16, 32, 37 a 38 a je to opravdu pořád jen na příjem VKV, které mají pokrytí daleko lepší.
Myslím si, že dokud bude pokrytí tak hanebné, povede to u posluchačů, kteří si na to přijímač koupili, příliš často ke zklamání. A každá reklamní kampaň, že "je tu doba DABová" je přinejmenším předčasná.
A to bez ohledu na použitou bitrate, potažmo kvalitu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9757
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po září 27 2021, 21:10    Předmět: Citovat

Tak jsem si DAB pořizoval kvůli Wave, kde hrají tak trochu jinou hudbu, než na ostatních rádiích, jenomže poslední dobou se z něj stala hlásná trouba podivnejch divnolidí, takže to řeším neomezeným datovým tarifem v 5G telefonu a poslouchám Rádio Bob.. Zjistil jsem, že mobil v režimu hotspotu vydrží den a půl v kuse.
A ten GPO Brooklyn - je to slepenec různých modulů, kdy DAB je nejspíš C520C, analogový rádio je potenciometrem laděný SDR, podobně, jako ten kapesní Panasonic, co teď prodávají. Kazetová mechanika je stejná, jako v levných dvojčatech z devadesátek, akorát z autostopem, není tam žádný snímač otáček navíjecího trnu, tak proto ty "stopky". Reproduktory jsou v tom nějaký levný a proto ten zvuk, jako kazeťák od rákosníků. Nabíječ 2000mAh baterie je rušička přijmu, proto se má používat bez zdroje. Baterie se i ve vypnutém stavu brzo vybije. Jediný plus je, že to umí grabovat na flashdisk záznam z libovolného zdroje dostupného přepnutím voliče režimu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hydrawerk



Založen: Dec 13, 2011
Příspěvky: 7888
Bydliště: Earth

PříspěvekZaslal: po září 27 2021, 21:46    Předmět: Citovat

Nedávno jsem okukoval na prodejně DAB+ rádio Panasonic RF-D30BT. I přes vodotěsný reproduktor se mi zvuk zdál být docela dobrý. Ale jestli obsahuje šum při malé hlasitosti, se nepodařilo zjistit, na to by muselo být v obchodě ticho. Blbé je, že když něco vybíráte točítkem na boku, tak to pak musíte potvrdit tlačítkem Enter nahoře. Je to nepohodlné, ale snad se na to dá zvyknout. Točítko zmáčknout nejde. https://www.televizniweb.cz/2021/08/radio-s-dab-panasonic-rf-d30bt-nabizi-slusny-vykon-zesilovace-ekvalizer-i-funkci-ams-u-vkv/
Furt je to asi jediné rádio s deseti tlačítky přímých předvoleb. Starší model RF-D10 už pomalu mizí z trhu. https://radiobudiky.heureka.cz/panasonic-rf-d10eg/?gclid=Cj0KCQjw18WKBhCUARIsAFiW7Jz-C7NCr9tBwu4Oibssz5cNTWM0RsOw6LUU3CxqTCSjHeyrFvz06j0aAjy0EALw_wcB#recenze



Panasonic RF-D30BT pic03.jpg
 Komentář:
 Velikost:  61.08 kB
 Zobrazeno:  87 krát

Panasonic RF-D30BT pic03.jpg



Panasonic RF-D30BT pic02.jpg
 Komentář:
 Velikost:  58.8 kB
 Zobrazeno:  87 krát

Panasonic RF-D30BT pic02.jpg



Panasonic RF-D30BT.jpg
 Komentář:
 Velikost:  89.39 kB
 Zobrazeno:  102 krát

Panasonic RF-D30BT.jpg



_________________
01 02 03


Naposledy upravil Hydrawerk dne út listopad 09 2021, 23:26, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12040
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: po listopad 08 2021, 15:04    Předmět: Citovat

znáte někdo tohle rádio ?
. . . zatím jsem ho teda nikde v prodeji nenašel.
ale vypadá zajímavě a i cena . . .



Sencor-SRD-7757.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Sencor-SRD-7757.jpg
 Velikost:  61.81 kB
 Staženo:  85 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hydrawerk



Založen: Dec 13, 2011
Příspěvky: 7888
Bydliště: Earth

PříspěvekZaslal: út listopad 09 2021, 23:37    Předmět: Citovat

Podle recenze je to prý jenom mono jak na reproduktor, tak na sluchátka. Hlavně, že to má barevný LCD. Sad
_________________
01 02 03
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st listopad 10 2021, 5:33    Předmět: Citovat

ok1hga napsal(a):

ale vypadá zajímavě

Vypadá to na jedno brdo jako spousta jiných, včetně výše kritizovaných, pořád stejný (problémový) styl.
Absence stereo nevadí, vzhledem k rezignaci na kvalitu modulace už dávno.
Ale displej je neprakticky mrňavý, spotřeba na baterie nepoužitelně obrovská, ovládání "informatické" přes pár mikrospínačů a sledovat odezvu v menu, plus šílené výběry z krátkých/douhých stisknutí. Pidirepráčku 4 cm a displejíku 6 cm říkají "velký". Liion napevno a spotřebu neudávají.
Mám vyzkoušeno, že pro babičku nepoužitelné. Starší lidi se ty posloupnosti nenaučí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Digitální rozhlas Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 31, 32, 33 ... 36, 37, 38  Další
Strana 32 z 38

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund