Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Skutočná životnosť CCFL trubíc a LEDiek v LCD televízoroch
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 974
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: čt říjen 11 2018, 13:21    Předmět: Citovat

Minulý pátek jsem byl u nás ve vsi u nějaké známé (70+) mého tchána s tím, jestli bych jí nenašel zmizelé programy (vypnutí HD multiplexů). Měla nějakého 32 palcového LED SAMSUNGa, dle jejích slov 3 roky starou. Když jsem jí ladil, nejdříve jsem si říkal, že ten SAMSUNG má udělané takové stínované MENU. Když jsem jí naladil a prozkoumal zblízka, zjistil jsem, že to není stínované MENU, ale podsvit "děravý" jako noty na buben. Docela klobouk dolů před SAMSUNGem, že podsvit v takovém stavu rovnou neshodí do poruchy...
Jestli k ní ještě někdy pojedu, vyfotím to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Heno



Založen: Mar 21, 2015
Příspěvky: 1900

PříspěvekZaslal: čt říjen 11 2018, 13:33    Předmět: Citovat

Záleží od typu led a od počtu pásov.
Niektoré led idú do skratu a tak sa pás nepreruší a obvod to nezhodí ak ich nie je veľa v skrate.
Keď je viac pásov, ktoré sú nezávislo napájané a v každom napr. po 2-3 led v skrate a samozrejme napätia jednotlivých pásov niesú navzájom porovnávané ako to v niektorých konštrukciách je, tak to nezhodí.
Ale asi to dlho v takomto stave nebude fungovať.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dominic



Založen: Mar 18, 2014
Příspěvky: 291
Bydliště: Martin

PříspěvekZaslal: pá říjen 12 2018, 20:23    Předmět: Citovat

Ak sú tam dva okruhy a svieti už len jeden tak sa ani nečudujem že obraz vyzerá divne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Heno



Založen: Mar 21, 2015
Příspěvky: 1900

PříspěvekZaslal: pá říjen 12 2018, 22:42    Předmět: Citovat

Ak by jeden okruh nesvietil, myslím, že by to už zhodilo a zhaslo by všetko.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dominic



Založen: Mar 18, 2014
Příspěvky: 291
Bydliště: Martin

PříspěvekZaslal: pá říjen 12 2018, 22:48    Předmět: Citovat

Samsungy mavajú pre každý okruh samostaný driver, takže ak jeden okruh z akéhokolvek dôvodu nesvieti druhý stále svieti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Heno



Založen: Mar 21, 2015
Příspěvky: 1900

PříspěvekZaslal: ne říjen 14 2018, 18:26    Předmět: Citovat

Ako ktoré a pochybujem dosť o tom, že ak na jednom driveri obvod merá minimálny alebo žiadny prúd, čo znamená prerušený pás, tak to nevypne avšak konkrétne tento zdroj som neriešil a nai nemohol, lebo dotyčný neuviedol model.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Ohm711



Založen: Oct 12, 2012
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt duben 25 2019, 13:25    Předmět: Citovat

Přidám zkušenost se svou Samsung TV (UE55H6200AK). 55", direct LED podsvícení. Podsvícení bylo nastaveno na auto regulaci mezi 25% - 75%. Po třech letech (necelých 10 000h) se objevil tmavý flek - mrtvá LEDka. TV jsem rozdělal a zjistil, že podsvícení tvoří 6 pásků, každý s 12LED. LEDky jsou velké 3.5x3.5mm, ale samotný chip má pouze cca 1.2x1.2mm. Pásky jsou z PCB a na zadní straně jsou měděné. Pásky jdou rozpojit (7LED+5LED). Riskl jsem to a vyměnil pouze část pásku, na kterém byla mrtvá LEDka. Další LEDka umřela až po roce (+3 000h). Také jsem si poslední dobou všímal, že na jednobarevném obrazu byly vidět různé fleky, mapy. Nyní jsem se rozhodl pro výměnu celého podsvícení, což bylo dobře. Po výměně zmizely ony divné mapy a TV svítí víc. Zkusil jsem pod každou LEDku dát trochu teplovodivé pasty. Uvidíme jestli to něčemu pomůže... Staré podsvícení jsem ze zvědavosti zkusil připojit na laboratorní zdroj a vyzkoušet. Bylo v mnohem horším stavu, než jsem si myslel. Z 12 pásků je OK jeden, a to ten, který jsem před rokem měnil. LEDky mají nějaké částečné zkraty a pásek s 12LED v sérii se mi začne rozsvěcet už při 13V. Ale jen pár LEDek a ostatní se rozsvěcí až při mnohem vyšším napětí a často skokově. LEDka dlouho nesvítí a pak se rozsvítí hodně. Při 32V (maximum mého zdroje) vždy na pásku některá LEDka ještě ani nezačne svítit a zbytek svítí hodně. Navíc LEDky svítí různými odstíny. Jedna LEDka svítí do žluta a vedlejší svítí do modra. Toto způsobovalo ony divné mapy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Heno



Založen: Mar 21, 2015
Příspěvky: 1900

PříspěvekZaslal: čt duben 25 2019, 14:13    Předmět: Citovat

Predpokladám, že MB ďaľšie 3 roky (daľších 10000 hodín) nevydrží bez poruchy, pretože spolahlivosť nand v nich je približne 4-5 rokov.
Tým mám na mysli, že ak by sa aspoň každé 2 roky urobil sw update, tak sa menej stabilné miesta pamäte opäť refrešujú avšak bohužial pri sw update sa nemažú a nezapisujú všetky miesta v nand, takže tie miesta, ktoré ostali v pôvodnom stave od výroby postupne zvyšujú množstvo bitových chýb až si s tým už radič nand alebo firmware tv nevie poradiť a jedného dna sa TV začne reštartovať.
Ak by to boli miesta, ktoré sa updatom obnovujú, pomôže schladiť aby tv nabehol na chvílu normálne a ihned potom sw update avšak ak je to v miestach, ktoré sa updatom neobnovujú, bude nutné odborne opraviť obsah nand a v horšom prípade ju vymeniť, keďže niektorí výrobcovia nand majú počítadlo zápisov do nand a v momente prekročenia počtu zápisov sa táto úplne zablokuje.
Toť konkrétne smart rade H62/63/64/65, H53/54/55 a podobných postavených na MB BN41-02156.

A niečo podobné sa deje na väčšine smart TV nielen od Samsungu.

Načasované je to dobre Smile

Ohladne led... Keby si po výmene toho jedného pásu, keď ešte všetky led svietili zhruba rovnako znížil prúd o 1/3 úpravou led driverov (keďže ich je tam viac), tak by si z mojich skúseností celé podsvetlenie menil až o ďaľších asi 8000-10000 hodín samozrejme záleží na tom, či TV bežal len 2-4 hodiny denne s nastavením v menu ako pred opravou podsvitu alebo behal 6-10 hodín denne - vtedy by tá životnosť bola o niečo nižšia ako som odhadol.

Ak by si prúd úpravou led driverov znížil teraz po výmene pásov tiež 1/3, potom by bol predpoklad nových pásov za rovnakých podmienok ako predtým asi 25000-30000 hodín.


Naposledy upravil Heno dne čt duben 25 2019, 14:39, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Heno



Založen: Mar 21, 2015
Příspěvky: 1900

PříspěvekZaslal: čt duben 25 2019, 14:37    Předmět: Citovat

Tak ako som písal inde, životnostná krivka led čo do úrovne svietivosti a úbytku napätia na nej je porovnateľná s N-mosfet tranzistorom v týchto parametroch:
- čím vyšší prúd cez led tečie, tým sa samozrejme viac hreje
- ohrevom čipu sa zákonite časom zvyšuje odpor led v priepustnom smere tak ako sa zvyšuje časom RDSon na N-mosfete.
- Vyšší je RDSon / úbytok napätia UDS za rovnakých podmienok budenia cez Gate a teda aj u led čím vyšší je úbytok napätia na led, pri rovnakom prúde, tým sa led aj mosfet hrejú viac, čím sa životnosť čipu ešte viac skracuje.

V podstate ide o to, že nová led má napr. pri prúde 200mA úbytok napr. 2,6-2,8V avšak po určitom počte hodín sa pri rovnakom prúde úbytok zvyšuje.

Tým odoberá led väčší príkon (výkonová strata sa na nej zvyšuje) avšak jej účinnosť premeny energie na svetlo sa znižuje, čo znamená, že pri staršej led sa celková účinnosť znižuje, čo zase znamená, že už nesvieti tak silno, pretože väčší diel energie sa premení na teplo, tak sa viac zahrieva.

Akonáhle niektoré led z pasu už naštartovali tento samozničujúci efekt, tak ich životnosť prudko klesá.

To, že na starých pásoch niektoré led tento efekt postihne skôr je normálne, keďže nie je možné vyrobiť identické led, to znamená, že každá je trochu iná.

Ak led obsahuje ZD, potom niektoré led majú tendenciu sa vyskratovať z dôvodu, že napätie na led pri zachovanom prúde je už tak vysoké, že ZD začne viesť a zataví sa do skratu. Samozrejme to nie je zaručené, lebo čip na ktorom je led aj ZD už dosahuje tak vysokú teplotu, že môže dôjsť až k spáleniu a prerušeniu ZD a správanie led puzdra záleží, či na čipe je len jedna led alebo sú tam dve zapojené v sérii a či čip obsahuje jednu ZD na obe led alebo sú tam 2 ZD pre každú led diodu zvlášť.

O farbe svitu asi tolko, že prehriatím puzdra môže prasknúť puzdro samotné a aj luminofor alebo dôjde aj odparovaniu materiálu z ktorého pozostáva luminofor čím sa farba svetla zmení.
Zpravidla starnutím led tieto majú tendenciu svietit stále viac do modra, teda do studeného odtienu bielej.

Takže zase, pre najefektívnejšie zvýšenie životnosti led je jediné normálne riešenie znížiť prúd a tým znížiť jej príkon. Potom aj krivka starnutia čo znamená prehrievania sa a zvyšovania úbytku napätia na led nebude taká strmá ako pri pôvodnom prúde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
robo



Založen: Apr 08, 2004
Příspěvky: 3292
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út srpen 06 2019, 17:44    Předmět: Citovat

Jde u Philips 32PFS5501/12 Přes SM snížit proud pro led podsvit? Pokud ano tak bych prosil o postup. Klidně i přes PM. Telka má před časem v záruce měněný panel, klekl podsvit a záruka už skončila. Zvládá i DVB-T2 , jsem s ní spokojený. Moc děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7918
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: út srpen 06 2019, 18:09    Předmět: Citovat

Dotaz trochu OT, měnili ti panel když klekl podsvit? To nějak nedává smysl. Pokud rozumíme panelem display.
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
robo



Založen: Apr 08, 2004
Příspěvky: 3292
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út srpen 06 2019, 18:17    Předmět: Citovat

V záruce se to měnilo jako celek. Panel byl funkční.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4914
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: út srpen 06 2019, 18:38    Předmět: Citovat

Servis pozná iba 3 súčasti TV: panel, zdroj, mainboard (smeti ako sú plasty a kábliky nepočítam). Vymenia jedno, ak nepomôže, tak druhé... Tam sa na peniaze nepozerá, pokiaľ to hradí výrobca (záručná oprava).

Prúd do LED sa znižuje úpravou v elektronike. V servisnom menu sa dá maximálne nastaviť maximálne úroveň jasu (PWM pre LED).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund