Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Testování Zařízení třídy ochrany II
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Guvis



Založen: Sep 01, 2012
Příspěvky: 215

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 8:14    Předmět: Testování Zařízení třídy ochrany II Citovat

Zdravím.
Řeším otázku ohledně bezpečnosti, kdy vyrábím zařízení pro svoje účely, nic neprodávám, ani si tím nevydělávám, pouze tvořím své vlastní přístroje.
Co se týče zdrojů, zátěží a podobné elektroniky, tak volím vždy třídu ochrany 1 s uzemněním kovové šasí zemnícím vodičem.
Chtěl jsem se ovšem pustit do stavby zesilovačů a jiných hifi zařízení, kdy kovová kostra je skrze stínění žádoucí, ale pokud šasí zesilovače uzemním a bude v sestavě, kde je více uzemněných zařízení, tak mi začnou vznikat zemní smyčky a brum ve zvuku, takže musím konstrukci volit, jako zařízení třídy ochrany 2, kdy je použita zesílená, či dvojtá izolace.
Z hlediska vlastní bezpečnosti, jsem chtěl tyto zařízení konstruovat podle norem, ale stále nemůžu najít jednu informaci ohledně testů.
Vím, že podle norem toto zařízení musí mít izolační odpor při testování napětím 500VDC minimálně 7Mohm u ručního nářadí a 2Mohm u zařízení, které se při provozu nedrží v ruce.
Zároveň hodnota dotykového proudu nesmí přesáhnout 0,5mA.
Narazil jsem ovšem na informaci, že třeba transofrmátory v těchto zařízeních se testují na průraz mezi primárem a sekundárem napětím 4000VAC, ale v normě tuto informaci nikde nemůžu najít.
Nemáte někdo zkušenosti, nebo nevíte v které normě by popis téhle konkrétní zkoušky měl být?
Díky všem za rady.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7808
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 9:02    Předmět: Citovat

A co kdybys měl GND konektorů (signálové části) oddělenou od GND zařízení?
_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Guvis



Založen: Sep 01, 2012
Příspěvky: 215

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 9:13    Předmět: Citovat

Takhle jsem to také jednou zkoušel řešit, ale dělá to ve zvuku šílenej bordel. Musel bych celou vnitřní zvukovou část zvlášť odstínit a mít uzavřenou v kovové krabičce, což už zvyšuje komplikovanost celé konstrukce. Proto jsem chtěl volit konstrukci, jak je řešená u všech ostatních hifi zařízení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1834
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 9:14    Předmět: Citovat

Transformátorom a ich skúškam sa venuje súbor noriem ČSN EN 60076. Aké konkrétne požiadavky musí zariadenie plniť ale určuje miera rizika, ktorá je pri prevádzke primeraná.
NF zariadenia sa bežne vyrábajú i v triede ochrany I., v profesionálnej technike je to štandard. Zemná sľučka a jej prejavy sa potom eliminujú vhodným návrhom spájania týchto zariadení medzi sebou a galvanickým oddeľovaním častí. V prvom prípade často stačí napájanie z jedného bodu, v zariadeniach oddeľovať spoločné signálové body od PE odpormi s desiatkami Ω tak aby vyrovnávacie prúdy netiekli tieneniami. Kde sa tomu nedá vyhnúť (hudobná réžia vzdialená od výkonovej techniky a napájaná z iného rozvodu) sa použije izolátor (DI-BOX).
V triede ochrany II. bude kovový kryt vždy riziko pre bezpečnosť i pre pôsobenie na zariadenie z okolia.
edit: ešte si pozri ČSN EN 61 558-2-4 oddelovacie a ČSN EN 61 558-2-6 (tvoj prípad) bezpečnostné transformátory.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Guvis



Založen: Sep 01, 2012
Příspěvky: 215

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 10:04    Předmět: Citovat

Normy pročtu, díky moc.
Každopádně u profesionální techniky se používá symetrického vedení signálu přes konektory XLR což by mohlo částečně eliminovat.
DI-BOX znám, ale tímto jsem to řešit nechtěl.
Zkoušel jsem i zařízení zapojit na stejnou prodlužku, kdy je vodič PE společný, zařízení hned vedle sebe, stejně dlouhý napájecí kabel a stejně ta zemní smyčka ve zvuku byla slyšet, i když by teoreticky žádné vyrovnávací proudy neměly téct.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1834
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 10:33    Předmět: Citovat

Musíš ale rozlišovať indukovaný brum a brum vzniknutý zemnou smyčkou. Symetrické vedenie eliminuje "len" indukovaný brum a iné zložky rušenia tým že sa indukujú v obidvoch vodičoch páru v opačnej fáze a následne sa na vstupe vzájomne odčítajú. Kábel a vstup ale musí mať takú konštrukciu aby toto umožnil, zďaleka nie vždy je tomu tak. Takže použitie XLR so zemnou smyčkou a odolnosťou voči indukovanému rušeniu nesúvisí. Smyčku poznáš tak, že brum sa objaví až po pripojení s ďalším zariadením tr. ochrany I. Ak je to napájané z jedného bodu, tak je jednoznačne nevhodne zapojené kostrenie na jednom alebo obidvoch zariadeniach. Na šasí musí byť PE ale so signálom prepoj rezistorom. Na tienenie to spravidla stačí, a zemnú smyčku to obvykle odstráni.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Charos



Založen: Oct 16, 2009
Příspěvky: 795
Bydliště: u Chrudimě

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 11:55    Předmět: Citovat

Spoj GND (signálovou zem), která je izolovaná od kostry, s kostrou (připojenou na PE potenciál dle kat.I) kondenzátorem (bezpečnostním X2) kolem 100nF.
Taky jsem čuměl na výsledek....
Jinak se inspiruj v nějakém komerčním hifi zařízení, jak se zemní v audiotechnice (GND do hvězdy, centrální bod pak na kostru = plechové šasi).
Např. viz plošné spoje zesilovačů SONY, Technics .... Servisáky jsou na Elektrotanya.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milan



Založen: Apr 02, 2012
Příspěvky: 1332
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 16:51    Předmět: Citovat

U zařízení tř. II , tj bez spojení s PE , nejde jen o izolační odpory a el.pevnost trafa , ale o el.pevnost/ izolaci všech dílů spojených se sítí, např. spínače, kontrolky, svorkovnice , průchodky, vodiče atd., a také o povrchové a vzdušné vzdálenosti , a to i ve zhoršených klimatických podmínkách . Podrobnosti obsahují předmětové normy, tj. v tomto případě
nějaké na audiovizuální techniku ( normu neznám) . Praktická realizace
přesně podle normy je obtížná i proto, že často nedokážeš zjistit , co daný koupený díl splňuje a běžný obchodník buď nic neví nebo za nic neručí.
A to nemluvím o zkoušení , to amatérsky podle normy udělat nejde a ve zkušebně bys to asi nezaplatil . To tě vyjdou levněji profi oddělovací trafa,
která zabrání vzniku zemníc smyček.
Bližší by ti asi řekl Achab .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 19:57    Předmět: Citovat

Já bych to zase tak dramaticky neviděl. Pokud je to pro vlastní potřebu, tak při použití trafa, u kterého výrobce garantuje tř. II, dvojité izolace na všech primárních vodičích, přiměřeně kvalitních vypínačů, pojistkových pouzder apod., při neodfláklé montáži s využitím smršťovaček na pájené spoje atd. a patřičném mechanickém oddělení primární strany od sekundární bych se nebál takový přístroj provozovat i bez zkušebny.

Rozhodně nepoužívat např. čínské kovové páčkové vypínače. Pokud do dané součástky člověk nevidí, tak brát jen to, co je z nevodivého materiálu. Vyzkoušení izolace napětím 4 kV nestačí, třeba u těch páčkových vypínačů stačí, aby se používáním prodřel izolační návlek na páčce a síť je na kostře.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Milan



Založen: Apr 02, 2012
Příspěvky: 1332
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 20:52    Předmět: Citovat

No dramaticky to nevidím, vidím jen, že pro stavbu svého zařízení chce použít normu na zkoušení ručního nářadí , která rozhodně ( a logicky)
žádné požadavky na konstrukci a díly audio zařízení nestanoví.
Dnes jsem v dílně měřil trafo ve starém rádiu, které jsem snesl po asi 3 letech od koupě z půdy. Také jen dva fousy na síť . Izolační odpor při
měření PU310 500V dc by normě na nářadí vyhověl , když jsem to zkusil
napětím 1000V dc , prsklo to a hotovo ( primár- kostra trafa) . Takže nějaké
oddělení při zkouškách v době výroby rádia tuším 2,5kV / 50 Hz ani náhodou . A špičky v síti 1kVp nejsou nic neobvyklého viz chcípající kondy
X2 na odrušení v různých výrobcích.
Máš pravdu, že pečlivá práce, díly od solidních výrobců , znalosti a zkušenost mohou významně kladně ovlivnit výsledek, ale je to tento případ ? Vždyť i většina počítačů má PE použit , proč asi .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 22:02    Předmět: Citovat

Stará rádia, i předválečná, megmetem 1 kV zkouším běžně a ještě se mi nestalo, že by se trafo seklo. Horší je to u těchto výrobků s izolací na vodičích, ale nepředpokládám, že by tazatele napadlo tahat primární obvody holým drátem v textilní bužírce napuštěné šelakem a ještě třeba přes ostré hrany kovového šasi, jak to v těch rádiích zhusta bývá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Guvis



Založen: Sep 01, 2012
Příspěvky: 215

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2019, 6:46    Předmět: Citovat

Diky moc vsem za odpoved. Pouziti kvalitniho vypinace a kabelaze se zesilenou izolaci na cele primarni casti, ktera je pod napetim je samozrejmost. Dodrzeni normy uplne presne, kdy budu merit kalibrovanych a certifikovanych merakem samozrejme nejsem schopen, jde mi spis o orientacni mereni, kdy po seskladani napajeci casti bych promeril izolacni odpor a ruzne svodove proudy na kostru a sekundarni cast vinuti a pri dodrzeni vsech hodnost, kdy zapojeni bude mit patricny izolacni odpor a minimalni svodovy proud muzu zarizeni pro svuj klid bezpecne pouzivat i bez pripojedeho PE vodice na kostre.
U PC si myslim ochrany vodic pouzivaji, protoze to je jednodusi a neni vylozene potreba mit kostru oddelenou od PE vodice.
Starsi zarizeni a radia verim, ze zkouskou nemusi projit i dnesni zarizeni, napriklad setoboxy, kdyz spojite s nejakym zarizenim, ktere je uzemnene, tak vidite litat mezi konektory kolikrat i male jistricky a nalepku tridy izolace II maji. Ale tim se ridit nechci. Chci to delat lepe a spolehliveji.
Jinak norma, kterou zminuji pojednava ne jen o rucnim narazi, ale i zarizeni, ktere pri provozu neni drzeno v ruce, takze i vse ostatni hifi techniky nevyjimaje. Jen nikde nemuzu najit zminku o onech 4kV. Mohl bych zmerit pouze izolacni odpor jak udava norma pri 500VDC a svodovy proud, ale zajimam se o dalsi kriteria taky ze zvedavosti a hlavne ze jakakoli dalsi znalost v oboru je pro me prinosem a obohacenim.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Guvis



Založen: Sep 01, 2012
Příspěvky: 215

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2019, 7:50    Předmět: Citovat

Co si vybavuju, tak zdroj VN musí být schopni udržet napětí, při zatížení 1mA.
Mám vyhlídlej UT501A, nebo UT502A, tyhle měřáky tyto kritéria splňují a na moje měření by bohatě stačily.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milan



Založen: Apr 02, 2012
Příspěvky: 1332
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2019, 8:10    Předmět: Citovat

Ono to pak uvnitř vypadá takto , viz obrázek , zvenku je to krásné trafo,
akorát holt při vyšším napětí se spojí primár. tj. síť s kostrou trafa a tudíž
i s šasi či bednou.
Co se týče settopboxu apod. a jiskření, to je jiný problém , to dělají odrušovací kondenzátory Y2 popř. Y1 zapojené mezi L ,N a kostru , a protože zde není PE , tj. II. tř. , tak to maličko kope, brní a jiskří ,což ovšem dle normy vyhovuje na velikost dotykového proudu Smile .



P8300907.JPG
 Komentář:
 Velikost:  100.05 kB
 Zobrazeno:  97 krát

P8300907.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Guvis



Založen: Sep 01, 2012
Příspěvky: 215

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2019, 8:24    Předmět: Citovat

Je pravda, že dotykový proud jsem neměřil, jen mě zajímalo ze zajímatvosti napětí a to bylo okolo 100V Very Happy
Teď je otázka, jestli je rozumný v takovýchto zařízeních používat odrušovací kondenzátory mezi vodiče L N a kostru a nepoužít jen filtr mezi vodiče L a N. Je pravda, že teď si ale nejsem jistý, jestli se takovýhle filtry vůbec dělají.
Při špičce se může filtrační kondenzátor prorazit a najednou se může síťový napětí objevit na kostře zařízení.
Ale pravda, v konstrukcích používám převážně klasický trafa a tam filtrace není třeba tolik třeba.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund