Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Optický rozbočovač z číny Toslink 1 to 2

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 694
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: st duben 15 2020, 5:57    Předmět: Optický rozbočovač z číny Toslink 1 to 2 Citovat

Nedávno jsem si pořídil opt. rozbočovač na ali.. jelikož potřebuji jeden zdroj audio zvuk- signál ze sat receivru Dreambox /rozdvojit/ pro dva zesilovače ,jeden soundbar propojen optickým kabelem a jeden pro mou dnes už nostalgickou AV věž analog kde jsem si navíc musel rovněž na ali pořídit převodník z digi na analog napájený 5V u USB který funguje ok.
Problém je že jsem dostal nejspíše vadný kus toho opt. rozbočovače protože by to podle všeho mělo být pro obousměrné použití byt nekde píšou že jednosměrné ale světlo je světlo čili oboustranně ale jak se u mě v paxi ukázalo funguje pouze jeden z těch dvou optik určených pro zes. byt vizuelně oba výstupy evidentně po připojení k sat receivru svítí /jinými slovy prochází/.
Jak je to uvnitř provedeno /jedná se o pasivní díl/to nevím nemám s tím jakoukoliv zkušenost ale na you tube jsem narazil na podobné provedení kde je to ukázáno i uvnitř a vypadá to docel primitivně až banálně prostě mechan. průhl. hadičkami rozvětvené kde na jedné z nich je jakási spirálka ,u mého provedení to rozdělat bohužel nejde je to slisované na pevno už z výroby.
Mám tento model :
Digital Optical Fiber Audio Kabel
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1701
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: st duben 15 2020, 6:33    Předmět: Citovat

Neviem čo si od tej obojsmernosti očakával ale bežné zariadenie, ktoré vysiela zvuk má len TOSLINK-OUT (prehrávače a TV) a zariadenia, ktoré zvuk prijímajú majú len TOSLINK-IN (zosilňovače, receivery, soundbary)...

To že je v tomto zariadení svetelný signál vedený optikou - hadičkami, skl.vláknami - ho predučuje na použitie ako rozbočovač a môže fungovať pre dve zariadenia.
Zároveň má však tú vlastnosť, že svetelný signál môže ísť aj opačne (optický prenos to umožňuje a výrobca to uvádza ako nejakú super vlastnosť), čo je však v bežnej praxi použiteľné len obmedzene - jedno zariadenie musí byť totiž vždy vypnuté, lebo "pomiešaný dátový signál" z dvoch zariadení následný prevodník D/A už nevie rozkódovať. To nie je "audio mixér", ale len jednoduchý "spojovač". Musel by mať vnútri dva D/A prevodníky do jedného A/D.

Ale ako kuchynský mixér to funguje Laughing Laughing Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
keemo



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 5194
Bydliště: Ostrava, Bratislava

PříspěvekZaslal: st duben 15 2020, 6:33    Předmět: Citovat

salora napsal(a):
světlo je světlo čili oboustranně
to mozna tak podle tebe. Prijimaci port ma v sobe snimaci diodu a vysilaci svitici led. Obousmerna komunikace po optickem kabelu neexistuje. Pokud ti v portu sviti led tak je to vystup. Pouze vystup.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 694
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: st duben 15 2020, 7:22    Předmět: Citovat

Děkuji za kritiku mé neznalosti principu rozdvojení opt. signálu ok nicméně tu jsem na správně vlně a u odborníků aby mi to bylo vysvětleno proto jsem tu zadal tento příspěvek.
Ok beru tě za slovo pak co je či může být příčinou toho že to nefunguje jak má ano jeden signál vstup a dva jsou či měli by být na výstupu potud teorie kterou jsem už pochopil když jsem to objednával ,no nestálo to svět a reklamovat s čínanem to jaksi nevidím reálně tak to objednám nejspíše nově a do toho /zmetku/se spíše ze zvědavosti mrknu dovnitř a pokusím se to oteřít frézkou s dremelem ,ještě poznamenám poslední poznatek ,ze zoufalství poklepat o stůl zda se to třeba neumoudří a nezmění /k dobrému/ což se nastalo a naopak už nejde ani ten jeden výstup co šel ,přičemž oba výstupy po připojení k boxu optiky svítí takže opět nechápu příčinu nefunkčnosti.
Jinak jsem tam ale žádnou led nenalezl po kouknutí přes velkou lupu na těch dvou výstupech jsou dvě svítíci tečky u každém z ních



20200415_084739.jpg
 Komentář:
 Velikost:  108.11 kB
 Zobrazeno:  254 krát

20200415_084739.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 694
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: po květen 11 2020, 17:01    Předmět: Citovat

Neuvěřitelné že je to až tak primitivně udělané tak se se ani nedivím že to nefunguje hrome ,mrknul jsem se dneska nově na to a zjistil že se dá ten přívodní hl. svělovodní kabel jednoduše vytáhnout kam vedou od těch dvou výstupů po dvou tedy celkem 4 dutinkové plastové mini bužírky které jsem kapku asi o cca 0,5 mm zkrátil nůžkama v domění že to bude lepší pro ten přechod světla ale kdeže je to na obou výstupech mrtvé jako solné jezero v Izraeli .Psal jsem tamanovi a reklamoval ale bylo už po termínu možné reklamace a i když jsem mu poslal snímek toho rozdělaného rozbočovače tak chtěl ještě jakési video natočit no to už bylo na mě moc tak jsem ho poslal někam a raději pokud vůbec to objednám nově u nějakého jiného tamana s dobrou recenzí.Co na tom videu by chtěl vidět více či lépe nechápu ,jo ono to svítí vizuelně jakoby ok ale nepřenese to zvuk to je celé a to jsem mu popsal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7348

PříspěvekZaslal: po květen 11 2020, 17:23    Předmět: Citovat

To vlákno se chová jako vlnovod, to nejde zkracovat nůžkama a lepit to k sobě... Celý pasivní rozbočovač stojí na tom, že je na výstupu "světla dost" a že to další zařízení si s úbytkem intenzity na polovinu nějak poradí. Ne vždy ovšem musí...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 694
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: út květen 12 2020, 5:21    Předmět: Citovat

Ano že se chová jako vlnovod např. srovnatelně jako u sat LNB tomu rozumím a chápu,tam ale je naprosto jedno jak je dlouhý např. u provedení OMT vyhýbek či vstupních ozařovačů ale jak vidím už ne u světlovodu alespon podle toho co píšeš protože u běžného světlovodného kabelu je také jedno jak je to dlouhé jen nechápu proč u rozbočovače už to jedno není ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7348

PříspěvekZaslal: út květen 12 2020, 5:24    Předmět: Citovat

Tady taky na délce tak moc nezáleží, ale záleží na kvalitě toho přechodu. Proto to nejde odstřihnout, pak se ti hodně světla odrazí hned na začátku světlovodu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 694
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: út květen 12 2020, 5:31    Předmět: Citovat

Hm no abych ale pravdu řekl tak se mi jeví to odstřižení /resp. pouze zastřižení / v konečném výsledku alespon vizualně lépe než předtím kdy to čouhalo z toho /vstupního/konektoru v různých délkách ale hlavně nějak rozcuchaně,jinak jak jsem už uvedl po obdržení šel aspon jeden z těch dvou výstupů, po rozdělání už ani jeden a nepomohlo ani to zastřihnutí ostrými nůžkami v což jsem kapku věřil .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund