Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Záhada modrých podsvitů LG odhalená
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5658
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: čt únor 06 2020, 21:12    Předmět: Citovat

eleferner napsal(a):
Ehm... lidi kteri "na to maji" zivotnost podsvitu LCD vubec nemuseji resit, protoze si koupi TV s OLED panelem...

Jsem zvědavý na životnost a taky kolik bude muset být vadných pixelů, aby to uznali na reklamaci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33905
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt únor 06 2020, 21:17    Předmět: Citovat

OLED sa vypaluje sa kazda farba inou rychlostou. Takze po par rokoch to moze byt pekny hnus a ani nemusia byt pixely mrtve...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
eleferner



Založen: Jun 04, 2016
Příspěvky: 548
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt únor 06 2020, 21:27    Předmět: Citovat

Famy o nizke zivotnosti OLED uz dnes jednoduse neplati, nebo alespon ne v TV, kde se obraz neustale meni:

https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

Jinymi slovy, neni to o moc horsi, nez u plazmy. Co se tyce mrtvych pixelu u OLEDu, tak nejcasteji jsem videl ze 3 trvale svitici a/nebo 10 mrtvych je potreba pro uznani reklamace. Takze +- jak u LCD. U Asus OLED monitoru PQ22UC byl vloni limit dokonce 0 sviticich a 5 mrtvych, ale to taky byla "hracka" za 130 tis. Kc, urcena pro profi graficke aplikace.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: po únor 17 2020, 13:21    Předmět: Citovat

Souhlasím s Crifodem, pokud by nějaký idealista a "zoufalec" vyráběl opravdu kvalitní třeba televize, a obecně cokoli, by dopadl špatně a neodvratně by zkrachoval. Prostě by se nenašli zájemci, kteří by byli ochotni kvalitu zaplatit. A dost lidí by si tu cenu zaplatit mohli bez problému. ale proč? Pokud má někdo hodně peněz, často má i tvrdé vemeno, těžko se dojí.

A změnu k horšímu až k dnešní mizérii bych vůbec nehledal v technologiích, ale, s promimutím, v palicích lidí. Až do roku 1990 si žilo tržní hospodářství, konkurence, kvalitní výroba, snaha o lepší kvalitu než konkurence, a tvorba cen v relativním poklidu. Výsledkem bylo udržování co nejvyšší kvality, ale i životnosti výrobků.

Uvolnění totality a izolace východní části Evropy přineslo totální zhoršení pro celý svět. Lidé z chudých zemí byli zbaveni ochranné klece, která jim zabraňovala vůbec poznat výhody, ale hlavně nevýhody západních kapitalistických lákadel. Skončila ochrana před konzumním způsobem životy, pornografií a drogami, kterou jim soudruzi ochotně zajišťovali.

Nebyli zvyklí na konkurenci, svobodu, volné cestování a svobodný obchod. Ale najednou s hrůzou zjistili, že s holým zadkem si stejně ty krásné věci nemohou dovolit. Vypukla epidemie obrovského tlaku na snižování cen, i za cenu ústupků z požadavků na kvalitu. Tato infekce se velmi rychle šířila i do západní části světa. Po třiceti letech cíleného tlaku vypadá svět tak, jak vypadá. Přispívá k tomu i socialistický způsob "ekologické" likvidace způsobem bezplatného odhazování dokonce i funkčních věcí. Třeba v Německu naopak za likvidaci se platí, a vždy platilo. Při ceně za likvidaci v přepočtu několika ticíc korun si větčina lidí spočítá, jestli přístroj ještě opravit nebo zahodit.

Frfľať je jednodušší než přemýšlet. Navíc výrobci podporují nutnost neustálé obměny třeba tím, že po poměrně krátké době i přístroj, který se odmítá pokazit, je nepoužitelný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 975
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: čt únor 20 2020, 9:17    Předmět: Citovat

Ten druhý odstavec (hlavně ta poslední věta), troufám si tvrdit, se dá pochopit dost kontroverzně.
Sice na oko byla snaha o co nejvyšší kvalitu, ale se součástkovou základnou, stagnujícím vývojem a šlendriánskou prací byla mizerná. Nejvíce by to vystihla věta soudruha Černomirdina "myšleno to bylo dobře, ale dopadlo to jako vždycky."
Dlouhá životnost výrobků byla dána často jen tím, že s ohledem na poměr cena/kupní síla se vyplácelo výrobek stále držet při životě, tomu nahrávala i poměrně nízká cena práce. Markantní je to třeba u aut - jak po 10 letech vypadala třeba Škodovka a jak jakékoliv jiné auto ze "Západu", kde na rozdíl od nás panovalo tržní prostředí.

Další věc usnadňující udržitelnost životnosti byla minimální inovace, takže náhradní díly byly prakticky stále ještě ve výrobě (k jejich sehnání už ale musel mít člověk obvykle nějaké známosti...)

Nadáváme na dnešní životnost výrobků. Ano, některé jsou šmejdy již z výroby. To se ale stávalo i za minulého režimu, pan Adrien Hofhans z AR v tom měl bohatou zkušenost.

Je tu ale jedna zásadní otázka: Chceme vůbec třeba dražší televizi, která vydrží déle ? LED podsvity jsou sice u některých modelů možná průser, ale docela by mne zajímal průzkum, kolika procentům prodaných TV v jakém roce provozu ten podsvit lehl. A porovnat to třeba se statistikou, kolika procentům COLORek po kolika letech lehnul bulharský VN násobič, kolika Rubínům se zavzdušnila obrazovka, odešel kanálový volič atd.

Vývoj jde mílovými kroky a ještě se zrychluje. Když se třeba ohlédnu do televizní minulosti a vyjmenuju milníky, kvůli kterým by bylo vhodné koupit novou televizi (nezohledňuji jestli na to tehdy divák měl), tak to s životností není taková tragedie. Roky jsou orientační, přesná data nemám čas vyhledávat.

1953 start vysílání
1969 začátek vysílání v UHF
1973 začátek barevného vysílání
1991 přechod na systém PAL
2010 přechod na DVBT
2020 přechod na DVBT2

Mezi to se plíživě přidávaly další atributy typu dálkové ovládání, STEREO, teletext, AV vstup, LCD, HD, USB, SMART, 16:9.

Takže důvody proč si držet drahou spolehlivou televizi poplatnou době její výroby je vždy každým rokem méně.

Navíc jsme podle mne dospěli do západního standartu, kdy koupě nového výrobku není vynucena nefunkčností původního, ale jen tím, že zkrátka už není IN. A mnoho jedinců je ochotno se kvůli tomu i zadlužit. Další věcí jsou zákony, vyhlášky či nařízení, které nepřímo k výměně dosud funkčních věcí motivují nebo je dokonce nařizují.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: čt únor 20 2020, 22:53    Předmět: Citovat

Rozvoj plochých televizorů začal až 16 let po převratu pár let předtím byla plochá TV dražší než nové auto. V té době už bylo dávno odzvoněno kvalitnímu a drahému zboží. Troufnu si říct všeho druhu, tedy myslím movitému. Výjimku tvořily výrobky související nějak s bezpečností. Mimo jiné třeba auta. A jak můžeš porovnávat škodovky s auty? A levná práce na Západě? Ta není ani dnes. A zrovna tak byly nesrovnatelné televize kapitalistické a socialistické, resp. jakákoli elektronika. A před rokem 90 byly kvalitní i levné televize a ostatní elektronika na západním trhu z např. Taiwanu, jak se tehdy psalo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: čt únor 20 2020, 23:22    Předmět: Citovat

Dálkové ovládání, stereo, teletext a HD, AV vstup, a jeřtě třeba HIFI zvuk včetně reprobeden byly zcela běžné už v osmdesátých letech. Navíc třeba PIP, zpočátku analogový, Zoom už byl u černobílých TV. Většina tebou zmiňovaných vymožeností jako třeba dálkové ovládání, byla úplně běžná už minimálně od začátku sedmdesátých let TV bez DO snad už ani neexistovala. Ale ve zmíněném roce 2006 už byl svět zaplaven levnými šunty. A potenciální zákazníci už byli Zblblí nízkými cenami za mizernou kvalitu. Dokonce i ECHT Němci, i ti špatní, západní, kteří nestříleli za války i do vzduchu. Ale zároveň ještě existovaly velice kvalitní a vybavené třeba TV na naše peníze kolem 80-100 TKč. A dokonce i menší množství na českém trhu. Razz Laughing Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund