Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Samsung UE40F5370SS
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12336

PříspěvekZaslal: po březen 04 2019, 22:46    Předmět: Citovat

Já ti přeju, aby ti ta šťastně opravená telka dlouho sloužila, abys nedejbože nemusel potřebovat nějakou radu od zdejších arogantních pseudoodborníků.
Jenom škoda, že jsem se toho slíbeného schémátka od RomanP nedočkal.
Tak díky za postřehy.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4914
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: út březen 05 2019, 1:45    Předmět: Citovat

To je tu rečí o ničom. Tie kondíkove zmazané príspevky tiež oživujú vlákno. Very Happy
Kto má ruky a multimeter, odmeria napätia v zdroji a hneď vie, kde napätie, ktoré má napájať IO zdroja končí, a ďalej nevedie. Schému netreba, stačí štipka rozumu, a hlavne vedieť aspoň princíp na akom funguje zdroj. A kto sa bojí, nech sa nevŕta do elektriky. Twisted Evil

_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15490
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út březen 05 2019, 7:20    Předmět: Citovat

Mates napsal(a):
Pánové, přestože jsem na desce vymněnil všechny kondenzátory a už se chystal koupit na e-bay novou desku za cca 1000 Kč, nakonec jsem narazil na toto fórum. Když pominu vaše příšerně arogantní a zcela zbytečné příspěvky, musím velice poděkovat autorovi vlákna, ....

Máš to trošku popletené a spíše pomatené. Heno je na TV machr a určitě jich opravil víc než ty jsi napsal písmenek ve svém arogantním příspěvku. Masar to psal se smajlíkem a ty jsi to záměrně zkreslil. Zatímco ty jsi zbytečně vyměnil všechny kondenzátory, tak jsi zapoměl vyměnit zbytečně i všechny diody a tranzistory.Laughing
Je vidět, že jsi spravoval vše a přitom nevěděl, co spravuješ. Nestěžuj si na jiné, že jsi nepochopil základní logické schéma TV a nesváděj to na druhé, kteří tady radili opravdu moc dobře. Jestli ale druhá strana opravdu nerozumí problému tak, že neumí provést kontrolu podle rad, tak je fakt na tu čtyřku (milosrdně tě nevyhodím, ještě to z tebou zkusím). Oni prostě někteří něco spraví i bez schématu, ale to požadované schéma je vhodné právě pro takové případy jako jsi ty, aby neopravovali všechny dobré součástky a šli jen po té špatné, pokud je to v tom případě stejná závada. To, že tito "opraváři" potom všude skáčou, jak jsou dobří odborníci, tak to je jen jejich útěcha.
Na opravu TV kromě jen výměny desek či jednoho označeného odporu nestačí jen SOŠ. Musíš mít také nějakou tu praxi a půl roku asi stačit nebude. Bylo by vhodné, když problému vůbec nerozumíš, tak se nevyjadřovat k radám druhých. Není to nic osobního, ale jen rada, aby ses věnoval tomu, čemu rozumíš nebo co jsi dělal vícekrát než dvakrát.

p.s. To jsi fakt vyměnil všechny kondenzátory nebo neznáš rozdíl mezi elektrolytickými a těmi ostatními? Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4914
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: út březen 05 2019, 12:24    Předmět: Citovat

Ale on predsa čakal odpoveď "vymeň elektrónku B13 a bude to fungovať". Very Happy A vy ho nútite merať a rozmýšľať, chudáka. Veď to bolí! A ešte k tomu schému?! Kto by sa v tých čiarach a štvorčekoch mal ako vyznať? Wink On to nepotrebuje vedieť opravovať, ale iba rýchlo opraviť. A vy ho tu učíte aby to vedel. Ste skazený, hanba vám. Wink

Na opravu čohokoľvek netreba školu. Treba si vedieť predstaviť ako to malo asi fungovať a prečo to nefunguje. Ja som opravoval videá, televízory, a kadečo aj bez školy, bez literatúry, metódou pokus-omyl. Začiatky boli skôr experimentovanie, časom som sa naučil, nebol nikto kto by mi povedal "vymeň to a to, odmeraj hento". Taká vymoženosť že internet vtedy nebola.
Elektrotechnickú školu som si dorobil diaľkovo až neskôr a čisto iba kvôli papierom. Tam sa opravovať elektroniku neučí. Pár užitočných vecí sa tam človek naučí, ale to sa dá aj doma za týždeň (Kirhoffove zákony, Ohmov zákon, závislosť vodivosti kovov a polovodičov od teploty, vyrábať DPS, a možno ešte niečo).

_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Heno



Založen: Mar 21, 2015
Příspěvky: 1900

PříspěvekZaslal: út březen 05 2019, 21:20    Předmět: Citovat

Moje začiatky s elektronikou začali podobne ako Potpalo niekedy v druhom ročníku ZŠ 1982 pokusy s magnetofónom B42, elektrónkovými ČB CRT TV, 1985 prvé skúsenosti s osobným počítačom Atari 130XE.
V roku 1987-1988 aj s PMD85-2.
1988 SOU spojov učebný odbor mechanik spojovacích zariadení (pobočkové tel. ústredne UTU, USH, USR2-9-2, USR3-15-3, CA42, CA102, CA1002, UK102, UK11, UE10, UE200, štátne tel. ústredne P51, RFT56, ATZ64, PK21/22, PK201/202, združovacie zariadenia - podvojné prípojky, koncentrátory, diaľkové voľby DVK/DVS, telefónne prístroje s mechanickou číselnicou, s tlačidlovou číselnicou...). Po prvom ročníku (1989) prestup do maturitného odboru Mechanik elektronik za vynikajúci prospech. Maturita 1992.
Po škole 3 mesiace mechanik VTA (verejné telefónne automaty polské miestne a medzimestské a juhoafrické Telkor a kartové Schlumberger.
Majster ma nechal preradiť do iného oddelenia za to, že som odmietol upevniť visiaci telefónny kábel z telefónnej búdky, pretože to je vec káblovek údržby, nie moja. Že moje automaty všetky fungovali bez porúch aj vďaka zlepšovákom ho nezaujímalo. Posledné 2 dni som vŕtal tel. zoznamy a letoval do nich krúžky s retiazkou až som urobil 200ks a už nebolo čo robiť Smile
Preradili ma na údržbu VES (verejné elektrické sirény).
Dostal som rajón polovicu bratislavy asi 100 sirén a chodil som MHD a pešo, tak aby v priebehu mesiaca som preskúšal funkčnosť všetkých, či niesú zadreté, to znamená, že sa točia. Keďže som mal robiť aj so silnoprúdom, lebo motory sirén boli na 3x220/380V 2kW východonemecké jednoklobúkové sirény a 4 alebo 5kW sirény z 50-60. rokov MEZ viacklobúkové, tak som absolvoval aj školenie el. vyhlášky paragraf 22.
Taktiež som mal na starosť údržbu tel. vedení, ktoré boli určené na dialkové spúštanie sirén, takže som robil to isté čo tratový dozor pre údržbu vedení tel. liniek pre telefónne prístroje. To v podstate znamenalo, že ak bol pár na spúštanie sirény prerušený niekde spúšťacou skriňou sirény a najbližšou tel. ústredňou, bolo nutné nájsť miesto prerušenia čo znamenalo prejsť pešo všetky káblové rozvody od káblovej komory ústredne, traťový rozvodm sieťové rozvody, účastnícke rozvody, rôzne rozvody po stĺpoch a budovách až po spúštaciu skrinu sirény v konkrétnej budove. Niekedy to bolo na niekoľko dní, hlavne ak siréna bola v starých budovách ako nemocnice, či rôzne fabriky a samozrejme opraviť to, prípadne ak bol tel. kábel v zlom stave - zvodový - zatečený, požiadať káblovú údržbu o opravu/výmenu kábla či natiahnutie nového, čo niekedy bolo o kopaní alebo ťahaní káblov po stĺpoch.
1993-1994 povinná vojenská služba VÚ 7863 Nové mesto nad Váhom.
Po prímači som najprv mal na starosť mobilnú elektrocentrálu 15kWA (motor Tatra603A s generátorom) a teda som behal po cvičeniach kde najprv sa zavŕtal uzemnovací kolík do zeme a pripojil k elektrocentále, potom naštartovať motor, nastaviť otáčky aby bola frekvencia 50Hz, no keď bolo -20°C tak mu bolo treba pomôct tým, že sa do nasávania hrdla karburátora nalialo pár deci benzínu... Keď už to bežalo tak elektrocentrálu zakryť maskovacou plachtou. Neskôr som dostal do údržby pobočkovú tel. ústredňu UE200 a MB prepojovač na nadstavbe PV3S M2. Auto sa predtým používalo len na KVK (krátkodobý vodičský kurz), keďže bolo len rok staré a teda nič v nom nechýbalo a zároveň s UE200 nikto nevedel robiť. Bola to ústredna riadená Z80 CPU s elektronickým spojovacím polom a mala rôzne funnkcie programovania oprávnení. Taktiež tam boli záložné akumulátory luhové Nicd a kazetový magnetofón na čítanie a ukladanie naprogramovaných nastavení ústredne. Takže zase som behal po cvičeniach, programoval ústrednu robil spojovateľku a samozrejme opravoval, čo sa pokazilo vrátane telefónnych prístrojov. Ak nebolo cvičenie, tak som chodil do autodielne nastavovať zapalovanie na sovietskych autách ako UAZ, ZIL či GAZ, robil som údržbu olovených akumulátorov pre autá - čistenie sulfatovaných článkov, testovanie vnútorného odporu, nabíjanie a pod. Prečítal som si o tom v vojenskej knižnici a našiel spôsob ako oživiť problémové články a tak staré akumulátory na vyradenie znovu vrátiť do života. Výnimkou neboli aj opravy telefónnych rozvodov v kasárnach a niekedy aj nejakú vežu či TV vojakov z povolania. Bola to výborná možnosť ako prežiť život na vojne niečim zmysluplným, teda nie chlastať pivo v krčme... Nikoho nezaujímalo ako to opravím, len aby to nič nestálo a keď som niečo potreboval musel som použiť to čo bolo v kasárnach. Napr. som dostal úlohu vyrobiť šablony na striekanie čísel na ŠPZ. Tak som použil, čo bolo... To znamená čísla z nástenky, tabulky pozor-el. zariadenie na ktoré som obkreslil čísla a vyrezal skalpelom z ošetrovne pripevneným k trafopájke kde hrot sa o skalpel opieral aby ho rozpálil a potom do plastovej tabuľky vyrezal poredné čísla a tým sa z tabuliek stala šablona s číslami.
2 mesiace pred civilom som dostal ponuku robiť aj po vojne to isté teda údržbu UE200 ako vojak z povolania, čo som odmietol.
Po vojne som ešte rok robil na VES a potom som vyhral konkurz na technického pracovníka SPVV (Stredisko Pre Výskum a Vývoj) Prevádzkové laboratórium pod Riaditeľstvom telekomnikácii.
Išlo o veľmi zaujímavú prácu vo vývojom teame elektroniky.
Toto laboratórium vyvíjalo rôzne testovacie zariadenia pre potreby telekomunikácii ako napr. elektronický volací stroj pre PK201 a PK202, neskôr aj pre P51, ktoré sa nakoniec začali vyraďovať. Ďalej sa tam vyvíjal a vyrábal výkonový DC-DC menič zo 60V na 48V pre napájania medzinárodnej tel. ústredne Ericsson, rôzne spínné zdroje v tom čase s IO UC3842, merač hustoty prevádzky riadinený mikropočítačom na spojovacích káblov medzi ústredňami, ktorý skenoval koľko vedení z káblu je momentálne obsadený a tak zbieral dáta, podla ktorých sa potom vyhodnocovalo, či počet spojovacích vedení medzi ústredňami je dostačujúci alebo treba počty rozšíriť aby nedochádzalo k stavu, keď spojovacie vedenia v určitých časoch špičky boli všetky obsadené a už nikto ďalší by sa nedovolal. Okrem iného sa v laboratóriu testovali a porovnávali nové zariadenia pre použitie v telekomunikačnej sieti ako napríklad PCM združovacie zariadenia za účelom vybrať od ponuky výrobcov najspolahlivejšie zariadenie. Taktiež sa tu riešili začiatky ISDN. V roku 2000 bol celý koncern telekomunikácie predaný Deutsche telecom a jednu z prvých vecí čo urobili, bolo zrušenie tohoto laboratória. Ja osobne som začal s odblokmi a opravami mobilných telefónov GSM, čo som robil sám a teda som začínal od nuly a všetko som sa naučil sám. Neskôr som pracoval v auorizovanom servise Nokia, Siemens-Benq, Samsung CMS sro a Mobilask. V určitých obdobiach keď nebola lepšia práca som robil aj montáže a ťahanie káblov, servis výťahov či montáže registračných pokladníc či servis váh. Z tohto obdobia spomeniem, že som vyvinul a urobil interface pre prepojenie Váhy Omron a registračnej pokladnice PS2000 aby bolo možné po odvážení tovaru a stlačení tlačidla typu tovaru, nar. jablká ihneď nablokovať vypočítanú sumu z odváženej hmotnosti jabĺk. Za tento interface som nič nedostal, lebo si mysleli, že ho skopírujú avšak keďže tam bol jednočipák, kde som program po odladení uzamkol, tak nič neskopírovali. Takže ked som pochopil, že niesú ochotní za to zaplatiť, tak som dal výpoveď. V servise výťahov to bolo zaujímavé, pretože som mohol opravovať riadiace jednotky výťahov avšak platovo to bolo rovnaké ako obyčajný mechanik výtahov a tak som odišiel.
V roku 2007 som bol prijatý ako hl. technik do firmy na servis výherných automatov, kde som najprv ja sám začal opravovať lcd monitory, neskôr herné PC, rulety a všetko čo okolo toho ešte je. Neskôr som zaučoval na určité opravy novo projatých ludí. Toto trvalo do roku 2017.
Odvtedy sa venujem len servisu TV aj keď posledný rok už je to skôr špecializácia len na MB a Tcony a zdroje. Posvetlenie displejov už si dokáže opraviť kde kto aj keď je otázne s akým výsledkom...

Takže tak asi o mne. A je tam minimálne ešte ďalšich 10 odborov ktoré som robil, ale nie dlho ako napr. automechanika, autoelektrikára, diagnostiku benzínových motorov, elektronické reklamy, autolarmy, objektové alarmy, počítačové siete...

A myslím, že ešte toho aj veľa bude...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12336

PříspěvekZaslal: út březen 05 2019, 21:49    Předmět: Citovat

Tak šup šup, koukej zase něco dělat, dost bylo řečí kvůli nějakému "matesovi". Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Heno



Založen: Mar 21, 2015
Příspěvky: 1900

PříspěvekZaslal: út březen 05 2019, 22:17    Předmět: Citovat

No ja idem opravovat zhavarovaný soft na LG MB z 42LB650 chassis LC/LD/LE42B, 42G - mrzne na logu "LG life is good" Smile a potom pojdem haji...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
SAHY-CZ



Založen: Mar 14, 2019
Příspěvky: 24

PříspěvekZaslal: čt březen 14 2019, 8:55    Předmět: Citovat

Heňo je opravdu profík, takových je třeba si vážit a né ho ještě za dobré rady pomlouvat Embarassed
Henry, s tím BGA u této řady ti držím palce Agree
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Heno



Založen: Mar 21, 2015
Příspěvky: 1900

PříspěvekZaslal: čt březen 14 2019, 9:52    Předmět: Citovat

Premyselná špionáž Very Happy
Už to mám zmáknuté aj s F smart a H smart od Samsungu Smile

D6000,D6500,D7000 a D8000 už predtým.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Rybicka



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 56
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: út květen 28 2019, 11:08    Předmět: Citovat

Divím se Henry, že se Ti chtělo sepisovat takmer celý životopis kvůli nějakýmu Matesovi Rolling Eyes Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund