Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Reprosoustavy TONSIL: zkušenosti?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: pá červenec 19 2019, 18:03    Předmět: Citovat

Jak je vidět, někteří sem chodí jen proto, aby zpochybnili a dehonestovali cokoli z toho, co jako svou vlastní zkušenost napíšu a zároveň naznačili, jakýže je to sinclair blbec.
Zkuste pro začátek jen pochopit nadpis tohoto vlákna a také to, že tento web není soutěž o delšího ptáka.
Já prostě jen popisuju svoje vlastní zkušenosti a připouštím přitom, že někdo může mít jiné.
Ale stejně - kdykoli, cokoli a kamkoli napíšu, má někdo nutkavou potřebu vysloveně konfrontačním stylem zpochybňovat či vyvracet.
Popisuju například to, že ARS850 opravdu dělaly v cca padesáti kubíkách paneláku megacirkus a čistě kvůli jejich vlastnostem na hloubkách /ano, byly v rozích/ musely z baráku pryč.
Jejich chování na dolním konci pásma bylo takové, jaké bylo - kdyby nebylo, nemusely z baráku pryč.
Možná, že to bylo způsobeno úplně nevhodným DPA440, pokud je to v mém pečlivém provedení ve výsledku mizerný zesilovač.
Každopádně jsem to zkusil s několika jinými zesilovači, se kterými to bylo ještě mnohem horší. Jeden z těch horších byl NAD208THX, obecně uznávaný a chválený přístroj, dodnes velmi ceněný pro své obecné kvality.
ARS850 a předtím i ARS840 jsem pořizoval sice zachovalé, ale už poměrně dost jeté a není vůbec vyloučeno, že měly ARN930 vytahané závěsy s vlivem na nejníže přenášený dolní mezní kmitočet.
Neměřil jsem to, jsou to všechno jen subjektivní zkušenosti z provozu, nebo z oprav těch reproduktorů. Znovu opakuju, že někdo může mít zkušenosti z jiného prostoru, s jiným zesilovačem a jinak starými soustavami úplně jiné.
Stejné je to s těmi ARN734 a 738. Mně osobně se nikdy nepodařilo je uvidět na pultě v Tesle a to jsem po nich šel poměrně usilovně. Se širokými známostmi v prodejně i skladu, neboť jsem pro uherskobrodský moloch celkem dlouho pracoval. Holky z prodejny, nebo dlouho předtím ještě Jarda Řehořek ze skladu, by mi určitě dal echo, kdyby se ty reproduktory ve volném prodeji, nebo i jako ND v Brodě objevily.
Neobjevily, pouze patnáctiohmové ARN730 a to v množství téměř kusovém.
Ale připouštím, že v nějaké Horní Dolní, případně v Praze či Bratislavě mohly ty ARN734 a ARN738 být v naprosto volném, pultovém prodeji, kdy si je mohl koupit úplně každý, kdo na ně těch 360,-Kčs měl.
Ondřeji, tys ty ARN v Tesle úplně volně kupoval? Kde prosím?
A jak to koreluje s tím, kolik bylo vyrobených 4 a 8-ohmových variant těch beden, případně kolik jich měli lidi doma?
Třeba k 813A, AZS215-217, nebo k jiným výkonnějším přístrojům?
Já sám naopak z Brodu a shánění beden pro zákazníky vím, že jakékoli jiné verze ARS840 prakticky nebyly k dostání ani sehnání.
Jediná bedna s ARN738 byla ta třípásmová bratislavská 1PF067xx.
Potřetí podotýkám, že to jsou jen moje vlastní zkušenosti a připouštím, že třeba v Praze k dostání být mohly, proč by ne.
To ale vůbec automaticky neznamená, že by jmenované reproduktory ARN734 a 738 samotné, případně bedny ARS844 či ARS848 s nimi, byly všude a všem dostupné.

To všecko je úplná pitomost a neví se to možná jen proto, že v dotyčné době ještě někteří kritici tahali kačera a nějaké bedny, či dostupnost materiálu do nich, jim tehdy bylo šumafuk.
Kdo nepamatuje na vlastní kůži reálsocialismus a jeho obchod, nemůže to ani vědět. Existence položky v oficiálním ceníku ještě vůbec neznamenalo, že je dotyčná položka opravdu ke koupi. To ale pamatují zase jen lidé, kteří reálsocialistický obchod reálně zažili.

Je to pořád stejné.
Napsal jsem kdysi v jedné diskusi, že výkonová jednotka AUJ637 je poměrně dobrý zesilovač, byť v podání Tesly Vráble byl občas nepečlivě vyrobený a proto poruchový.
Sepsal jsem dokonce i "manuál", jak tu jednotku uvést do náležitého a dobrého provozního stavu.
Okamžitě nato ale měli potřebu se ozvat mnohem mladší lidé, kteří tu jednotku buď viděli jenom z dálky, případně ji měli porouchanou a nevěděli si s ní rady, anebo si nějakou obstarali z odstaveného rozhlasu. Ti vehementně začali tvrdit, jaká že je to mrdka a sračka, že to nemá s dobrým zesilovačem nic společného atakdál, pořád dokola.
Já si ale pořád stojím za tím, že je to dobrý zesilovač, neboť moje vlastní zkušenosti naznačují něco úplně jiného.
Prošly mi jich rukama velké stovky /při odstraňování chyb té nepečlivé výroby/ a další, mnohé tisíce jednotek léta letoucí spolehlivě sloužily v rozhlasech.

Ale chápu, že "je třeba zabít sinclaira", nebo alespoň důkladně a konfrontačně dehonestovat cokoli, co z vlastních zkušeností napíše, ať už je to cokoliv.
Samotného mě mrzí, že se dnes technické diskuse, bez reálných argumentů velmi často zvrhnou v konfrontaci "kdo z koho".
To je také pravý důvod toho, proč už na podobných, či specializovaných fórech nepůsobí skutečné kapacity typu Pavla Dudka. Otrávilo je to, o čem píšu a pak ještě jedna věc, kterou všichni tuší, ale bojí se to napsat.
No poslužte si.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19434
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá červenec 19 2019, 19:54    Předmět: Citovat

sinclair napsal(a):
Jardo, bedny Tonsil řady ZG dodávala v omezeném množství Tesla Bratislava k lepším a HiFi přijímačům s větším výstupním výkonem a do předepsané zátěže 8R. Jednoduše proto, že u nás sehnat 8R bedny od Tesly byl velký problém. ....ale po asi 12 letech se jim začaly sypat polyuretanové horní závěsy....

S těmi závěsy máš pravdu. Když jsem ty bedny ZG30 (čtyřohmové) někdy v roce 2000 dostal i s rádiem Merkury SC303, měl jeden z basáků skutečně rozpadající se přední závěs. Druhý se jevil v pořádku, tak jsem udělal pod stolem tunel z dek, na koberec na podlahu rozložil papírové přepravky na vejce, prostě improvizovaný hluchý tunel. Výškáče hrály oba, tak mě zajímaly basy a středy. Postavil jsem bedny vedle sebe a zkoušel při konstantním budicím napětí 1 V sinus tři různé středobasy v té druhé bedně. Mikrofon jsem použil AMC470 s kulovou vložkou, pro zjišťovaný rozsah do 10 kHz byl víc, než dobrý, zvlášť při porovnávacím měření. ARNko ani JBL neuspěly, od originálu se v citlivosti i v průběhu lišily o hodně, nejlíp si vedl jakýsi no name 8" z Tipy (pamatuju jen, že měl označení Y cosi, už je z beden kvůli tomu vyndávat nebudu a Tipa je už léta v nabídce nemá), který nejen, že měl jen mírně odlišný průběh a citlivost proti původnímu, ale ještě jako bonus s ním měla bedna o 2 dB menší převýšení charakteristiky mezi 100 a 250 Hz, tam šla téměř rovně. A na 50 Hz proti -11 dB z původní bedny dávala -7 dB (to je asi všechno, co jsem o tom našel, piznámky mám už nekompletní). Tak jsem koupil v Tipě ještě jeden a vyměnil jsem je oba. Ty bedny opravdu hrají velmi příjemně poslouchatelně.

Proto se neptám na názory, který ARN nebo ARZ je k čemu lepší. V tomto vláknu mi to je jedno, chci vědět jen to, co jsem uvedl na začátku vlákna, totiž jestli se s moderními reprosoustavami Tonsil dá zase vážně počítat jako s alternativou k podobným bednám tradičních značek. Design i cena jsou totiž k dohledání na netu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
starecd



Založen: Aug 17, 2010
Příspěvky: 2725
Bydliště: kousek od Zlína

PříspěvekZaslal: so červenec 20 2019, 18:25    Předmět: Citovat

Leošu, já si taky nemůžu stěžovat na ARS1054, ten basák má cosi do sebe na rock paráda, výškáče mi shořely asi měsíc po koupi, měl jsem tam chvíli nové "žluťásky", ale zvuk se mi moc nelíbil, udělal jsem si svoje i s membránou vylisovanou (na vlastní hliníkové formě) a jsem 25let spokojený. Formu mám stále, ale už se nedá sehnat fólie z které by šly kopulky udělat, dnešní "ekologické" se smrsknou. Kdyby měl někdo zásobu z totáče, mohl bych to zkusit. Většina "starých" firem je privatizována a kancelářské věci šly mezi prvními pryč.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thales



Založen: Nov 26, 2006
Příspěvky: 1163
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: so červenec 20 2019, 19:20    Předmět: Citovat

Leoši, neměl jsem v úmyslu tě nějak dehonestovat, jen zase popisuju své zkušenosti s chováním a v podstatě ti dávám zapravdu, že to tak vlivem různých okolností opravdu tak působí a ano, ty nízké frekvence se opravdu přenáší velice dobře konstrukcí domu a nemusí to být jen panelák. Také jsem ale simuloval a měřil. DPA440 určitě není špatný zesilovač, s tím vím že to hraje kontrolovaně (zkoušel jsem). Nejlépe jsem ale ARS850 slyšel hrát s jakýmsi starým Marantzem, který donesl jeden známý. Podle zapojení nic zvláštního, výkon také nic zvláštního, ale zvukově si to sedlo skvěle!

Co se týče volného prodeje ARN734 tak ten jsem samozřejmě osobně nekupoval, jelikož jsem v té době nežil, ale krom jiného když se mi dostanou nějaké zajímavé propagační materiály od Tesly nebo dobová inzerce tak to uschovám. Měl jsem toho opravdu hodně. Bohužel o část jsem přišel při vážném poškození souborového systému disku vlivem vadného řadiče. Pamatuju si ale spoustu věcí, které už nemám, ale vím že tam byly. Krom jiného jsem měl naskenovaných několik reklam/inzercí podniků (nikoliv soukromníků) s ceníkem jimi nabízených reproduktorů a vím nabeton, že tam byly dva a na 90% tři inzertní seznamy s ceníky, ve kterých byly ARN734. ARN730 jsem v jedné inzerci také viděl. Na ARN738 si pravda nepamatuju, tam si myslím že máš pravdu a jedná se často o kusy vykuchané z 1PF06708 jelikož ARS938 bylo vyrobených doslova jen pár. Možná byly také v prodeji, ale k tomu se nevyjadřuju protože to nevím. V katalogu ale byly. O ARN930 jsem si také dlouho myslel, že to byl speciál vyrobený pro ARS850 a neměly být určené pro běžný prodej a ejhle - v jedné podnikové inzerci také byly. Znovu říkám že nemluvím o katalogu, ale o inzerci. Pochybuju o tom, že by si tehdy nějaký podnik dal do inzerce něco, co neměl skladem nebo to nemohl získat. I ARO932 jsem viděl v inzerci, ale tam byla v závorce poznámka že jen pro soc. organizace.
Naopak nemám nejmenší důvod ti nevěřit v tom, že byl tehdy obrovský bordel a rozdíly co a kde bylo dostupné byly ohromné, záleželo zřejmě na šikovnosti a kontaktech vedoucího jednotlivých prodejen. Z vyprávění různých lidí včetně rodičů (např. máma pracovala tehdy v Kotvě a měla co do činění právě s nákupem zboží i když ne úplně přímo, jaký to byl boj, často vyloženě vydírání od dodavatelských podniků ala dodáme vám 6 kusů něčeho zajímavého když odeberete 25 kusů těchto srágor) mám dobrou představu jak na hlavu to tehdy fungovalo.

Do AUJ637 se ti montovat nebudu, to je tvoje doména a to uznávám, jen si myslím že konstrukci HiFi reprobeden rozumím zase více já a TLU ví ještě víc než já. Každý má to své.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Thales



Založen: Nov 26, 2006
Příspěvky: 1163
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: so červenec 20 2019, 19:29    Předmět: Citovat

Ohledně Tonsilu, respektive jeho nástupce: Budu se vyjadřovat k reproduktorům, teprve pak k bednám. Vyrábí reproduktory, některé i zajímavé, které nejsou žádný highend, ale pro normálního člověka při vhodném použití rozhodně ostudu neudělají. Měl jsem pár kousků od nich v ruce a pro běžného člověka opravdu zcela kvalitativně dostačující. Nevím ale jak jsou na tom jejich reprobedny coby finální výrobek. Neměl jsem je v ruce a že i z velmi dobrých reproduktorů se dají postavit bedny na houby víme stejně tak, jako že i z průměrných a podprůměrných (nikoliv vyloženě špatných) reproduktorů se dá pečlivým návrhem dojít k něčemu, co je poslouchatelné úplně v pohodě. Co s tím kluci polští dělají netuším. AQ také nepoužívá úplný šrot (levné ano, šrot ne) a přesto mi jejich výsledný zvuk obvykle nešmakuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund