Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Sestavení audio přehrávače s vlastním reproduktorem
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19557
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2020, 13:33    Předmět: Citovat

Ivo, co nezvládnou přírodní zákony, zvládne prospekt prodejce.
Didoodje: a souhlasím, že z kvalitních součástek, kterých je na trhu stále méně, se nedostaneš pod čtyřnásobek ceny hotového výrobku z Číny. A ještě budeš mít starosti s případnou zárukou, servisem, reklamacemi.
Kdyby stačil trojnásobek ceny, tak za něj koupíš třeba rádio Sencor SRD2215. Za čtyři a půl kila FM rádio s 25 pamětmi frekvencí, přehrávačem USB a mikroSD flešek, akumulátor na nejméně 4 hodiny hraní, dobíjení přes USB. Zvuk má nečekaně příjemný. Mimo jiné má časovač vypnutí a po vypnutí si pamatuje, kde přestal (při přehrávání z flešek) či na které frekvenci.
To za ty prachy nepostavíš, ani kdybys chtěl opajcovat už vymyšlené zařízení.

Když už jsme u toho: desetiminutová smyčka - to mají být nějaká čínská muka?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
didoodje



Založen: Oct 31, 2020
Příspěvky: 7

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2020, 14:16    Předmět: Citovat

Moc díky všem, kteří mi poradili začít pátrat po velkoobchodních cenách za odběr 50+ kusů, už u toho repráčku se dostanu na 30% ceny, zkusím prověřit i ostatní komponenty.

Otázka nyní zůstává, zda se to opravdu nedá udělat nějak jinak?

Nebo zda se dají zvolit jiné komponenty, které se sebou budou lépe ladit co se jejich charakteristik týče (omluva jestli jsem netrefil žargon).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2020, 15:01    Předmět: Citovat

Tohle se da bez problemu udelat za mnohem min nez 150Kc za material, ale musis k tomu pristoupit jinak nez tim detsky naivnim zpusobem a skladat to z modulu nakoupenych v arduinoshopech. Ale k tomu potrebujes znalosti z navrhu el. zarizeni ktere zjevne nemas, takze to cele bude stejne jen akademicka debata.

Musel bys to zarizeni navrhnout jako celek na jedne desce, zapomenout na SD karty apod. Flas pamet velikosti dostacujici na 10minut MP3 stoji petikacku, IC pro audiozesilovac a nabijecka to jsou zalezitosti desetihaleru, Audiodekoder se mi nechtelo hledat, ale myslim ze to bude rovnez korunova zalezitost, pripadne ho muzes rovnou integrovat do MCU ktere to bude cele ridit. Vyroba desky 2-3 koruny stejne jako jeji osazeni. Zbytek ti zustane na reprak a baterii, kde jednoznacne plati za vic penez vic muziky, ale takovej cos nalinkoval koupis tak od desetikacky, mrkni treba zde https://lcsc.com/products/Speakers_538.html

Nejsou tam zadne vykonove kriticke dily, takze nevidim problem proc by to nemelo dlouhodobe fungovat ani pri pouziti cinskych soucastek (jsou dnes ve spotrebce nejake jine?)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33980
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2020, 15:12    Předmět: Citovat

Okrem navrhu plosaku bude potrebne este programovanie.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2020, 15:21    Předmět: Citovat

To v kazdem pripade, ale "vyhoda" tohoto druhu nakladu je, ze se plati jen jednou a pri vetsi serii se tak rozpusti. Ale pri tech zamyslenych jen 200kusech nevim. Muzes to zkusit navrhnou vysoke skole jako nejakou zaverecnou praci, sveho casu mi rikal kamos ze hledaji neco jineho nez teplomery s ds18b20 a podobne blbosti ktere tam neustale studenti delaji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
didoodje



Založen: Oct 31, 2020
Příspěvky: 7

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2020, 20:26    Předmět: Citovat

termit256 a rnbw:

Díky oběma za pohled, něco takového jsem asi potřeboval slyšet.

Myslím, že to udělám tak, že pro začátek půjdu dražší, dětskou cestou, abych produkt jako celek zkusil co nejdříve na trhu a zjistil, zda je o něj vůbec zájem. Pokud by se objednávky měly začít posouvat z desítek, někam výš, z Vašeho vyjádření chápu, že je správná cesta zadat onen obvod specializované firmě, která by obstarala jednodílný prototyp a případně i hromadnou výrobu, protože asi nebudu schopen to na základě návrhu vyrábět sám. S takovou investicí rozhodně nemám problém a díky moc také za typ využít VŠ studenty, to rozhodně udělám.

K mému dětskému modelu. Snažil jsem se dneska hledat a pracovat spíše s velkoobchodními cenami +50 kusů a vyšla mi z toho následující skládačka:

Výsledkem jsem se dostal ke 130Kč a schéma přikládám. Chtěl bych se zeptat, jako baterii bych měl ideálně zvolit z těch dvou možných + jaký kabel mám použít, abych to všechno připájel dohromady? Je nějaká lepší metoda jak ty kabely přichytit, než pájení? Hádám ne.

Díky všem za připomínky a tipy, tohle řešení už je pro mě na výrobu většího počtu kusů únosné. Teď to musím smontovat tak, aby to co nejvíce vydrželo.



schema_reseni_v2.jpg
 Komentář:
 Velikost:  183.39 kB
 Zobrazeno:  65 krát

schema_reseni_v2.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2020, 21:01    Předmět: Citovat

Vyrabet komercni vec z tohoto je fakt hovadina.To se hodi maximalne tak pro overeni jestli bude funkce celeho bazmeku vubec k necemu.
Dnes ti cinan vyrobi a osadi desku i v 2ks serii za par kacek, viz treba zde https://jlcpcb.com/smt-assembly kde obcas maji dokonce akci na osazovani zdarma. Schema a desku na takovou vec neni problem navrhnout za jedno az dve odpoledne, nejvic casu zabere napsani softu.

Ono vubec poustet se do takoveho projektu stylem "mam napad, neumim nic" neni zrovna nejlepsi postup. Muzes si vylamat zuby na pro jineho bezproblemovych vecech a produkt uplne zbytecne pohrbit. Takze bych radil pribrat nekoho kdo elektronice rozumi.

A uplne nejdriv bych ti radil, zverejnit k jakemu ucelu konkretne ma cela vec vlastne slouzit. Abys po rozjezdu vyvoje nezjistil, ze cinan podobnou vec uz vyrabi za zlomek tve ceny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2020, 21:54    Předmět: Citovat

Jeden antický filosof napsal:
"Neříkej dnes nikomu, co hodláš činiti zítra. Při nezdaru nikdy nedojdeš útěchy, ale velkému posměchu". Very Happy

Mám nepříjemný pocit, že skládat podobný přístroj z "blackboxů", o kterých není známo, jak přesně fungují, bude bez znalosti elektroniky nemožné.
Myslím, že ten postup stylem "naletuju dráty sem a sem, připojím tohle tam, od tohoto modulu k dalšímu - prostě nebude fungovat, nebo v nejlepším případě véélmi špatně.
Na první šup by to nefungovalo, ani kdyby byly ty jednotlivé komponenty z kvalitního materiálu a spolehlivě funkční, měly dobře ošetřené vstupy a výstupy, nebyly nijak citlivé na změny napájení atd.
Nechci Tě odrazovat, to určitě ne. Ale takhle to fakt nepůjde, hodně toho už naznačil termit.
S použitím vysloveně hračkového sortimentu z aliexpresu, to opravdu bude skoro nemožné.
Proč hračkového:
Všechno je to neskutečně levné, je to sestaveno z toho úplně nejlevnějšího, co vůbec čína vyrábí - proto ty směšné ceny. Nejsou to standardní výrobky, jsou to hračky.
Dolarové i levnější hračky, určené převážně pro ty, kdož si s elektronikou rádi hrají. V případě, že něco nefunguje, anebo špatně - no tak se prostě modul vyhodí. Objedná se jiný, dražší, lepší, jiný dodavatel a je možno si hrát dál, stálo to přece jen jeden dolar.
Když pak odejde, nebo začne špatně fungovat jiná, ultralevná část - zase se nic neděje, vyhodíme, koupím jiný.
Už jsme se u prvního selhání přesvědčili, že nelze zároveň chtít levnou, přitom kvalitní věc, to se vylučuje.
Kvalita-životnost-parametry, se vždy přímo odvíjely od ceny.


Naposledy upravil sinclair dne ne listopad 01 2020, 22:13, celkově upraveno 4 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
didoodje



Založen: Oct 31, 2020
Příspěvky: 7

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2020, 22:07    Předmět: Citovat

Díky,

Kontaktuju je. Jinak co se business nápadu týče, ještě to nechci moc dávat ven, ale každopádně tohle je jediná elektro část, co na produktu bude.

A analýzu konkurence mám hotovou : ) to zrovna můj obor je.

Nemám asi problém do toho prototypu pár tisíc zainvestovat, tak snad se tam nějak domluvím a ještě jednou dík za střízlivý pohled.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2020, 23:07    Předmět: Citovat

didoodje napsal(a):
Díky,

Kontaktuju je. Jinak co se business nápadu týče, ještě to nechci moc dávat ven...


Tohle jen dokresluje naivitu se kterou k cele veci pristupujes. Stejne s tim budes muset vyjit ven nejpozdeji v okamziku uvedeni na trh a myslet si, ze utajovanim neco ziskas je naprosta kravina. Naopak zverejnenim cele veci ziskas nahled ostatnich lidi z uhlu ktere by te v zivote nenapadly a vyvarujes se tak spousty chyb jeste pred zapocetim vyvoje produktu. Ty delas vec, kterou particka schopnych lidi navrhne a zacne vyrabet v radu jednotek hodin, to neni komplikovana vec typu auto kde priprava vyroby trva dlouhe mesice a proto ma vyznam to tajit abys ziskal nejakou hypotetickou vyhodu tim, ze to zpocatku nebude delat nikdo jiny. Pokud je projekt zalozen jen na domnence, zes objevil diru na trhu o ktere nesmis nikomu rict, skoncis nejpozdeji pri prodeji prvnich par kusu, protoze profici to udelaji za zlomek ceny modulu nakoupenych v arduinoshopech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2020, 23:19    Předmět: Citovat

Nebo Ti ten nápad nějaký zkurwysyn ukradne a prohlásí za svůj. Dnes běžné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4175

PříspěvekZaslal: po listopad 02 2020, 0:34    Předmět: Citovat

A nebolo by jednoduchšie naprogramovať aplikáciu do smartfonu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: po listopad 02 2020, 7:04    Předmět: Citovat

sinclair napsal(a):
Nebo Ti ten nápad nějaký zkurwysyn ukradne a prohlásí za svůj. Dnes běžné.


To bezne bohuzel je, ale tomu zadnym utajovanim nezabranis. Tomu se da branit bud nejakou formou registrace napadu, coz je drahe a vymahatelnost sporna, nebo lepe ze vec udelas od zacatku tak a budes ji prodavat za takovou cenu, aby se to proste prilis nevyplatilo kopirovat. Pokud to budes prodavat poslepovane z modulu od zasilovych sluzeb, dotycny si rekne ze to prece musi udelat za 1/4 ceny a pujde do toho.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2188

PříspěvekZaslal: po listopad 02 2020, 9:25    Předmět: Citovat

sinclair napsal(a):
Všechno je to neskutečně levné, je to sestaveno z toho úplně nejlevnějšího, co vůbec čína vyrábí - proto ty směšné ceny. Nejsou to standardní výrobky, jsou to hračky.
Dolarové i levnější hračky, určené převážně pro ty, kdož si s elektronikou rádi hrají.

Tieto moduly su super vec na prototypovanie. Proste si to pospajas, otestujes ci to vobec ma zmysel, pripadne doladis software. A potom si pekne navrhnes dosku, kde pouzijes zapojenia tych modulov, pripadne prisposobis pre seba.
nakoniec to rozoberies a mozes vymyslat nieco ine.

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: po listopad 02 2020, 13:16    Předmět: Citovat

Za předpokladu, že ty moduly fungují aspoň přibližně a taky dýl, než pár hodin. Doporučená zapojení IO jsou osekaná od všeho "zbytečného" a potom to tak vypadá. Tam, kde výrobce IO doporučuje L-esr elyt, bývá nějaká levná sračka a ostatní místa podobně.
Měl jsem půjčený modul D-zesilovače s nějakým menším TPA. Kdybych si podle jeho funkce měl udělat obrázek o tom, jak asi fungují déčka, tak už bych se k nim nikdy nepřiblížil.
Prostě hračky. Proč je to asi tak levné - a ještě se ziskem?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund