Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

VEF 206
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
martin-f



Založen: Nov 09, 2015
Příspěvky: 285
Bydliště: Liptovský Mikuláš

PříspěvekZaslal: st duben 10 2019, 19:32    Předmět: Citovat

Pozrel som dôkladne ten bubon. Zatiaľ čo na stredných vlnách bol aspoň náznak niečoho lesklého na styčných plochách, tak na dlhách vlnách nebolo lesklé nič. Doslova tam bola hrubá vrstva špiny. Len som tie kontakty na DV rozsahu otrel prstom, prst špinavý ako od šmíru a už nejaké náznaky hrania tam sú.

Na internete som čítal že toto rádio je konštrukčne veľmi jednoduché a na opravy nenáročné. Nevedel som čo si pod tým predstaviť, no začínam tomu rozumieť. Opraviť rádio tým, že človek prstom prečistí nejaký kontakt, to je fakt také ruské, vlastne v tomto prípade lotyšské Smile

Momentálne som v paneláku, kde nemám dielňu. Preto je všetko také provizorné, dočasné. Cez víkend to vezmem ku starkej kde mám dielňu a patričné vybavenie, takže prípadné opravy aspoň budú mať nejakú úroveň. V paneláku som rád že som našiel jeden šrobovák a sundal som zadný kryt.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
patrikvarga



Založen: Apr 24, 2007
Příspěvky: 1118

PříspěvekZaslal: st duben 10 2019, 19:40    Předmět: Citovat

AR 11/12 2003.


VEF206 4.png
 Komentář:
 Velikost:  163.98 kB
 Zobrazeno:  416 krát

VEF206 4.png



VEF206 3.png
 Komentář:
 Velikost:  210.35 kB
 Zobrazeno:  359 krát

VEF206 3.png



VEF206 2.png
 Komentář:
 Velikost:  134.1 kB
 Zobrazeno:  370 krát

VEF206  2.png



VEF206 1.png
 Komentář:
 Velikost:  172.23 kB
 Zobrazeno:  327 krát

VEF206  1.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
martin-f



Založen: Nov 09, 2015
Příspěvky: 285
Bydliště: Liptovský Mikuláš

PříspěvekZaslal: čt duben 11 2019, 17:56    Předmět: Citovat

Ďakujem za dokumentáciu. Určite sa mi k rádiu hodí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
stefan31



Založen: Jun 17, 2004
Příspěvky: 1230

PříspěvekZaslal: pá duben 12 2019, 7:21    Předmět: Citovat

Tie kontakty podľa potreby očistiť s IPA a pregumovať školskou gumou. Výmenou všetkých elytov určite nič napokazíš - tie "na ležato" sa hodia TE Tesly, opatrne očistiť otočný C, potenciometre hlasitosti a regul. tónu a rádio bude hrať ako za nova. Najväčší problém robili zabudnuté batérie ....

Stefan31
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: pá duben 12 2019, 10:02    Předmět: Citovat

Přesně tak, guma pomohla. Pokud rádio hraje, je výměna elytů zbytečná. I když ty ruské (sovětské) i podle zdejších názorů za mnoho nestály, ve VEFce jsem na vadný ještě nenarazil. A to mi jich prošlo rukama víc. Závady: zčernalé kontakty v přepínači u všech, někde zrezlá kontaktní pera, u jednoho zlobil vypínač, v dalším se rozpadl potenciometr tónové clony, poškozené mřížky repro od vyteklých monočlánků...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pajosek2



Založen: Feb 24, 2007
Příspěvky: 3995
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: pá duben 12 2019, 10:42    Předmět: Citovat

Na VEF mám kryty baterií a potenciometry hlasitosti pokud by někdo chtěl.
_________________
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: pá duben 12 2019, 12:30    Předmět: Citovat

No kluci,
tmavý konec gumy Koh-i-Noor sice jistě pomohl, to věřím. Ale zároveň jste servali z těch kontaktních čoček s tím černým sirníkem i větší díl zbylého stříbra - a že ho tam Sověti dávali dost.
Při dalším podobném čištění už projedete až na základ, kterým je měkká měď. Dobře se jim do těch pertinaxovo-laminátových kontaktních lišt nýtovala.
To stejné platí i pro kontaktní-sběrací pera karuselu, se základem z fosforbronzu, pérové mosazi, nebo postříbřeného pérového Fe plechu.
Správnou chemikálií odstraníte jen ten černý sirník, ale zbytek čistého stříbra zůstane.

Máte pravdu, celý karuselový systém, je-li dobře vymyšlen, zkonstruován a vyroben, je velmi robustní a spolehlivý, dokonce i v sovětských podmínkách Very Happy.
Nakonec pan ing. Galoda z firmy IRON Radio asi moc dobře věděl, proč do Ironů Kvinty/Penty Luxus a šasi do zakázkových hudebních skříní dává karusely. I v tak starých mašinách je to pořád ohromně spolehlivé.
Zachránil jsem mírně prodloužené šasi Penty Luxus z hudební skříně s francouzským automatem Paillard, větším trafem, AZ12, jiným výstupákem a dvěma EBL21. Reproduktor byl 30cm, ale bohužel má zničenou membránu, koš a magnet mám Very Happy To muselo hrát jak z praku.

Černý sirník stříbra se bez úbytku stříbrného základu nejlépe odstraňuje trichlorethylenem. Je to fakt bomba, stačí jen párkrát přetřít měkkým flanelovým hadříkem. Anebo se dá v současnosti špatně dostupný, byť pořád vyráběný a velmi levný trichlorethylen docela dobře nahradit čističem skvrn Čikuli. Případně je trichlorethylen nahraditelný i hlavní, 98% složkou Čikuli - cyklohexanem, který lze eshopově koupit v 1L flašce za pár korun až do domu.
Zkuste se třeba zeptat starých mazáků, co ještě žijí a sloužili ještě na velkých tel. ústřednách P51 a jejich třídičových odvozeninách s množstvím plochých relé, jako byly UTU, UTD, UDU, ale i na různých reléovo-hledačových ústřednách USH až do modelu 120 /1.200 pp/.
Tam se celostříbrné "dvojpecky" zdvojených kontaktů velkých množství plochých relé, ale i přesná kontaktová pole čtvercových voličů a hledačů dokonce NESMĚLA čistit ničím jiným, než trichloretylenem, nařizovala to v předpisech přímo Tesla Karlín a píše o tom i ing. O. Klika, duchovní otec P51. Na větších ústřednách, od asi 3.000 pp výše, kupovali trichlorethylen ve 200L bečkách..
Dtto všechna případná relé ve starších zařízeních Tesly Vráble - kontakty počínaje hlavním stykačem až po relé ovládacích jednotek AUA/AUB/AUR120 i rámů AUC140, relé od kulatých R65, přes citlivá plochá až po robustní 10A RP100/RP102 jedině trichlorethylenem.
Tlustě postříbřené dutinky i kolíky konektorů ŠR čistím i bez rozebírání výhradně štětcem a trichlorem, možná proto mi tak rychle ubývá..Very Happy
Taky jsem jeden VEF206 a ještě nějaký sovětský stroj s karuselem čistil a jde to zmíněnými prostředky velmi dobře.
Trichlor používám i na čištění začernalých postříbřených vývodů sovětských odporů MLT, dokud ještě stříbrem nemuseli šetřit a bylo ho dost i na tlustých vývodech typů MLT-2.
Stačilo 1x-2x protočit celý vývod v hadříku, namočeném z některém z výše uvedených chemikálií. Ani jedna nijak výrazně nesmrdí, mně spíš trichloretylen a cyklohexan voní. Všechny vyjmenované chemikálie jsou víceméně nehořlavé, nebo až při hodně vysokých teplotách.

Hlavně proboha nepoužívat tzv. "čistič stříbra", prodávaný v drogeriích!!!To je na pouze postříbřené věci doslova žíravina. Je to určený na čištění celostříbrných věcí, jako jsou příbory, svícny a podobné věci, tedy celé ze stříbra, kde to nevadí.

Bohužel můj hlavní dodavatel, PENTA ing. Švec už před 2 lety přestal dodávat trichloretylen v 1L tmavých lahvích a ke koupi je pouze 200L bečka. Ta sama sice taky není drahá /dokonce to vychází mnohem levněji, než v 1L balení/, ale nemám tušení, kdo by se se mnou případně rozdělil o 200L tohoto vynikajícího čistidla a po drobné "úpravě" i výborného, rychleschnoucího lepidla na polystyrén. Z polystyrénu totiž byly lisovány všechny kastle např. magnetofonů B4/B5/B7 a spousta dalších věcí, vč. unašečů a jiných drobností.

Kdyby se Vám při pátrání sítí podařilo narazit na jiného českého dodavatele chemikálií, podobného Pentě, který sice vyžaduje registraci, ale ještě trichloretylen v menším balení prodává, dejte mi prosím vědět. Údajně je zcela volně k dostání v Polsku.
Pokud by šlo např. o koupi třeba 5L-10L PE kanystru, rád ho celý zaplatím a zdarma Vám odleju, kolik si řeknete. Díky!


Před asi 3-4 lety jsem ještě v Pentě, asi nějakým vnuknutím ducha, že tyhle velmi těkavé věci Brusel brzy zakáže /a nemýlil jsem se/ koupil raději 4 litrové flašky trichloretylenu /protože byl velmi levný a ve tmě nestárne/, k tomu nějaký ten cyklohexan, lékařský benzin /ten zas není mastný a těžký jako "čistič" z drogišky/, 96% lékařský ethylalkohol, kyselinu dusičnou, 30% H2O2 a podobné dobroty, které jsou v menším balení buď těžko sehnatelné, předražené, nebo je vůbec v drogiškách i některých lékárnách už nevedou.

Prosím - neplést trichlorethylen s tetrachlorethylenem.
Tetrachlorethylen je jen jiný název pro perchlorethylen, který vlastnosti trichlorethylenu ani v nejmenším nemá a ke všemu ještě hnusně smrdí po zatuchlině.
Prodává se sice v některých drogiškách /u nás ho mají/, ale zajímalo by mě, k čemu je vlastně ve 400 a 800g plechovkách dobrý /kromě použití jeho horkých par jako silného odmašťovadla/

Omlouvám se za dlouhou stať.
Přišlo mi vhodný se podělit o letitý zkušenosti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: pá duben 12 2019, 13:10    Předmět: Citovat

sinclair napsal(a):
Ale zároveň jste servali z těch kontaktních čoček s tím černým sirníkem i větší díl zbylého stříbra - a že ho tam Sověti dávali dost.
Při dalším podobném čištění už projedete až na základ, kterým je měkká měď. Dobře se jim do těch pertinaxovo-laminátových kontaktních lišt nýtovala.
Jednotlivé segmenty karuselu VEFky jsou ale vylisovány z plastu, zřejmě z polystyrenu. Nevím, jak moc by se mu jmenovaná rozpouštědla líbila. Karusel s deskami plošných spojů měla až větší rádia typu Selena, Okean, Spidola, a novější VEFy typu 214 atd...

Kontaktní pecky jsem gumou nedrhnul, ale jen párkrát přejel. Tím jsem jim snad nijak neublížil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pajosek2



Založen: Feb 24, 2007
Příspěvky: 3995
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: pá duben 12 2019, 13:15    Předmět: Citovat

Co já si pamatuji,tak se to gumou čitilo vždy. Já jsem to tedy čistil to světlou,abych viděl jestli jde ještě špina nemo už je to čisté. pak jsem použil kontox kvůli konzervaci a fungovalo jako nové.
_________________
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: pá duben 12 2019, 16:39    Předmět: Citovat

Jo, tím světlým koncem to jde taky, maličko pomaleji, ale tím určitě líp pro to stříbro.
Opravdu mám dojem, že to byl VEF, nebo kruci, že by některý Meridian?
Mám v těch sovětských kabelkáčích trochu chaos. Knoflík jak hovado na boku a myslím patery KV.
Sháněl jsem do něj i takový atypický reproduktor /oni měli skoro všecko atypický/, nic tam nechtělo buď pasovat, nebo vejít Very Happy
Mám od toho kdesi dokumentaci, zkusím to najít.

Nedovolil bych si s trichlorem jít na polystyrol Very Happy
Polystyren to asi být nemohl, má dost mizerné vf vlastnosti.
Právě rozpuštěním bezbarvého polystyrolu /na kousíčky nalámané staré bezbarvé kostřičky z cívkových souprav/ v trichloru vzniká to vynikající lepidlo, s ještě lepšími vf vlastnostmi.
Polystyrol je vlastně to, čemu se dřív říkalo trolitul a je z toho taky vyrobený dielektrikum enderáckých svitků TGL5155, nebo TGL38159. Asi proto jsou TGL5155 tak dobrý do vf obvodů.
Lepidlo vynikající na spolehlivé zajišťování začátků, konců i odboček vinutí na feritkách, nebo těch pár vazebních závitů u studeného konce, všelijaký vf tlumivky do reflexů...jéje, to mělo použití. Jak to vsáklo do vf kablíku, nebo jen na bavlněný smalt, už to nepustilo, stačilo na to chvilku foukat.
V případě potřeby se jen naředilo, anebo při potřebě hustšího se nechalo chvíli otevřené Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vicious



Založen: Aug 10, 2007
Příspěvky: 658
Bydliště: 3 km od Humenného

PříspěvekZaslal: so únor 04 2023, 16:25    Předmět: Citovat

Po niekoľkých rokoch skúsim oživiť toto vlákno s popisom poruchy. Včera som si doniesol toto rádio v celkom zachovalom stave. Po pripojení na zdroj rádio "funguje", pri napätí 9V na všetkých rozsahoch sa nedá skoro nič naladiť. Iba rôzne kozmické hvízdanie a pod. Ak už niečo chytím, reprodukcia je skreslená. Hlasitosť musím mať vytočenú niekde k 2/3. Rádio napájam regulovateľným zdrojom, pri znížení napätia približne na 4,5V sa rádio začne chovať normálne, zvýši sa hlasitosť a dá sa riadne naladiť. Pri zvýšení napätia nad 5V sa signál stratí a začnú sa znova ozývať pískanie a rôzne pazvuky (akokeby niekto rukou pribrzďoval gramoplatnňu). Toto sa deje na všetkých rozsahoch (skúšané DV/SV/ a KV3).

Našiel som si schému zapojenia aj s meracími bodmi a napätiami. Nesedia mi napätia v meracích bodoch:
3: je 0,3V, má byť: 1,45V
4: je 5,8V, má byť 0,75V
5: je 5,6V, má byť 0,55V
6: je 7,7V, má byť 2,4V
7: je 0,6V, má byť 1,85V
8: je 0,4V, má byť 1,65V
9: je 7,9V, má byť 7,0V
13: je 5,6V, má byť 0,42V
14: je 7,9V, má byť 2,65V
15: je 5,8V, má byť 0,55V
Ide o napätia v okolí T3/T4/T5 a T1. Zvyšné napätia sú v poriadku (v tolerancii). Vie mi niekto poradiť - rozanalyzovať situáciu podľa popisu a nameraných hodnôt?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12024
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: so únor 04 2023, 17:15    Předmět: Citovat

tipnul bych si na nevodivé kontakty(nebo velké přechodové odpory) na karuselu v oblasti oscilátoru . . .
vezmi si "gumu" na gumování a očisti ty špuntíky na karuselu . . .
v žádném případě nesmíš použít jakýkoliv smirkový papír, nebo pilník !
viz. napětí:
13: je 5,6V, má byť 0,42V
14: je 7,9V, má byť 2,65V
15: je 5,8V, má byť 0,55V
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vicious



Založen: Aug 10, 2007
Příspěvky: 658
Bydliště: 3 km od Humenného

PříspěvekZaslal: so únor 04 2023, 18:18    Předmět: Citovat

Kontakty karuselu mám vyčistené (jedna z prvých skontrolovaných vecí), cez plechy je spoľahlivý kontakt na tie špunty. Overil som to meraním napätia na kontaktnom plechu a na priľahlom špunte a tiež tak, že som znížil napájacie napätie na 4,2V (keď sa už rádio chová normálne), naladil nejakú silnú stanicu (rozsah SV) a jednotlivé plechy postupne odtiahol od špuntov - pri prerušení sa signál stratil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tom82



Založen: Apr 06, 2022
Příspěvky: 121
Bydliště: Rakovník

PříspěvekZaslal: so únor 04 2023, 18:42    Předmět: Citovat

Jak jsou na tom kondenzátory C42, C84, C85? Já jsem je měl na své Vefce totálně KO, jak ESR tak kapacita úplně mimo (většinou o dost větší než měla být, ESR snad kolem 100 Ω) a rádio se chovalo také poněkud podivně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7348

PříspěvekZaslal: so únor 04 2023, 20:03    Předmět: Citovat

Viděl bych to spíš na elyty - blokování napájení a AVC. To rádio se prostě rozkmitá a AVC pak zablokuje vstup.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund