Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Formování součástek

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rudolf02



Založen: Sep 05, 2012
Příspěvky: 509
Bydliště: ústeckoorlicko

PříspěvekZaslal: ne srpen 16 2020, 18:10    Předmět: Formování součástek Citovat

Ahoj, prosím o vysvětlení jevu, který mi tak trochu připomíná formování elektrolytických kondenzátorů.
Jedná se jak o vakuové elektronky, tak polovodiče. V prvním případě to byly výkonové permaktrony s napětím 25 kV. Formování probíhalo klasicky, postupné zvyšování napětí po 1 kV z velmi měkkého zdroje až do jmenovitého napětí 25 kV. Pokud neproběhlo, po připojení tvrdého zdroje došlo k destrukci.
V druhém případě se jedná o výkonové bipolární Si tranzistory se stářím přes 30 let. Principem je měření napěťového průrazu při proudu pod 1 mA. U většiny se napětí ani při opakovaném měření s delší časovou prodlevou nemění, u některých se průrazné napětí při nepřetržitém měření s rostoucím časem zvyšuje za současného poklesu velikosti proudu. A to jak Uke, tak i zřídkavě Ukb. Vliv povrchových nečistot a teploty jsem se snažil potlačit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4047
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: ne srpen 16 2020, 18:36    Předmět: Citovat

U elektronek to způsobují zbytky plynů, které po zahřátí pohlcuje getr. Nemusí to být ani permaktrony s 25 kV na anodě, zaprskat umí i PL504 v televizi, když se osadí nepoužitá z krabičky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ec1045



Založen: Nov 28, 2010
Příspěvky: 241
Bydliště: Šlapanice

PříspěvekZaslal: ne srpen 16 2020, 19:09    Předmět: Citovat

No zrovna dneska jsem zkusil připojit několik let odstavenou klávesnici CONSUL 262.3 k SAPI-1 abych zkusil zda jede. Po prvním připojeni ani tuk, pochvíli laborování začala psát nesmysly a asi po 10 minutách chodila jak za mlada. U polovodičových pamětí je něco podobného taky a je úplně jedno zda jde o SRAM nebo DRAM aneb hromadu let odstavená RAM se ze začátku může zdát být vadná ale pomalu se zbráborá a pak chodí jak za mlada.
_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna. Jsem dysgrafik a dyslektik.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne srpen 16 2020, 20:09    Předmět: Citovat

"Naformovat" lze i mnohé MP hovňáky a karamelky, nejsou-li popraskané.
Není-li na překážku Vašemu bohulibému dílu, že budete mít 2-4 týdny 24h zapnutý zdroj 100-630V, tak zkuste Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7936
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: ne srpen 16 2020, 21:04    Předmět: Citovat

Dostal jsem hezký CD SONY přehrávač který nebyl 20let v provozu. Po zapnutí najel slabě display ale disk nenačetl. Díky jiné práci jsem ho musel na 2 hodiny opustit. Když jsem se vrátil, display už nažhavil a oživil katody tak že svítil o polovinu víc, CD už začalo točit a bootovat. Nechal jsem ho ještě asi dvě hodiny a od té doby načte 100% všechna CD. Na vině byly svody nenaformovaných elytů v ss zesilovačích serva optiky.
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jirkati



Založen: May 21, 2008
Příspěvky: 1411
Bydliště: near Liberec (JO70MT)

PříspěvekZaslal: ne srpen 16 2020, 21:10    Předmět: Citovat

O formování elektronek by mohli kolegové z našeho radioklubu napsat mnohastránkovou ságu. Pustili se do stavby koncového stupně s elektronkou POWER TRIODE YU-191. První odešla po samotném zahřátí katody na nějakých 300 st. C při žhavícím proudu pár mA. Ostatní elektrody bez napájení. Druhá po asi dvoutýdením zahoření katody zkolabovala bez buzení při nastoupání na necelých 1000 V na anodě. Teprve třetí se tváří, že bude funkční. Všechny byly zahořovány přesně podle předpisu jejich výrobce, samozřejmě včetně funkčního vodního chlazení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rudolf02



Založen: Sep 05, 2012
Příspěvky: 509
Bydliště: ústeckoorlicko

PříspěvekZaslal: po srpen 17 2020, 8:13    Předmět: Citovat

No, omlouvám se, nevyjádřil jsem se přesně k výkonovému permaktronu. Formování probíhalo bez žhavení, se studenou lampou. Výška cca 1m, největší průměr ve středu necelý metr, cca 30 kg, trvalý výkon cca 250W v pásmu kolem 10 GHz. Klasický getr (jako u lamp) jsem tam neviděl. Vnitřní desktrukce nenarušovala silný skleněný obal (alespoň o tom nevím).
Jednowattové permaktrony v provedení "bombičky" nebo "skleněnky" s jmenovitým napětím cca 1 kV se neformovaly.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1835
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: po srpen 17 2020, 12:32    Předmět: Citovat

Pár krát som mal tú česť merať kremíkový wafer, ktorý prišiel priamo z výroby. Boli na ňom relatívne veľké senzory, základný parameter bol záverný prúd pod určitým napätím. Po pripojení napätia sa postupne do pol minúty ustálil na niekoľkých nA. Pokiaľ sa prechod ponechal pod napätím dlhšie, záverný prúd postupne klesal, až sa po niekoľkých dňoch ustálil tak na 1/2 toho pôvodného.
Po odpojení na niekoľko hodín a ďalšom pripojení klesol na tú menšiu hodnotu za niekoľko sekúnd. Proces formovania bude ale iný podľa technológie, veku i stavu štruktúry. V mojom prípade po zmeraní nasledovalo rezanie, oplach a osadzovanie. Po tejto operácii záverný prúd klesol ešte viac, odhadom na 1/10 toho prvého. Viac sa už ale nemenil.
Zaujímavé je, že formovať sa dá i dielektrikum v kondenzátoroch ale napríklad aj v kábloch.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund