Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Laboratorní zdroj
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: út září 22 2020, 3:51    Předmět: Citovat

Ten ma taky vetrak, coz je pro tazatele neprekonatelny problem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rudolf02



Založen: Sep 05, 2012
Příspěvky: 498
Bydliště: ústeckoorlicko

PříspěvekZaslal: út září 22 2020, 16:23    Předmět: Citovat

Nechci být zlomyslný, ale žádáš parametry starých krabic BS525, AUL310 .... v novém kabátě. No a přesně odečítat proud - od toho jsou ampérmetry. A kolikrát budeš ten proud přesně odečítat, a kolikrát stačí orientační hodnota? Stačí dýchnout na obvod a hned nějaký miliampér naskočí.
No a staré krabice za tisícovku bez problémů. Stačí zajícem testnout elektrolyty, mrknout na operáky, prohlídnout výkoňák, občas opravit/vyměnit potenciometr a zdroj jede jako za mlada. V takové BSce je místa na různé doplňky havo. A bez ventilátoru.
A na velké proudy nějakého mesita. Akorát mu dodělat elektronickou pojistku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: út září 22 2020, 16:31    Předmět: Citovat

Mereni proudu zdrojem s rozlisenim aspon na jednotky mA je jedna z nejlepsich veci na lepsich zdrojich. V dobe kdy zarizeni mivaji odber jen v radech jednotek nebo desitek mA, vidis jednim mrknutim okem ze se deje neco co by nemelo, nebo naopak melo. Bez pripojovani multimetru, motani se z kabely, prepojovani svorek apod. Tohle je pomerne navykova zalezitost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mluno



Založen: Apr 18, 2011
Příspěvky: 232
Bydliště: Benešov (u Prahy)

PříspěvekZaslal: út září 22 2020, 16:34    Předmět: Citovat

Lineární zdroj bez větráku a na velký ampéry, to asi bude oříšek.
Bez větráku je leda tak AUL310 ze ZPA košíře a podobné relikvie z dob, kdy bylo levnější dát pořádný hliníkový ingot než větrák (neřkuli s regulací). Dneska se spíš dávají co nejmenší chladiče a k nim fukary.
I lineární zdroje mívají zpětnovazební regulaci, která taky dělá zvlnění. Já teda jsem několik zdrojů stavěl, pořádně jsem nedostavěl ani jeden, protože mezitím jsem začal vydělávat a přišlo mi jednodušší si zdroj koupit hotový. Mám tak jednak matrixe, ten je poctivý, a kupovali jsme ho předtím i do práce a nejenom my, i lidi daleko náročnější (na bastlení bohatě stačí 2*30V/5A dají se řadit sériově i paralelně, teda sériově asi jen ty dvě sekce, ale paralelně i 2 zdroje). Typ neni důležitý, už se neprodává. A pro větší proudy pak spínaný zdroj https://www.gme.cz/laboratorni-zdroj-manson-hcs-3600-000g dělá se i verze 30V/30A, to by možná víc odpovídalo potřebě bastlení. Má regulaci větráků, takže bez zátěže neni slyšet.
Taky mám https://www.gme.cz/laboratorni-zdroj-owon-odp3032 ten taky neni bez zátěže slyšet, ale když čínu jsme hned na počátku vyloučil (a navíc mu jsou 3A málo), tak asi nepřichází do úvahy.
Podle mě to na bastlení bohatě stačí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p4ul



Založen: Aug 29, 2007
Příspěvky: 317

PříspěvekZaslal: út září 22 2020, 23:54    Předmět: Citovat

Ja jsem neřekl, že tam větrák nesmí být, jen aby to nehučelo, když je bez záteže, nebo když obvod odebírá pár wattů.

Siglenty ani Owony nechci. Ty jsou klasická čína a navíc jsou velké. Ten Rigol by byl lepší.

@Habesan: Pěkné, bohužel to je polotovar, musel by se přidat displej, ovládání, zdroj, krabičku, dig. ovládání, soft. Už jsem o tom uvažoval, ale nechce se mi do toho pokud je možnost koupit hotový. Bylo by to ale pěkné a podle mě. Trafo bych hodil pod stůl a na stole jen malá krabička s displejem...ale ne, sebralo by to spoustu času, stavebnici leda nějakou co už má všechno pořešené.

Tesla BS 525 - je sice pěkná a věřím, že i kvalitní, ale bohužel nesplňuje velikostní požadavek a požadavek na moderní vzhled 21. století Smile Mluno to pěkně vystihl - relikvie.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p4ul



Založen: Aug 29, 2007
Příspěvky: 317

PříspěvekZaslal: ne září 27 2020, 15:26    Předmět: Citovat

Je to krize, nemůžu najít nic pěkného co nestojí 30 tisíc.

STAMOS S-LS-59

RND 320-KWR103

Rigol DP712 - 0 - 50 V, 0 - 3 A, 150 W
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.11 sekund