Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Radiomagnetofon vlastní výroby ze zbytků, čistější zvuk
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Zapojení ze šuplíku
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9668
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2019, 19:46    Předmět: Citovat

je s podivem že se dneska někdo pustí do stavby magiče...
mrkni sem, může se hodit:
https://muj-antikvariat.cz/kniha/tranzistorove-magnetofony-myslivec-jaroslav-1963
podobné třídy co tvůj paňas byl soňáčik strýka Mority tento:
fungoval jako záznamník (diktafon) přednášek, školení a tak podobně



TC-75.jpg
 Komentář:
 Velikost:  7.54 kB
 Zobrazeno:  59 krát

TC-75.jpg



_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19482
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2019, 20:58    Předmět: Citovat

Jsem na rozpacích tuto knížku doporučit, i tato knížka je poplatná své době. Následkem ediční lhůty byla vlastně už dávno zastaralá, když konečně vyšla. Vím to, protože ji vlastním.
Plusem je, že se podrobně zabývá konstrukcí magnetofonu Start včetně přesných strojařských výkresů mechaniky, aby si mohl Startíka postavit zručný kutil sám, pokud má tedy přístup k soustruhu a vhodným materiálům. Protože ale se v té době jednalo o první tuzemský bateriový magnetofon, je jeho elektronika značně "křečovité" koncepce, například jsou v něm použité symetrické korekce charakteristiky, což znamená, že se nepřepínají pro záznam a snímání. Přiblížení k nějaké běžné charakteristice půlstopého síťového magnetofonu (v úvahu přicházel jen Sonet Duo, jiný neměl čtyřku rychlost) se dosahovalo parametricky - při snímání hlava nepracovala naprázdno, ale do poměrně malého vstupního odporu zesilovače; ten vstupní odpor zesilovače společně s indukčností vinutí hlavy se měl postarat o přibližně správný sklon snímací charakteristiky, což ale vzhledem k tehdejší toleranci parametrů hlav a germaniových tranzistorů mohlo rozumně vyjít tak u každého pátého kusu. Naproti tomu záznam byl korigovaný poměrně slušně, aby se dal přehrát na Sonetu Duo. Nevýhodou byla absence indikátoru záznamové úrovně, takže ta se musela odzkoušet a nastavit "naslepo". Kvůli opakovatelnosti nastavení měl potenciometr hlasitosti číselnou stupnici na knoflíku.
Jenomže později vývoj pokročil, vlastnosti záznamu na pásku byly zavedené do ČSN. Paradoxní je, že Tesla na to měla vlastní podnikové normy už předtím, takže mezi síťovými magnetofony byla zajištěná velmi dobrá kompatibilita při výměně záznamů mezi různými stroji, a to včetně zahraničních. Však licenční Grundigy z Unitry (například TK/ZK120 a později další kopie Grundigů pronajímal Tesla Multiservis).
K objasnění principů tedy ta knížka poslouží dobře, ale parametry v ní uvedené byly překonané už v době, kdy vyšla.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
konosuke



Založen: Dec 18, 2006
Příspěvky: 9668
Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí

PříspěvekZaslal: ne listopad 10 2019, 14:36    Předmět: Citovat

jo, ta kniha je spíš historický dokument ale, stoji za to ji mít doma v archívu...
vyšší třída je trilogie Bozděch: Magnetofony I, II, III, dvojku - trojku mám tištěnou, jedničku jenom elektronickou (pdf)

_________________
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
honzik30



Založen: Sep 02, 2011
Příspěvky: 74

PříspěvekZaslal: po listopad 11 2019, 8:11    Předmět: Citovat

na tom panasu je huste ze k nemu je ještě demo kazeta i když demo strana byla prehrana ale ja tam dal kapely ve stylu modern talking c catch a paty ryan a modern talking tudíž jsem byl schopen ukazat ze se ze stejnosmeru dalo něco vymackat ono mit Panasonic je stále lepsi nez mit DC recording od rakosniku a udelal jsem tam vystup na sluchátka 30 ohmu puvodni din je umi také ale 2kohm
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19482
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po listopad 11 2019, 9:28    Předmět: Citovat

Předělábat ta malá chrastítka se asi nevyplatí (i když třeba Mira od soudruhů z NDR byla menší a přišla poměrně pozdě, přesto měla AC mazání i předmagnetiuaci, a záznam z ní byl skutečně použitelný na jakémkoli jiném stroji, zatímco v té době, co asijského mělo velikost trochu většího walkmana a umělo nahrávat, už zase mělo magnet a vesměs i DC předmagnetizaci).
V midi věžičkách nebo slušném ghettoblasteru ale už to taková zhůvěřilost není: vestavba feritové mazací hlavy, zavedení AC předmagnetizace a přivedení napájení k oscilátoru nedalo zase tolik práce (jakkoli ty volně ložené kablíky moc hezky nevypadají, zato bedou nejkratší cestou, což je tu důležitější, viz fotky), seřízení také ne. Výstupní impedance záznamového zesilovače je tam malá, že nebylo třeba se anio zabývat odlaďovači mazacího kmitočtu, aby nelezle "zaezadu" do záznamové cesty a neovlivňoval příliš automatiku.
A šum pásku poklesl o nejméně 12 dB (přesněji jsem to nedokázal změřit, bylo třeba zablokovat automatiku na nějaký pevný zisk, aby bez signálu "nevytáhla" příliš šum zesilovače a na pásek se zaznamenal jen v nevýznamné úrovni).
Oscilátor je zapojení oprásknuté z Tesla Diamant.

Stejné uspořádání nešlo použít v levné věži Aiwa, tam jsem musel dodělat i odlaďovače mazacího kmitočtu na oba výstupy. Naproti tomu v jednom Schneideru jsem zase využil oscilátoru pro předmagnetizaci a pro novou mazací hlavu dodělal jen výkonový stupeň, přičemž nějakou chvíli trvalo, než jsem poskládal kapacity tak, aby s mazací hlavou zvořily rezonanční obvod naladěný právě na předmagnetizační kmitočet...



JVC_RC680V-EQ_draha.jpg
 Komentář:
 Velikost:  118 kB
 Zobrazeno:  58 krát

JVC_RC680V-EQ_draha.jpg



JVC_RC680V-uprava_AC_mazanit.jpg
 Komentář:
 Velikost:  140.28 kB
 Zobrazeno:  68 krát

JVC_RC680V-uprava_AC_mazanit.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rudolf02



Založen: Sep 05, 2012
Příspěvky: 509
Bydliště: ústeckoorlicko

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2019, 19:40    Předmět: Citovat

No, já nevím, asi je to mimo mísu. Počátkem 70 let jsem měl National, přenosný magič na cívečky 10cm, pásky jsem si stříhal z velkých cívek. Měl také DC mazání. Přehrávání na něm ještě šlo, ale přenositelnost na klasický magnetofon minimální, zoufalý šum.
Mazací hlava měla cívku napájenou DC proudem. K hlavě jsem dostavěl oscilátor a pásky jsem znovu přemazal. Pak se už daly poslouchat i na klasických magneťácích. A před tím jsem ještě musel odmagnetovat dráhu.
Asi jsem ještě řešil předmagnetizaci, ale to si už nejsem jistý jak.
Rozhodně bych se magnetům či DC mazání vyhnul.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9754
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2019, 20:33    Předmět: Citovat

Je zvláštní, že kdysi nějaký "Dvojče" Grundig RR2000 měl mazání střídavou hlavou, tak současný PANASONIC RX-D55 má mazání magnetem (odklápěcí mazací hlava bez přívodů). Předmagnetizace je tuším že vždy střídavá - akorát u mazání střídavinou musel být dvojčinný 2-tranzistorový oscilátor o požadovaným výkonu - s tím, že na předmagnetizaci se nějaký ten výkon odebral - tak na mazání magnetem a střídavou předmagnetizaci asi postačí obyčejný LC oscilátor. Ten Grundig měl přepínací kmitočet mazání "AC bias" asi kvůli záznějům při nahrávání středovlnného pořadu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31768
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: po prosinec 02 2019, 22:04    Předmět: Citovat

Historickej street-blaster boombox PANASONIC RX-CW55 má taky přepínatelnou předmagnetizaci kvůli záznějům ... a mazací hlava je nejspíš taky permanentní.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19482
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út prosinec 03 2019, 9:06    Předmět: Citovat

To není přepínatelná předmagnetizace (přepíná se její velikost podle typů pásku, ktež to přístroj dovoluje), ale přelaďování oscilátoru patřilo do základní výbavy radiokazeťáků s AM přijímačem (paradoxně Tesla to vrazila i do A3VKV a B200, ačkoli neobsahovaly AM přijímač, Safír a Diamant na to měly tlačítko OSC. atd.).
Dělal to i Grundig, Telefunken, většina zámořských výrobců... a každý si to pojmenoval jinak, například BeatCancel, BF, ITF a kdo ví, jak se to na kterém přístroji ještě jmenovalo, ale nikdy to nechybělo mezi prospektovými údaji jako přednost přístroje. Přitom si myslím, že naprostá většina uživatelů tento ovladač nikdy nepoužila, protože na VKV to nerušilo a z jiného rozsahu nahrával jen sem tam někdo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Zapojení ze šuplíku Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund