Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Tepelné čerpadlo - umístění
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15515
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: st březen 06 2019, 13:52    Předmět: Citovat

Máš do toho počítat vše, bez čeho by to nemohlo fungovat. Budeš do nákladů na prohlížení internetu počítat jen počítač, když tam potřebuješ na koukaní i monitor? Nebo ti stačí jen NB s rozbitým displejem? Wink
A to bys měl spočítat i budoucí rezervu na opravu či výměnu "komponentů", které se v budoucnu musí opravovat či měnit a šetřit na ni. U aut na elektřinu taky počítají zkresleně jen cenu elektřiny, ale bez další režie bez které by se jim ta elektřina v mžiku za 10 hodin nedobila.
A taky by se vše mělo počítat bez nějakých dotací, kdy to vlastně platí jiní občané, co s tím nemají nic společného.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 975
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: st březen 06 2019, 14:31    Předmět: Citovat

Na jednu stranu máš pravdu, ale třeba ty radiátory a fasádu bych musel udělat ikdyby jsem si TČ nepořizoval, takže Tvůj výpočet by byl jen hypotetický, neboť podle mne TČ mne stálo jen ten rozdíl nutných nákladů vynaložených - náklady, které by se do domu musely investovat bez ohledu na způsob vytápění.
co se týká případných dotací dtto. Jsou to náklady, které jsem ušetřil.

Nezpochybňuju tvůj výpočet, ale v reálu půjde jen o číslo, které mě bude k ničemu, neboť se mi náklady ve skutečnosti vrátí daleko dříve.

Výsledek bude podle toho, jaký ho chceme mít. Pesimista to bude počítat podle tebe, optimista o toho odečte ty náklady, které by vynaložil i bez TČ. A pokud by dostal dotaci, pochopitelně by jí do toho zahrnul.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5017
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st březen 06 2019, 14:46    Předmět: Citovat

houmr napsal(a):
...... Po zateplení vypočtená tepelná ztráta 11 kW, TČ NIBE s kompresorem 2,2kW. .....

Při tepoltách "trochu" pod nulou jde do radiátorů cca 33 stupňů, .....

...Původní platba za elektriku z cca 8 tisíc ročně stoupla na cca 20 tisíc. Bez kýblování a zatápění,...

...Tchán dříve v briketách skutečně protopil za sezónu také 50 tisíc a musel ještě brikety kýblovat ze dvorku. Protože plyn v obci není, ...

.... Celá ta sranda stála cca 230 tisíc.
Pořídil jsi levně a ve tvém případě instalace TČ dává smysl. Jednak ušetříš na provozu a hlavně se nemusíš starat o zatápění. Kdybych byl ve tvé situaci, taky bych do toho šel, i kdyby to mělo stát 2x tolik.

Jak teplou vodu máš v zásobníku TUV? 33 stupňů?

Rentabilita je hezká věc, ale jak do ní započítat usnadnění práce a komfort? Od určitého věku už síly (na přípravu paliva) nepřibývají. Něco se penězi vyjádřit nedá.

Jak počítat třeba návratnost u koupě Škody Octavia? Porovnáním s dopravou pomocí MHD/ČSAD/ČD nebo s koupí třeba Audi A8?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1677

PříspěvekZaslal: st březen 06 2019, 20:04    Předmět: Citovat

Není třeba posuzovat efektivitu investice, která byla provedena před osmi lety za jiných podmínek, než jsou dnes. Důležité jsou informace, které v příspěvku Houmra zazněly:
I když neuvedl vytápěnou podlahovou plochu, má plošný zemní kolektor o výměře 400 m2, který za provozu nezamrzá, ani neovlivňuje vegetaci.
Výkon kompresoru 2,2 kW, tj. topný výkon TČ v zimě, při teplotě kolektoru těsně nad 0°C, a při teplotě topné vody do radiátoru 33°C, lze odhadnout na 6 kW (nejvýše 7 kW). Nelze zapomínat ani na teplo, vznikající provozem domácnosti a přítomností lidí v domě.
Tepelná ztráta budovy po zateplení je 11 kW. Ta je však spočítána na tzv. výpočtovou venkovní teplotu dle normy, pro daný region. Třeba pro -15°C. A protože je dům tepelně zaizolován a provoz TČ je dlouhodobý, zdivo a podlaha mají svou tepelnou kapacitu, pak se krátkodobé mrazové epizody na spotřebě tepla citelně neprojeví. Důležité, co zde snad před ním nepadlo, je zvětšení teplosměnné plochy – zvětšení velikosti radiátorů.
Má v topném systému instalovánu nádrž na 750l. Nespotřebovaný přebytek tepla z TČ, je tedy ukládán do vody v nádrži, odkud je pak v případě zvýšení spotřeby odebírán. To celý systém teplotně stabilizuje.
Hlučnost TČ je pro Houmra snesitelná i při instalaci uvnitř domu.
Houmrovi se instalace TČ a rekonstrukce starého topného systému zdařila. Je spokojen. Lze mu jen poblahopřát...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 975
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: pá březen 08 2019, 7:19    Předmět: Citovat

Teplotu v zásobníku TUV mám 45 stupňů, na její dohřívání TČ v topné sezóně přepne vždy po ukončení dohřívání oběživa. 1x za dva týdny se ohřeje na 60, aby se v nádobě nemnožily bakterie. Někomu to může připadat málo, ale já to považuju za praktické - nejen že se tím rapidně sníží ztráty, ale hlavně nemůžou opařit děti. Ohřívat vodu na 80 jen protože můžu mít menší bojler a následně jí stejně musím v baterii mísit se studenou moc smysl nedává.

Jak jsem psal, TČ má kompresor o příkonu 2,2kW, teoretický výkon při koeficientu 4 je necelých 9 kW (dle projektanta je obvyklé použít mírně poddimenzované a v těch nejhorších zimách dotápět topnou spirálou. Protože jsem zatím dotápět nemusel, myslím, že to je spíš o tom teoretickém výpočtu ztrát bez úvahy generování tepla umístěných spotřebičů a lidí, v reálu (pokud vám nefouká kolem oken apod.) je zřejmě ztráta nižší.

Podlahová plocha byla v roce pořízení 174 m2, dnes 203.

Tepelná setrvačnost zdiva je skutečně velká, při těch 25-tkových mrazech dvakrát kolem třetí ráno vypadla elektrika, a když jí vždy kolem deváté ráno nahazovali, bylo v domě ještě 20 stupňů. (pochopitelně se nevětralo).

Velká nádoba na oběživo především šetří tepelné čerpadlo. Životnost kompresoru velmi ovlivňuje počet startů, takže ta setrvačnost je žádoucí.
Topím dle tzv. "statické kondenzace", tedy teplota, která má jít do radiátorů se konstantně odvozuje od venkovní teploty, a nastavené křivky (ze začátku to bylo složitější nastavit tak, aby to udělalo stejnou teplotu v domě jak při 10 tak při -10.)
Trochu v tom "dělá bordel" slunečné počasí, většina oken je na jih, takže když je zima a do oken se opírá slunce, je uvnitř i 26.

Zakalkulování "pohodlnosti" je věci individuální, znám člověka, který má naopak řezání dříví jako koníček, ten to asi moc neocení.
Další těžko zakalkulovatelný aspekt je konstantní tepelná pohoda - s původním kotlem a bez zateplení bylo po roztopení v místnosti 30, pokud se v noci nepřikládalo, ráno 16. Podlaha se pochopitelně ohřát nestačí, takže zima od nohou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund