Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Prescontrol Pumpa PPC22

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17661
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út srpen 18 2020, 17:22    Předmět: Prescontrol Pumpa PPC22 Citovat

Mám tady dva tyhle krámy. https://www.pumpa.cz/cz/prescontrol-tlakova-ridici-jednotka-ppc22-2-2bar-1-a-5-4-230v#product-detail-tabs
Identifikace závady: "nefunguje" Rolling Eyes Jeden je po demontáži víčka zateklej a rezatej, na něj kašlu. Druhej vypadá naprosto netknutej ale má napakovaný šroubení takže asi byl připojenej na vodu. Netuším, jestli se Prescontrol dá odzkoušet bez tlaku vody a čerpadla.
To "zdravější" jsem připojil na 230V, bez vody jen tak na stole. Rozsvítila se zelená ledka že je Prescontrol pod napětím, žlutá že čerpadlo běží a červená že je porucha a zároveň sepnulo relátko a na výstupu je 230V. Po pár sekundách žlutá zhasne a relé rozepne. Červená a zelená svítí stále. Když otočím Prescontrol o 180 st než je pracovní poloha v Návodu k obsluze, tak zhasne i červená.
Rozdělal jsem přírubu membrány, membrána tahá za kolík s magnetem. Při nízkým tlaku je magnet zasunut do snímače, při vysokým vysunut. Posouváním magnetu jsem simuloval tlak vody.
Když v normální pracovní poloze vysunu magnet (tedy systém se natlakuje), zhasne červená. Když magnet zasunu (tedy tlak poklesne) tak se rozsvítí žlutá (červená vjítí stále) a sepne relé. Po pár sekundách zhasne žlutá a rozepne relé. Ale stále svítí červená, tedy porucha. Pokud Prescontrol otočím o 180 st, tak sice nesvítí červená, ale žlutá a sepnutý relé je stále.
Nějak nechápu, proč to chodí jen pokud svítí porucha. Nebo si tedy aspoň myslím, že to chodí. Malinko mě mate, že když se systém natlakuje, žlutá a relé se rozepne až po cca 5 sekundách. Po tu dobu asi roste nekontrovatelně tlak. Netuším, jestli to je dobře...
Máte s tím prosím někdo zkušenost?
Díky

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kejki



Založen: Nov 10, 2009
Příspěvky: 2462
Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7

PříspěvekZaslal: út srpen 18 2020, 18:54    Předmět: Citovat

mám to integrované do čerpadla a je tam ještě pojistka při nedostatku vody. Ale je nefunkční právě to řízení tlakem, takže používám volbu pustit-vypnout.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18664
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: út srpen 18 2020, 19:26    Předmět: Citovat

Právěže by to mělo velmi často spínat .
Ovládání pomocí ovládací jednotky (tzv PRESSCONTROL) sepne čerpadlo při poklesu tlaku na nastavenou hodnotu min. tlaku (zapínací tlak) a na rozdíl od tlakového spínače ho vypne při zastavení odběru vody (čidlo v zařízení neindikuje žádný průtok).
Jak vodárna funguje?

Při odběru vody klesne tlak v rozvodu na hodnotu zapínacího tlaku a ovládací jednotka zapne čerpadlo, k jeho vypnutí dojde až několik vteřin po ukončení odběru, kdy jednotkou přestane protékat voda. Je potřeba si uvědomit, že po vypnutí čerpadla je na jeho výstupu dosažen tlak vody odpovídající hodnotě max. dopravní výšky čerpadla (10 m = 1 bar), což u některých ponorných čerpadel může být poměrně vysoká hodnota. V tomto případě doporučujeme instalaci redukčního ventilu, kterým lze max. hodnotu tlaku snížit na požadovanou hodnotu. Je vhodný i při velkém poklesu hladiny vody ve vrtu v průběhu čerpání, kdy čerpadlo musí být navrženo na dosažení požadovaného tlaku při min. výšce hladiny (při rozdílu hladiny 30 m a malém odběru je tlak o 3 bary větší, jak při min. úrovni).
Při netěsnosti rozvodu vody (splachovač WC, kapající kohoutky) a u rozsáhlých rozvodů s odběrními místy s častějším krátkodobým odběrem se z důvodu zamezení častého spínání čerpadla doporučuje instalace malé tlakové nádoby s vakem o objemu 8 až 15 l, max. 24 l. Instalace tlakové nádoby je vhodná zejména v případě použití ponorného čerpadla ve vrtu, kde při častém zapínání hrozí poškození motoru čerpadla z důvodu nedostatečného chlazení. V případě aplikací s dlouhodobým chodem čerpadla, např. při zalévání, nemusí být použita.
Provozní tlak při daném odběru (průtoku) nekolísá a zjistí se z charakteristiky použitého čerpadla.
Součástí ovládací jednotky je ochrana čerpadla proti chodu na sucho.
Zařízení lze umístit na kterékoliv místo mezi čerpadlem a prvním odběrném místě (v případě instalace tl. nádoby před ní). U povrchových samonasávacích čerpadel se nejčastěji instaluje přímo na jeho výtlak.

Neustále dostáváme dotazy ohledně použití tl. nádoby s větším objemem jak uvedených max. 24 l k ovládací jednotce typu PRESSCONTROL. Tl. nádoby o objemu 8 až 15 l dodávají ke svým vodárnám i renomovaní výrobci, není to tedy pouze "naše" doporučení. Zde není opravdu žádný prostor na diskusi - buď si necháte poradit nejvýhodnější řešení, nebo si můžete koupit tlakovou nádobu s objemem podle Vašeho přání.
Čím větší je objem tlakové nádoby, tím déle běží čerpadlo po ukončení odběru vody. U většího objemu jak 24 l je doba nepřiměřeně dlouhá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17661
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st srpen 19 2020, 9:32    Předmět: Citovat

Vypadá to, že Prescontrol chodí jak má. Doptal jsem se místního čerpadláře a ta porucha (červená LED) na polohu Prescontrolu reaguje až sekundárně. Prioritní reakce je posun průtokový klapky. No a ta se na stole bez průtoku čerpaný vody samozřejmě neposune. Jen mě mate, že si ten Prescontrol má očuchat soustavu a podle ní má zvolit čas doběhu po rozepnutí magnetickýho senzoru membrány že je potrubí už natlakovaný.
Když jsem koukal na osazení plošáku, tak tam je vícenásobnej operák. Jedině že by to makalo jako analog s nabíjením RC konstanty. Ale to by se muselo po každým výpadku napájení znova kalibrovat. Kalibrace se má dělat automaticky ale když se nepovede, tak je tam uživatelskej čudl reset. Ale to varování nedávat větší tlakovou nádobu než 24l asi naznačuje že ta časová konstanta na dlouhý časy čerpání nestačí.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18664
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: st srpen 19 2020, 12:27    Předmět: Citovat

Moc se v tom babráš . Zkrátka na pytel je , že před vypnutím to natlakuje na 100% co dá čerpadlo . No a to nevypnutí neznalci hodnotí coby chybu systemu , ale ta je v jejich neznalosti .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund