Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

čím přilepit bulpren na grill (síto PA reproboxu)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
VASEK_W



Založen: Dec 11, 2017
Příspěvky: 783
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: so červenec 04 2020, 22:49    Předmět: Citovat

S ucpáváním výstupu na tu hornu už bych byl velmi ostražitý. Zde už je nebezpečí útlumu výšek, protože ten molitan má přeci jen nějaký odpor pro vyšší kmitočty.
Kdysi dávno provedl Hubert Mašín a Pavel Sochor měření útlumu grilů a molitanů pro nf signály. A byly tam docela velehory nad 10 kHz. Soubor mám v pdf-ku v noťasu. Sem ho bohužel nedám, má skoro 4 Mega Sad.

Tak si ho zkuste v případě zájmu někde pohledat, má název:
"Zakrytí reproduktorů a jeho vliv na výsledný zvuk", a je v pdf.

Vašek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VASEK_W



Založen: Dec 11, 2017
Příspěvky: 783
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: ne červenec 05 2020, 9:48    Předmět: Citovat

Tak jsem už našel kde to lze stáhnout. Je to úplně poslední soubor na této stránce u Prodance:

http://www2.prodance.cz/ke-stazeni/clanky.html

Vašek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jef111



Založen: May 27, 2006
Příspěvky: 2131
Bydliště: okr. Olomouc

PříspěvekZaslal: ne červenec 05 2020, 14:57    Předmět: Citovat

No jasně, tam se nedá dát jen tak něco, musí to být opravdu ten bulprén s otevřenými buňkami, všechno ostatní má frekvenčně závislý útlum a další odrazy navíc. Ty velehory co jsou v grafech měření Prodance, jsou převážně způsobené odrazy od grilu (a taky rezonancemi v driveru a odrazy v nepříliš šťastně řešených hornách Megaton, ale to je jiné téma), čím větší je zakrytá plocha tedy víc plechu co zbyde okolo dírek, tím horší odrazy. A ten bulprén tyhle odrazy právě pohlcuje Smile protože přímý zvuk bulprénem projde jenom jednou, kdežto odraz dohromady 3x. Někdo horny vyplňuje úplně celé, tohle doporučuje např. pan Geddes http://www.gedlee.com/ Ale on to řeší z jiného důvodu, kvůli vnitřním odrazům v horně, ovšem princip funkce je stejný. Ale to už bych se nedoplatil.

Dalo by se to ještě vylepšit tak, že bych stejným bulprénem jako grill pokryl i celý povrch horny, to by pak ty odrazy měly ještě další 2 průchody bulprénem navíc. Ale nevím jak dobře to bude držet na těch oblých tvarech horny aby se to časem neodlupovalo. Poměrem ceny a účinku by to mohlo být ideální řešení.

Použití té 3cm vrstvy které teď zamýšlím je ještě maličko jiné. Mám odposlechy RCF ART200 a ART300, ty mají hornu bez grilu a tak se do nich sype veškerý bordel, nateče do nich veškeré pivo, rum a dešťovka co proteče na podiu... No zase zvukově je to čistší bez odrazů od grilu. A tak ten bulprén chci dát do hrdla horny, bude jednak plnit úlohu potlačení vnitřních odrazů dle Geddese (jelikož tyhle RCF horny mají k ideálu poměrně daleko), a hlavně bude chránit drivery před většinou dopadnuvších tekutin apod Smile Když se bulprénem vyplní jen to úzké hrdlo, bude to tam držet samo a ani by to nemuselo vypadat blbě.

Měřil jsem to a poslouchal a skoro jsem se až divil, jak je to slyšet Smile přitom na měření jsou rozdíly v nějakých desetinách až jednotkách dB.

_________________
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet Very Happy
www.sigmaphon.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund