Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Predmagnetizácia a záznamový prúd-nastavil som to dobre?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: čt březen 05 2020, 15:05    Předmět: Citovat

Potvrzuju.
Bylo účelné lehce dostavit magnetofon na převážně nejvíce používaný typ pásu. Kdo používal převážně Basf DP26-LP35, nechal nastavení tak. Kdo používal převážně Maxell UD25 či UD35, mírně přidal předmagnetizace a tak se posunula i vybuditelnost pásku do oblasti, kde dotyčný pás fungoval nejlépe.
I československý rozhlas nastavoval stroje v hlavních výrobních provozech na nejčastěji používaný typ pásu, přičemž se při nákupech nových typů pokud možno snažili, aby měl novější typ co nejpodobnější charakteristiky, jako předcházející typ.
To aby nemuseli přeštelovávat všecky mašiny a ve všech provozech - jen kvůli tomu, že nějaký pablb nakoupil hafo pásů, nekompatibilních nastavením s předchozími. Měli na to dokonce i speciální směrnici, profíci jedni.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1515
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: čt březen 05 2020, 18:27    Předmět: Citovat

Hm, mám pocit, že v (solidních) nahrávacích studiích se záznamové parametry magnetofonů nastavovaly v podstatě rutinně, před každou seancí, podle pásu, na nějž se mělo nahrávat. I v rámci jednoho typu, možná i v rámci jedné šarže, přece existuje rozptyl.
Asi ale byla jiná praxe v rozhlasu, podle druhu nahrávky, a jiná pak třeba v Supraphonu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
martin-f



Založen: Nov 09, 2015
Příspěvky: 285
Bydliště: Liptovský Mikuláš

PříspěvekZaslal: čt březen 05 2020, 19:38    Předmět: Citovat

No k tým trimrom. Nie som prvý majiteľ B115. Kúpil som ju s tým že je po renovácii. Nastavené odpory trimrov mám samozrejme poznačené, takže teoreticky neni problém to s obyčajným multimetrom za 3 minúty vrátiť na "pôvodné" nastavenie. Inak človek od ktorého som magneťák bral vravel, že to nastavoval na BASF DP26. No a ja mám výhradne Maxell. Asi 8 kusov Maxell UD25 a asi 3-4 kúsky Maxell UD35. A u Maxellu plánujem ostať aj naďalej.

Otázne je, či už s trimrami nehýbal niekto predomnou. Navyše jeden trimer záznamového prúdu bol vytočený na samý doraz a celkový odpor trimru som nameral 17,2 kΩ (podľa schémy má byť 22 kΩ)....dáky nepodarok z výroby? Druhý má krásnych 22 kΩ a je nastavený na hodnote okolo 20,5 kΩ. Už som si zohnal originál trimre Tesla TP009, tak to zajtra prepájkujem.

Ďalšia vec je, že strašne rád by som sa naučil predmagnetizáciu nastavovať. No a kým človek neskúsi, čo mu to robí pod rukami, v sluchátkach, na merákoch, tak nepochopí. Nie že by som tu drankal info, aby som následne mohol robiť opravy magneťákov na kšeft. Je to čisto pre moju osobnú potrebu. Mám doma vlastný magneťák a rád by som sa naučil nejaké opravy. Človek ktorý v dnešnej dobe vlastní takúto techniku by si to mal vedieť opraviť. Už sú preč časy, kedy to naložil do auta, odviezol 2 km do mesta a tam mu to nastavili v opravovni na námestí.

Len tak ku príkladu, na Slovensku som nezohnal nikoho, kto by sa živil opravami a nastavovaním magneťákov. Viem iba o človeku v Ostrave, asi o dvoch firmách v Prahe a v Mladej Boleslavi. A to mám tak z ruky, že radšej urobím všetko pre to, aby som sa to mohol naučiť.

Pardon za odbočenie od témy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: čt březen 05 2020, 20:24    Předmět: Citovat

Osmdesat:
To silně pochybuju, že by každou jednotlivou mašinu štelovali podle pásu, který do ní založí. Umíš si takový štelování představit třeba u 24-ky Studeru či Otari?? Ony totiž ty stroje neměly autokalibraci až do modelu tuším Studer 724, který ji sice jako poslední 24-ka měl, ale nikdo to nepoužíval. Protože trvala celkově asi deset minut a kalibrovala pás na třech místech navolené délky. Ostatně, pro tyhle stroje byl předepsaný typ pásu, na kterým měly nejlepší výsledky a nebyl důvod nerespektovat doporučení pana Studera.
U čtvrtpalcových masterpásů už vůbec.
Předcházeli tomu právě tím, že se snažili pokud možno používat jeden druh/typ pásu, s jednou charakteristikou.
Ostatně - při 19/38 už ty rozdíly mezi pásy nejsou tak citelné, což ostatně vidíš a slyšíš i na dobrém komerčním strojku na 19 rychlosti. Při 38cm/s je to už za hranicí subjektivní poznatelnosti.
Když přepnu blbou STM610 na 38, tak můžu založit třeba srolovaný kšandy a nahraje je taky Very Happy
Chci tím říct, že na této rychlosti není rozdílu mezi např. standardním LGR50, jeho předchůdcem LGR30P a následníky SPR50LHL či PEM468.
Na 19 to trošičku poznat je, ty nejvyšší transienty z dobrého zdroje tam prostě někdy, při starším typu pásu jsou slabší, ale 18kHz to nahraje s přehledem tak, jako tak. Marti-jef111 by Ti to potvrdil, pár těch mašin má taky.
Korekce při vysokých posuvných rychlostech nejsou tak zdaleka tak radikální a důrazné, jako např. při 9,53cm/s a rozdíly mezi pásy se při vyšších rychlostech víc stírají stejně, jako případné stáří pásu. U profi 50um a půlstopém stereu žádné dropouty nejsou, takže podle nich to poznat taky není.

Odporové trimry se vyráběly v toleranci 20%, to odpovídá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19520
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt březen 05 2020, 20:29    Předmět: Citovat

Samozřejmě, když se s tím někdy hýbalo, musíš být připravený na to, že je magneťák rozštelovaný. Prostě tu předmagnetizaci zkontroluj pomocí těch dvou kmitočtů přuvedených na vstup s úrovní -20 dB, ale můžeš je ubrat i na -25 dB, i při této úrovni se dá slušně naměřit, jestli je jeden z tónů silnější, než druhý. A budeš mít jistotu, že i při rozštelovaném nastavení záznamového proudu žádnou velkou chybu neuděláš.
Poměr úrovní těch dvou kmitočtů na výstupu snímacího zesilovače je nezávislý na záznamové úrovni, pokud zajistíš, že žádným z těchto signálů nepřebudíš ani záznamový zesilovač, ani pásek.
Podmínku nepřebuzení splníš provedením záznamu úrovní sníženou o 20 dB nebo ještě víc.
To platí ale jen tehdy, kdy veškerý předmagnetizační proud teče záznamovou hlavou, protože nemá kam utéci. V řadě B113. 115 116 ale část toho proudu má kam utíkat, nemá odlaďovače, jako starší modely - zmíním později.

Napřed tedy srovnej tu charakteristiku změnou předmagnetizace.

Pak přiveď na vstup RADIO signál kmitočtu 330 Hz o úrovni 80 mV (efektivní hodnota) a potenciometry záznamu nastav úroveň tak, aby na přepínači MONITOR v poloze SOURCE (body 15 pro levý a 16 pro pravý kanál) měl tento signál efektivní napětí právě 1 V.
Pak během záznamu přepni na TAPE a na bodech 15 a 16 pomocí trimrů R1 a R2 nastav napětí 1,05 V (pomalu, počítej se zpožděním, než záznam dojde ke snímací hlavě).
Větší či menší část z předmagnetozačního proudu může odtékat (a také to dělá) mimo záznamovou hlavu. Předmagnetizační proud vinutím hlavy se změnil. Třeba málo, ale na výšky to má velký vliv.
Proto znovu zkontroluj těmi dvěma kmitočty -20 dB náklon charakteristiky a případně oprav nastavení předmagnetizace.

A nakonec zkontroluj, jestli při maximálním vybuzení pásku, kdy už na obrazovce to zkreslení uvidíš, ukazujíí 0 dB, nebo zda je musíš dorovnat.

Ale opět opakuji: to všechno máš v manuálu od Tesly.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
martin-f



Založen: Nov 09, 2015
Příspěvky: 285
Bydliště: Liptovský Mikuláš

PříspěvekZaslal: út březen 10 2020, 12:01    Předmět: Citovat

Po niekoľkých dňoch som tu zas. Chlapi, patrí Vám veľká vďaka. Postupoval som podľa Vašich rád a predmagnetizáciu aj so záznamovým prúdom sa mi podarilo nastaviť. Stiahol som si k tomu ten počítačový osciloskop Soundcard Scope.

Až keď som videl priebehy na osciloskope, tak som pochopil že chcieť nastaviť predmagnetizáciu len s milivoltmetrom BM384 je blbosť. Keď som meral milivoltmetrom, tak som prešiel minimálne tretinu dráhy trimru predmagnetizácie a ručička na meráku sa ani nepohla. A na osciloskope bolo vidieť, že práve v určitom mieste tejto "mŕtvej" tretiny dráhy je bod najvyššej citlivosti pásky, kde napätie stúplo cca o 2 mV (čo na rozsahu 300 mV si sotva človek všimne) a následne zas kleslo.

Proste som to vyladil podľa Vašich rád a magneťák krásne nahráva. A som milo prekvapený, že sa dá celkom slušne nahrávať už na rýchlosti 9. Doteraz som nahrával iba na rýchlosti 19. Deviatka bola prakticky nepoužiteľná.

Ešte raz díky za rady.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund