Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Clone systémového disku.

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Software
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1520
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: út říjen 13 2020, 13:14    Předmět: Clone systémového disku. Citovat

1.
Od nějaké doby nelze na mém starším PC s W10 v 32 bitové verzi vytvořit "Zálohu bitové kopie systému". Doporučuje se použít k vytvoření této zálohy program "třetí strany". Nějak se mi nechce jít touto cestou.

Vyzkoušel jsem a v praxi realizuji tento postup. Jednou za čas vytvořím Clone systémového disku C: programem "EaseUS Todo Backup Free 11.5" (novější verze jsou inteligentnější, ale bezplatně fungují jen 30 dní, takže jsem novější verzi po vyzkoušení zase odinstaloval a nainstaloval zpět verzi 11.5). Postupuji takto:
- Disk SATA pro Clone zálohu mám připojený přes převodník SATA-USB na USB port PC. Tento disk má 500 GB stejně jako zdrojový disk C. Zálohovací disk pro Clone nesmí mít žádnou Partition, musí být v režimu "Unalocated". Zkusil jsem také zálohu na disk 1 TB. Jde to také, jen se při Clone vytvoří oddíl 500 GB jako na zdrojovém C:, a na zbytku lze pak vytvořit další "partitions".
- Pokud nyní fyzicky odpojím originál systémový disk C a místo něj na SATA v PC připojím ten Clone vytvořený přes SATA-USB adaptér, tak systém normálně naběhne ve stavu, v jakém byl Clone vytvořen. Jen z nějakého důvodu při prvním nabíhání systému si W10 nějakou dobu "šrotí" (nevím proč) a pak W10 normálně naskočí. Při opakovaném spouštění již systém nabíhá zcela normálně.

Tuto Clone zálohu jsem již asi před 1/2 rokem úspěšně využil, když mi hardwerově odešel systémový disk v PC. Dodnes pracuji na tom klonovaném systému. Později jsem si vytvořil a funkčeně odzkoušel další Clone vytvořené stejným postupem.

Mám jen dotaz, zda tento postup neskrývá něco, co by nějak mohlo zasáhnout do systému a vést později k nějakým problémům. Zatím po 1/2 roce mi vše funguje na Clone normálně.

2.
U mého Notebooku 64 bitovém s vytvořením Bitové kopie systému z prostředí W10 není problém. Jen po vytvoření kopie se zobrazí dotaz, zda chci vytvořit "Disk (DVD) pro opravu systému". Ty DVD mám doma starší z předchozích záloh, tak nové DVD nevytvářím.

Druhý dotaz je, zda dříve vytvořené DVD pro opravu systému budou fungovat i pro poslední aktuální Zálohu bitové kopie, nebo zda bych neměl po vytvoření bitové kopie vytvořit vždy nové DVD.

Zatím jsem nikdy ve svém Notebooku neměl potřebu obnovit systém, tak s tím obnovením nemám praktické zkušenosti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15515
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út říjen 13 2020, 13:32    Předmět: Citovat

Děláš to normálně. Jinak ten DVD, co se vyrábí pro záhranu, tak je vlastně bootovací, v kterém je zvolíš odkudy se ti má naklonovaná záloha obnovit na stávající nebo nový disk. Můžeš samozřejmě používat jen ten naklovaný disk, měl by sis i tak vyrábět aktuální kopii, kdyby se ti ten aktuální zaviroval, zašifroval atd. Tu novou kopii ale nesmíš mít furt připojenou, jinak by neměla smysl z hlediska ochrany.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
serviceman



Založen: Jul 09, 2013
Příspěvky: 4036

PříspěvekZaslal: út říjen 13 2020, 14:07    Předmět: Citovat

Bitová kopie se vytváří jako záloha, nikoliv aby se z ní spouštěl systém, ale aby se v případě potřeby nakopírovala na původní disk.
_________________
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Rellik



Založen: Feb 17, 2017
Příspěvky: 639
Bydliště: Staré Město (UH)

PříspěvekZaslal: út říjen 13 2020, 14:16    Předmět: Citovat

Kdysi jsem systémový disk zálohoval pomocí programu GHOST. Vytvořilo to bootovací CD/DVD s obrazem disku, který se pak jen nechal znovu zapsat na disk v PC. Nicméně to bylo v době WinXP, kdy se celý OS vlezl na obyčejné CD... Zda ten program je už mrtvý, nebo nějak pokračuje dál nevím. Nicméně to fungovalo parádně a bylo zdarma...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1520
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: út říjen 13 2020, 16:11    Předmět: Citovat

serviceman napsal(a):
Bitová kopie se vytváří jako záloha, nikoliv aby se z ní spouštěl systém, ale aby se v případě potřeby nakopírovala na původní disk.

Možná jsem to nenapsal dost srozumitelně. U W10 32 bitů už nelze z prostředí W10 vytvořit zálohu bitové kopie. Proto si vytvářím na druhý disk Clone systému, ze kterého mohu po připojení na SATA v PC přímo spouštět systém.

U notebooku mám W10 64 bitů, takže tam si vytvářím zálohu Bitové kopie. Při havárii systému pak přes bootovací DVD nakopíruji systém ze zálohy na původní nebo nový HDD.

Časově a jako jistota při havárii systémového HDD jsou oba postupy prakticky totožné.
- U PC musím vyndat havarovaný HDD a dát místo něj naklonovaný disk. Z něj se již systém přímo spustí.
- U Notebooku (nebo obecně v PC 64 bit) musím také vyměnit havarovaný HDD za jiný. Pak na něj nakopírovat systém ze zálohy a teprve pak po restartu systém spustit.
Z jistého pohledu je pak obnovení systému z Clone snadnější, než ze Zálohy bitové kopie, a to pro 32 i 64 bitové systémy.

Free program 11.5 pro vytvoření Clone je možno např. stáhnout zde
https://stahnu.cz/zalohovani-a-obnova-dat/easeus-todo-backup/download/6
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Software Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund