Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Nuvistor 7895
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: so květen 25 2019, 16:20    Předmět: Citovat

No jak jsem napsal, je to prostě speciální součástka, kterou nenajdete jen tak v něčem, jako třeba dobrý a nešumící jfet či MOSFET.
Těch je dneska 3 prdele i v smd, ale kvůli izolačním odporům se převážně stále u velkoformátů používají vývodové verze. Buď na deskách ze speciálních materiálů, nebo jakoby "na prasáka", tj. vývodová klasika na dobrém, nenavlhavém izolačním materiálu a očkách, maximum spojů ve vzduchu.
Jak se u Neumannu ukazuje, funguje to vždy výborně, klidně i po 50-70 letech od data výroby.
Takzvané "flašky", do kterých ještě řvali Hitler s dr. Goebbelsem, jsou dneska schopny plného provozu. Mně osobně přijde prostě neuvěřitelné, jak kvalitní materiál v nich musí být.
Třeba odpory o velikostech 100-470MΩ, někdy až 1GΩ taky nejsou zrovna "spotřebka", dokonce nejdou ani moc jednoduše měřit, kvůli tenké odporové vrstvě mají taky mizernou napěťovou odolnost.
Dále je při případné rekonstrukci/opravě zapotřebí kondenzátorů od stovek pF až desítek nF a s obrovským izolačním odporem, který musí být vždy aspoň 5x větší, než hodnota největšího odporu, zapojeného v obvodu. To taky není zrovna sranda - máte-li jak, zkuste si změřit izolační odpor třeba běžných polyesterů řady TC205-209.
Překvapeně zjistíte, že některé z nich pro tuhle aplikaci nevyhoví.
Tímhle vším se případné opravy, či přestavby předzesilovačů pro jakoukoli vložku dost komplikují.

Doporučuju dobře a pozorně prostudovat asi jediný článek v AR, který popisuje stavbu předzesilovače pro amatérsky vyrobenou vložku, což osobně pokládám za neuvěřitelný kousek.
Najdete jej v AR 1/1969, nějaké konstrukce a jejich úskalí, co se týče amatérských mikrofonů, jsou i v AR 10/1957.
V některém, ještě starším ročníku /nejsem si jist, zda AR, Elektronik, RK či snad ještě v Krátkých Vlnách/ je i podrobný popis stavby celkem kvalitního dynamického páskového mikrofonu, ale to jsem zatím nenašel, abych sem vložil odkaz na číslo.

Platí přitom úměra, že čím menší vložka /kapacitou/, tím větší izolační i předpěťové odpory v mikrofonu musí být.
U vložek Neumann řady M7, M8 a podobných velkoformátů, které mají vysokou kapacitu a velké výstupní napětí, je to mírně jednodušší, ale v případě "tužek" s opravdu malinkými vložkami je to už průser. Ostatně i proto vznikly back elektrety a klasické elektrety, jak je známe třeba od Panasonicu.
Některé z nich jsou překvapivě kvalitní a dá se s nimi i "čarovat" ohledně směrových charakteristik, nicméně klasický "kondenzátor", do kterého sviští 120V polarizační předpětí, asi těžko co překoná.
Zrovna v tomto směru považuju za husarský kousek výrobky Tesly, jmenovitě třeba nejznámější sestavy AMC462/AMC412, AMC420 či AMC470.
V podmínkách soc průmyslu vyrobit něco takového a ještě vložky s různými charakteristikami...klobouk dolů.
Zrovna firma Neumann je si svého náskoku velmi dobře vědoma, je lídrem oboru, má nejvíc zkušeností a podle mě bude vyrábět kvalitní mikrofony i za dvacet let. Pokud se mezi lidmi od zvuku řekne "Neumann", prakticky automaticky si každý vybaví vysokou kvalitu a kondenzátorový mikrofon.
Kvalitně sejmout i ten nejtišší zvuk a s dostatečným odstupem pozadí není sranda, i ten nejlepší impedanční měnič má konečný odstup. Pokud vím, tak žádný piezorezistivní či polovodičový snímač to zatím širokopásmově nedokázal ani na úrovni průměrného dynamického mikrofonu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
petula



Založen: May 22, 2016
Příspěvky: 855
Bydliště: Čelákovice / Brandýs n.L / Stará Boleslav

PříspěvekZaslal: ne květen 26 2019, 8:48    Předmět: Citovat

vlastně netřeba fotit, na Google je fotek spousta

https://www.google.co.uk/search?q=nuvistor+7586+photo&tbm=isch&source=hp&sa=X&ved=2ahUKEwjylIrp2bjiAhWJGBQKHbfXAHMQsAR6BAgJEAE&biw=1024&bih=666
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
petula



Založen: May 22, 2016
Příspěvky: 855
Bydliště: Čelákovice / Brandýs n.L / Stará Boleslav

PříspěvekZaslal: ne květen 26 2019, 9:25    Předmět: Citovat

sinclair napsal(a):
No jak jsem napsal, je to prostě speciální součástka, kterou nenajdete jen tak v něčem, jako třeba dobrý a nešumící jfet či MOSFET.
... kvůli izolačním odporům se převážně stále u velkoformátů používají vývodové verze. Buď na deskách ze speciálních materiálů, nebo jakoby "na prasáka", tj. vývodová klasika na dobrém, nenavlhavém izolačním materiálu a očkách, maximum spojů ve vzduchu.


U elektrovoltmetrů se takto dělají vstupy. Vývody jsou prostě vzduchem na konektor, protože když jsou vývody na plošném spoji nebo čemkoliv jiném, postačí i otisk dotyku prstu, který následně degraduje měřenou hodnotu (u desítek a stovek GigaOhm je to ověřené).

sinclair napsal(a):
Třeba odpory o velikostech 100-470MΩ, někdy až 1GΩ taky nejsou zrovna "spotřebka", dokonce nejdou ani moc jednoduše měřit, kvůli tenké odporové vrstvě mají taky mizernou napěťovou odolnost.


Spotřebka to jistě není, ale měřit stovky MegaOhm i GigaOhmy lze bez problémů. Samozřejmě ne měřáčkem za 10 euro ze supermarketu.
Napěťovou odolnost mají tyto odpory výbornou. Caddock i SRT Technology dělají kvalitní přesné vysokoohmové odpory pro VN. Není to spotřebka, samozřejmě. Jsou drahé, velmi drahé.

Ale možná vás to překvapí, vysokoohmový odpor pro VN lze udělat i doma. Potřebujete k tomu pec pro keramiku, pokud možno s dobrou teplotní regulací. Přesná regulace teploty, náběhu i ochlazování jsou klíčové. Dále potřebujete měřák pro měření vysokých odporů, stejnosměrný vn zdroj a vn voltmetr (stačí přesná vn sonda). Potom pár nástrojů udělátek (stírky, pinzety atp) a materiály. Materiály lze koupit i v kg množstvích a nejsou nijak drahé. A pak již jen studium literatury a pokusy a měření výsledků.
Po mnoha pokusech se doberete celkem dost slušným výsledkům.

Abych mohl ještě lépe a přesněji měřit, udělal jsem si odporovou dekádu. Má rozsah 100 miliOhm až 100 MegaOhm s rozlišením 0.1 Ohm. Používá přesné odpory s 10 až 20 ppm., Prozatím sériové ovládání přes RS232C nebo USB (na fotce horní deska).



HV resistors.jpg
 Komentář:
můj vysokonapěťový vysokoohmový odpor
 Velikost:  41.51 kB
 Zobrazeno:  112 krát

HV resistors.jpg



bh201a1.jpg
 Komentář:
odporová dekáda 100 miliOhm až 100 MegaOhm s rozlišením 0.1Ohm. Ovládání přes RS232C nebo USB.
 Velikost:  88.02 kB
 Zobrazeno:  97 krát

bh201a1.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne květen 26 2019, 11:55    Předmět: Citovat

V pořádku, my tu ale uvažujeme o vývodových součástkách, které musejí vejít do těla kondenzátorového mikrofonu. V případě "tužkových" typů přestává veškerá legrace, protože vložky mají malou kapacitu, jsou nutné opravdu velké odpory a jakžtakž "vzdušná" konstrukce či izolační materiály začínají být problém.
Pro výrobu kondenzátorových mikrofonů se používají odpory a kondenzátory, které si zpravidla výrobce toho daného mikrofonu nechává dělat zakázkově ve zkušených firmách - je to vidět právě v Neumannech.
V československém "tužkovém" elektronkovém kondenzátorovém mikrofonu AMC412 s elektronkou 6F32V-Z, nebo 6F1PE-V je například odpor s běžnou vizáží typu TR115 či TR107, ovšem s hodnotou 22 a 220MΩ.
Jsou oba označeny "zakázkovým" značením WK, ten větší je nejspíš vyroben nějakou speciálnější technologií a v zásadě nešly takové odpory nikde a nikdy koupit, muselo se pro ně přímo do VM, pokud byla zjištěna jejich závada, nebo neúměrný šum.
Ono v Tesle bylo problémem koupit už i hodnoty řádu jednotek MΩ, natož 10 či 22MΩ. Výrobci radiopřijímačů pro zjednodušení často používali u nf triod vytváření předpětí na mřížkovém odporu, který ovšem u některých triod dosahoval až 22MΩ. Pokud byla zjištěna závada toho odporu /stávalo se to-nekonečno/, byl dost problém, čím ho nahradit a z té doby dneska restaurátoři nacházejí v přijímačích dva, ale i čtyři odpory sériově.
Prostě tyto velké hodnoty /nebo naopak malé pod 1Ω/ byl problém.
Přes pult to požadoval málokdo, takže prodejny to neobjednávaly, aby jim to neleželo na skladě.
Balicí jednotka typů TR144-145 a těch, které se oficiálně dodávaly např. do 10MΩ, byla i před 50 lety 1000ks. Žádný rozumný šéf prodejny nebude objednávat něco, čeho prodá pět kusů za měsíc...
Přesné odpory řady TR106-107, nebo třeba vn odpory ve skle rozhodně také nešly běžně koupit a obdobné typy nejdou koupit ani dnes - nebo za strašné peníze. Vlastně nebyly v takových hodnotách ani uváděny v katalozích.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund