Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Myčka Siemens SF25261 nepřepíná proud vody

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: so únor 20 2021, 17:45    Předmět: Myčka Siemens SF25261 nepřepíná proud vody Citovat

Ahoj, naše 20 let stará myčka přestala přepínat mezi horním a spodním ramenem, pořád jede jen horní (které se netočí kvůli ztvrdlému těsnění na vozíku, většina vody teče kolem příruby na zadní stěně, ale to teď nepotřebuju řešit). Na eletrotanyi jsem přímo k tomuto modelu nic nenašel, ale jsou tam obecné informace o všech myčkách tohoto výrobce. Přepínání směru vody má zajišťovat mechanika se synchronním motorkem a koncáky. Nenašel jsem přesné zapojení pinů řídicí jednotky. Má sedm signálových pinů, tři jsou aqua sensor, dva termistor a zbývající dva by tedy mohly být od toho koncáku a od snímače soli (edit: je to čistě jen pro snímač soli). Mezi sebou i proti ostatním pinům mají nekonečno. Jednotka má v silové části tři piny, které nejsou v dokumentaci popsány, všechny jsou spínány triakem k 230 V, připojené součástky mají proti druhému pólu sítě obvod, takže motorek asi přerušený nebude. Jinak má jen dva další vstupy pro snímání 230 V, měl by to být hladinový spínač a síťový vypínač.

Co je divné, tak když ještě vše fungovalo, myčka při změně směru vody na pár vteřin zastavila čerpadlo (edit: není pravda, viz níže). Teď běží čerpadlo už od začátku programu trvale, jako by se o změnu směru ani nepokoušela. Nevím, jestli to třeba není důsledek nespínajícího koncáku. Taky při vypnutí během programu a opětovném zapnutí na displeji naskočil původní čas. Teď jede čas od začátku, ale program pokračuje tam, kde skončil.

Dle manuálu některé modely umožňují uživatelské sepnutí mytí jen horním ramenem, ale tento model tím vybaven není nebo to aspoň není v manuálu uvedeno (možná tam ta funkce je skrytá a někomu se ji povedlo vyvolat, to už nezjistím).

Napadá vás něco nebo je to potrava pro asekol?


Naposledy upravil Lukas-Peca dne ne únor 21 2021, 15:37, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4207
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: so únor 20 2021, 18:31    Předmět: Citovat

ten rozdělovač často odchází, začne sáknout okolo gufera hřídelky té kruhové klapky a nateče bohužel do motoru. Zničí se kromě motoru i triak, který ho spíná a často i procesor. Tak že pokud proseror žije tak už bych myčku nepouštěl dokud nedojde k opravě jinak je to dost peněz.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: so únor 20 2021, 18:37    Předmět: Citovat

Všechny triaky jsou v pořádku. V této myčce jsem nedávno řešil zateklý aktuátor dvířek násypky, taky se rozprskl triak i odpor do jeho gate, procesor kupodivu přežil Shocked
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4207
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: so únor 20 2021, 18:49    Předmět: Citovat

to jsi klikař Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: ne únor 21 2021, 14:48    Předmět: Citovat

Tak jsem to proměřil, vrátil zpět řídicí jednotku, zapnul a funguje to... Při chodu myčky je slyšet cvakání koncáku na "mode kolu" toho rozdělovače jako dřív. Během poruchy to necvakalo.

Řídicí jednotka má tři vývody spínané triakem, jejichž funkci se mi nepovedlo v dostupné dokumentaci najít. Dva z nich mají proti fázovému přívodu odpor 2200 ohm, což odpovídá voskovému aktuátoru (jeden bude regenerace ionexu a druhý nevím). Třetí má odpor asi 9 k, což by mohl být synchronní motorek, navíc tento vývod řídicí jednotky má blokovací kondík, což ostatní vývody připojené na aktuátory nemají. Kam by měl být zapojený ten koncák, to jsem neodhalil. Může být třeba v sérii s termistorem.

Zvláštní je, že i po dojetí programu to ten rozdělovač občas hned nevypne. Vadným triakem to ale není, když nastavím odklad spuštění programu, tak to rozdělovač krátce protočí a pak vypne.

Jinak jak jsem v prvním příspěvku psal, že při změně toku vody to vypíná čerpadlo, tak to není pravda. Jen to tak zní.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
PbSn



Založen: Mar 29, 2016
Příspěvky: 127
Bydliště: Jindřichův Hradec

PříspěvekZaslal: út únor 23 2021, 10:20    Předmět: Citovat

To může dělat mikrospínač prostě, na tom mechanickém kodéru divertoru. Někdy sepne a pak zase nesepne. Jsou to obecně poměrně velké dreky, preventivně bych ho přeletoval za nový.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: út únor 23 2021, 13:50    Předmět: Citovat

Jenže abych se k tomu dostal, musel bych zřejmě celý dvacet let starý aparát rozebrat včetně demontáže vany atd.. Jestliže to doteď neteklo, tak potom to bude téct stoprocentně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund