Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Brexit
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
petula



Založen: May 22, 2016
Příspěvky: 855
Bydliště: Čelákovice / Brandýs n.L / Stará Boleslav

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 10:11    Předmět: Brexit Citovat

Dne 17.10., jak asi víte, dohodl Boris v Bruselu nové podmínky Brexit smlouvy, zejména změny, týkající se Irska.
Předpoklkádá se, že EU tyto změny na 99% schválí. Otázkou je, zda je schválí parlament v Londýně, kde Borisovi chybí 43 hlasů. Přitom Irové již řekli, že budou hlasovat proti smlouvě. Labour party též bude hlasovat proti. Pravěpodobně též Skotská národní strana, která chce příští rok uspořádat referendum o vystoupení ze Spojeného království. Paní Jo za liberály též nejeví valné nadšení pro novou smlouvu. Parlament bude hlasovat o smlouvě zítra v sobotu 19.10, zřejmě pozdě v noci.
Pokud smlouva projde, UK opustí EU 31.10. Pokud neprojde, musí Boris požádat o prodloužení a zřejmě bude následovat referendum o tom, zda občané chtějí vystoupit z EU za podmínek této smlouvy nebo ne.

Zde jsou podstatné části nové dohody:

Změny ve smouvě o Brexitu , dojednané 17.10.2019

Všechny strany se chtěly vyhnout návratu „tvrdé hranice“ mezi Severním Irskem a Irskou republikou po Brexitu - s kontrolami a infrastrukturou, na které by se mohly zaměřit polovojenské skupiny.

Nový protokol nahrazuje kontroverzní irský backstop plán v dohodě Theresa May. Hodně ze zbytku této dohody zůstane. Zde jsou některé z klíčových nových částí:

Celnice

Celé Spojené království opustí celní unii EU. To znamená, že Spojené království bude v budoucnu schopno uzavřít obchodní dohody s jinými zeměmi. Bude existovat legální celní hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou
(která zůstává v EU). V praxi však bude celní hranice mezi Velkou Británií a ostrovem Irsko, přičemž zboží bude kontrolováno na „vstupních místech“ v Severním Irsku.

Clo (daň) nemusí být automaticky zaplacena za zboží přicházející do Severního Irska z Velké Británie.
Pokud však bude něco „ohroženo“ dopravením do Irské republiky (která je součástí celní unie EU),
bude zaplaceno clo.

Smíšený výbor složený ze zástupců Spojeného království a EU rozhodne později, jaké zboží bude považováno za „ohrožené“. Může se jednat o to, že clo se platí za zboží, které se nakonec nedostane ze Severního Irska do EU.
Za těchto okolností by bylo odpovědné za to, zda bude clo vráceno.

Obyčejní lidé nebudou kontrolovat svá zavazadla a povinnost se nebude vztahovat na jednotlivce, kteří posílají zboží jiným lidem. Smíšený výbor také stanoví limity, pokud jde o výši pomoci, kterou může vláda poskytnout zemědělcům v Severním Irsku. Údaj bude vycházet z částky, kterou v současné době dostávají od Společné zemědělské politiky EU.

Předpisy o zboží

Pokud jde o regulaci zboží, Severní Irsko by se spíše řídilo pravidly jednotného trhu EU než pravidly Spojeného království. Tím se odstraní potřeba standardních a bezpečnostních kontrol zboží na hranici mezi
Irskem a Severním Irskem, protože obě budou součástí „regulační zóny na všech ostrovech“.
Přidává se však ke kontrolám mezi zbytkem Spojeného království - které se nebude držet pravidel jednotného trhu EU - a Severním Irskem.

Prosazování právních předpisů

Učiní to úředníci Spojeného království v „vstupních místech“ do Severního Irska, ale EU bude mít právo mít přítomné vlastní úředníky.

Pravděpodobně tito úředníci EU by mohli nahradit britské úředníky. „Pokud zástupce Unie požádá orgány Spojeného království o provedení kontrolních opatření v jednotlivých případech z řádně stanovených důvodů, orgány Spojeného království provedou tato kontrolní opatření.“

Co na to Severní Irsko?

Vzhledem k tomu, že Severní Irsko bude, pokud jde o celní a jiná pravidla EU, oddělováno od zbytku Spojeného království, dohoda dává těmto ustanovením hlasování Shromáždění.

K tomuto hlasování však nedojder dříve než za čtyři roky po skončení přechodného období, které má proběhnout do konce roku 2020 - tedy nejdříve v lednu 2025.

Pokud by Severoirské shromáždění hlasovalo proti ustanovením, zanikla by tato ustanovení o dva roky později, během této doby by „společný výbor“ doporučil Spojenému království a EU „nezbytná opatření“.

Pokud Shromáždění přijme pokračující ustanovení prostou většinou, budou platit další čtyři roky.
Pokud má dohoda „podporu napříč komunitami“, bude platit osm let, nebo dokud nebude dosaženo nové dohody o budoucím vztahu, pokud k tomu dojde dříve.

Dohoda definuje podporu napříč komunitami jako více než 50% členů odborového a nacionalistického shromáždění, kteří hlasovali pro, nebo alespoň 40% členů z každé komunity, strany, pokud celkem alespoň 60% členů hlasovalo pro.

Vláda Spojeného království prohlásila, že pokud Shromáždění Severního Irska v daném okamžiku se nesejde, přijme alternativní opatření, aby bylo zajištěno, že bude možné hlasovat.

DPH

Nová dohoda říká, že právní předpisy EU o dani z přidané hodnoty (DPH - daň z přidané hodnoty při nákupu) se použijí v Severním Irsku, ale pouze na zboží, nikoli na služby. Rovněž však umožňuje Severnímu Irsku mít různé sazby DPH než ve zbytku Spojeného království, což by podle právních předpisů EU za nor málních okolností nebylo povoleno.

Pokud by se například Spojené království rozhodlo snížit DPH na palivo pro domácnost na nulu,
Severní Irsko by ji muselo udržet na 5%, což je minimum EU.

Znamená to také, že Severní Irsko může na určité zboží získat stejné sazby DPH jako Irská republika, aby se zabránilo nepřiměřené výhodě na obou stranách hranice.

Některé věci se nezměnily

Hodně z původní dohody paní Mayové s Brexitem zůstane součástí celkové dohody. Některé z klíčových oblastí jsou:

Přechod

Přechod - období, během kterého zůstanou všechna současná pravidla stejná a umožňují Spojenému království a EU vyjednat svůj budoucí vztah - má trvat do konce prosince 2020.

Spojené království se bude muset řídit pravidly EU a platit do rozpočtu EU, ale ztratí členství ve svých orgánech.

Přechod lze prodloužit, ale pouze na dobu jednoho nebo dvou let.
Spojené království i EU musí souhlasit s jakýmkoli prodloužením.

Práva občanů

Občané Spojeného království v EU a občané EU ve Velké Británii si po Brexitu zachová svá práva na pobyt a sociální zabezpečení.

Během přechodu budou nadále platit pravidla svobody pohybu. To znamená, že občané Spojeného království budou moci během tohoto období žít a pracovat v zemích EU (a občané EU budou moci žít a pracovat ve Velké Británii).

Každý, kdo zůstane ve stejné zemi EU po dobu pěti let, bude moci požádat o trvalý pobyt.

Peníze

Spojené království bude muset vyrovnat své finanční závazky vůči EU.
Neexistuje žádná přesná hodnota, ale největší část tohoto „rozvodu“ budou příspěvky Spojeného království do rozpočtů EU na roky 2019 a 2020.

Protože Brexit byl zpožděn od 29. března do 31. října 2019, některé z těchto peněz již byly vyplaceny v rámci běžných britských členských příspěvků. Úřad pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) odhaduje, že účet se nyní pohybuje kolem 33 miliard GBP (pokles z 39 miliard GBP).

OBR očekává, že většina peněz - zhruba tři čtvrtiny z celku - bude vyplacena do roku 2022.
---

Po dohodě s revidovanou dohodou Brexit s Evropskou unií (EU) musí nyní Boris Johnson přesvědčit poslance, aby hlasovali v parlamentu, aby splnili svůj závazek a Spojené království 31. října opustilo EU.

Kolik hlasů potřebuje?

V poslanecké sněmovně je celkem 650 křesel. Řečník, který předsedá Poslanecké sněmovně a rozhoduje o tom, kdo bude mluvit, a tři zástupci řečníka, konvenčně nehlasují.

Sedm poslanců Sinn Fein nehlasují, protože tradičně bojkotují britský parlament (bojují za odtržení Severního Irska od Spojeného království a připojení k Irské republice).

Za předpokladu, že každý další poslanec bude hlasovat, pak Boris Johnson potřebuje 320 hlasů, aby smlouva byla schválena. Pokud se kterýkoli poslanec rozhodne nevolit nebo „zdržet se hlasování“ - pak by se počet potřebný pro většinu snížil.

Kdo by mohl hlasovat pro dohodu?

Určitě ne tyto strany: Skotská národní strana (SNP), Liberální demokraté, Nezávislá skupina pro změnu, Plaid Cymru a Strana zelených. Všichni řekli, že budou hlasovat proti dohodě.

Severoirská demokratická unie (DUP) uvedla, že jejích 10 poslanců bude hlasovat proti dohodě, ale vláda se je stále snaží přesvědčit jinak.

Další skupiny, které Boris potřebuje, jsou:

9 Labour poslanců, kteří by se mohli bouřit proti stranické linii Jeremy Corbyna
Evropská výzkumná skupina (ERG) konzervativních Brexiterů
21 Konzervativních poslanců, které Boris vyloučil ze strany v září, z nichž většina podpořila dohodu Theresy May

Nerozhodnutých je 15 labour poslanců, 14 konzervativních poslanců a 6 nezúčastněných.

To vše dává více než 300 poslanců, kteří v současné době plánují hlasovat za dohodu, a téměř přesně stejný počet, kteří v současné době plánují hlasovat proti.

Zůstává tak 35 poslanců nerozhodnutých nebo neochotných něco říct.

Uvidíme dnes., zřejmě před půlnocí.[/b]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 10:25    Předmět: Citovat

Uz i bobobo se naucil ze misto kopirovani textu ktere nikdo necte je lepsi sem dat link na stranky ktere nikdo nesleduje...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petula



Založen: May 22, 2016
Příspěvky: 855
Bydliště: Čelákovice / Brandýs n.L / Stará Boleslav

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 10:39    Předmět: Citovat

nemůžu sem dát link, který nikam nevede. Tento text jsem napsal přes noc pro několik mých známých v Čechách. Na netu tento text nikde není.
Můžete však použít anglický google a vyhledat spoustu zpráv o Brexitu v angličtině a dát si to dohromady sami.
Že to nikdo nečte, je jejich problém. Celkově se Brexitem nikdo v ČR nezabýval. Kdyby došlo k Brexitu beze smlouvy, to by se pak v Česku všichni divili, co se to stalo a proč se úřady nepřipravily.
Nicméně pro nás obyčejné lidi v Česku z toho vyplýná, že se blíží doba, kdy dovozy z Británie budou dražší o české DPH, možná i clo (závisí na původu zboží), dost množná o vývozní poplatky z Británie. Bude se chodit na celnice, jako při dovozu věcí z Číny nebo USA. Může to nastat už 1.listopadu letos nebo až 1.ledna 2021. Záleží na představivosti ministerstva financí a celní správy ČR.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12339

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 10:51    Předmět: Citovat

petula napsal(a):
...Pokud smlouva projde, UK opustí EU 31.10. Pokud neprojde, musí Boris požádat o prodloužení a zřejmě bude následovat referendum o tom, zda občané chtějí vystoupit z EU za podmínek této smlouvy nebo ne...
Mám takový dojem, že Boris hraje o čas a bude se snažit překročit mantinely zákona brexitem bez dohody.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
frpr666



Založen: Dec 28, 2009
Příspěvky: 1051

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 11:37    Předmět: Citovat

Pozitivní je, že výstup GB z EU může sloužit jako návod pro další, kteří už budou unavení byrokracií Bruselu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17514
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 11:38    Předmět: Citovat

termit256 napsal(a):
Uz i bobobo se naucil ze misto kopirovani textu ktere nikdo necte je lepsi sem dat link na stranky ktere nikdo nesleduje...


Petula je nejspíš politolog - amatér. Laughing Takovýho času nad tím projebanýho. Rolling Eyes Stejne to nijak neovlivníme...

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15490
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 12:30    Předmět: Citovat

Někdo chodí na pivo, někdo chce být spisovatelem. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12339

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 12:36    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
...Takovýho času nad tím projebanýho. Rolling Eyes Stejne to nijak neovlivníme...
Politika hýbe světem a ovlivňuje život bastlíře víc, než samo bastlení. Bastlit neznamená mít hlavu v písku.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1514
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 13:51    Předmět: Citovat

Náhodou... kanál EB NEWS bych nezatracoval. Díky pravidelnému chození na EB vím, že existuje Greta Thunbergová a že Karel Gott už... neexistuje.

Naposledy upravil Osmdesat dne so říjen 19 2019, 13:54, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15490
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 13:52    Předmět: Citovat

Ještě chvilku vydrž, budou novinky. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12339

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 16:41    Předmět: Citovat

Už jsou. Boj B.J. o čas pokračuje... Wink
A má pravdu v tom, že ho žádný zákon k odkladu dohody nenutí.
Zatím...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jimmi2



Založen: Jan 04, 2010
Příspěvky: 1178
Bydliště: Praha, Teplice

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 16:50    Předmět: Citovat

Současný stav kolem "brexitu" velmi dobře ukazuje, jak se nemá užívat referendum.

Referendum se má používat jen jako potvrzení rozhodnutí demokraticky zvolených zástupců v opravdu důležitých případech. Nikdy nesmí sami občané v referendech řešit důležité otázky. A nejhorší je situace, kterou vyvolal Cameron, kdy měl pocit, že nemá dostatečnou podporu, a tak si jen tak vypsal referendum v takto důležité otázce.

V podobných referendech občané často rozhodují o něčem úplně jiném, než na co se jich ptá deklarovaná otázka.

Británie byla vždycky trochu jiná, než zbytek kontinentu. Ale také měla spoustu výjimek a nikdy s nimi neměla potíže. Je to škoda, jednotná Evropa je v současné mezinárodní situaci důležitý projekt.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
nekmil



Založen: Mar 06, 2005
Příspěvky: 787
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 17:54    Předmět: Citovat

Jimmi2: naprosto souhlasím. Přijdou mi docela zvláštní takové ty hlášky "vystupme z EU, NATO". Ano vystupme a staňme se 386 sovětskou svazovou republikou. A k tomu nám dopomáhej náš "sovětsko - čínský prezident".
Sad

_________________
http://tesinsko.cz/webcams/rondel
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12339

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 17:57    Předmět: Citovat

Hmm a o to podle tebe Britové usilují? Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18642
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 18:03    Předmět: Citovat

Kobyla kope , ale už to dlouho nebude .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 1 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.22 sekund