Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Připomínka výročí
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19518
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne květen 10 2020, 7:41    Předmět: Citovat

Přehrabuji AR i RK a marně hledám schéma, podle kterého jsem stavěl někdy v roce 1973 přijímač s plošnými cívkami a počítacím detektorem (mezifrekvence kolem 150 kHz, ten byl tak do 20 km od vysílače. Sice jsem z něj v Podkrkonoší na pětiprvkovou Yagi dostal slušný zvuk, ale stereo ne, interference nějaké té harmonické pomovné nosné s mezifrekvenčnín kmitočtem se přeslechnout nedaly. Pak jsem se pustil do přijímače inspirovaného konstrukcí KIT74 (teda vstupní jednotku jsem obšlehl) se synchrodetektorem TTL a dekodérem TSD3A 12V. Pořád to nebylo ono, nakonec jsem synchrodetektor vyhodil a udělal mefku s pětiobvodovým Butterworthovým filtrem a MAA661, zesilovač Z6WS. Máma na to hrála do roku 1993, o něco později jsem to rozebral.
Někdy v roce 1975 jsem zkusil přijímač tvořený jednou smyčkou PLL, vím, že v něm byla MAA501 a KA201, kde jsem vzal schéma, nevím, už nikdy jsem ho nikde nenašel. Ale ty různé ročenky a AR byly víceméně putovní, kdo ví, u koho se to dnes válí. Pokud šlo o citlivost, dopadlo to ještě hůř, než ten první přijímač s plošnými cívkami. Zaletoval jsem ho ale tak dobře, že dodnes na zpětný engineering nedošlo. Možná, kdybych ho tehdy překopal na poslední stupeň mezifrekvence, mohlo to hrát. Ale jak říkám - už se mi to nechtělo rozletovat.
Další tunery se mi pak už dařily, dva z nich jsem po devadesátém roce zbavil pásma OIRT, hrají dodnes. Ale o tom už jsem tady psal jinde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: ne květen 10 2020, 14:01    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
Pístové ladění nebylo už pár let ničím novým...
Máš pravdu. Nemuseli zavádět do výroby další ladicí kondenzátor, i když by jeho výrobu zvládli (pro AM jej vyrábět uměli). Výroba jednotky musela být pracná (tahání lanek, drátové spoje i v době, kdy zbytek rádia už byl na plošňáku), proto je mi divné, že u stejné konstrukce zůstali po celou dobu. A je fakt, že stejný princip používali i jiní výrobci. Výjimkou je třeba zmiňovaný přijímač Stradivari, který má VKV díl laděný kondenzátorem.

Hill napsal(a):
Byla to výrobní licence nebo pajc s básnickou licencí?
Básnická licence Smile V éře tranzistorových rádií typu Galaxia se používaly dovážené kondenzátory Hopt, později byly až do úplného konce výroby rádií používány vzduchové kondy z Polska. Naopak, my (nejen) jim dodávali plastové do DPS.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
h_honza



Založen: Feb 01, 2020
Příspěvky: 126
Bydliště: Praha 1

PříspěvekZaslal: po květen 11 2020, 22:25    Předmět: Citovat

Přijímač s plošnými cívkami a nízkou mf byl v HaZ 7 a 8/67, úprava na CCIR je v HaZ 1/68. Později vyšla ještě úprava pro rozšíření mf na stereo. Pokud si pamatuju, docela to hrálo (pašované AF139 nebo dokonce AF239) na 5-ti prvkové Yagině. Původní návrh k ladění zneužíval trimry, já už pamatuju první varikapy (a typicky Aripot).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund