Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

LVDS kompatibilita

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
vlada-c



Založen: Aug 01, 2011
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: po říjen 14 2019, 14:34    Předmět: LVDS kompatibilita Citovat

Mám tu nepříliš starou LED TV Samsung, ve které už podruhé zdechla základní deska. Deska navíc stejně neuměla DVB-T2, tak mě napadlo, že bych k panelu přibastlil nějaký šikovný zdroj LVDS signálu, konkrétně tu mám třeba MiniITX desku DQ77KB, nebo nějakou univerzální čínskou LCD desku s HDMI vstupem a LVDS výstupem, případně základní desku z novější DVB-T2-ready TV.

Podsvícení běží na originální zdrojovou desku. Panel je 1920x1080 60Hz, 12V. Potud to vypadalo nadějně. Ovšem zasekl jsem se na tom, že LVDS má zřejmě pět párů drátů (plus hodiny) pro každý z obou kanálů, zatímco DQ77KB má jen dvakrát čtyři páry (plus 2x clock). Znamená to, že TV má 10bit kódování barev? Je teoreticky šance to rozběhat s nezapojeným nejmíň významným párem (s omezenou barevnou paletou) nebo je to kódované nějak úplně jinak?

Pokud není šance na připojení desky s 4+1 páry, šlo by použít desku z novější TV s 5+1 páry a stejným rozlišením, frekvencí a napětím panelu? Nebo si desky hlídají dle EDID, jestli je připojený jen jeden konkrétní typ panelu?

Zjevně neexistuje spolehlivý standard ani na zapojení konektorů, ale s případnou úpravou prodrátování bych si myslím poradil.

Přikládám detail T-con boardu, na kterém je potisk, z kterého odvozuju předpokládaný počet datových párů.



20191013_131401_HDRm.jpg
 Komentář:
Detail T-con desky
 Velikost:  260.19 kB
 Zobrazeno:  114 krát

20191013_131401_HDRm.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Habesan



Založen: Jan 12, 2009
Příspěvky: 7070
Bydliště: Plzeňsko

PříspěvekZaslal: po říjen 14 2019, 18:30    Předmět: Citovat

Šance by byla.
Bylo by dobré sehnat si datasheety těch panelů. K některým se sehnat dají k jiným ne.

Předpoklad, že jedním vodičem se přenáší jedna barva nemusí být správný.
Může se jím přenášet např. celá jedna barva + nejnižší bit další barvy, v další dvojici zbytek té další barvy + 2 nejnižší bity 3. barvy, atd.

Toho EDIDu bych se nebál, pokud budeš mít LVDS správně.

_________________
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
vlada-c



Založen: Aug 01, 2011
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: po říjen 14 2019, 20:54    Předmět: Citovat

Díky za postrčení, konečně jsem se prokutal až ke štítku s označením typu samotného panelu: LSF460HN02-A01. Datasheet je zde.

Panel by tedy zřejmě měl umět fungovat i v režimu 2x8, takže naděje žije.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vlada-c



Založen: Aug 01, 2011
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: ne listopad 24 2019, 18:14    Předmět: Citovat

Tak to mám hotové. Nejvíc práce bylo s drátováním. 51-pin konektor do TV jsem nesehnal vůbec, takže jsem kroucené páry připrasil přímo na T-con desku. 40-pin konektor do základní desky jsem koupil tenhle, který ovšem úplně nepasuje, shodná je jen rozteč kontaktů (vražedných 0,5mm), ale vnější šířka, hloubka zasunutí, ani tloušťka nesedí. Musel jsem amputovat kovovou část, strany obrousit a zespoda navíc přidat fólii o tloušťce cca 0,7mm, která přesahuje přes okraj a zároveň tak tvoří doraz proti příliš hlubokému zasunutí.

Uprostřed mezi PC a televizí je ještě mezikonektor typu "jumper lišta" s roztečí 2mm, který byl na druhém konci kabelu z Ali. Kroucené páry na části vedení z PC jsou z Ali kablíku, druhou část jsem chtěl vzít z UTP kabelu, ale UTP licny se ukázaly jako příliš tlusté. Nakonec jsem vykuchal tenké stíněné páry z vadného DisplayPort kabelu. V TV i v PC case jsem svazek důkladně upevnil objímkami. Příště bych asi radši objednal hotový kabel zde , i když nevím, jestli by dokázali dodat ten 51pin konec a kolik by custom zapojení stálo.

Zapojení je jinak jednoduché, prostě jsem propojil jen 12V napájení a 2x(4+1) párů, páry RX1E a RX2E zůstaly na straně TV nezapojené. Zafungovalo to na první zapojení, jen byl nejdřív obraz vzhůru nohama a se špatnými barvami. Stačilo přenastavit kódování barev v BIOSu desky na JEIDA a obraz otočit v nastavení systému.

Zvuk jde přes 2x4W zesilovač, který je integrovaný na PC desce, přímo do původních reproduktorů. Původní zapínací tlačítko a LED kontrolka TV jsou prodrátované na PC desku. IR přijímač je MCE-kompatibilní připojený přes USB. Panel je napájený 12V z desky, podsvícení z původního TV zdroje, rozsvěcí se automaticky když naběhne napájení panelu. MiniITX PC case je pověšený na zadní straně TV na VESA mountu přes gumové popruhy, aby se nepřenášely případné vibrace ventilátoru na zadní stranu TV.

Tuner je USB taktéž z Ali. Na desce běží MythTV backend, frontend se dá přepínat mezi MythTV a Kodi. Funguje i uspávání do S3 a probouzení přes IR dálkové. S výsledkem jsem spokojený, systém je prakticky neomezeně rozšiřitelný a hlavně udržovatelný, což se o klasických smartTV říct nedá. Škoda že podobnou piplačku si člověk z časových důvodů nemůže dovolit častěji.



40-pin-konektor.jpg
 Komentář:
 Velikost:  252.14 kB
 Zobrazeno:  99 krát

40-pin-konektor.jpg



panel-vzadu.jpg
 Komentář:
 Velikost:  193.72 kB
 Zobrazeno:  122 krát

panel-vzadu.jpg



prvne-zapojeno-ma-to-jeste-mouchy.jpg
 Komentář:
První zapnutí, s VESA kódováním to ještě není ono
 Velikost:  229.59 kB
 Zobrazeno:  141 krát

prvne-zapojeno-ma-to-jeste-mouchy.jpg



uspech-jeida.jpg
 Komentář:
S JEIDA a správně otočeno
 Velikost:  221.4 kB
 Zobrazeno:  126 krát

uspech-jeida.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund