Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Převinutí trafa nabíječky na 12V AKU

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Banda



Založen: Mar 22, 2005
Příspěvky: 1170
Bydliště: OV

PříspěvekZaslal: čt červenec 16 2020, 22:41    Předmět: Převinutí trafa nabíječky na 12V AKU Citovat

Zdravím zdejší osazenstvo!
Kamarád mě požádal, jestli bych se nezeptal na nějakého bastlíře, který zvládne přemotat trafo (ideálně ze severní Moravy).
Jedná se o trafo z nabíječky pro 12V akumulátory, kde se proud nastavoval přepínáním odboček na vinutí (momentálně si nejsem jist, jestli na primárním nebo sekundárním).
Což mě vede ještě k jedné otázce a to, jestli tu není někdo, kdo o těchto nabíječkách má bližší info např. schéma, parametry trafa, apod. a mohl se podělit.

Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Milan



Založen: Apr 02, 2012
Příspěvky: 1332
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: čt červenec 16 2020, 22:45    Předmět: Citovat

Nerad bych tě odrazoval od bohulibé činnosti, ale jen drát na to převinutí bude stát asi 2x více než nabíječka někde v Lidlu. Takže nejde-li ti o nějakou starožitnost, zahoď to a kup si kvalitní CE výrobek Smile .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31793
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt červenec 16 2020, 23:43    Předmět: Citovat

Fakt je, že přemotání je v podstatě individuální výroba novýho trafa - a to se jako kusovka hrubě neoplatí. Převíjet trafo se vyplatí jen v případě, kdy není dostupná jiná alternativa - třeba volně prodejný sériově vyráběný trafo s obdobným výkonem, který má to poškozený/spálený. Kdybys bydlel blíž, řeknu ti "přijeď si, dám ti vybrat" - těch traf vhodnejch pro 12V nabiják různýho výkonu mám samozřejmě k dispozici víc, od 20W prcka vhodnýho leda tak na malý akučko do nouzovýho osvětlení až po trafo z ruskýho Elektronu C222, který má samo o sobě asi 6 kilo a umí dát do baterky trvale 20A aniž by se i jen náznakem zapotilo ... Ale vhodný trafo jde i běžně koupit, hlavně nesmíš kupovat trafo se sekundárem dávajícím skutečně jen 12V (třeba původně určený k halogenům) - to bys žádnou baterku moc nenabil. Základem nabijáku musí bejt trafo se sekundárním napětím v rozmezí 16-18V, aby bylo "co regulovat" - protože za akučko nabitý aspoň na základní úroveň se považuje dosažení napětí 14,5V s připojeným nabíječem ... Ale o tom se tady napsaly stránky a stránky ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Yarda1



Založen: Feb 11, 2009
Příspěvky: 2569

PříspěvekZaslal: pá červenec 17 2020, 6:53    Předmět: Citovat

Banda napsal(a):
....Což mě vede ještě k jedné otázce a to, jestli tu není někdo, kdo o těchto nabíječkách má bližší info např. schéma, parametry trafa, apod. a mohl se podělit....
Chtěl jsem pomoci, ale moje křišťálová koule si zrovna vybírá dovolenou. Tak by nebylo od věci, kdyby ti kamarád prozradil (nebo aspoň naznačil) typ nabíječky, poslal pár fotek, sdělil, proč to trafo chce převíjet a pokud je to po nějakém zkratu i fotky vnitřností, jak moc je to zuhelnatělé.
Když to není nějaká speciální nabíječka, tak se kloním k názoru dopřát jí věčné spočinutí v nedalekém SD a koupit novou. Nebo lépe dát si elektroinstalaci v autě do takového stavu, aby nabíječka nebyla potřeba.
Drink

_________________
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31793
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: pá červenec 17 2020, 9:09    Předmět: Citovat

Yarda1 napsal(a):
...Když to není nějaká speciální nabíječka, tak se kloním k názoru dopřát jí věčné spočinutí v nedalekém SD a koupit novou. Nebo lépe dát si elektroinstalaci v autě do takového stavu, aby nabíječka nebyla potřeba.
Drink
S první myšlenkou lze souhlasit, s druhou ani náhodou v době, kdy na základě diktátu €urochujskejch €koteroristů každá automobilka do novejch kchárů integruje takový kurwítka, jako STOP-START a "ichtylygentňý dobýjeňý" spočívající v doslova likvidačních postupech řízení energetický bilance palubní sítě vozidla. Zatím takovejch aut ještě není příliš velká část, ale až bude po ulicích a sídlištích bez možnosti napojit přes noc na nabiják nadpoloviční většina takovejch, který nechají řidiče auto odstavit po ujetí 150km trasy a vypnout motor s baterkou vydudanou na napětí pod 12V, takže už po dvou-třech dnech odstavení respektive po trochu mrazivější noci většina odjetí chtivejch šoférů svýho plechovýho mazlíka vůbec nenastartuje, to se potom ty hajzlové v Bruseli mají na co těšit ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
MetalGod



Založen: May 30, 2006
Příspěvky: 6558
Bydliště: Seč

PříspěvekZaslal: pá červenec 17 2020, 11:05    Předmět: Citovat

Jestli to není samodomo nabíječka, proč neuvedeš jejího výrobce, typ? Někdo by mohl mít stejnou, nebo z ní mít aspoň trafo.
_________________
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
soucek



Založen: Mar 24, 2005
Příspěvky: 657

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 14:23    Předmět: Citovat

Taky vlastním tuto nabíječku, byla kdysi dělaná samo-domo okolo roku 1975, ale ty transformátory se asi někde kupovaly.Možná by toto mohl doložit nějaký pamětník ? Odbočky jsou dělané na primáru, na sekundáru se myslím dá přepnout z 12v na 6V. Tato mi ale také před léty odešla. Přes jednoho kamárada jsem sehnal vzhledově jinou nabíječku, ale s identickým trafem. No a nyní jsem zjistil, že je opět přerušené primární vinutí. Na tuto nabíječku nedám dopustit, fungovala vždy nejlépe oproti těm dnešním levným elektronickým. Dá se s ní nabíjet i více vybitý akumulátor, který elektronika moderní nabíječky nezačne ani nabíjet nebo ho vyhodnotí jako vadný. Rád bych uvítal nějakou další informaci o těchto transformátorech.
_________________
Pivo lahvový....a půl je hotový.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út červenec 28 2020, 15:12    Předmět: Citovat

Všecko je to o hovně, když nevíme, oč vlastně jde.
Odkdy je při bastlení, do kterého spadá i oprava trafa dosud spolehlivé nabíječky, tak podstatné finanční hledisko?
Jebe Vám už všem z těch obchodů?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund