Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Naslouchadla úprava

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
vladimir



Založen: Mar 20, 2004
Příspěvky: 379

PříspěvekZaslal: út srpen 13 2019, 17:10    Předmět: Naslouchadla úprava Citovat

Zdravím,
mám problém s naslouchadly. Pořídil jsem si dva stejné kusy od fy Widex, protože se jinak nedomluvím. Při sluchové ztrátě 90% na řečových rekvencích je to celkem pochopitelné. Na obě uši jsem si nechal zapnout možnost zvolit indukční smyčku, která ale umí jen mono. Při zkoušení bezdrátových sluchátek, jsem obě naslouchadla přepnul na režim ind. smyčky a zvuk jde stereo.
Problém je že sluchátka je nutné "štelovat" na uších tak aby zvuk byl co nejlepší. Je to asi dáno polohou snímačů a cívek sluchátek. Samotná sluchátka mají impedanci 32 ohmů a průměr cívky je odhadem 15 mm.
Rád bych tento nedostatek odstranil a případně i zvýšil hlasitost. Zatím mě napadlo vyrobit samotné cívky a dát je místo repráčků sluchátek, případně pokud by došlo k tomu, že by signál z levého kanálu pronikal na pravý a naopak, cívky zmáčknout na ovál a umístit je kolmo na osy uší. Aby byl signál každé cívky zaměřen na jedno naslouchadlo. Nevím ale, jestli stačí cívku přizpůsobit jen podle stejnosměrného odporu nebo nějak spočítat a hlavně jak a na co namotat aby šla případně vytvarovat na ovál a zafixovat. Průměr cívky by byl nejlépe 80 - 100 mm, ovál tak 60 x 10 mm.
Jestli máte někdo zkušenosti s výrobou podobných cívek, nebo jinej nápad jak to celé řešit, poraďte prosím.
Dík Vladimír
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kulikus



Založen: Dec 10, 2009
Příspěvky: 2696

PříspěvekZaslal: út srpen 13 2019, 22:19    Předmět: Citovat

Bylo by dobré u navinuté cívky zachovat shodný nejen stejnosměrný odpor (32 ohmů) ale i stejnou indukčnost jakou má původní reprák.
Indukčnost se změří měřákem nebo to jde určit s generátorem signálu a osciloskopem a dopočítat. Z naměřené indukčnosti pak vypočítáš přibližný počet závitů a průměr drátu zvolíš/spočítáš tak, aby cívka měla přibližně těch 32 ohmů.

_________________
pro mládež - Hamíkův koutek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
robo



Založen: Apr 08, 2004
Příspěvky: 3307
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2019, 21:09    Předmět: Citovat

https://www.pomuckyproneslysici.cz/bezdratova-indukcni-smycka-cl-blue-hook/p1076

Podle tohoto nápadu jsem laboroval s cívkou. Z číny jsem si objednal podobný bt zařízení ale se sluchátkem za cenu sai 230kč, k dobru je že to má navíjecí přívod tak když to není pořeba tak se přívod schoval do zařízení. Sluchátko jsem odstřihnul a přes smd odpor 10ohmu jsem připojil cívku navinutou v jedné vrstvě v délce civky asi 15mm. Delší cívka je výhoda, sluchadlo nebylo tak náchylné na změnu polohy vůči cívce. Zajištěno i s smd odporem ve smrštovačce. Problém byl že za uchem mám sluchadlo, pak tam je stranice od brýlí a k tomu ta cívka. takže narváno a k dokonalému přenosu signálu musí být cívka v nějaké poloze vůči sluchadlu. Když to bylo ve správné poloze tak hlasitost byla v rezervě. Po widexu jsem koupil phonak s BT, zvládá pouze hovory. Ale občas to nefunguje korektně i když je tel. od sluchadla třeba půl metru. Napadlo mě že by stačilo použít mikrofon místo ve sluchadle tak v telefonu, telefonovalo by se jako klasicky s tel. u ucha, přeci jen je blíže než mikrofon sluchadla za uchem. Výhoda že by šel zvuk přes BT by zůstala zachována, zvuk z telefonu nemusí cestovat přes tvarovku a tak není hovorem obtěžováno okolí. Ale prý to nejde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vladimir



Založen: Mar 20, 2004
Příspěvky: 379

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2019, 22:05    Předmět: Citovat

Mě šlo hlavně o to, že se zachovají výhody individuálního nastavení kmitočtového průběhu, který má každý podle své sluchové vady.
Dál možnost přenosu sterea u dvou sluchadel, což normální indukční smyčka neumí.
A taky je důležité že nedochází k akustické vazbě a tím k pískání ve sluchadle. To je u velkého zesílení u sluchadla problém.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
robo



Založen: Apr 08, 2004
Příspěvky: 3307
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt srpen 15 2019, 6:16    Předmět: Citovat

Když jsem začal s widex sluchadlem tak jsem se těšil jak budu slyšet přes T zvuk v kině, divadle a pod. Za ty roky používání jsem nenarazil v kulturních stáncích na možnost použití sluchadel. Sad Takže jediné využití bylo to domácí laborování s civkou. A výhodu režimu T jsi už popsal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund