Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Akai cs-f9 SM opraven

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
kentan



Založen: Jan 31, 2012
Příspěvky: 175
Bydliště: Liberecký kraj

PříspěvekZaslal: ne březen 15 2020, 19:59    Předmět: Akai cs-f9 SM opraven Citovat

Dobrý den, měl bych prosbu. Neměl by jste někdo servisní manuál na tento tape deck? Mám ho na půdě ve velmi špatném nefunčním stavu a chtěl ho vyhodit. Ale pak si říkam, že si tahle technika zaslouží alespoň pokus o opravu.

Chtěl bych se podívat proč u něj nefunguje kromě mechaniky i elektrika. Nereaguje převíjecí motor, nemá napětí. Ovládací elektromagnetické cívky mechaniky nemají téměř žádnou sílu přitáhnout kotvičku, potřeboval bych zjistit proč, nevím jaké má být jejich napětí.. Vypadá to, jako by zdroj vyměknul. Ovládací tlačítka, zda se, reagují. A točí se hlavní motor.


Naposledy upravil kentan dne so březen 28 2020, 13:58, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne březen 15 2020, 20:20    Předmět: Citovat

https://uloz.to/file/M6Z2IkhntEQT/akai-cs-f9-service-pdf
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kentan



Založen: Jan 31, 2012
Příspěvky: 175
Bydliště: Liberecký kraj

PříspěvekZaslal: ne březen 15 2020, 21:02    Předmět: Citovat

Jeee mockrát děkuju Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kentan



Založen: Jan 31, 2012
Příspěvky: 175
Bydliště: Liberecký kraj

PříspěvekZaslal: so březen 28 2020, 13:46    Předmět: Citovat

Tak díky manuálu. Jsem zjistli, že ovládací el. mag. cívky jsou napájeny 2. napětími. A to přítah cca 30V. Poté se napětí sníží na 12V, které je udržuje přitažené. Docela mi dalo zabrat pochopit princip zapojení. Díky schémě jsem šel po cestě 30V linky a našel zákeřně uhnilej klemovací vodič. To byl důvod, proč nepřitáhly cívky. Jenže po opravě se zblázdnila ovládací logika mechaniky. Cívky mlátily jako samopal náhodně.
Zjistil jsem hrozně rozkolísané napájení hradel logiky. Což nakonec způsoboval vadný filtrační kondenzátor 12V před stabilizátorem. Potom se mechanika uklidnila. A začal reagovat i motor přetáčení.
Po vložení kazety mi ji to namotalo a rozžvejkalo.
Problém byl v silně prokluzujících pogumovaných kolečkách, které navíjejí pásku. Vyndal jsem je, sundal, ale nevymyslel provizorní náhradu. Tak jsem je vyčistil isopropanolem, důkladně očistil a vrátil. Guma krásně změkla.
Po složení a zapnutí se ozvalo jen EEEBLEEEMLEEE anic, kazeta se zastavila. Začal klouzat hlavní řemínek. A jelikož nemam náhradní a ani neznam jaký rozměr tam patří. Tak jsem hnací motorek uchytil ,,trošku,, jinak, aby byl řemínek víc napnutej a neklouzal, povedlo se...
Po zapnutí kazety sice nějak hrála, ale zmuchlalo mi ji to u vodící kladky. Kladka byla velmi vyjetá po stranách a nepomohlo ani čištění. No .. při zjištění za kolik se prodávají náhradní kladky, nebo opravují, jsem to chtěl zabalit. Nakonec mi to nedalo a kladku jsem vzal do práce, napasoval do soustruhu a zarovnal.
Po složení a zapnutí, kazeta hrála překvapivě dobře. Ale pro jistotu jsem vyčistil hlavu, zkusil demagnetizaci trafopájkou. A zkusil hejbnout s centrovacim šroubkem hlavy ,,ano je ktomu potřeba speciální kazeta - nemam,, dal tam nejlepší kazetu a jemně pohnul šroubkem. Nakonec jsem poslechově zjistil, že nejčistčí zvuk je tak jak to bylo Smile.
Dále mě štvalo, že nejde přetáčení kazety. Motor běžel na prázdno.
Bylo špatný kolečko, které pohání trny, co otáčí kolečkama v kazetě. Bylo na něm prasklé gumové obložení. Naštěstí tam pasoval gumový těsnící kroužek, který se po chvíly prokluzování zaběhl a funguje perfektně.
Potom bylo potřeba mechaniku kompletně promazat, protože začla dělat strašný zvuky při přetáčení.
Nakonec jsem zkusil srovnat rychlost motoru. Jelikož nemam testovací kazetu. Vzal jsem nejlepší originálku co tu je. A pustil zároveň s tou samou skladbou na pc. A seřizoval tak dlouho, dokuď nešly obě skladby součastně bez rozjíždění.

Nyní kazeťák funguje perfektně a má super zvuk. Jen by to chtělo novej řemínek, a nemám k němu horní kryt. Ale byli to nervy, asi 10X jsem myslel, že ho rošlapu. Hlavně když člověk složil mechaniku, jen proto aby zjistil, že ji může zase rozebrat. Tady se vyndává hodně složitě.



20200328_135213-1536x864.jpg
 Komentář:
 Velikost:  196.9 kB
 Zobrazeno:  86 krát

20200328_135213-1536x864.jpg



20200328_134811-1536x864.jpg
 Komentář:
 Velikost:  293.88 kB
 Zobrazeno:  111 krát

20200328_134811-1536x864.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7919
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: so březen 28 2020, 19:29    Předmět: Citovat

Jo, tak takhle má vypadat PAN opravář. Tleskáme
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19435
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so březen 28 2020, 20:14    Předmět: Citovat

Také chválím, tak by měla systemarická diagnostika příčin potíží vypadat vždy. Zachránilo by to spoustu skvělých přístrojů, jako je tento.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Koloman



Založen: Apr 20, 2019
Příspěvky: 93
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po březen 30 2020, 15:27    Předmět: Citovat

Tak to už ano to je Pán fachman !!!!!! Tleskáme
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund