Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Aktivní anténa
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Spiral



Založen: Jun 07, 2013
Příspěvky: 370

PříspěvekZaslal: čt duben 30 2020, 13:37    Předmět: Citovat

Hill
Ano - souhlasím s tím, co jste napsal.
Asi jsem to napsal zjednodušeně, tedy pokud použijeme nejlepší anténu (zisk, směrovost, kanálová ...) a nedostaví se požadovaný výsledek, pak
je další možná cesta použít předzesilovač, opět nejlépe kanálový, ale tohle asi platí nebo platilo pro individuální dálkový příjem v dobách analogu.

Ony ty delší vývody u THT součástek fungují jako indukčnost a v reálném zapojení mohou u širokopásmového zesilovače kompenzovat nižší zesílení na vyšších kmitočtech (rezistor mezi bází a kolektorem - délka vývodů), ale to asi nepíšu nic nového.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
scorpions-cz



Založen: Mar 19, 2011
Příspěvky: 1868
Bydliště: Jižní Čechy Dačicko

PříspěvekZaslal: čt duben 30 2020, 14:44    Předmět: Citovat

Už jsem to tady někde psal. Pokud dnes dělám někde antény nové, nebo opravuji stávající ( mluvím o individuálním příjmu), tak je anténa, co nejblíže za ní LTE filtr, potom zesík a další. Jsou i zesilovače, Co mají LTE v sobě, ale ty levnější mají křivku potlačení hodně pozvolnou. Proto dávám LTE filtr takřka všude. Zesík do antény jenom kanálovej.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19522
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt duben 30 2020, 19:29    Předmět: Citovat

Jsou místa, kde, i když nejde o dálkový příjem, se hodí zesilovač s propustí pro jeden či více kanálů na vstupu, nebo jedno- či vícekanálová propust a za ní klidně širokopásmový zesilovač.
V současné době to pevné předladění kanálů komplikuje přelaďování dostupných programů na jiné kanály, zvlášť u multiplexů, jejichž provozovatelé neaktualizují své stránky, a musí to za ně udělat někdo jiný. Teď už snad je obsazení budoucích frekvencí konečné a nějaký ten měsíc, snad i pár let, vydrží, jen to má další nedostatek: zdaleka ne všude se na nich vysílá, přeladění odloženo a v nedohlednu. Proto každému radím vyčkat, jak se to bude chovat po dokončení přechodu a náhradě propusti propojkou. Když to bude nutné, objedná se předladěná propust nová. Proto dávám přednost "odděleným krabičkám" třeba metr od sebe.
Pokud jde o LTE filtry, netrvám na tom, aby byly co nejblíže anténě, jen na tom, aby byly alespoň 25 cm kabelové délky od jiného laděného prvku (tedy i od antény, která má jakýsi, třeba i nepříliš účinný, ale výrobcem antény deklarovaný, plošňákový LTE filtr na desce se symetrizačním členem). Už jsem zaznamenal zhoršení selektivity filtru našroubovaného přímo na F-konektor vstupu zesilocače. To vzájemné ovlivňování lze kouskem kabelu výrazně omezit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Spiral



Založen: Jun 07, 2013
Příspěvky: 370

PříspěvekZaslal: pá květen 01 2020, 14:20    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
To vzájemné ovlivňování lze kouskem kabelu výrazně omezit.


Bylo by možné ten jev nějak podrobněji popsat?
Souvisí to s impedančním přizpůsobením, délkou vlny (λ = c / f) ...?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19522
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá květen 01 2020, 17:19    Předmět: Citovat

Souvisí. Každý laděný prvek má komplexní charakter impedance na vstupu či výstupu. A někdy ani nevíš, čím je selektivita realizovaná, jestli LC obvody, páskovým vedením, přímým rezonátorem, jestli je zapojená jako T- nebo pí-článek nebo jen dvojitá pásmová propust.
Samozřejmě v určité kombinaci může dojít i k tomu, že i při našroubování LTEfiltru s jehlou v F-konektoru přímo na vstup laděného zesilovače se parametry obou prvků nijak škodlivě nezmění, ale spoléhat se na to nedá. Po přeladění vyměním za LTE filtrem propust na jiné kanály a můžu se divit.
To se projevuje i při propojení kouskem vedení elektrické délky menší, než λ/2, transformovaná impedance může být taková, že ten připojený obvod rozladí neodhadnutelným způsobem. Ale od délky λ/2 výše se vzájemný vliv prakticky neprojevuje. Prakticky vyzkoušeno.
Jestli si to někdo chcete matematicky zdůvodnit s vybranými konkrétními typy selektivních obvodů, znáte-li jejich zapojení, pak prosím. Tady se stejně vzorce špatně vkládají, i kdybych ta zapojení znal.
Hlavně ale mě ten kousek koaxu v prayi zbavuje nutnosti cokoli řešit i cokoli dolaďovat, což oceňuji zejména někde na půdičkách, kde se ani otočit nedá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: pá květen 01 2020, 18:04    Předmět: Citovat

Zrovna jsi Jardo, v rubrice o čínským šmejdu, propálil jeden z fakt libových fíglů starých, zkušených STA-čkařů z Kovoslužby Very Happy
Ono je jich mnohem víc a byly známy i mnohem dřív, než vyšly souhrnně v té levé příručce. Zde jsou poměrně detailně popsaný i se zdůvodněním.
Mám ten dojem, že to bylo i v hlavních instalačních manuálech od Tesy i Stea-D. Ale tyhle věci asi málokdo detailně studoval.



Tuma_Tuma.jpg
 Komentář:
 Velikost:  146.34 kB
 Zobrazeno:  339 krát

Tuma_Tuma.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12059
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: pá květen 01 2020, 18:27    Předmět: Citovat

. . . a anténáři nebudou mít co žrát . . . Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7571
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: pá květen 01 2020, 18:38    Předmět: Citovat

Ale budou. Kdo chodí sem, neshání anténáře a vice versa.
_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: so květen 02 2020, 8:58    Předmět: Citovat

Asi tak Very Happy
Ten dnešní digitál na 1-2 kanálech umí zapojit kdejaký hňup a všechno potřebné se dá koupit u rejží. Však jsme v té správné rubrice.
Už jen pár skalních nakupuje značkový antény, zesíky a filtry u Antechu..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mysteri



Založen: Mar 12, 2008
Příspěvky: 2931
Bydliště: Považie - Vorošilovo

PříspěvekZaslal: so květen 02 2020, 21:10    Předmět: Citovat

Na intráku v Tvrdošíne sme polsku TV chytali na zabodnutú príborovú vidličku v anténnej zdierke TVP. Na dipól to bol problém...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund