Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

100V rozvod z pohledu revizáka

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7919
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: so listopad 30 2019, 11:41    Předmět: 100V rozvod z pohledu revizáka Citovat

Určitě bylo diskutováno ale nikdy uspokojivě nedořešeno. Jak se dívat z pohledu bezpečnosti na NF rozvody na úrovni 100V až 240V? Můžou být až 660V!! ale k takovým projektům páteřních rozvodů velkoměst se myslím ani nepřistoupilo.
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: so listopad 30 2019, 12:03    Předmět: Citovat

Pokud se dobře pamatuju, tak klasický stovolt měl výjimku proto, že je bezpečně galvanicky oddělený od země. Proto byl stovolt všude vedený áčkovým provedením kabelů/drátů a zásadně bez PE, nebo čehokoli dalšího. Z pohledu "revizáka" je to dokonalá TT síť. Ve skutečnosti se revizáci ani v nových stavbách o stovolt nezajímají - pokud je řádně označený a pokud si ho nelze splést s nn, anebo 24Vss nouzáky. Ty jsou vedené také áčkovými kabely.
Rozhlasové krabice mají být zevnitř i zvenčí trvanlivě označené pro případ, že by nějaký údržbář s pětkou tu krabici přece jen otevřel.

Ale vedení 120V či 240V pro RPD /podle velikosti města/, až na ne/značení vnitřních 30V rozvodů, podléhala "venku" stejným požadavkům na izolaci, jako by šlo o vedení nn.
Pracovalo se s tím ale stejně vždycky benevolentněji, protože primárně nehrozil úraz napětím proti zemi a "muzika nekope" Very Happy
V zemi se 120V a 240V pro RPD vedlo speciálními kabely, určenými jen pro tento účel. Pár metrů na památku někde mám a můžu to vyfotit.
Bylo to 2 - 6 neznačených žil po 4mm2, každá s velmi tlustou izolací z tuhého bílého polyetylénu, jako měly bývalé koaxy VFKV. Po dvojicích byly označený režnou barevnou nití.
To celé stíněné 2x fest tlustou Al fólií, podloženou dvěma 0,8mm CuSn dráty a celkově oplášťované silným, černým PE pláštěm, jako mají např. kabely TCEKFY. Ten kus mého čtyřžiláku má vnější průměr asi 15mm.
Ten kabel měl mít i přesně definovanou vf impedanci /asi proto ten druh izolace žil/, protože po těch žilách prý mohla případně jít i vf modulace dálkového ovládání/měření z neobsluhovaných uzlů. Tuhle poslední info mám od člověka, co přes 25let u RPD sloužil. Pamatoval ještě první lampy.
Nejprv to byly pro účely RPD upravené ústředny a výkonové rámy z pardubické sestavy RU.
RU-C1 rámy se čtyřmi 511 811 a s výstupákem 120/240V, později silnější RU-C2 rámy se dvěma až čtyřmi 511 831, ty jen s 240V.
Po nich se nasadily modernější hloubětínské DR075, DR2,5 a mělo běhat i pár DR7,5. Souběžně s nimi se dovážely ruské, 1kW zesilovače s GU81, podle pamětníka údajně velmi dobré a spolehlivé.

Na uzlech RPD byly povinně hlídače zemních svodů páteřních vedení, kombinované s jištěním proti zkratu a vnucenému přepětí - všechno docela vychytané, až jsem čuměl. Pokud izolace vedení od země spadla pod 10kOhm, tak to správně mělo stykačem shodit příslušnou linku.
Jiná věc byl skutečný stav vedení a taky stav zapnuto-vypnuto těch hlídačů Very Happy Tady u nás byly v činnosti jen všechny přepěťovky a tavné pojistky, hlídač ne. Musely z toho být jen "problémy", při dešti třeba s haluzemi mokrých stromů a tak. Ne všude byla nadzemní vedení jen z izolovaného drátu, jak bylo předepsáno.

Ano, původně byla páteřní síť velkých měst uvažovaná na hladině 960V.
Zjistilo se ale, že druhý stupeň - 240V, je u nás v ČSSR ve všech ohledech dostačující a ztráty ve čtyřmilimetrových drátech jsou únosné.
Vyšší hladiny používali v SSSR, ale kolik přesně, to nevím.
Měli tam vlastní standardy a jeden z nich byl dokonce tříprogramový, taková výkonná AM po drátech.
Vráble tam vyváželi běžná ADC-čka, jenom na 240V.
Tohle na fotkách je větší typ distribučního-blokového 30VA trafa pro cca 80-100 účastníků, bylo ještě jedno menší 15VA:



trafoDR02.jpg
 Komentář:
 Velikost:  210.55 kB
 Zobrazeno:  126 krát

trafoDR02.jpg



trafoDR04.jpg
 Komentář:
 Velikost:  220.97 kB
 Zobrazeno:  114 krát

trafoDR04.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund