Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Samson XP308i

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: st červenec 10 2019, 14:20    Předmět: Samson XP308i Citovat

Opět jeden šmejd z běžné distribuce, opět nepříliš levný. Powermix s výkonem 2x 150 W za cca 13 000 Kč včetně dvou reprobeden. Vstupní část je analogová, výkonová je spínaná, stejně jako síťový zdroj. Dostalo se to ke mně od kamaráda, který to nejspíš našel na SD. Je odpálený síťový zdroj, řachl výkonový IO 1M0880 a nejspíš následkem toho shořelo i aktivní PFC s L6562N. Někdo se v tom už vrtal, IO hlavního zdroje je vyměněný, ale přesto zdroj nefunguje (odpálené PFC je přemostěné). Při zapnutí vypínače (aparát obsahuje trvale běžící standby zdroj, vypínačem se přes optočlen zapne napájení IO hlavního zdroje a PFC) jen klesne napětí na elytu pomocného zdroje primární části na cca 12 V, zdroj se nerozběhne. Součástky okolo (RCD článek, pomocný zdroj, zpětná vazba, kondenzátor softstartu, sekundární usměrňovače) se zdají být v pořádku, nf část připojená na externí zdroj funguje. Mám podezření na trafo, zdá se nějaké připečené. Koncová část celkem topí i bez vybuzení a chlazení celého zařízení zajišťuje malý ventilátorek a pár děr ve skříni, takže to za provozu muselo pěkně žhavit.

Proč to sem ale dávám - zaujalo mě umístění zemního spoje od koncového IO hlavního zdroje, který jde okolo všech součástek. Nejen že stačilo trochu změnit layout a tento spoj by vůbec nebyl potřeba a zdroj by měl menší problémy se stabilitou, které se výrobce snažil řešit blokováním zpětné vazby velkými svitky. Číňanovi vůbec nepřipadalo divné umístit asi 0,5 mm od tohoto spoje vývod rezistoru pomocného zdroje připojený na opačný pól primárního usměrňovače. Na této vzdálenosti je tedy izolace DPS namáhána napětím přes 400 V Smile



IMG_2187.JPG
 Komentář:
 Velikost:  34.1 kB
 Zobrazeno:  184 krát

IMG_2187.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st červenec 10 2019, 18:11    Předmět: Citovat

Lukášu, jim nepřipadá divných víc věcí.
Jen to potvrzuje mou teorii, že i ti jejich "návrháři" ve většině případů ani nevědí, co přesně dělají, k čemu to má sloužit a jak.
Spousta těch chyb vzniká i při reverzním inženýství, kdy rejžák vůbec nepochopí, co původní výrobce sledoval a zamýšlel.
V naprosto všech případech reverzního inženýství pak dochází k záměně materiálu za materiál o jednu až dvě třídy horší, než jaký byl použit originálním výrobcem.
To znamená, že namísto LowESR elytů jsou zcela všude vč. zdrojů použity jen obyčejné 85°C.
To, že má elyt smršťovku s potiskem Nipponu či Rubyconu ještě neznamená, že to ty značkové elyty jsou.
Už víckrát jsem viděl logo Nipponu a typ KMG či KMH i na černé smršťovce.

Je to pro ně svým způsobem i kurvítko zdarma, neboť spínaný zdroj a vysoký kmitočet zvlnění ty 85°C mizerné elyty po roce a něco odstaví sám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: po červenec 15 2019, 18:25    Předmět: Citovat

Tak při napájení z regulačního trafa se mi povedlo najít napětí, při kterém se hlavní zdroj rozběhne. Hodně ale žere, pálí se RCD článek na primáru a primární vinutí trafa silně topí, je vidět, že je vyhřáté. Takže předpokládám trafo v háji. Pokud by si ho chtěl někdo převinout, nechám ten krám za odvoz, jinak to poputuje do červeného kontejneru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3327

PříspěvekZaslal: po červenec 15 2019, 18:54    Předmět: Citovat

Jak víš, že topí primár, ono ho to nemá proložený se sekundárem?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: po červenec 15 2019, 19:56    Předmět: Citovat

Izolační páska je zkřehlá a loupe se, tak jsem se prokutal k poslední vrstvě vinutí. Z něj se loupe lak už při doteku prstem a bzučákem jsem zjistil, že je to hlavní vinutí primáru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33751
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po červenec 15 2019, 20:24    Předmět: Citovat

To je zrele na previnutie cele... Otazne je, ako to zhorelo - ci sa oplati s tym babrat cely vecer alebo to zhori znovu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund