Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Výběr audio sestavy

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Cherokee



Založen: Oct 20, 2019
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 10:28    Předmět: Výběr audio sestavy Citovat

Dobrý den.
Chtěl bych Vás požádat, zda byste mi pomohli s výběrem audio vybavení (zesilovače s menšími bednami). Rád bych si totiž trochu dopřál kvalitnější poslech. Mělo by se jednat pouze o domácí poslech , takže budu volit zesilovač s rozumným výkonem tak max. 2x30W, což mi připadá více než dost. Rád bych dosáhl co nejlepších zvukových parametrů, avšak uvědomuji si, že kvůli financím budu muset hledat kompromis. Jako přehrávač používám pc, takže budu potřebovat také zvukovou kartu. Nemám jinou než integrovanou. Můj rozpočet je do 12 000,- Z dohledaných informací a pročítání různých příspěvků a fór jsem došel k závěru, že mám celkem 3 možnosti, jak vše realizovat:

1. Koupit už hotové pasivní repro bedny s hotovým zesilovačem (např. tento zesilovač se mi parametry celkem zamlouvá:
https://cd-prehravace.heureka.cz/denon-rcd-m41dab/ (kromě toho má také DAC převodník)

Jako největší nevýhodu tohoto řešení vidím fakt, že žijeme ve zvláštní době, kde výrobek pro koncové zákazníky je úmyslně "vylepšován" elektronickým obvodovým řešením, či záměrným přidáváním součástek, mající zvláštní úkol a to aby výrobek vydržel funkční pouze do záruční doby, říká se jim, slušně řečeno, kazítka.
Jako výhodu vidím v ušetřeném času. Mám také obavy, zda bych dokázal vyrobit např. zesilovač ze stavebnice, či svůj návrh, který by se vyrovnal dnešním vyráběným zesilovačům i z té levnější kategorie. Přece jenom v tom mají mnohaleté zkušenosti.

2. Koupit zesilovač z druhé ruky v bazaru

Vidím v tom možnost se dostat ke kvalitním kouskům audiotechniky, ale také možnost se pěkně spálit.

3. Jelikož studuji elektrotechniku, je zde možnost vyrobit si vše sám. Ve škole mám možnost se dostat k správnému měřícímu aparátu. Našel jsem spoustu zajímavých stránek ohledně konstrukce a návrhu integrovaného zesilovače ve třídě AB s lm3886:
http://www.circuitbasics.com/design-hi-fi-audio-amplifier-lm3886/
https://www.hobbyelektro.eu/hifi-zesilovac-2x68w-s-lm3886/
http://www.opamp.wz.cz/lama2/lama.htm

Jako nevýhodu vidím fakt, že by mi to zabralo spoustu času, který již tak mám málo (studium, bakalářka atd.) a také nejistý výsledek.

Rád bych se dozvěděl, která cesta je z Vašeho pohledu lepší. Předem moc děkuji za Vaše cenné rady, kterých si vážím.

PS: Otázku jsem položil na více fórech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dikobraz



Založen: Oct 17, 2004
Příspěvky: 911
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 11:16    Předmět: Citovat

Zdravím, pojmi to jako bakalářskou práci a budeš si moct většinu věcí udělat ve škole. Svůj výrobek, když se povede, udělá největší radost. Případné opravy a vylepšení zvládneš sám a nemusíš na nikoho spoléhat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 6569
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 20:24    Předmět: Citovat

Můj pohled na co nejvíc muziky za co nejméně peněz byl vždy o tom koupit něco slušného vadného a opravit si to. Jde jen o to, jak obtížná a nákladná ta oprava je, to je vždy o schopnostech a taky hlavně o štěstí na jednoduchou závadu. Chápu, že tento přístup není pro každého.
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cherokee



Založen: Oct 20, 2019
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 20:50    Předmět: Citovat

Moc Vám děkuji za odpověď. Jsem teď velmi přikloněný k té variantě, zesilovač i repro z bazaru. Mohli byste mi dát rady a tipy čeho se např. vyvarovat a co se oplatí, lépe řečeno, hledat? Popřípadě, na koho se v této věci obrátit?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cherokee



Založen: Oct 20, 2019
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: so říjen 26 2019, 14:21    Předmět: Citovat

Na americkém fóru mě byl doporučen tento kit: https://www.parts-express.com/tritrix-mtm-speaker-kit-pair-with-knock-down-cabinets--300-7128. Máte s ním někdo nějaké zkušenosti? Našel jsem hodně pozitivních ohlasů. Kit nemůžu nikde jinde sehnat než v USA...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33756
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: so říjen 26 2019, 15:22    Předmět: Citovat

Navrhol to clovek z USA a pravdepodobne sa to tam aj vyraba, takze je to pre nich dostupne a lacne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19436
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so říjen 26 2019, 16:37    Předmět: Citovat

Vraťme se k té možnosti bakalářské práce: o zesilovačích v různých třídách existuje hromada literatury, na webu je toho dostupná taky spousta, bohužel musíš počítat i s tím, že jsou lidi, kteří kvalitu posuzují podle ceny, aniž by kdy tu kvalitu slyšeli.
Z hotových je ten Denon dobrá volba, dost muziky za slušnou cenu. Taky s tebou souhlasím, že pro kvalitní poslech není třeba výkon bouracího kladiva, protože záleží i na účinnosti beden, které k tomu seženeš. Počítej s tím, že s citlivou bednou ti pro normální domácí poslech stačí střední výkon 2 W, ale jsou soustavy s citlivostí o 10 dB/W/m horší, pak budeš potřebovat na stejnou hlasitost střední výkon 20 W.
Taky se musíš rozhodnout, jestli pro bakalářku budeš také navrhovat plošňáky a mechanickou konstrukci, nebo vystačíš s rozborem nějakých použitých modulů (ať už hotových, jako převodníků TOSLINK/SPDIF > AUDIO, modulu rozhlasového přijímače a převodníku ISB > AUDIO a podobně) či stavebnic běžně prodávaných (třeba KSJ4005SX, což je můstek nesymetricky napájený, nebo si vybereš něco se souměrným napájením a uklostřeným jedním vývodem reproduktoru, to už je na tobě).
Kupovat ojetinu se vyplatí, když máš možnost si celou sestavu poslechnout, vyzkoušet, a, jestli vyhovuje, vzít ji celou najednou. Lepit to z kusů porůznu posháněných poštou je daleko větší riziko, že se spálíš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund