Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

svetelny rozvod

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
kassquit



Založen: Apr 25, 2008
Příspěvky: 169

PříspěvekZaslal: po říjen 28 2019, 22:58    Předmět: svetelny rozvod Citovat

Ahoj,
mam takuto ideu pri elektroinstalacii novostavby. Zasuvkove okruhy klasika ziadne inovacie. Ale svetelny okruh by som chcel spravit na 12V. Chcem tam mat solarne panely bez menica, len nech dobija aku a rovno z aku do svetelneho okruhu. Ked bude aku prazdne, zapne sa ATX zdroj z ktoreho vezmem 12V. Jedna sa o maly domcek nie trvalo obyvany, len prizemie 4 miestnosti + socialky. Este spocitam kolko cca bude odber, ale vsade chcem len 12V LED, bud pasy alebo male GU4 patice. Takze hlavny rozvod by bol CYKY-O 2x2,5, alebo 2x4, to podla toho kolko mi vyjde celkovy odber. Ale k vypinacom nebudem tahat CYKY, ale z hornej krabice pojde do vypinaca len tenky drat z rozobraneho LAN FTP PVC lanko, krutena dvojica a v hornej krabici bude relatko. Tym tenkym dratom sa vyhnem zasekavaniu do tehly, lebo to saci obhodit omietkou a vyssie prudy 12V rozvodu nebudem zbytocne tahat k vypinacom a naspat. Je to hlupost alebo je to OK?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5115
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: po říjen 28 2019, 23:04    Předmět: Citovat

To by snad mělo smysl někde v pustině bez sítě, když máš el. přípojku, zdá se mi to zbytečné.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kassquit



Založen: Apr 25, 2008
Příspěvky: 169

PříspěvekZaslal: po říjen 28 2019, 23:08    Předmět: Citovat

tak aby som to dovysvetlil, mne sa zda zbytocne v dnesnej dobe, ked ideme svietit vsade LEDkami, aby som v kazdom svetelnom zdroji transformoval z 240 na 12 alebo nejake ine nizke napatie. Myslim ze 80% pokazenych LED svetiel co mi presli rikami malo odideny menic a samotne led cipy boli ok. Tak preto chcem tahat 12 a kupovat len male LED bez menica, na GU4 paticu je dostatocne velky vyber.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5115
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: po říjen 28 2019, 23:16    Předmět: Citovat

Dnes se v LED světlech nic netransformuje, jsou poskládané přímo na 230V jen s malým proudovým regulátorem. Co jsem já kuchal tak naopak bývají spíš vypálené diody, ale dělej jak myslíš Wink
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15512
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út říjen 29 2019, 7:06    Předmět: Citovat

Už sis u toho světelného okruhu spočítal odebíraný celkový proud?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: út říjen 29 2019, 7:21    Předmět: Citovat

kassquit napsal(a):
...Tak preto chcem tahat 12 a kupovat len male LED bez menica, na GU4 paticu je dostatocne velky vyber.


Nechci ti brat iluze, ale i ty 12V ledky maji v sobe vetsinou menic protoze led jsou napajene proudove a tyhle svetla chodi i na 12V stridavych. Ucinnost tech menicu je pomerne vysoka, takze se muze stat ze budes mit vetsi ztraty v kabelech jak uz tu nekdo podotknul.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: út říjen 29 2019, 8:56    Předmět: Citovat

Jednou jsem to dělal,vyšlo to dost draho (jenom panely 6000,-) a bylo s tim dost práce.Nejvíc jsem se nadřel s baterkama(24V/225Ah 6x65kg,stísněný prostory) a jejich obalením do vaty ORSIL,to už bych znova dělat nechtěl.Nejvíc času zabralo poskládat regulátor(je symetrickej,1 panel na 3 Pb 4V dvoučlánky).LED pásky jsem použil aušusový a ani tak problém s úbytkama není znát.Smyčka přívodu nejvzdálenějšího světla má asi 35m,v nejslabším místě 1mm².Spíš byl problém s lepidlem a u několika odstřižků jsou nesvítící segmenty.Na segment je 1 odpor a 3 SMD LED asi 4050.Přívod od panelů jsem použil 4x2.5mm² a jističe B6A,u baterky 2x25+16mm² a 2xPH00 100A.Zbytek 1.5 a 2.5,jističe B2,B4,C1,B10,B16 a B20(nejsou DC,neměl jsem je).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1515
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: út říjen 29 2019, 20:22    Předmět: Citovat

12 voltů bych nedělal. Malá úvaha:
Každá 9W ledka (tj. srovnatelná s 60W žárovkou) pak bude brát I=0,75 A. Kdežto 60W žárovka pro 230 V bere cca 0,25 A. Tzn. v takovém rozvodu budou 3krát! větší proudy než při srovnatelném 230V žárovkovém.
Vyšší proudy - vyšší riziko přehřívání a požáru při poruše.

Jestli uvažuješ o NN svět. rozvodu, raději zvol 24V. Sice asi budeš za exota, ale z hlediska proudových poměrů je výhodnější.
Ale 24V ledžárovky i ledpásky seženeš v pohodě, klidně i v E27 provedení (Čína).
Pokud to rozvedeš v CYKY, můžeš pak kdykoliv "přešaltovat" na 230 V.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5014
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út říjen 29 2019, 22:08    Předmět: Citovat

Osmdesat napsal(a):
12 voltů bych nedělal.... .
Vyšší proudy - vyšší riziko přehřívání a požáru při poruše....
Obecně vzato je to pravda, ale prakticky je to tady zcela marginální problém. V zásuvkovém obvodu tečou proudy ještě větší a riziko požáru nikoho neznepokojuje.

Jinak mi navrhované řešení připadá jako že si chce technicky zaměřený kutil udělat radost, tak vymýšlí vymakané blbinky a snaží se to nějak racionálně zdůvodnit třeba vyšší účinností, vyšší spolehlivostí apod.
Ve skutečnosti to bude dražší a míň spolehlivé. Ale bude to něco co každý nemá. Znáte ten pocit uspokojení z vlastního výrobku.

Lákavě zní možnost nesekat drážky k vypínačům. Jelikož je to novostavba, kdy sekání ještě nevadí, doporučuji drážky přesto vysekat a dát do nich aspoň chráničku (husí krk) jako rezervu.
Až se totiž zdroje z PC a relátka poněkolikáté poserou, tak bude jednodušší vše uvést do klasického stavu na 230V. Sekat dodatečně ve vybaveném bytě bude horší.

Rozvod na 12V nebo na 230V má společnou vlastnost - LEDkové žárovky a jejich poruchovost. Takže nemá cenu přidávat další zdroje poruch. Kromě toho zdroj k PC ani relátka nemají 100% účinnost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund