Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vyrovnávání zvukového výstupu

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michaell0071



Založen: Oct 09, 2010
Příspěvky: 132

PříspěvekZaslal: čt duben 11 2019, 21:04    Předmět: Vyrovnávání zvukového výstupu Citovat

Zdravím vás pánové,
rád bych se vás, zde znalých zeptal, zda a případně jak je možné realizovat obvod, který by před zesilovačem korigoval nerovnoměrnou hlasitost audio signálu.

Pro představu uvedu důvod. Určitě se vám stalo, že při sledování filmu v TV jsou dialogy vysílány v určité hlasitosti, ovšem cokoliv jiného (doprovodná hudba a případná akce okolo) je vysílána v daleko vyšší hlasitosti.
Strašně mě irituje když si na TV nastavím jednu hlasitost tak abych slyšel dialogy a v zápětí TV musel zeslabit abych neohluchnul z čehokoliv jiného než rozhovorů herců ve filmu a naopak.

Přemýšlel jsem tedy o řešení (obvodu), který by před zesilovačem, jak hlasité tak tiché úseky audio signálu upravoval na stejnou úroveň.

Je něco takového reálné a případně jak by takový obvod mohl vypadat a zda je nutnost využití CPU.

Děkuji vám předem za váš čas a jakékoliv nápady.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31641
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt duben 11 2019, 21:09    Předmět: Citovat

Hledej "audio compressor" ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19433
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt duben 11 2019, 21:43    Předmět: Citovat

Ale to už jsme tu také několikrát řešili, třeba tady, nebo tady a ještě víckrát.
Především se ale podívej na nastavení zvuku v televizi, například v režimech "hudba" a "film", případně "wide stereo", "surround sound" a jak jinak se u různých výrobců ty funkce jmenují - prostě je vypni, i ty můžou zvětšovat rozdíl vnímané hlasitosti mezi hudbou a řečí. Nech tam zvuk ve standardním režimu a o nějakém kompresoru se můžeme bavit, jestli to lepší nebude.
Dnešní televize mají vesměs vestavěnou jakousi funkci vyrovnávání hlasitosti, například Samsungy od pětkové řady výše mají možnost kompresor dynamiky vypnout, zapnout na jakousi "normální" účinnost, a na noční režim, v něm je nejpřísnější.
Ostatně tuto funkci mají už dlouho i televize jiných značek, jen se nejspíš jmenuje jinak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 974
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: pá duben 12 2019, 7:02    Předmět: Citovat

Obvykle se to jmenuje AVL. Problém to pak dělá v kombinaci se satelitem nebo SET-TOP-BOXem. Když pak chceš regulovat hlasitost na nich, díky zapnuté "samoregulaci" v TV se hlasitost nemění, jen se zvyšuje šum(brum) pozadí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8964
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: pá duben 12 2019, 8:49    Předmět: Citovat

Nevím, jestli to souvisí, ale když si stáhnu film s českým dabingem, tak je tak v 50 % případů vždycky takto zmršenej. Anglický originály jsou v pohodě, tak jsem to snad nezažil. I proto mám radši originál a titulky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: pá duben 12 2019, 18:27    Předmět: Citovat

Absolutně nejhorší jsou režimy "powerful", "dynamic" a "disco", popřípadě "rock". Ono je vůbec nejlepší všecky tyhle kurvidla povypínat, resp. přepnout na "normal" či "natural", když už ten zatracený EQ nejde vypnout úplně.
Např. na autorádiích Pioneer jsou tyhle zmíněný režimy naprosto neposlouchatelný, s vypnutým loudnessem a korekcema na nule.
A stejně dopravní zprávy místního/lokálního rádia řvou jak pominutý.
Je to záměr, nechávají si tam hrubým odhadem min. 4-5dB na vohulení reklam natolik, aby dosáhli max. zdvihu, ale ještě nepřemodulovali vysílač.
Normální produkce, ať už muzika či mluvené slovo je pak o těch 4-5dB slabší a o to je horší i odstup s/š.

Jak ale tohle úspěšně a definitivně řešit u TV reklam?? Pokud by se to někomu nedejbože povedlo, tak s tím vyhraje neexistující konkurs PE na konstrukci roku, vykoleduje si kontrolu od finančáků a možná i žalobu od Soukupa Very Happy
Já vím, že na každou zbraň se dá vymyslet protizbraň. Vždy to tak bylo.
Jenomže tady je tolik těch "ale", že bych úspěšné řešení snad ani nezveřejňoval...
Vyzkoušené tři způsoby limitace nad určitou úroveň - na hovno, jen to ofláká ty nejvíc trčící špice, zvedne to energetickou hustotu signálu a lapidárně řečeno "řve to při reklamách skoro stejně, jen je to nějaký stlačený".
Kompresor?
Kájo, najít rozumnej kompromis mezi náběhem a doběhem..já Ti ani nevím, k čemu bych to přirovnal. Když to přeženeš na jednu stranu, tak to "seká", když na druhou, tak "dejchá" abojí je na hovno stejně, jako ten limiter, byť ten limiter po všelikém čarování shledávám nejúčinnějším - ale furt je to málo, dost málo.
Byť to nerad uznávám, tady by opravdu pomohla výpočetní kapacita nějakého procesoru, co by z prvních 3-5 slov, nebo 2s muziky identifikoval úroveň, kadenci řeči či BPM muziky a podle toho časovky přizpůsobil.
Adaptivní kompresor, ale fungující, ne dětské šidítko ala Behringer, byť některý věci má ta firma dobrý.
A teď pověz - kolik lidí by mělo opravdový zájem něco takového si do TV /až po záruce!/ sami postavit a vestavět?? A jinak to prostě nejde, musí se s tím před koncový stupně.

sestim smiř Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7917
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: pá duben 12 2019, 20:20    Předmět: Citovat

Leoši, nejlepší kompresor byla žárovička do série s reprákem, pamatuješ?
_________________
..to bude jen ňákej odpůrek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19433
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so duben 13 2019, 7:10    Předmět: Citovat

Jo, se žárovičkou jsme si taky vyhráli, na ní je nejlepší to, že reaguje na energetickou hustotu signálu, ojedinělé krátkodobé špičky ji doslova nechávají chladnou. Víc tedy zeslabí hudbu, než řeč, přitom rychlost reakce na změnu úrovně je stále přijatelná, dokonce nerušivá. Právě ta energetické hustota signálu je podstatná pro to, jak vnímáme hlasitost.
Ale už jsem to tu psal, Sinclair rozšířil o další funkce, nejvíc si uživatel dočuní tento poměr sám už jen tím, že si zapne některý z efektů. Jo, hudba pak přes ty vestavěné repráčky hraje "líp", přes externí zesilovač "ještě líp", jen ty reklamy a filmová hudba jsou proti řeči jaksi stále více řvavé. Jenomže v tomto neuváženém jednání každému užiovateli nezabrání snad ani Chuck Norris. Je jich moc a jsou všude po světě... ne, to se opravdu nedá stihnout...

Ještě celkem rozumně to jde udělat na audiovýstupu buď přímo z televize, pokud ho má, nebo z převodníku TOS-link -> Audio pro vnější zesilovač.
Obyčejný jednotranzistorový stupeň s KF508 v každém kanálu (tehdy bylo materiálu málo, muselo se šetřit), paralelně k emitorovým odporům přes dostatečně velké kapacity navázané párované telefonní nebo modelářské žárovičky 6 V/ 50 mA (byly i na 20 mA, ale to dnes už bude asi rarita). Na vstupu signál o úrovni kolem 250 mV.
A ještě lepší účinnost to mělo s potlačením středu pásma (vyšlo nám tehdy 400 Hz až 4 kHz) o asi 4 dB proti okrajům pásma před tímto kompresorem. A za ním následoval RC člen, který zase srovnal ten střed.
Jenomže to bylo před nějakými 40 lety, to reklamy v televizí maximálně dvakrát za večer uváděl Pan Vajíčko a neřval u toho. Ale posloužilo to u mixu, když se dělal zvuk k filmům nebo diapásmům, "kdyby se zvukař zapomněl", výsledek byl vidět na indikátorech při záznamu: zatímco řeč se držela těsně kolem 0 dB, hudební předěly vyhnaly ručky sotva k -6 dB, ale poslechově byla "tak akorát".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.11 sekund