Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Mikrofilmy
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Fotoaparáty, kamery a jiné optické přístroje
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1515
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: po září 21 2020, 18:01    Předmět: Citovat

Termit256: filmy do kin chodí na HDD, v šifrované podobě, a musíš mít kryptoklíč k přečtení. Je to speciální distribuční formát, který se ani vzdáleně nepodobá videoformátům mp4 apod., na které jsme jako uživatelé zvyklí. Rozlišení 4K je dnes už standardem.

To je ale formát distribuční. Pro archivaci filmů existují zase jiné formáty. Myslím, že kromě hotového díla se uchovávají i veškerá podkladová data, tj. nesestříhané a neupravené záběry obrazové i zvukové - ve formě bezetrátově komprimovaných kamerových RAW dat.
Fimová studia tato data archivují jak na diskových polích, odkud jsou přístupné onlajnově, tak i na oflajnové archivační médium digitální a dokonce i jako klasická 35mm analogová kopie filmová. Tato kopie se ukládá na černobílý film, i když je to barevný snímek - barevné složky jsou rozdělené do 3 jasových složek a uloženy do 3 čb obrazů. Tím se obchází nižší trvanlivost barevného filmu oproti černobílému. Míra konkrétní péče o archivaci se pak samozřejmě liší studio od studia. Jsou to soukromé subjekty, tak si v podstatě mohou v tomhle směru dělat co chtějí. Většinou se ale poučili z minulosti, kdy docházelo k požárům filmových archívů.
Jinak není bez zajímavosti, že množství hollywoodských filmů natočených před válkou prostě neexistuje - filmové dílo se tenkrát považovalo za jednorázový výrobek, který se v sezóně promítne, vydělá peníze a pak se prostě skartuje. V archívech bylo navíc málo místa, tak mnohá studia pravidelně dělávala "jarní úklidy". Evil or Very Mad


Co je na internetu, může samozřejmě ze dne na den zmizet, pokud někdo nevytvoří kopii a nepověsí to jinam. To, že je dodnes k dispozici spousta starého softu, je díky bezplatné péči mnoha lidi, kteří to ze starých nosičů přečetli a dali to ke stažení. To není jen tak samo sebou, víš?
A samozřejmě platí, že spousta digitálních dat z let minulých je nenávratně ztraceno. Pokud se něco nedistribuovalo hromadně ve velkém množství, je pravděpodobnost záchrany malá.
Tohoto problému jsem si všiml, když se mluvilo o počítačových hrách, ke kterým už jejich tvůrci nemají zdrojové kódy, protože poté, co projekt opustili, už neměli motivaci to pravidelně překopírovávat a uchovávat funkční zálohu. Port takové hry na novou platformu nebo její remastering je pak těžký - musí se složitě disassemblovat.


Naposledy upravil Osmdesat dne po září 21 2020, 18:14, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7400

PříspěvekZaslal: po září 21 2020, 18:12    Předmět: Citovat

Osmdesat napsal(a):
V archívech bylo navíc málo místa, tak mnohá studia pravidelně dělávala "jarní úklidy". Evil or Very Mad
Nejen filmová studia. I na naše poměry bohatá BBC považovala pásky do Ampexu za moc drahé a tak si přemazala na přelomu 60.-70. let mnoho seriálů. Dneska se je snaží obnovit z čb filmových kopií...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1515
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: po září 21 2020, 18:20    Předmět: Citovat

Ano, týkalo se to myslím seriálu Dr. Who? Z barevného videozáznamu jim tak zůstal 16mm černobílý záznam z obrazovky. Naštěstí natolik kvalitní, že se komusi podařilo z toho obnovit barevnou subnosnou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7400

PříspěvekZaslal: po září 21 2020, 18:23    Předmět: Citovat

Ne komusi, ale opět BBC a byla to dost piplačka. Přecijen PAL je založen na stabilním kmitočtu i fázi, což záznam na film poněkud ignoruje...
Ale nebyl to jen Dr. Who, je jich víc, jen nám nic neříkají. Jinak u Dr. Who je stále dost dílů nenávratně ztracených.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: po září 21 2020, 18:26    Předmět: Citovat

To presne je to o cem mluvim. Filmy se nezachovaly i navzdory fyzicke trvanlivosti zaznamu, protoze bylo problematicke udelat zdarma libovolne mnozstvi kopii a nasdilet je se vsemi lidmi. Filozofie archivace na trvanlivych nosicich se proste historicky neosvedcila, i kdyz se to muze zdat spouste lidi jako blbost.

Dnes pokud je uz neco na internetu, v naprosto drtive vetsine to tam uz zustane. I navzdory velice usilovnym snaham o odstraneni techto del z verejneho prostoru ze strany vlastniku autorskych prav a mizerne zivotnosti datovych nosicu. Staci pak jeden jedinej clovek kterymu zaznam zustane a mohou ho mit prakticky okazite a zdarma zase uplne vsichni.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7400

PříspěvekZaslal: po září 21 2020, 19:00    Předmět: Citovat

To je představa, kterou může mít domácí uživatel. Ale ne firma, natož filmové studio, které to živí. To musí mít materiál dostupný vždy a ne se spoléhat na to, že to někdo někam zkopíruje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Fotoaparáty, kamery a jiné optické přístroje Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.23 sekund