Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jednoduchý sluchátkový zesilovač.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
radekrd



Založen: May 21, 2008
Příspěvky: 642
Bydliště: Moravský Krumlov

PříspěvekZaslal: po březen 18 2019, 20:51    Předmět: Citovat

krmolec napsal(a):
A co si představujete pod pojmem "inspirativní"?

Já myslel, že toto tady je "Bastlírna", takže místo nejen pro špičkové High-end top vychytané a "převratné konstrukce, ale i místo pro konstrukce z "Vašeho" pohledu primitivní a překonané.

Znám lidi, co jsou šťastní, když jim funguje blikač s obvodem NE-555, podle Vás a vám podobných, vlastně takoví lidé nemají právo cokoliv a kdekoliv publikovat a podělit se tak o to co jim dělá radost......?

Dobře, tedy už o mě neuslyšíte, ať mají Vaše dušičky pokoj.


Pod pojmem "inspirativní" bych si představoval alespoň něco ne zcela běžného, byť třeba jednoduchého.

Publikovat může kdo chce, co chce, otázkou je, jestli to pak někomu k něčemu je? Proč musí být každá hloupost publikovaná? Ne, že by mi to nějak vadilo, jen je to nuda.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31645
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: po březen 18 2019, 21:27    Předmět: Citovat

krmolec napsal(a):
A co si představujete pod pojmem "inspirativní"?
Já myslel, že toto tady je "Bastlírna", takže místo nejen pro špičkové High-end top vychytané a "převratné konstrukce, ale i místo pro konstrukce z "Vašeho" pohledu primitivní a překonané.
Znám lidi, co jsou šťastní, když jim funguje blikač s obvodem NE-555, podle Vás a vám podobných, vlastně takoví lidé nemají právo cokoliv a kdekoliv publikovat a podělit se tak o to co jim dělá radost......?
Dobře, tedy už o mě neuslyšíte, ať mají Vaše dušičky pokoj.
A chápeš co to znamená "kritika"? Nikdo ti nenadával - my jsme tady vznesli svoje námitky a na tobě bylo a je nám je vyvrátit - rozumným argumentem, proč jsi použil to cos použil, kde jsi zjistil co to dělá, kdo ti to poradil a podobně. Ale ty se místo toho nafoukneš jak čtverzubec a "páček neshledáček, už mě tady neuvidíte". Tos teda hodil mušketu do ječmene hodně brzo ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: po březen 18 2019, 23:37    Předmět: Citovat

Krmolec, nenech se rozhodit a otrávit blbýma kecama.

A Ty, radekrd - když je to pro Tebe nuda, je tedy úplně nejjednodušší to nečíst a nic k tomu nepsat. Jednoduché, že?

Taky si nekupuju v trafice Katku či Kafíčko, ale třeba Reflex, Muzikus a donedávna PE.

Takovýchto žvanilů, co tvrdí, že žádné diskrétní zapojení nemůže moderní špičkové OZ s cenami v řádech stokorun za kus nahradit, těch už bylo. A nejen tady, i jinde.

Časem všichni do jednoho zmoudřeli.
Pokud se ovšem naučili rozumět elektronice, pak pájet, naučili se dělat třeba s ProTelem, KiCadem či Eaglem a zkusili si sami vymyslet, spočítat, odsimulovat, navrhnout, odladit a postavit něco opravdu svého.
Ne jen dát dohromady hromádku předžvejkaných obvodů AD, OPA, LME a kupy dalších.
Včetně předžvejkaných stáblů, co šumí jak potvory, ale hlavně, že na vstupu je OZ za tři kila kus. Napájenej hnusem ze šumících stáblů Very Happy

Něco opravdu svého, u čeho pak mohou pravdivě říct: "Tak tohle jsem si sám vymyslel, spočítal, odladil a vyrobil, mně se to takto líbí, ale nemusí se to líbit všem".

Na rozdíl od takových "nakoupil jsem na netu hotový desky na hotovej návrh, nakoupil jsem na netu špičkový (předražený) operáky, superkvalitní (předražený) pasivní materiál u RS Components s MKPčkama a dal to dokupy. Ani jsem se nezdržoval nějakým výběrem R a C třeba z desítky kusů na toleranci 0,5%. Stejně to nemám čím změřit"...
Jsou skuteční bastlíři, schopní vše vymyslet a udělat od píky, třeba se i někde poradit, jako Ty tady.
No a pak jsou ti, co si na bastlíře jenom hrají, nebo si tak říkají.
Já jim obecně říkám skládači stavebnic.
Nepohrdám jimi, koneckonců tihle lidé byli tisíci našich zákazníků v Aldaxu.
Dokonce i chápu, že každý prostě nemůže mít v paneláku samostatnou 10m2 dílnu i s ponkem, nebo aspoň kout a s měřáky.
Ale nepovažuju tyhle lidi, ať mají jakýkoli znalosti, za skutečné bastlíře. Jsou to jen skládači stavebnic a objednavatelé hotových funkčních celků. Potřebují třeba 4 kondenzátory 33nF do RIAA korekce, tak objednají z toho nejdražšího, luxusního eshopu 4ks těch nejdražších MKPček.
A ony ty MKP jsou tam v tomto provedení jednak úplně zbytečný, druhak zbytečně velký a potřetí - běžně mají 5% toleranci, což je do RIAA mnoho.
Kdepak se poradit a koupit za stejnou cenu raději 15 menších MKT od Wimy a vybrat si z nich dva a dva nejpřesnější...Kdepak, tohle skládači nedělají, nikdy. Mají za to, že když je na MKP kondíku v černé fólii, se zlatým tiskem, pozlacenými vývody a za padesát korun/kus napsáno 33n, že opravdu má přesně těch 33n.

Stačí se podívat, z toho obrovského množství značek, vyrábějících skutečné HiFi, třeba na zapojení zesilovačů NAD.
Klidně třeba i ty nejstarší, značené čtyřciferně, potom trojciferně a pak s C před číslem.
Třeba kouknout POZORNĚ na schéma staršího (2004) a "nejsilnějšího domácího" modelu integrovaného zesilovače C372. Případně na opravdu dost silnej koncák C272 s předzesilovačem C162 a z novějších třeba integrovaný C375 z roku 2012 tuším.

Ani u jednoho z nich není ani jeden OZ v signálové cestě. V roce cca 2010 už byly k dispozici operáky opravdu špičkový - a přesto je BEE nikde v signálovce nepoužil.
Maximálně jen v pomocných funkcích jako serva, stabilizátory a v ochranách, samozřejmě vše mimo signálovku. A přesto všechny tři zmíněné zesilovače, schopné výkonem doslova zapálit kdejaké bedny, dosahují i diskrétně řešené špičkových parametrů.
Zesilovače používají místo OZ diskrétní moduly s fetovým neinvert vstupem. Buď z úplně klasických součástek /C372,C272/, anebo zčásti smd součástek v případě nejnovější C375.
Ale pořád v NADech zůstávají v signálové cestě jen tranzistory.

Ani v phono preampech PP2/PP3 nejsou OZ. Jsou tam jen kvalitní značkový diskrétní součástky. Korunu tomu všemu dávají prostě geniální návrhy Bjorna Erika Edvardsena.

Nebo že by BEE byl nějaký zamrzlý osel, co nevidí a neslyší rozdíl mezi dobře navrženým diskrétním obvodem a špičkovým operákem?
Že by byl jenom zabejčenej, že už ty špičkový OZ dávno nepoužívá všude, kam by se daly nacpat?
Nebo že by to byla jen součást image konstruktéra, zásadně, už přes 30 let nepoužívat OZ v signálovce?
Že by to byl až takový osel, že když už nutně potřebuje pravý symetrický vstup na XLR, tak nepoužije náhražky, ale hned dvě OPA2134, zapojí je jako dokonalý přístroják s ochranami i odrušením a využije ještě i ten čtvrtý?

Ó nene, ono je to s těmi špičkovými operáky vs. diskrétními obvody poněkud jinak.
Nejlíp by to vysvětlil zrovna asi Pavlík Macura, jak na potvoru autor zmíněného Dispre. A vysvětlili by to líp i všichni, kdo místo operáků používají opravdu vychytané diskrétní obvody z diskrétních součástek, byť jsou už dostupné pro velkovýrobu jen v provedení SMD.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
radekrd



Založen: May 21, 2008
Příspěvky: 642
Bydliště: Moravský Krumlov

PříspěvekZaslal: út březen 19 2019, 9:30    Předmět: Citovat

Diskrétní součástky se používají především kvůli ceně. A u spotřebky je cena na prvním místě, tranzistor nestojí nic. Dnešním OZ žádné to diskrétní zapojení z běžných komponent těžko může konkurovat (netvrdím, že takové nelze navrhnout, ale zatím jsem jich moc neviděl) na tom trvám i přesto, že jsem spoustu diskrétních zesilovačů postavil (od NF do VF), jedině kdy to má smysl jsou speciální aplikace. U diskrétních zapojení se například těžko zaručí termální matching vstupních tranzistorů, hlavně při rychlých změnách ztrátového výkonu, na čipu to problém není. Podotýkám, že samozřejmě zapojení, kde jsou použity speciální součástky jsou už něco jiného, a navíc je třeba se dívat na moderní typy OZ, ne ty 30let staré. Lze samozřejmě použít např. extra vybrané JFET a dosáhnout opravdu nízkého šumu.
Nevěřím, že by byl nějaký normálním uchem slyšitelný rozdíl mezi zesilovačem se správně vybraným a použitým OZ a diskrétním zapojením. Je to spíš business, jako každý jiný. Tranzistory nestojí nic a dá se to prodat jako něco extra. Přitom topologie obvodů bývá stejná, nebo spíš často primitivnější než ve struktuře OZ.
Diskrétní řešení určitě stále mají své místo, ale nejde tvrdit, že by běžná diskrétní zapojení byla lepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: út březen 19 2019, 19:25    Předmět: Citovat

Já to vidím takhle - přes čím méně součástek signál projde, tím méně se zmrší. Samozřejmě se s tím minimem nesmí jít moc do extrému, pak to zapojení nestojí za nic. Operák je mnoho součástek.

Sinclair > Tys ten můj příměr nepochopil. Myslel jsem to tak, že ten zeslík možná bude dobře hrát, ale jen proto, že je krmenej velkým napětím, ale rozkmit bude mít minimální. Při větším rozkmitu už by to bylo o ničem. Je to takhle prostě zbytečné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
radekrd



Založen: May 21, 2008
Příspěvky: 642
Bydliště: Moravský Krumlov

PříspěvekZaslal: út březen 19 2019, 21:14    Předmět: Citovat

Zdaleka ne všechny komponenty ve struktuře OZ se přímo účastní zpracování signálu. Často je daleko více komponent použito ke stabilizaci klidových proudů a pro generování předpětí.

Vždy záleží na konkrétním zapojení, i jeden tranzistor může natropit hodně neplechy, je-li nevhodně zapojen.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: st březen 20 2019, 1:16    Předmět: Citovat

Samozřejmě. Ale operákem to nezačíná ani nekončí, obvykle je ještě spousta věcí kolem a ty se taky počítají. Pomocné obvody nepočítám, ani v OZ, ani mimo. O nevhodně zapojeném trandu nebo čemkoli jiném zde není řeč. Navíc OZ pracuje samostatně, nemůžeš se navàzat do jeho struktury, použít jen část, atp.
Nejsem proti OZ, jsou to skvělé věci, ale diskrétní audio je prostě jiná liga. Samo, že mohou být vyjímky, ale švába na audio si představuju jinak než zrovna operák.

Nebo ještě jinak - operák v signálové cestě je jako arduino v triviální aplikaci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund