Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Dell N5010 - problém s klávesnicou/radič na MB - vypínanie

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PATO555148



Založen: Dec 07, 2014
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: ne říjen 27 2019, 14:21    Předmět: Dell N5010 - problém s klávesnicou/radič na MB - vypínanie Citovat

Ahoj, Rád by som sa opýtal či niekto riešil resp. stretol sa s podobným problémom. Mám na opravu NB dell N5010 , vyzeral že dlhšie nebol používaný po zapnutí všetko v pohode nabehlo fungoval 30 min, keď z ničoho nič sa vypol. Keď som stlačil power tlačidlo zaplo NB na niekoľko sekúnd tj nabehol obraz, boot ale v zápeti to hneď vyplo. Časom to vypínalo po 1s po zapnutí( nabehne obraz, bios )a šup shutdown, dokonca aj keď som stihol sa dostať do nastavení BIOSu tak aj tam to do niekoľkých sekúnd vypne. Po x hodinovom skúmaní som zistil, že ak vypojím internú klávesnicu z konektora tak NB normálne nabehne a funguje aj x hodín bez problémov. Čiže otázka je chybná klávesnica alebo radič na MB pre klávesnicu (NPCE781BA0DX) ? Popravde som sa s takou chybou ešte nestretol. Keď pripojím klávesnicu za behu systému ( viem je to risk) tak občas sa chytí a funguje ale len max 45sekúnd a potom NB sa vypne surovo. Postrehol som za ten čas, že tlačidla "w" "s" vôbec nereagujú. Po hľadaní studeného spoja, prelomeného flat kábla z klávesnice som k ničomu užitočnému nedopátral. Klávesnica nie je nijak fyzický poškodená ani zaliata tekutinou (vyzerá ako nová). Taktiež pri pokusoch zapínania som si všimol že NB sa korektne zapne len ak držím 2 stlačené klávesy súčasne ( "," a "#") vtedy bez problémov nabehne ale polovička klávesnice následne nefunguje ( ak pustím tie klávesy, NB sa surovo vypne do 5s bez ohľadu či je v biose alebo bootuje systém resp je už systém načítaný) .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33905
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne říjen 27 2019, 15:29    Předmět: Citovat

Klavesnicu vymen a hotovo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PATO555148



Založen: Dec 07, 2014
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: ne říjen 27 2019, 16:57    Předmět: Citovat

Čiže riešenie pokus/omyl Very Happy hmm to mám 50 na 50. Ako by som externe otestoval klávesnicu či je naozaj v nej chyba, ak nemám k dispozícii ďalší rovnaký NB? Sú známe pinout-y pre klávesnice (všeobecne)? Nemám rád opravy keď nie som si na 100% istý, že je práve chyba v danom prvku Very Happy Ako je to u vás a aké mate šťastie pri takýchto opravách, keď meníte jednotlivé diely s 49% pravdepodobnosťou, trafíte sa do správneho výsledku Very Happy ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33905
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne říjen 27 2019, 17:25    Předmět: Citovat

Klavesnica je matica, takze ma nejake riadky a stlpce. Ale ako su v nej zapojene klavesy, to nevie nikto.

Ale mozes urobit nejaky test - na odpojenej klavesnici zmeraj odpory vsetkych kontaktov proti ostatnym. Neda sa to merat pipacom, lebo vodice na folii maju velky odpor. Ale mozno najdes zvod a potom mozes klavesnicu s dobrym pocitom vyhodit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PATO555148



Založen: Dec 07, 2014
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: ne říjen 27 2019, 19:44    Předmět: Citovat

Čiže ak predpokladáme, že klávesnica je zapojená do matice a žiadna klávesa nieje stlačená tak by medzi jednotlivými spojmi mal byť nekonečný odpor ( radovo xy Mohm)? Hmm, ale medzi dvoma vývodmi mam odpor 1,2Kohm (nemá žiadnu indikačnú LED pre num lock ani caps lock). Jedine, že je zapojená ako odporový (napäťový) delič alebo je to ten hľadaný zvod, ale zatiaľ sú to len dohady. Inak pozerám, že ta klávesnica ma aj uhlíkové mosty Very Happy, ale ak tam padla nejaká ostra drobka pod klávesu a tu fóliu v daných miestach po stlačení klavesy fajnovo prepichla a prepojila spoje tak je problém na svete Very Happy . Ale nechápem prečo ten driver vypína NB kvôli tomu. Skúsim ju trochu rozobrať, aby som sa dostal k jednotlivým vrstvám Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33905
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne říjen 27 2019, 19:55    Předmět: Citovat

Podla mna tam niekto nalial vodu. Po nej neostanu na povrchu viditelne stopy, ani sa klavesy nelepia, ale medzi foliami to veselo hnije.
Rozobrat je to vacsinou nemozne - musel by si vycvakat vsetky klavesy a posledny sa ti urcite zlomi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 5227

PříspěvekZaslal: ne říjen 27 2019, 19:57    Předmět: Citovat

Asi jak píše kolega. Vůbec bych to neřešil a vyměnil klávesnici. Nevím jak to chceš více ověřit.
_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PATO555148



Založen: Dec 07, 2014
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: ne říjen 27 2019, 20:29    Předmět: Citovat

Pred chvíľou som urobil pokus (pri predstave,že to tam niekde hnije tým prehnať nejaký mA prúd), pripojil som určité napätie z laboratorného zdroja s prúdovým obmedzením na jednotlive vývody klávesnice pri ktorých som nameral nejaké xyz ohmové hodnoty odporu, idem testnúť a NB normálne nabehol čiže na 99% je problém klávesnica. inak niektoré stĺpce su úplne skratované napr stlačim Q napiše mi to QW to isté aj s A(AS) a Y(YX).
Čiže problém je pravdepodobne vyriešený (nová klávesnica). Ďakujem za utvrdenie názora.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pavelh



Založen: Jul 31, 2012
Příspěvky: 329
Bydliště: UL

PříspěvekZaslal: ne říjen 27 2019, 20:35    Předmět: Citovat

Klávesnice je napájena 5V a máš tam svod,proto vypíná ntb. Už jsem to měl mockrát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund