Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Měření propojovacích kabelů s překvapujícím závěrem
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Davidus
Zablokován


Založen: Jun 01, 2005
Příspěvky: 2439

PříspěvekZaslal: ne duben 21 2019, 17:18    Předmět: Citovat

@ Kremik napiš mi do sz/pm adresu, můžeš si je prostě vyzkoušet zda se ti líbí nebo ne a zbytek nechám na tobě, klidně si je nech

Já tady rozbitej bordel fakt neskladuju a když mi tu něco přebývá letí to do kontyše nebo si to odveze TAZ nebo forbidden, to co je dole vzal forbidden dětem v kroužku na hraní Smile

Sem tady do kontyše vysypal nějaký teslácký odpory a jinej bordel a hned přiběhl nějakej týpek a z kontyše trčely jen nohy



bordel.jpeg
 Komentář:
 Velikost:  82.37 kB
 Zobrazeno:  191 krát

bordel.jpeg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
robo



Založen: Apr 08, 2004
Příspěvky: 3307
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne duben 21 2019, 19:53    Předmět: Citovat

Modrá barva jako záporný pol se nějak nevede. Jsem odchován červeným a modrým vodičem. A když dělám k něčemu přívod DC napětí, vždy k červené barvě použiji modrou, když mám. Jedu si po svém.
TO Davidus: Možná by se mě hodily tvoje "přebytky" na to domácí laborování. Kdyby tak hoď info do SZ. Přijedu, odvezu a zbavím tě trápení Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Davidus
Zablokován


Založen: Jun 01, 2005
Příspěvky: 2439

PříspěvekZaslal: ne duben 21 2019, 20:27    Předmět: Citovat

robo to co tu teď mám jsou věci typu.. no viz kondenzátor na fotce, to asi nevyužiješ, navíc v kapacitě 800fF, jsou úplně super na 4V desky kde máš 2 prepregy Smile tam ten spoj vychází asi stejně širokej


PS ten rezistor je tam jen na porovnání



kond.jpg
 Komentář:
 Velikost:  204.55 kB
 Zobrazeno:  141 krát

kond.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: ne duben 21 2019, 22:21    Předmět: Citovat

sinclair > Nebudu Ti nic vyvracet, všechno je o úhlu pohledu. Říká se, že z hovna bič neupleteš. Jako dítě jsem ovšem vyrůstal v situaci, že si ho buď z toho hovna upletu, nebo můžu na celou elektriku zapomenout. Tak to ve mě asi trošku zůstalo, no. Baví mě různé improvizace, dělat z ničeho něco, poradit si v situaci kdy nemáš ani šroubovák, atd. Bohužel dneska je všechno, tak to není potřeba Smile
Rozhodně se nezastávám šmejdú, které používat nejdou, různých levných konektorů, kterým se taví plast už metr od páječky, snýtovaných tak, že se viklaj ještě před pájením, cinchů jejichž zem se spolehlivě spojí až po rozšlápnutí nebo zatížení kamenem, banánků, které do 4mm díry dostaneš jedině kladivem, scartů, na něž nejde pájet, po zasunutí do protikusu vypadnou při prvním zakašlání, atd. To jsou opravdu věci jen a jen na hovno.
Pak jsou věci, které používat jdou, když se k nim chováš hezky, pak jsou věci pro hromotluky, no a pak začínají speciálnější věci za obvykle speciálnější ceny. Proti těmto věcem už nic nemám, každá slouží nějakému účelu, jde jen o to správně si ji zvolit. Nemám nic proti drahým nebo speciálním věcem, pokud je jejich použití oprávněné. Právě naopak. Nářadí dělá mistra. Davidus hezky popsal co a proč používá. Nemám proti tomu půl slova.
Ovšem tvrdit, že nejběžnější prodejny prodávají prakticky vše naprosto nepoužitelné, ... zní asi jako že nemáš co říct nebo se snažíš zamachrovat něčím neexistujícím...
Prodávají spoustu šmejdů, protože taková je doba. Nejsou jediní. To je vše.
Měřáček, který jsem použil do svého dělaného multimetru jsi trošku přechválil Very Happy
Na plnou výchylku potřebuje 1mA, při asi 1,3V. Uvnitř byl ještě v sérii vinutý rezistor, který jsem odstranil. Jeho odpor už si nepamatuju. Vadil mi tehdy ten velký úbytek napětí, chtěl jsem tam přidat nějaké zapojení pro zvýšení citlivosti, ale pak už přišel myslím DU10, tak z toho sešlo. Nějaký čas jsem ale žil jen s tím dělaným, no a šlo to.
Dneska už je to úplně jiné, těžko se do té doby zpětně vžívá. Víš, jak jsem byl za něho tehdy šťastný? Do té doby jsem neměl nic, jen vadasku. Malá napětí jsem "měřil" žárovkou, proudy reproduktorem... Ten měřák byl pro mě tehdy krok dopředu jako prase.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: po duben 22 2019, 15:28    Předmět: Citovat

Vůbec se nesnažím ničím zamachrovat a už vůbec ne něčím neexistujícím.
Neexistuje akorát to, co jsem kdysi v dobré víře ve zmíněných kvelbech nakoupil a potom, postupně vsypával do kýblu v dílně.
Dám Ti příklad:
Jistý XX electronic není celkově nijak levný obchod.
Uviděl jsem tam klasické, krémově bílé radiální MKT, výrobce označen Arcotronics. Věděl jsem ze zkušenosti, že tahle firma dělá výborný i přesný kondenzátory, ostatně jsme je celou dobu v Aldaxu používali. Tyhle v PS nebyly ani nijak levný a tak nebyl důvod nevěřit, že se o Arcotronics nejedná, obrázky i vzhled přímo ukázkový.
Zrovna jsem potřeboval nějaký, ne snad exotický, ale spíš ne často používaný hodnoty, jako 15n a podobně. Vedle nich jsem tam ve sloupci uviděl dokonce i 12n, 18n, 270n, 390n a další hodnoty, co se shánějí přímo ultrablbě a většinou se potřeba takové hodnoty řeší skládáním.
Tady je zrovna měli, přímo na obrázkách a v 5%. Nedošlo mi v ten moment, že Arcotronics v 5% toleranci a v sérii R82 dává do volného prodeje POUZE řadu E6 s pár málo výjimkami, nikdy ale skoro celou E12. Kdo chce něco jako 180n, jako NAD do korekcí, holt si je musí nechat "zákaznicky" u firmy vyrobit, přičemž dolní limit je v desítkách tisíc kusů.
Byly to fakt šikovné vzhledové napodobeniny Arcotronicsu a za nemalý peníze, s tolerancí místo 5% přesahující 15%, s utavujícími se vývody! při pájení a některé menší kapacity dokonce měly snížený izolační odpor /chcete-li, tedy svod/ okolo 1MΩ a méně, jeden kus 10n/100V, údajně v 5% toleranci, měl ještě před zapájením tvrdý zkrat.
Podobné zkušenosti mám s perfektně opajcovanou Wimou, pajcovanými Nippony a dalšími součástkami včetně polovodičů, které všechny - jako napotvoru či náhodou - prodávají mnou zmíněné bastlkrámy.

Pokud se braly Nippony ve velkém pro Aldax, braly se přímo od nejmenovaného evropského velkodistributora, co funguje jako takovej mezisklad pro celou Evropu.
Pro sebe, v malém množství /do 100ks u často používaných hodnot-napětí, jinak do 30-50ks/ nakupuju Nippony v Ecomu. Tam se mi NIKDY nestalo, že bych dostal místo značkového kondenzátoru se značkovými vnitřnostmi zdařilou napodobeninu.
Ale kdysi se prostě stalo, že dvě, zatraceně často používané hodnoty/napětí měli momentálně vyprodané a další dodávka za dva týdny. Šlo o 10uF/63V KMG a 4,7uF/100V KMG.
Naprosto běžné, standardní hodnoty i napětí, co jsou zapotřebí skoro ve všem a furt.
No a mě nenapadlo nic blbějšího, než místo čekání na dodávku zkusit koupit ty 105°C Nippony jinde. Ta netrpělivost..
Do jednoho /bylo jich dohromady asi za čtyři stovky/ skončily v té bedně se šrotem, co mám pod stolem a házím do ní vysloveně vadné součástky, které se nehodí už vůbec na nic. Bylo jich víc hodnot i napětí, ne jen ten jeden druh, co jsem zrovna nutně potřeboval.
Jejich vlastnosti tu nebudu rozepisovat - snad postačí uvést, že jsem je nakoupil právě v jenom z těchto bastlkrámů, o kterém se říká, že je jeden z těch lepších. Akorát tak hovno, velebnosti, hovno.
Byl to už podle vlastností ten nejhorší spotřebkový šrot, akorát potažený perfektně bíle potištěnou, hnědou smršťovkou, jako ukradenou z Nippon linky. Na pohled nebyl důvod nevěřit /taky nebyly levný/, že se o Nippony nejedná. To už bych možná dopadl daleko líp s "Nichiconem" z TME..
Dneska pro ty rejžáky už není problém vyrobit perfektní vzhledové napodobeniny úplně čehokoliv, protože jsme jim tam na to přece navezli úplně všechny technologie a naučili jsme je dělat s tím.

Výsledek navezení těch technologií pro mě osobně není překvapivý, stejně jako pro špičkového manažera z BMW, co při noční procházce nějakým větším čínským městem uvidí někde stát něco, co je označeno logem BMW, vypadá to přesně jako BMW, ale on se koukne na ta správná místa, někam nepozorovaně sáhne a zjistí, že to vůbec není výrobek jeho firmy...
Na webu AW kdysi byla výpověď insidera od chobotů, co popisoval jen některé z praktik, co obchody tohoto typu běžně praktikují.

No a naprosto stejný je to i s ostatním sortimentem. Vypadá to na pohled prima, krásný a hotový barevný kablíky s krokodýlama, bez otravný práce a za pár korun. Spousta barev k dispozici...ale skutečnost už v tomto vláknu byla přece popsána už na začátku.
V jednom případě pár chlupů CCA /poměděnej hliník/, v dalším tři chlupy té magnetické CCS, nebo jak přesně označují poměděné železo.
Obojí je nahovno, každé z jiného důvodu, ale vždy je výsledkem totální nepoužitelnost i pro začínající arduináře.
Naprosto stejné je to u těch kabelů "do laboratoře", nebo k multimetrům.
Bohužel už to v mnoha případech nejde identifikovat podle ceny, protože není s čím srovnávat. Ten obchod už má v nabídce šrot, anebo šrot. Vyber si...
Už jsem taky psal, že nejen u těchto věcí jsme si to zavinili z větší části sami. Tlakem na co nejnižší ceny. Původně možná ten obchod měl multimetrový kabely za dvě-tři stovky i víc. Pak přišlo ta zásadní otázka, co tohle celé odstartovala:
"Něco levnějšího nemáte?"

Kremiku, já proti Tobě až na drobnosti vůbec nic zásadního nemám.
Každý nějak začínal, měl a má nějaké možnosti, v začátcích měl nějaký podobný lidi okolo sebe atd.
Ale někdy mě ta Tvoje, až skoro dětská naivita úplně zaskočí - jak je vůbec možný, že člověk, který se tím třeba i živí, může být zrovna ve věci tohoto sortimentu /z bastlkrámů/ tak naivní, skoro bych až řekl hloupej.
Neber to prosím jako urážku či nadávku, myslím to výhradně jako vyšší stupeň naivity. OK?
Tobě se vážně nikdy nestalo, že jsi v podobným krámě nakoupil nějaký zboží, který se ukázalo být úplně na hovno, který už svým provedením naznačující, že nepůjde použít vůbec na nic ??? Volný nýty, křivý či stržený závity, nesedící průměry, plech horší, než z konzervy, drolící se plasty apod.??
To mi nevykládej prosím. Buď s elektronikou děláš tak málo, že se Ti na podobný věci nepovedlo narazit, anebo prostě máš neskutečnou kliku a nějakou náhodou, řízenou od samotného Nejvyššího, Ti prodají něco, co nějakým způsobem a jednorázově použít jde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: po duben 22 2019, 22:30    Předmět: Citovat

V pohodě, nijak mě neurážíš, pro mě je to spíše jako uznání. Sem tam se objeví člověk, který řekne něco v tom stylu, že jsem jako dítě. Mě to vždycky potěší, protože je to známka toho, že ještě nemám "uzamčenou RAM". Většina lidí vstřebává svět tak do dvacátého roku nebo trošku déle, pak získá pocit že "všechno ví, všechno zná" a přepne se do režimu že už nic nevstřebává a jen "rozdává rozumy" (ROM). Nic ho nezaskočí, na všechno má odpověď, hned je se vším hotovej a ostatní ho podle toho berou. Ovšem svět takhle jednoduchý není, navíc ty "rozumy" jsou postupem času stále méně aktuální. Takový člověk už vlastně z poloviny umřel. Navíc člověk má takovou vlastnost, že kdyby měl něco nového přímo před očima, pokud to není pojmenované, NEVIDÍ TO. Podívej se do minulosti, jak "vznikaly" různé objevy. Já vstřebávám nové pořád. V 11ti letech jsem měl strach, že tu schopnost jednou ztratím, teprve ve 20 jsem došel klidu, protože jsem zjistil, že tuhle vlastnost není nutné ztratit. Ale je to něco za něco. Když připouštíš, že věci mohou být všelijaké, nikdy nebudeš vypadat jako suverén, který všechno ví, všechno zná. "Uzamčení" lidé, kterých je naprostá většina, se vyhýbají jakýmkoli problémům či dokonce nejasnostem nebo nejednoznačnostem, pokud mají možnost výběru, vždy se přikloní k návrhu člověka "uzamčeného", protože je pro ně pochopitelnější a především jednoznačný. Ale každý ať si žije podle svého, nikomu nevnucuju svůj svět.
Aby toho nebylo málo, k elektronice mám zvláštní, těžko vysvětlitelný vztah, jsem s ní jakoby sžitý. Je to jakoby moje neoddělitelná součást, naprosto nezávislá na světě financí. Když si třeba koupím něco za tisícovku a po cestě domů najdu totéž pohozené u cesty, co se stane? Nalezená věc mi bude oblíbenější a budu ji raději a častěji používat. Proč? Protože koupená věc je zatížena sumou, kterou jsem za ni zaplatil. Od ní se přímo požaduje, aby sloužila plánovanému účelu, když tedy funguje, je to standard, předpoklad, to se očekává a musí fungovat aspoň dokud si tzv. "na sebe nevydělá, nezaplatí se".
Oproti tomu nalezená věc je od toho všeho osvobozená, můžu si s ní dělat co chci a pořád jsem v plusu. Pokud plní svůj původní účel, není to studený standard, je to radost! Můžu si ji jakkoli upravit, přizpůsobit, nemusím řešit záruku... Taková věc obvykle poslouží více a lépe než nová zakoupená, byť klidně i bezchybná.
Ale dost psycho-filosofie. Samozřejmě jsem narazil na různé šmejdy, vyjmenoval jsem jich v předchozím příspěvku snad málo? Jistěže to nebyly všechny. Koupil jsem XX metrů koaxiálu a doma zjistil, že má hliníkové opletení... Chtěl jsem koupit novej, ale pak jsem si řek, že když už ho mám, že to s ním zkusím. Jsem ho holt nepájel, no. Používám ho už určitě víc jak deset let a zatím o něm nevím. Koupil jsem v té době i novou anténu se zesilovačem. Zeslík vydržel do první bouřky. Zapojil jsem místo něj jakýsi nález z vykuchaný laciný pokojovky a úspěšně fungoval řadu let, dokud nezačli blbnout s LTE.
Pokaždé, když něco kupuju, myslím na to, že to může být šrot. Když si nejsem jistý, koupím vzorek, doma kuchnu, odzkouším, a rozhodnu se. Třeba banánky. Každej říká poctivý původní. Mi se nelíbily. Všechno teklo přes malý nýtek na konci banánku. Tvé oblíbené, ty podélně nařízlé s vsazeným plechem ve tvaru S se mi taky nezamlouvají. Koupil jsem pokusně takové ty s tím "soudkem", jak tu někdo psal. Dotýkaj se ve zdířce asi na 8mi místech. Jenže ten "soudek" byl na středové osce jen volně nasazen, otáčel se a měl blbý kontakt. K ničemu. Ovšem stačilo ho nahoře k osce připájet, a vznikl banánek, který prostě nemá obdoby. Nejnižší přechoďák ze všeho co tu mám. Pak už se to dá koupit. Jen ten soudek by mohl být pružnější, pak by to bylo dokonalé. Všeobecně se mi ale banánky nelíbí. Pružná má být dutinka, ne kolík. Zatím jsem nepotkal banánek, který by se mi úplně líbil. Netvrdím, že neexistuje, zas tak moc jsem se po nich nepídil. Určitě nebude za pár korun, ale neřeknu proti tomu půl slova. Když je pak někdo nakoupí, je to oprávněný nákup, přestože těch obyčejných by za stejnou cenu mohl mít několikkrát tolik. Už mi rozumíš? Smile
Co se týká padělků, které popisuješ, to už je přece jiná kapitola. Padělky jsou horší než šmejdy, u kterých je to na první pohled poznat. Ale to s uvedenými prodejnami souvisí jen nepřímo, tohle je vážnější problém.
Mimochodem, objevil jsem nové kurvítko. O víkendu jsem rozebral tři stejné drtiče zahradního odpadu. Moc toho nenaběhaly. Všechny stejná vada - popraskané uhlíky s následným poškozením s tím souvisejícím. Důvod? Uhlík má na konci, kde obvykle do něj tlačí pružina, drážku, do které tlačí pružný drát jen v jednom místě. 3mm je pod tím z boku vyveden vývod. Uhlík praskne, drát se vtlačí do praskliny, čímž uhlík v domku zaklínuje. Uhlík se nemůže posouvat, ztratí přitlak, vznikne oblouk... Z 6ti uhlíků byl dobrý jen jeden. Bylo poznat, že mají prakticky plnou délku, stroj toho tedy moc nenaběhal. Škoda, že jsem to nevyfotil. Stačí dát mezi ten posraný drátek a uhlík vhodnou podložku a všechny drtiče pojedou dál (po výměně uhlíkú). Přitom by bylo snadné říct - tyhle drtiče jsou šmejdy, nic nevydrží. No a takhle je to se spoustou věcí. "Dodo" bylo za komunistů, je i teď. Nijak mě to nepřekvapuje, jsem na to zvyklý, vlastně s tím přímo počítám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17687
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po duben 22 2019, 23:46    Předmět: Citovat

Teda, Vy jste se rozkecali. Laughing
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund