Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

aký XYZ stroj si kúpiť?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4136

PříspěvekZaslal: so květen 02 2020, 17:15    Předmět: aký XYZ stroj si kúpiť? Citovat

Snap Maker - 800 USD - 3 in 1 (3D tlač, CNC frézka, LASER)

1610 CNC - 138 EUR - frézka (na PCB) + príprava na LASER

EasyThreed X1 - 140 USD - 3D tlač, 100 x 100 x 100 mm

NEJE - 145 EUR - LASER, 405nm, 3500mW, 150 x 150 mm

Páči sa mi Snap Maker, jeho jednoduchý dizajn a že nezaberá veľa mista. Nevýhodou je pomerne vysoká cena a nie až tak jednoduchá zmena z jednej funkcie do druhej, ako to na prvý pohľad vyzerá.
Frézovanie chcem hlavne na plošné spoje, čím odpadá špinavá práca s chemikáliami a ich skladovanie. Laser a 3d tlač len na nejaké občasné drobnosti. Čiže tie stroje na seba nikdy nezarobia, ale chcem ich mať.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: so květen 02 2020, 17:41    Předmět: Citovat

Frezovani plosnych spoju funguje pekne jen na youtube. Hodne lidi to zkusilo, ale prakticky nikdo tak spoje nedela. Nastroje jsou drahe a rychle se tupi, je to pomale a je u toho mnohem vetsi bordel nez s chemikaliemi. Dska musi byt dokonale rovna nebo musis mit nejak vyresene kopirovani povrchu, ma to spatne detaily apod. Proste spousta problemu. Vsechny ty stroje jsou dost chatrne konstrukce, mozna tak na vrtani by byly pouzitelne, ale v dobe smd uz to ztraci vyznam, priprava zabere vic casu nez vyvrtat tech par der rucne, pokud teda nedelas hodne stejnych desek. Je to asi nejhorsi zpusob jak vyrabet desky.
Na laser nebo 3D tisk je lepsi mit stroj na to delany, jsou tam uplne jine pozadavky na mechaniku nez u frezovani.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sandal



Založen: May 22, 2006
Příspěvky: 2557
Bydliště: Posázaví (JN79LT)

PříspěvekZaslal: so květen 02 2020, 20:12    Předmět: Citovat

Podle těch fotek (Snapmaker) ten spindl obsahuje motoek s jen pár Wattama. Věř že na frézování i poměrně malejch věcí, je potřeba motor v řádu stovek Wattů. Za 800 babek bych se snad i pustil si něco postavit sám. Tohle mi přijde jako hračička.
_________________
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nakadah



Založen: Oct 06, 2013
Příspěvky: 1320
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: so květen 02 2020, 20:41    Předmět: Citovat

Jo dá se DPS frézovat, ale je to na dlouho pokud nemáš Z sondu a neuděláš si mapu povrchu. Protože rovně ten cuprexit nikdy nebude. Můžeš na to prdět a jet rovnou -0,5mm na jeden zátah, ale riskuješ že si zlomíš nástroj. Polámal sem jich několik.

Měl jsem doma nějakou dobu ten CNC1610, fungovalo to dobře. Lineární ložiska jsou nahovno, dycky nějaké bude drhnout. Takže to bylo dodělej doma, vyměnit ložiska a co nejlíp to seštělovat.

Strčit do toho 2,5W laser není problém, ale ta WOODPECKER deska má problém s přímým napojením laseru. Takže jsem 5V PWM bral z gate mosfetu co reguluje motor spindlu. Dneska už bych DPS nefrézoval, to bych to raději stříknul černým sprejem, vypálil laserem a vyleptal.

Mašinu sem vrátil majiteli, kterému sem to dával dohromady. Ten si na tom pálí laserem a je spokojený. S vychytaným nastavením se tím dá celkem slušně vypálit černobílá fotka.

Asi si to letos koupím pro sebe, bylo to celkem fajn si moct něco vyrobit. Ženě jsem z makrolonu dokonce frézoval náušnice a moc se jí to líbilo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4136

PříspěvekZaslal: so květen 02 2020, 21:11    Předmět: Citovat

Napríklad tu je ukážka drahšieho stroja za 3000€. https://youtu.be/E8hjARrjyZ0
Oproti lacným má zdá sa len meranie Z a ktomu príslušný softvér. Nemá ani skľučovadlo ER-11, ale len obyčajné na imbus. Žeby to tak bolo lepšie?
Myslím, že na 1mm frézku je 300W motor viac než dosť.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Nakadah



Založen: Oct 06, 2013
Příspěvky: 1320
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne květen 03 2020, 9:25    Předmět: Citovat

To co sem měl doma taky mělo jen uchycení frézy na inbus. Nomálně to fungovalo a špička V-frézy viditelně okem nijak neházela.

S tím Wegstrem si v té ceně 3000EUR kupuješ i podporu od výrobce. To u krámu z číny za 3000Kč čekat nemůžeš. Tam nefungovalo ani to přiložené CD se SW. Takže typicky DIY - dodělej doma, oprav, vyměň co je na hovno. SW si sežeň sám (CamBam,Candle,LaserGRBL).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Honza_dy



Založen: Aug 20, 2004
Příspěvky: 2172
Bydliště: Brno-venkov

PříspěvekZaslal: st květen 06 2020, 9:18    Předmět: Citovat

Frézování PCB jsem také řešil a musím říct, že dost dlouho. Jedna z poměrně funkčních amatérských cest je stavba The Ant PCB Makeru
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund